Resedagboken. Dag 3.

Publicerat: 2011-04-30 / 21:43:37 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Det går segt med brännan. Fast å andra sidan behöver vi inte kladda med solkrämer heller.


Farsan cyklade fyra timmar på förmiddagen (dealat med att jag får blogga ibland). Jag drog runt på Tripp, Trapp och Trull under tiden.


Celine skulle inte ha någon jacka hon, fast jag skulle ha gjort vad som helst för att få en jacka.
På eftermiddagen hoppade vi i bilen igen. Jag är sjukt nyfiken hur det ser ut inne i alla dessa byggnader, när alla fasader ser fallfärdiga ut. Vi råkade även ha Mallorcakartan i gpsen som vi tog med hemifrån. Den är dock inte fullt pålitlig - fast kanske var det den kortaste vägen att köra en minimal enkelriktad gata mitt inne i den djupaste staden.
Dagens utflyktsmål var Drakgrottorna. Det var en annorlunda sevärdhet som vi uppskattade. Marius tyckte också det var spännande och var jätteduktig, Celine orkade nästan hela och Sindre sov som vanligt. (Tog ca. 45 min. Rekommenderas utan vagn.)


I väntan på att få gå ner under jorden, tittade solen fram en stund.

Äh, så halvdant det blev. Fast nu ska jag dricka en coca cola vappen till ära. Skål!

Resedagboken. Dag 2.

Publicerat: 2011-04-29 / 21:37:44 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

Idag har vi haft en skön dag. Lite återhämtande. Det var varken strand- eller poolväder men det krävdes också ett konstaterande från ungarnas sida.
Sand lyckades vi dock få med oss till ve och elände i alla fall.

I stället synade vi hotellområdet. Inhängnad fotbollsplan + väl godkänd lekpark + parkbänk = toppen. Vi hängde där några timmar idag.

Alla var trötta idag och ungarna drog alla till med en tre timmars middagsvila. Thomas cyklade under tiden och själv gjorde jag Marius sällskap under täcket. Välbehövligt.

På eftermiddagen tog vi bilen och begav oss på en rundtur. Vi kollade in Majoricapärlan (tyckte jag var överskattat) och så körde vi längs västkusten på slingriga vägar.


Hamnade in hos ett, något virrigt, tyskt pensionärspar som drev en restaurang utan att kunna ett ord engelska. Åt en jätteportion hederlig Spagetti Bolognese för 4,50 per vuxen och 1,50 per barn.

Celine diggade.
Det fortsatte att blåsa ännu hårdare.

Men det gjorde inte så mycket. Vi promenerade mest runt och tittade.

Hittade en park, stannade till och lekte. Och bytte blöja ibland. Resa på ungarnas villkor, eller hur var det.

Och jag är en äkta finländare som promenerar runt i lenkkitossor (dock utan vita tennisstrumpor). Det där motionsloppet förra helgen resulterade i en överbelastning i foten (höhö, så konstigt), men jag var smart nog att lämna conversen till förmån för bekvämare skor. Som tur är, är de ju rosa.

Sedan badade vi badkar, åt buffé och nattade barn. Beroende på vädret ska vi göra en heldag uppe i bergen någon av dagarna som följer. Hotellet är toppen, maten är suverän och vi mår oss. Hälsningar åt hemfolket!

Resedagboken. Resan. (Dag 1)

Publicerat: 2011-04-29 / 08:51:48 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Parkerat bilen i Helsingfors.
Yrvädret är förpassat till vagnen.Vi åt lunch på flygfältet innan avgång. Marius och Celine chillar i loungen.

Det behövdes inte mer sysselsättning är att titta på flygplan.

Under andra flygningen tog vi till reservkortet, Fåret Shaun. Marius tittade och Celine retades.

Den unge resenären var en perfekt medpassagerare. Softade i mjukliften under sätena, åt och sov.

På väg till hotellet. Barnbilstolarna var som väntat inget att hänga i julgranen. Men vad kan man sen då.

Efter en hel dags resande kom vi fram till Ocka som har varit det stora samtalsämnet hos oss i 67 dagar. Ungefär samtidigt som vi steg ur planet hördes den välbekanta meningen från Marius; ”Nej hem int än”. Nej, herregud om vi skulle ha behövt göra en returresa i den stunden!

 

Fast resan gick så fantastiskt bra! Och jag är stolt som en tupp över mina avkommor. Även trots att planet var över en halvtimme försenat till Frankfurt och vi rusade som tok över rullbandspassagerna och inte hann på vessan med Celine som vägrade flygplanstoaletterna, så hann vi med några minuter till godo i alla fall. Och på andra planet fanns det några schyssta människor som bytte platser för att vi skulle få sitta bredvid varandra och dessutom fick vi en extra plats. Sen var jag tvungen att skratta lite när vi stod och väntade vid baggaget på Palma flygplats, då våra väskor rullade in först på bandet av alla. Det rullade! Efter hyrbil till hotellet, incheckning och snabb middag vid buffén, slocknade vi alla strax efter tio finsk tid. Det var den dagen.


Resedagboken. Dag 1.

Publicerat: 2011-04-28 / 07:12:06 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer

Celine. Färdig för Ocka.

Vi är äntligen på väg.
Vi rullade hemifrån två minuter före måltid och nu hoppas vi köra hela vägen till Huvfudstaden utan paus. Ungarna var uppspelta i morse. Jag vill påstå att jag inte var särskilt, i alla fall inte så att jag behövde dansa indiandans klockan halv sex. Bilresan är dagens lättaste etapp och jag njuter nu av skogslandskapet på asfalten. Tankarna flyger genom resväskorna, även om jag vet att om det saknas något, så kan det köpas för pengar. Vårt handbagage är minimalt och jag funderar vidare på om det är modigt eller dumt att låta Celine flyga utan blöja - och utan ombyteskläder.

Men jag är ändå förväntansfull. Det sista jag väntar mig är en lat semester i solstolen vid poolen. Men jag ser framemot miljöombyte och att nolla vardagen. Att inte behöva laga mat på en vecka. Att inte behöva tvätta kläder. Att inte behöva krypa på golvet och plocka upp leksaker. Och att kunna ägna full uppmärksamhet åt ungarna.

Jamen, berätta mer om vagnen då.

Publicerat: 2011-04-27 / 21:12:00 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Idag var löpvagnen på en tolv kilometers länk med Marius. Och ytterligare en och en halv kilometer med Celine. Den fick genomgå ett betydligt rejälare test än vad min futtiga länk bjöd på i går. Och den är faktiskt rejäl. Både till storlek och kapacitet - men ändå väger den inte mer än 11,5 kilo. Hjulen är 16 tum stora men känns ändå inte alls lika uppseendeväckande som systervagnen. Och så har den handbroms. Men den skulle utan vidare funka i stan också - om man nu inte tänker snurra runt H&M-ställningarna varje dag. Tack vare de stora hjulen är den lättmanövererad och det räcker med ett litet handledslyft för att få den på rätt spår. Har ni förresten sett hur man fäller ihop den? Vad mer vill ni veta?

Och priset då? 421 euro + frakt (12,50). Nästa vagnsbeställning görs vecka 20 (kakkakaffe@hotmail.com). Vi ska både en sväng till Väståboland och Österbotten före det och då finns det möjlighet till provkörningar om man vill.

Inlägg 3001.

Publicerat: 2011-04-27 / 14:00:02 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Jag missade det tretusende inlägget i alla fall, trots att jag hållit ögonen på det hela veckan. Men jag vill ge tre aktiva kommenterare en liten onsdagspresent. Som en förhoppning om en solig och fin sommar.


Jag behöver era adresser till kakkakaffe@hotmail.com

Och angående reklamen för tusenfemhundrade gången. Det gäller bara dem som inte har widescreenskärm. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt att den kilar in på inläggen men för mig är det lilla levebrödet viktigt. Reklambannern ligger bara på första sidan, så klickar man på kommentarerna/arkivet/kategorier eller läser bloggen via Facebook, så kan man läsa inläggen helt som vanligt. Jag hoppas på förståelse.

Kläder i stället för mat.

Publicerat: 2011-04-27 / 08:54:24 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Jag packar. Det är lika drygt som vanligt. Men i år ska vi vara lite bättre förberedda och packa mer varmare kläder med oss. För det är trots allt bara vårväder på Mallorca också. Det ska även regna en del den kommande veckan. Förhoppningsvis bara inte lika mycket som i fjol. Men det känns okej, då man är inställd på det. Det är ju inte mer än 15 grader i havet heller. Och vi ska försöka klara oss på en enda kappsäck. Det är egentligen lättare packat i år, då det enda vi behöver i barnprylväg, är blöjor åt Sindre. Inte som ifjol, då vi släpade med mat för en vecka åt den då 7,5 månader gamla Celine. Less is more.

En dag.

Publicerat: 2011-04-26 / 20:09:32 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Jag vet inte vem som var surast i morse. Det är inte okej, det har aldrig varit okej och det kommer aldrig bli okej att stiga upp klockan fem. Då kan jag i några förbjudna sekunder tänka varför vi sitter här med tre ungar. Det hjälpte inte med kaffe heller. Ungarna var griniga. Vi var griniga. Och vi försökte med gemensamma krafter städa vår svinstia.

Därefter tog jag kidsen med mig till öppna dagiset. Pappan jobbade hemma. En dagistant visade kärlek åt Marius och orkade läsa bok efter bok för honom. Sindre somnade och det var bara Celine som jag behövde hålla reda på. Vi åt bara ett mellanmål där. Marius kan ändå inte koncentera sig på sitt ätande.

Vi var hemma igen nån gång efter tolv. Då var det raka spåret i säng för Marius och Celine. Thomas lagade maletköttsås med spagetti till lunch som vi slevade i oss framför varsin dator. Sedan tog jag Sindre med mig och åkte in till stan, till rådgivningen. Därefter fortsatte jag till Matkahuolto för att hämta vagnarna. Till apoteket för att köpa vätskeersättning och värkmedicin till resan. Vidare till Anttila för att köpa lite tid i form av två Fåret Shaun-dvd:er. In till H&M för köpa ett par shorts åt mig själv. Tog en amningspaus i provhytten, men barnet fortsatte att gnälla, så jag gick vidare till ett café, köpte en dricka och fortsatte att amma.

Rusade sedan iväg till Instrumentarium och köade i tjugo minuter för att få köpa endagslinser till mina allergikliande ögon. Fortsatte en rulltrappa ner för att leta solhattar men de var så dyra, så jag sket i dem. Småsprang sedan till bilen, eftersom jag var tvungen att hinna till posten före fem. Kastade några paket på bandet, satte några kuvert i lådan och fick ett paket med mig tre minuter före, och gasade sista biten hem. Ute på gården väntade Thomas med ungarna och vi bytte av varandra då han skulle vara på träning fem.

Vi gick in. Drog över golvet med dammsugaren och redde åter upp några timmars förfall. Ammade och ungarna åt smörgås. En och en halvtimme senare kom pappan hem igen och vi nattade Celine och Sindre tillsammans. Jag bytte om och Marius fick komma med mig på en halvtimmes länk i nya löpvagnen. Jag ångrade mig i samma sekund vi steg utanför dörren och värsta regnskuren sköljde över oss, men det var försent att börja ändra sig inför Marius.

Klockan var sedan åtta när vi kom hem igen. Vi nattade Marius och sedan åt vi under total tystnad en sen middag. Sindre vägde förresten 6,7 kilo och var 58 centimeter lång.

Resfeber.

Publicerat: 2011-04-26 / 06:12:42 | Kategori: Allmänt | 21 kommentarer


Jag börjar få kalla fötter
. Lite resfeber och nervös. Mest för själva resandet. Vi åker tidigt från Jyväskylä till Helsingfors på torsdag morgon med bil. Vi kunde inte önska platser i samband med bokningen, men de sa att det fanns chans till platser med mer utrymme om vi var tidiga i check-in. Vi har tre platser på fem personer.

Jag hoppas vi hinner få den beställda resevagnen idag eller imorgon. Det skulle vara praktiskt att få skjutsa ett barn eller handbagaget direkt till planet. Men jag utgår från att vi måste lämna den i check-in och att en av oss fixar ett barn på magen och ett på ryggen, och den andra tar det tredje på ryggen och ryggsäcken på magen.


Jag hoppas att planen flyger som de ska och att det inte blir flygstrejk, bombhot eller vulkanutbrott. Jag hoppas också att mellanlandningen i Frankfurt löper smidigt, att det är inte är långa sträckor att gå och att vi inte behöver stressa, för vi har inte har särskilt mycket tid.


Sedan hoppas jag ännu att vi landar på Mallorca inom utsatt tidtabell. Att vårt bagage också har kommit till samma destination samt att den beställda hyrbilen med de tre bilstolarna finns färdig och tillgänglig precis som den ska. Till sist hoppas jag att vi hittar till hotellet snabbt utan några krusiduller, att ungarna ännu är vid gott mod efter en heldags resande och att vi får dem nattade snabbt, för att kunna påbörja fredagen helt utvilade.


Jag hoppas, för vi brukar alltid ha otur i samband med dylika utfärder. Och må så vara ifall man skulle resa ensam, men detta känns lagom svettigt med tre småknattar även utan extra trassel.

Tre månader.

Publicerat: 2011-04-25 / 19:32:44 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer


Allas vår Pinnebeebe blir tre månader idag. Och kinderna blir bara rundare. Jag bläddrar mellan halsvecken för att komma längst in och torka bort det där fettet blandat med mjölkresterna och skräpet - ni vet hur det luktar. Sen somnar han om, efter att han ätit. Han sover fortfarande stora delar av dagarna. Det finns inget som skulle kallas rutiner. Eller kanske är det rutin att orka vara vaken i trekvart på morgonen efter natten. Och så brukar han alltid pricka sin hunger när jag är hungrig och ska äta. Amningsdynan är praktisk då - den som är full med matrester. Det finns inget mönster i hans ätande. Ibland är det han som bestämmer när han ska äta, ibland är det jag. Allt för att minimera vrålhunger när vi är ute. Fast nu funkar det ju att slänga fram behagen var som helst igen utan att vara rädd att dra världens mjölkstockning på sig. Han är för övrigt en väldans nöjd bebis. Och om han inte är nöjd, så är det bara att stoppa in honom i sjalen och så blir han nöjd. Nätterna blir också bättre. Han äter nog vid ett och tre och fem och sex, men det är i alla fall hälften mindre än vad det har varit. Och sexmålet är ju ändå morgonmål. Men jag gissar på att han väger nästan sju kilo i morgon på tremånaders kontrollen. Jag vet inte riktigt vad som 'förväntas' av en tremånaders unge, men han har i alla fall hittat sin hand som han smaskar gott på. Huvudet orkar han dock knappt hålla upp när han ligger på mage - kanske är det för de där kinderna. Eller så välter han direkt över på rygg tillbaka då skallen bara svajar fram och tillbaka. Men det är bra. Jag har ändå fullt i händerna att hålla reda på de andra två.

Det goda livet fortsätter.

Publicerat: 2011-04-25 / 15:14:02 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Säga vad man vill, men visst är det fascinerande med väder.

Publicerat: 2011-04-24 / 20:16:23 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Alltså vad hände idag då? Hur kunde det helt plötsligt bli nästan tjugo grader medan den sista isen på sjön ännu höll på att smälta? Vem ser förresten nöjdast ut på bilderna?

Idag.

Publicerat: 2011-04-24 / 13:40:43 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer


Påsken är bra högtid. Sådär lagom slapp, och utan djupt rotade traditioner att saker och ting ska vara si och saker ska vara så. Vi har inte gjort några stora bravader alls. Bara umgåtts. Hängt i parken, ätit gott och så. Vi slapp också lindrigt undan sockerfyllan. Ungarna häxade ju inte igår, och mössan under sängen var fylld med riskakor, tuggummi, ballonger och en pastillask. Moahaha, lättlurade ungar.

Att återuppstå.

Publicerat: 2011-04-23 / 17:59:22 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Marius har blivit något "stadsfierad" och var hysterisk över myrorna.Pensionärsmatchning.Jag är alldeles utslagen. Ansiktet bränner. Huvudet värker. Låren är onda och vaderna krampar. Det är en hårfin gräns mellan att inse sina gränser och testa sina gränser. Äh, så farligt var det väl inte egentligen. Jag sprang med sådan fart att det skulle kännas 'skönt' att springa. Fast det var nog en ganska krävande tia terrängmässigt och pisstråkigt mellan två och åtta kilometer, och det finns goda möjligheter till förbättringar om man säger så. Resultatservicen haltade, men jag borde ha haft nånting på 53 minuter. Någonstans måste man börja.

Till startlinjen.

Publicerat: 2011-04-23 / 08:54:32 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Idag ska jag och min man delta i ett tio kilometers motionslopp. Kuriosan i det hela är väl att senast jag sprang så långt, var för fyra år sedan. Pust.

Parkhänget.

Publicerat: 2011-04-22 / 19:30:10 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vissa dagar är gemytligare än andra att hänga i parken.

Nej, jag färgsorterar inte egentligen.

Publicerat: 2011-04-22 / 10:13:57 | Kategori: Allmänt | 16 kommentarer
Alla andra for och simma, utom jag och Sindre. Jag passar på och städar lite klädskåp under tiden.

Resten av påsken.

Publicerat: 2011-04-22 / 07:47:42 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Delar vi åtta personer på 80 kvadratmetrar.

Medan vi gjorde det här.

Publicerat: 2011-04-21 / 19:12:55 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

(Gås)fjädern.

Publicerat: 2011-04-21 / 11:34:13 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag började redan kallsvettas när jag insåg att kortläsaren i kameran bara spottade ut minneskortet tillbaka och att en fjäder antagligen var sönder. För nu är det ju påsk och ingen gör något, och om en vecka sitter vi på planet till Mallorca och det funkar ju inte utan kamera. Alltså tog jag barn och kamera med till stan. Och gudnådemig vad jag hade svårt att förklara vad som felade min kamera då jag inte kom på vad den sortens fjäder hette på finska, utan det bara dunkade gåsfjäder (hanhensulka) i skallen på mig. Så där stod jag och sa att "det kommer bara ut igen", "titta det hålls inte inne" och försökte få gubbskrället att förstå att det inte var minneskortet det var fel på, utan på kameran. Tur i oturen finns det en annan minneskortsläsare i kameran som får tjäna mig till efter resan. Det är inte lätt när det är svårt.

Då det till och med är jobbigt med regndroppar i ansiktet.

Publicerat: 2011-04-20 / 19:58:35 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Det var det här barnet som tog morgon fem i morse. Bilden speglar hur resten av hennes dag var.

Loppiset. Sista och avslutande del.

Publicerat: 2011-04-20 / 16:57:55 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Ingen story utan upplösning

Idag var det löningsdag då från loppiset. Jag fick nästan en smärre chock när jag räknade till 180 sålda prylar på två veckor - mest för att det inte direkt syns någonstans i hemmet. Och sen att någon annan också velat ha skräpet. Dessutom kunde jag efter betald bordshyra inkassera tre gröna hundralappar och lite småmynt. Ingen var gladare än mig. Jee, jee!

Jag sålde i alla fall bort alla leksaker som låter på loppis.

Publicerat: 2011-04-20 / 08:05:30 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Igår kunde jag riktigt se framför mig hur ungarna står och kokar mat tillsammans framför den röda leksakspisen, skär frukter och grönsaker åt sig och äter chokladkaka till efterrätt. Idag har jag tagit mitt förnuft till fånga och insett att verkligheten är ett enda förbannat plockande av de jäkla leksakerna som det inte finns något intresse i överhuvudtaget, förutom att bråka om dem. Jag vet inte om det är för att ett barn vaknade klockan fem i morse.

När man tappar den röda tråden.

Publicerat: 2011-04-19 / 21:24:48 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
I natt får jag snusa på en annan som doftar sötsliskigtjordgubbsschampoo. Fast förra natten sov han rekordpass ända till nån gång efter 02 i egen säng. Sedan åt han andra gången vid halv fem. Det är skönt att vi förhoppningsvis går mot längre nätter. Inte för att det har varit jobbiga nätter med skrik och vak - det har bara varit väldigt mycket mat. Men jag har utvecklats i mitt föräldraskap. Eller kanske heter det ändrats. Är mer sådär att jag tar saker och ting som det kommer. Jag har snart varit hemma och skött barn i tre år. Tre år som kunde kännas som ett enda långt blöjbytarrace. Men det gör det inte. De här tre åren har gått så inihelsike snabbt och skulle inte Celine och Sindre funnits, så skulle min vårdledighet vara slut om en månad och Marius skulle börja tillbringa de flesta av veckans dagar på dagis. Jag är glad att det inte är så. Jag ska verkligen inte leva resten av mitt liv som 'sunkig hemmamorsa'. Men tre år sett ur ett 80-års perspektiv, är som en fis i rymden. I och för sig vet jag inte om jag blir 80. Men ändå. Och det känns som det här inlägget spårade redan efter schampoot. Kanske jag skulle göra bäst i att utnyttja min sänghalvas fulla bredd så länge jag har möjlighet.

Nästan lite somrigt.

Publicerat: 2011-04-19 / 19:29:01 | Kategori: Recept | 2 kommentarer


Jag hittade ett receptEvas Kyckling som lät som en rätt för en lite trög tisdag. Som jag uppgraderade till Eva R's kyckling enligt vad som fanns i vårt kylskåp. Alltså en stor näve ruccolasallad, en halv gurka, ett par tomater, två avocadon, en rödlök, en ask kycklingstrimlor och en halv påse makaroner. Toppat med rostade solroskärnor och fetaost. Det var faktiskt ganska gott.

Gjort hittills idag.

Publicerat: 2011-04-19 / 12:45:24 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Farsan behövde jobba i lugn och ro, så jag tog ungarna och flydde till öppna dagiset. Där softade en, en annan läste fordonsböcker och en tredje kockade mat. En röd piis önskar han sig för övrigt till treårspresent om en månad. Jag sörplade kaffe, avnjöt en pajbit i smyg och läste tidningar som den äkta hemmamamma jag är.

Tänk det.

Publicerat: 2011-04-18 / 21:21:08 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Så här i skvalpet efter gårdagens kalldusch.

Vi har bott här i Jyväskylä i snart fem år. Det är en enspråkigt finsk stad men enligt Svenska Sällskapets hemsida, ska det finnas omkring 250 personer med modersmålet svenska. Det syns inte i gatubilden, men på något sätt så springer man på dem med jämna mellanrum i alla fall. Jag skötte två barn för några år sedan, vars föräldrar var hemma från Ekenäs och Lappfjärd. Igår på me&i-partyt var en mamma hit som har karln från Närpes - de bor för övrigt bara ett par hundra meter från oss. Ett par hundra meter åt andra hållet bor en tjej hemma från Kronoby. Det var också meningen att en annan svenskspråkig morsa skulle komma, men hon blev sjuk. Den finlandssvenska prästen som döpte Celine var hemma från Helsingforstrakten och det gamla paret i butiken som stannade och pratade med oss, hade rötter i Åbo. På simstranden ifjol somras träffade vi en annan finlandssvensk familj, som vi också sprang på senare i någon lekpark. På BB med Sindre råkade jag få en svenskspråkig barnskötare som var född i Karleby och läraren i den svenskspråkiga skolan har någon gång varit lägerledare åt Thomas när han var liten. Vi är ju också några finlandsvenska studeranden på gymnastiklärarutbildningen. Så visst finns de.

Jag har inte en enda gång blivit föraktad, nedvärderad eller utsatt för glåpord för min svenska. Inte en enda gång. Jag har aldrig heller varit rädd för att prata svenska. Fast jag möter nog alltid på en reaktion. "Pratar du svenska?" "Kommer du från Sverige?" "Varifrån är du hemma?" "Pratar din man finska?" "Pratar din släkt finska?" "Kan de finska i Österbotten?" "Varför bor du här?" Och så vidare i femton minuter till. Men jag svarar gärna. Det är nästan alltid av genuint intresse och nyfikenhet som frågorna ställs. Och nästan alltid så är det någon som har någon avlägsen släkting i Jakobstad eller Korsholm eller någonstansiSverige.

Men i tidningarna i insändarna ser man nog föraktet och främlingsfientligheten mot svenskan. Nästan varje dag. Och det är inte särskilt tillfredsställande. Och visst är jag orolig för svenskan. Det skulle jag ha varit oberoende valresultat. Men alla är inte onda. För jag har i alla fall hittills inte blivit föraktad för att jag pratar svenska. Eller långtifrån felfri finska. Eller så har jag bara haft tur.

Då små olyckor händer så lätt.

Publicerat: 2011-04-18 / 16:08:28 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer


Då vi var i parken inne i
stan och Celine sa att hon behövde kissa. Då jag drog ner halaren, byxorna och lyfte henne för att kissa. Då jag märkte något varmt och kladdigt i händerna medan jag stod och höll henne i ett grepp om låren. Då min vita Haglöfsjacka inte längre var vit. Då jag inte hade något med att ta i händerna utan fick torka det värsta med strumpbyxorna och dra mina egna händer genom den lilla smutsiga snöhögen som fanns i närheten. Då jag snabbt samlade ihop barn och pinaler och drog oss mot bilen. Då jag rattade hem bilen med tummarna och pekfingren. Då jag motade in alla barn i duschrummet, hällde en halv flaska söt-sliskigt-luktande-jordgubbsschampoo i badet och stoppade ner två barn i baljan.

Då gör den här bloggen också skäl för sitt namn.

Valet på Facebook.

Publicerat: 2011-04-17 / 21:26:58 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer

”Bor i ett land fullt av idioter. Sorligt.”

 

”valresultatet gör mig mörkrädd...”

 

”Muutto ulkomaille” (flytt till utlandet)

 

”Euro vaihtuu oravannahoiks, Kike Elomaasta ministeri, Suomen rajat suljetaan, Kebabin myyntiloppuu ja Pyrinnön ulkomaanvahvistukset lähetetään takasi kotimaahan.. Suomen tulevaisuus??? MITÄ!!”

 

”Jag funderade just på vart man borde flytta...”

-Ledig rom hos meg! Velkommen!

 

”alkaa oikeesti kauhistuttamaan tuo vaalitulos :O”

 

”Ja fy fabian,kan knappt titta på TV.n utan börja må illa:(”

 

”Skammen är evig”

 

”I´ve packed my bags and I´m ready to go... Anyone want a Finnish passport?”

 

”no nyt kun tässä ollaan kohta perussuomalaistuttu, ni eiköhä erota EU:sta? sitten vaan rajat jokaiseen ilmansuuntaan kiinni ja ruvetaan omavarasiks. Energiasta voi kyl tulla pula, mut eikö suomelle voitas hommata siirtomaita? japani vois olla aika hyvä, nyt kun sen puolustusta on horjutettu. siellä on kuulemma hyvää ydinvoimaa tarjolla?”

 

"Ifall den nya regeringen inte ämnar ge mig svensk service så då slutar jag betala skatt. Har du råd med det Soini?"


Bekvämt.

Publicerat: 2011-04-17 / 20:50:02 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Jag var redan påväg att ställa in dagens me&i-party, då det endast var en person påväg efter att alla andra meddelat jobb, resor och sjukdom. Men så sa försäljaren att hon också kommer för bara en gäst. Men påväg hem från röstningen träffade vi ännu på en bekant som visade sig hugad att komma. Så då var vi tre.
.

Men det gick bra det också. Riitta, som för övrigt är inne på sitt femte år som me&i-försäljare, tycker att det är bra extraknäck att dryga ut föräldra- och vårdpenningen med.
.

När vi känt och klämt färdigt, ropade vi in karlar och barn. Drack lite kaffe, åt paj samt utbytte större och mindre väsentligheter.
.
Jag har väl sagt att mössor är min last? Men det är trots allt en av de nödvändigare lasterna i klädväg - intalar jag mig i alla fall. Vi ska matcha varandra, Celine och jag. Och summa summarum så har verkligen me&i lyckats med sitt koncept att sälja kläder i vardagsrumssoffan i ett surr med andra mamas. Men det går inte att bortse att det är en högst trevlig sysselsättning.
I samarbete med me&i.

Valsöndag.

Publicerat: 2011-04-17 / 16:58:44 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Vi uppfyllde vår samhälleliga plikt och gick och röstade. Jag hade sol i ögonen och ville inte vara med på bild. Sen hade vi en gemytlig eftermiddag med trevligt folk. Dessutom hade vi sex påskhäxor på besök.

Han som tycker om mjölk.

Publicerat: 2011-04-17 / 11:33:15 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Det känns lite lustigt att jag får börja gräva i Celines hyllor efter kläder åt Sindre. Jag har nämligen inte städat bort alla hennes urvuxna kläder. Men det är inte ens länge sedan hon använde den här bodyn sist. Nu är det bara 68 som gäller. Och om de är lika? Massor tycker jag.

Kulturskillnaden.

Publicerat: 2011-04-17 / 07:56:29 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Ifjol var vi i Pargas på påsken, då häxade Marius för första gången. I år kommer Pargasborna hit på påsken.

Efter snart fem år här
i finska staden, är jag fortfarande främmande för Virvon Varvon - det finska påskhäxandet på palmsöndagen, alltså idag. Och så funderar jag lite hur principen funkar i städer? När jag var liten var det ett heldagsprojekt som startade halv tio på morgonen och slutade sent på eftermiddagen och man gick väg upp och väg ner i vår lilla by och knackade dörr i precis vartenda hus. Nu vet jag inte ens vem vi skulle häxa för. Fast vi har inte alls introducerat påskhäxandet för Marius i år, det får gå obemärkt förbi.

När solen skiner.

Publicerat: 2011-04-16 / 19:09:36 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Vår förort är inte särskilt smickrande. Typiskt sjuttital. Skräpigt. Tonårsgäng som hänger. Och poligubbar som sitter på parkbänkarna med vodkaflaskan bredvid sig.
.

Men det finns en butik, ett lopptorg, en pizzeria och en bar. Resten har försvunnit.
.
Fast det var inte det jag skulle berätta egentligen. Utan det att vi åt årets första glass idag. För Celine var det till och med livspremiär. Det var soligt och varmt och skönt. Vem skulle ha kunnat tro det för några veckor sedan.
.

Sedan gick vi mot stan till petepatti (Mäki-Matti) -parken, som är något av vår favoritpark.
.
Gungade. Lekte. Rutschade. Sparkade fotboll och geggade i vatten.
.

Thomas var nyklippt och därmed också ganska städad i huvudet.
.

Så kan man äntligen börja amma utomhus också när hungern faller en på. Sen har man ett förnöjt barn igen.
.

Jag tänkte att han skulle orka hållas vaken en stund, men då sjalen är det absolut skönaste som finns så blev det i alla fall svårt att hålla upp ögonen.
.

Sen traskade vi hem igen, genom ett betydligt trevligare bostadsområde.
.

Men där tog det roliga slut, för vi fick punka. Ve och elände. Hoppas vi får det fixat snabbt för annars är jag något handikappad.

Låter det bekant?

Publicerat: 2011-04-16 / 12:40:32 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer

1. Jämförelsen.

"Vad har ni för vagn. Ändå skötbord då? Och sängen? Jag kan för mitt liv inte förstå att det finns de som använder mammalådan som säng. Hur har du mått? Hur mycket har du spytt? Födde du på beräknad dag? Hur många apgar? Ändå måtten? Följer bebisen sina kurvor? Ammar du? Hur stort bor ni då? Ni måste ju skaffa större bostad nu. Och bil också för den delen - den där vagnen ryms ju inte i bakluckan. Och hur länge ska du vara på mammaledigt?"


2. Mammans kropp.

"Ju mindre graviditetskilon, desto bättre mamma. Och ännu bättre mamma ifall graviditetskilonen är borta efter två veckor."

 

3. Förlorad integritet.

"Ammar du? Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt? Har du såriga bröstvårtor? Planerar ni fler barn? När då?"


4. Heta potatisar.

"Samsovning. Amning. Sovmetoder. Dagis eller hemmabarn."


5. Karriärsmamma vs. hemmamamma.

"Du är en dålig mamma ifall du lämnar barnen på dagis, och du är en lat mamma ifall du är hemma. Vem är sämre?"

 

6. Den äldre generationens kommentarer.

"Ta inte barnet i famnen varje gång det skriker, så det blir bortskämt. Börjar det inte vara dags att ge annan mat?. Inte kan det ju komma något från det där bröstet, när det äter hela tiden. Låt barnen sova i egen säng."


7. Tävlingsrumban.

"Finaste leksakerna. Speciella födelsedagskalas. Hejdundrande middagsbjudningar. Många hobbyn."

 

8. Dold nedvärdering.

"Här är bara en riktigt liten gåva (=fin present)" "Ursäkta att här är så rörigt (=högst två saker på golvet) "Vi orkade inte använda tygblöjor, men som tur var började bebisen kissa i handfatet vid tremånaders ålder".

 

9. Stereotypen.

"Det är irriterande att alla tror att jag är en oansvarsfull barnrumpa och att vårt barn är ett "misstag" bara för att jag är 21 år". "Som ensamförsörjare behöver man inte vara låginkomsttagare och ett fall för socialen. Som ensamförsörjare kan man faktiskt också ha en fast arbetsplats, hyfsad lön och besparingar."

 

10. Barnens jämförelse.

"Mitt barn kan svänga sig båda vägarna redan och är två månader. Men mitt barn gick redan vid 8 månaders ålder." "Trots att man bara vill konstatera barnets utvecklingssprång, finns det alltid de som kvitterar tillbaka med hur mycket tidigare deras barn gjorde samma sak."Källa: Kaksplus 4/11

Gäsp!

Publicerat: 2011-04-16 / 11:59:34 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Avvägningen. En fredagkväll.

Publicerat: 2011-04-15 / 20:44:36 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Först en löplänk som började bra med dundrande musik i öronen. Pulsen dunkade på 185 och det flöt på som aldrig (nåjo) förr. Men sen dog ipoden och strax efter dog mina ben och hemvägen lunkade jag med huvudet hängandes mellan axlarna. Jag vet inte, jag borde göra ett starttest. En vanlig joggingtur på 5,5 km/30 minuter säger inte så mycket. Men så har jag lite hatkärlek till allt som heter test och tävlingar. Det är lite småjobbigt att bli dödstrött, få ont i magen, vara spyfärdig och få huvudvärk.
.

Strax före hemmet, slank jag in i närbutiken med en banana split flimrande framför ögonen. Så med svettpärlorna kvar i pannan, sjönk jag ner i soffan och slevade in en något stympad efterrätt - jag saknade marängen. Och om jag tänker sådär kalorimässigt, så gick jag nog back. Men om jag tänker endorfiner, så var det absolut värt det alla gånger.

Har ni sett?

Publicerat: 2011-04-15 / 15:54:50 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Moderskapsförpackningen (finns det för övrigt något mer förlegat ord?) anno 2011 är publicerad. Inte för att jag ska ha den, men det är ju alltid intressant att bedöma innehållet. Av personlig åsikt tycker jag den är färglös. Fast jag tycker det är bra, att det numera finns en hel del kläder i storlek 50 och inte bara större storlekar.

Dagens förbud.

Publicerat: 2011-04-15 / 15:36:30 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Tänk så effektiv städningen blir när man inför dataförbud.

Party, party.

Publicerat: 2011-04-15 / 08:11:51 | Kategori: me&i- samarbetspartner | 12 kommentarer


På söndag ska jag ha me&i-party
här hos oss. Det har jag aldrig haft förut. Men det är en del av mitt samarbete med me&i. Och det var himla enkelt att boka träff. Bara att klicka boka träff på hemsidan, välja boendeområde från kartan och fylla i sina kontaktuppgifter och så ringde en försäljare upp mig. Jag fick själv välja både dag och tidpunkt - men detta beror ju förstås på hur upptagen försäljaren är. Det krävs inte särskilt mycket av en som värdinna - om man inte vill. Redan för 1-7 gäster får man 16 euro bonus om man själv vill köpa något. Eller så får man välja en värdinnegåva åt sig - som under aprilmånad är kökshanddukar, en tröja eller ett par fina leggings. Och så får man rabatter på utvalda klädesplagg och möjlighet att kunna köpa sådant man missat ur tidigare kollektioner. Men vill man inte, så behöver man inte köpa något överhuvudtaget - och ingen går back på det.

Förresten är ni en hel massa Jyväskyläbor som läser. Om ni inte har annat för er på söndag klockan 15, så är ni välkomna hit. Om inte annat så på en kaffekopp och kanske en bit citronpaj.

Besegrade.

Publicerat: 2011-04-14 / 20:14:20 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Fastän vi var och cyklade i nästan två timmar innan läggdags.


Ikväll gjorde vi ändå reträtt. Att plötsligt börja natta i timmar, både dag och kväll, övergår mitt förstånd. Och till på köpet ligger ungarna back på sömnkontot = gnäll. Så nu sover de åter i varsitt rum, och allt är frid och fröjd. Tillsvidare. Och det känns lite snopet på något vis.

Fler avslut.

Publicerat: 2011-04-14 / 18:14:24 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Och på tal om utförssäljning, så ska också Ecoloco, som enbart säljer ekologiska kläder, avsluta sin webshop.

Färgterapin.

Publicerat: 2011-04-14 / 16:04:03 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 10 kommentarer
Det är bodyn, tröjor, påslakan, vantar, en mössa, strumpbyxor och heldräkter. En del som ska växas i, en hel del som kommer att ges som presenter. Det är Rackamaja som ska sluta med sin verksamhet och ännu finns det kläder till försäljning - om än väldigt urplockade storlekar.

Dagens bästa 2.

Publicerat: 2011-04-14 / 13:26:01 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Åh, så jag väntar på att klockan ska bli fyra och jag får gå till posten och hämta ut ett stort paket. Jag kom nämligen över en utförsäljning. Jag var till och med tvungen att leta i bloggen när jag köpt barnkläder på nätet sist och det var i juli ifjol.

Dagens bästa.

Publicerat: 2011-04-14 / 13:02:56 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Idag var himmelens trevligt på öppna dagiset. Bara ett fåtal riktigt trevliga mammor och kanske åtta barn. Det var så lugn och skönt. Inga barn som krockade och inga barn som stred om saker. Det fanns all tid i världen att pyssla, och så kunde man läsa böcker och till och med höra sin egen röst. Nästan så att man kunde kalla det avkopplande. Inte sådär som det emellanåt är, då man själv måste gå och sova efter ett par timmar i virrvarret.

Morgonmyset.

Publicerat: 2011-04-14 / 07:31:24 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Som varade i exakt 37 sekunder.

Bara för att han är så rund och go.

Publicerat: 2011-04-13 / 19:31:30 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Aaaah. Känner ni bebisdoften?

Till loppis vi gå alla dagar.

Publicerat: 2011-04-13 / 14:24:21 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Eftersom vi har loppisbord en vecka till (vi har för övrigt sålt mer än jag någonsin vågat drömma om), så springer jag på loppiset varje dag och fyller på. Och ibland gluttar jag åt sidorna också - som igår. Jag är inte så mycket för att köpa avlagda skor men för två euro behöver i alla fall inte pojkstackaren resa till värmen i gummistövlar.

Om en månad.

Publicerat: 2011-04-13 / 13:36:13 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Fyller Marius tre.
Fyller jag 25.
Firar vi vår första bröllopsdag.
.
Exakt hur gick det till?

Reglerna.

Publicerat: 2011-04-13 / 11:02:19 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Nu har även Celine lärt sig att sitta och vänta på sin tur.

Man vet att sonen börjar kunna jumppareglerna när han börjar mantra för sig själv i baksätet när vi närmar oss jumppan:

"Snäll med andra barnen"
"Inte puffa andra barnen"
"Vänta sin tur"
"Akta mindre barnen"

Lattjolajban.

Publicerat: 2011-04-12 / 18:58:00 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Det spelar stor roll att ha spjälsäng då dottern ändå klättrar ur den./hon lär kunna klättra tillbaka då också. Annars får hon sova på golvet inatt.

Dagens vårtecken.

Publicerat: 2011-04-12 / 17:00:28 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

En tunnare overall. Och ingen stickad mössa.


I jeans till parken.Converse på fötterna.


Inget glid med stjärtbrädet.


Vårmössan på.


Våta och smutsiga handskar som fick ge vika för bara händer.

En sån dag när man har lego över hela vardagsrumsgolvet.

Publicerat: 2011-04-12 / 13:28:50 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Och tvätten skulle behövas hängas. Och disken tömmas och fyllas. Och kläderna vikas och strykas. Och maten handlas. Då Barnkanalen står på. Då man stryker ett lager mascara på fransarna och hoppas att man ska kvickna till. Då man hoppas solen ska börja skina och små underverk ska ske.

När det sker förändringar

Publicerat: 2011-04-12 / 08:55:42 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer


Vi har ju bara en vagn,
syskonvagnen. Och jag då, vagnsfreaket, har ju pratat om en singelvagn en längre tid. Till tillfällen då Marius klarar sig utan åkdon, Pinnen kan sitta i sjalen, och det bara är Celine-yrvädret som måste fastspännas  - utan något som helst gehör och intresse från min man. Men så ska vi ju snart till Mallorca och jag hade inte tänkt släpa stora vagnen med oss, så jag började smått prata i vagnar igen. Då fick han världens idé att vi skulle börja sälja Babyjoggers barnvagnar. Så det senaste dygnet har han suttit fastklistrad med näsan i skärmen - i barnvagnarnas värld. Han! Men hur som haver. Här finns ett första utkast över vårt nya intresse. Det kommer att bli överskådligare inom snar framtid.

En trasbebis.

Publicerat: 2011-04-11 / 12:11:26 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Marius var också sån. Det är himla enkelt att bara kasta en passligt nerspydd trasa över huvudet när man tycker att bebis ska sova. Värre är det med de två äldre, som numera delar rum. Celine som står i spjälsängen och jagar upp Marius. Får se till vilket pris det var värt att frigöra ett rum. Förhoppningsvis är det inte lika spännande längre om en vecka.

Hurtigpruttfamiljen.

Publicerat: 2011-04-10 / 18:45:10 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer


Målet: Lidingöloppet.Till sparkcykelbeställningen. Här.

Sånt som man kan göra på en söndag.

Publicerat: 2011-04-10 / 14:13:09 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
På förmiddagen tog pappan de två större odågorna till simhallen med tanken att jag skulle få plocka undan här hemma i fred. I stället hamnade jag i köket och passade på att tillreda världens brakmiddag med perfekt bearnaisesås som pricken över i:et. Sen slocknade vi fem man stark som klubbade sälar. Söndagsvilan är den bästa vilan.

Good morning sunshine!

Publicerat: 2011-04-10 / 08:14:41 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Bara som motvikt till gårdagsbilden.

Cirkusen.

Publicerat: 2011-04-09 / 20:23:24 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Ikväll har vi haft den mest besvärliga* nattningen någonsin i vårt snart treåriga småbarnsliv (och än sover de inte heller).


De två jonen har flyttat ihop idag. Och som de har skrattat och fnittrat. Och flabbat. Det finns inget sova alls i deras värld för tillfället. Fast bättre det, än att de skulle gråta.

Och sist och slutligen har det inte stört mig särskilt mycket. Jag for ut och springa i stället.


*höjer händerna och intar försvarsposition

Det andra valet.

Publicerat: 2011-04-09 / 17:10:26 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Det finns inte en enda sfp:are representerad i riksdagsvalet, i mellersta Finlands valkrets. Hur gör man då?

Prylen jag älskar allra mest.

Publicerat: 2011-04-09 / 16:58:26 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
På två dagar har jag tvättat tio maskiner tvätt.

Inte för att passbilder brukar vara särskilt smickrande.

Publicerat: 2011-04-09 / 13:14:04 | Kategori: Allmänt | 30 kommentarer
Men inte trodde jag det var möjligt att ett tvåmånader gammalt kid kunde se ut som en femtioåring. HAHAHAHA!

Frågor och svar del 4 - sista.

Publicerat: 2011-04-08 / 19:55:16 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vilket var ditt starkaste skolämne (och läsämne) under skoltiden?
Gymnastik förstås. Och huslig ekonomi kanske. Men av läsämnen var modersmål och geografi starkast. Jag är fortfarande urusel på engelska och är inte särskilt intresserad av historia.


Jag undrar hur du klär Sindre när ni är ute och han är i sjalen/bärselen? Blir det liksom varmare för honom av din kroppsvärme så det räcker med mindre kläder än när han e ute i vagnen?
Nu har jag ganska lika kläder på honom i vagnen som i selen. I vagnen ligger han dock på ett fårskinn och inlindad i filtar. Jag har en tunn fleeceoverall på honom, stickade strumpor och vantar + hjälmössa och stickad mössa. På fötterna har jag ytterligare såna här - de är superbra. Och om du är intresserad så har jag skrivit ett inlägg om bärsele här.


- Kommer du från Finland från början eller är du ifrån Sverige? :) Har inte riktigt fått något hum om det där.
Jag är född i Finland, har alltid bott i Finland och kommer förmodligen alltid att bo i Finland. Jag har inga som helst anknytningar till Sverige, utan hör till de sex procenten svenskspråkiga finländare. Mitt modersmål är svenska och finskan har jag, förutom det jag läst i skolan, lärt mig sedan vi flyttade hit till den helfinska staden.

- Vilket är det bästa tv program/serie?
Tittar väldigt lite på tv. Eller Barnkanalen är vad som gäller i såfall. Men en tid var jag väldigt insnöad på Desperata hemmafruar och One tree hill på dvd-box. Men tittar väl på de flesta av fyrans program som börjar klockan nio om kvällarna (åtta i Sverige).

- Vad är det bästa med dina barn?
Att de är så framåt och tar för sig. De är orädda och tycker om att upptäcka nya saker. Och så är de så glada, nästan alltid.
Hur är Celine mot sina brorsor?
En riktig retsticka mot Marius. Hon retas och han får skiten. Samtidigt är Marius hennes största idol och hon gör precis allt som han gör och säger precis allt som han säger. Hon är också go mot Sindre, men man måste nog hålla lite koll på henne, eftersom hon kan ge ett och ett annat tjuvnyp.

Pratar hon finska, svenska eller både och?
De pratar bara svenska, men kan några finska ord. De förstår också en del finska.

Vilket märke tycker du är bäst på barns utekläder? Vad har dina barn för vinterhalare? Vad tycker du är bäst nu i slasket; vattentät halare eller kurabyxor?
Jag har inte direkt några favoritkläder - för så många olika märken har jag inte hunnit pröva. De hade norska vinterhalare från Troll, som vi varit himla nöjda med, förutom att den var rätt svår att klä på, när Marius började kunna klä sig själv nu i slutet av vintern. Nu i slasket kör vi på reimatec-halare (från ifjol) + kurabyxor. De är torra, förutom då vattnet går över stövelskaftet.


Vad hade ni för namn på tapeten om Sindre hade visat sig vara en flicka? 
Blir det någon fyra? ;)
Jag var helt säker på att det var en pojke från första början, så funderade aldrig allvarligt på flicknamn. Men just nu är mina absoluta favoritflicknamn Ines och Lykke. Och Allis. Alice med is.


När känner du dig som allra lyckligast/tacksam över livet (berätta gärna om ett särskilt tillfälle)? När känner du dig som allra mest trött och sliten (då du egentligen bara vill ligga under ett täcke och gråta)?
Jag tycker det är oerhört fint när barnen gör spontana saker tillsammans. När Marius och Celine kryper upp i Marius säng och läser böcker tillsammans. Eller när de ger varandra godnattkram på kvällen. Eller när Marius tröstar och stryker Sindre över huvudet. Det tycker jag är så himla fint och jag blir så stolt. Ett annat tillfället är när de vaknar från sin middagsvila. Då finns det ofta en stund då man bara behöver koncentrera sig på ett varmt och gosigt barn som vill mysa i famnen.
Sen avskyr jag när de bråkar och jag tappar tålamodet och jag inte orkar vägleda och aktivera dem med något annat i stället. Och så avskyr jag söndagskvällarna när man kommer hem från någon resa och det finns en miljon saker att packa upp, ungarna är trötta, vi är trötta, kylskåpet är tomt, det är råddigt och alla skriker. Då skulle jag kunna försvinna en stund.

Fördelar och nackdelar med att skaffa barn som ung? Känner du att du har missat nåt då du har skaffat barn som ung?
Jag vet inte egentligen vilken som är den största skillnaden med att få barn som 21-åring eller 35-åring - allt är lika nytt och det är lika stor omställning oberoende. Men jag har hört flera 'äldre' som sagt att man är mer bekväm att komma och gå som man vill, ifall man levt utan barn i många vuxenår. Den största nackdelen (i alla fall om man studerar), är att mammapenningen är lägsta möjliga och att man inte hunnit jobba ihop något sparkapital. Och jag känner verkligen inte att jag missat något. Speciellt inte att stiga upp på föreläsning klockan åtta på morgonen efter bara ett par timmars sömn.


Har du några uppsatta mål för din framtid. Vad du vill uppnå, vart du vill komma och om det är något speciellt som du tycker att du skulle vilja göra?
Jag vill bli en bra lärare. Jag vill vara en sådan lärare som eleverna visar tillit för. Jag vill i något skede satsa mer på träning och tränarskap. Jag vill uppfostra mina ungar till vettiga människor. Jag vill hålla mig själv i form och må bra. Jag vill sitta som gråhårig sjuttioåring och hålla handen med Thomas.
.
Det va det. Jag tror jag svarade på de flesta frågor. I alla fall måste jag sluta här, för jag ska dra ut på stan med Celines gudmor som överraskade och dök upp i stan.

Sanningen i vitögat.

Publicerat: 2011-04-08 / 12:39:28 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Jag skrev om sparken i arslet ett par inlägg bak. Vad finns det för roliga lopp att springa i sommar eller höst?

Och ska jag erkänna en mycket ytlig sak? För första gången någonsin valde jag löpskor på basen av utseende. Muminmamman som frågade om favoritfärgen.

Loppis rules!

Publicerat: 2011-04-08 / 11:52:14 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag är alldeles i mitt esse här hemma. På drygt två dagar har vi fått 45 skräpprylar sålda på vårt loppisbord! Det är helt fantastiskt att någon vill ha vårt krimskrams. Och så skönt för skåpen. Och bra för återvinningen. Nu måste jag fortsätta - det här är det roligaste jag gjort på länge.

Frågor och svar del 3.

Publicerat: 2011-04-08 / 06:59:21 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Vem tar alla fina vardagsbilder på dig som finns med i bloggen? Har du självutlösare eller gillar din man också att fotografera?
Gillar och gillar. Jag ställer in kameran åt honom, säger var han ska stå och vad han ska ta bild på. Han började så smått lära sig förra kameran, men nu tycker ha inte om alla nya rattar och knappar. När vi är i Molpe, så står systern ofta bakom kameran.

Vilket år är du född?
Maj 1986.

Vad har du för arbetserfarenhet?
Sommarjobbade min första sommar som 13-åring med att måla plankor till ett stort förråd. Sedan följde en massa somrar då jag plockade tomater i växthus. En sommar jobbade jag på ett fotbollskollo nära Hagfors i Sverige. I gymnasiet drog jag en massa gymnastikkurser kvällstid åt medborgarinstitutet. Därtill har jag i mindre skala varit lägerledare på skidläger, åkt runt till skolor och hållit skidskola, varit lärarvikarie och dragit en hel massa skidträning både här och där. Mycket idrottsrelaterat alltså.

Tränar du? Alternativt hur brukade du träna och hur tänker du börja träna?
Just nu tränar jag inget överhuvudtaget. Det regnar ju bara ute. Nej men, ska börja jogga endera dagen bara jag får en spark i baken. Jag saknar träningen väldigt mycket ibland. Om det skulle finnas en eller två timmar mer tid på ett dygn... Medan jag fortfarande höll på och tävlade, tränade jag ju väldigt mycket - speciellt löpning och rullskidning.

Och hur kom ni på namnen till era barn,
namnen är jätte härliga :)?
Alla namn är ursprungligen hittade inom det idrottsrelaterade. Marius var dock "färdigt" flera år innan vi ens planerade barn. Celine klickade första gången när jag satt och tittade på en världscupssprint (Celine Brun-Lie) och Sindre kom vi nog också första gången i kontakt med i samband med någon resultatlista. Jag har alltid haft en sorts förkärlek till det norska språket och norskklingande namn och därför är namnen lite på den vägen också.

Hur länge planerade ni inför ert bröllop?
Vi hade egentligen tänkt gifta oss sommaren 2009, men då hade jag inte rymts i klänningen som jag redan hade köpt. Och vi planerade nog inte alls särskilt mycket. En bekant flicka donade inbjudningskorten, programbladen och bordsplaceringskorten. Vi bokade plats och kyrka, beställde en bröllopstårta, prövade hyrkläder åt Thomas och köpte ringar. Sista veckan beställde jag sedan min bukett (fast jag tänkte bli utan rosor, eftersom det hade varit morsdag veckan före och jag trots allt kanske var ute i något sista minut), vi handlade maten och förberedde festplatsen med en hel massa underbart folk. Jag är glad över att vi tog så liten stress över bröllopet, för det blev ändå en helt otroligt bra dag med avslappnad stämning.

Nån måste ju komma med lite ytligare frågor också :-)
- vilken är din favoritfärg?
- Vilket/vilka är ditt favoritmarimekkomönster?
- Har du alltid tänkt att du skulle bli gymnastiklärare eller hade du något annat drömyrke som yngre?
-Favoritfärgen är i alla fall inte blå. Jag har varit väldigt insnöad på röd och rosa men just nu har jag ingen färg som jag känner mer för än någon annan.
-Just nu är nya sovrumsgardiner det enda som finns i mitt huvud med Iso satakieli-mönstret, samtidigt som jag känner att det ju nog finns billigare gardiner också. Fast det här mönstret tycker jag också mycket om till ett barnrum och det här vaxduken skulle jag kunna sätta på matbordet för tillfället.
-Jag har nog nästan alltid sagt att jag ska bli lärare.

Frågor och svar del 2.

Publicerat: 2011-04-07 / 21:13:54 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Som jag har förstått det så är Sindre planerad, medan de två andra mer "blev till". Hur kom det sig att ni bestämde er för att skaffa ett tredje barn (nu och öht)?
Det gick av bara farten när vi en gång hade ångan uppe. Nämen, det var enorm glädje att se vilken "nytta" Marius och Celine hade av varann och praktiskt har det också varit lättare med alla prylar. Även om det knappast har varit lättare sådär "arbetsmässigt". Samtidigt visste jag att jag ville ha barnen hemma länge - vilket jag inte vet om jag vill/har möjlighet till, om trean skulle ha kommit om fem eller tio år.

Kan det hända att du ångrar att du fick barn tidigt, innan studier var avklarade och innan du fått arbetslivserfarenhet? Alltså, inte ångra barnen i sig självklart, men just tillfället och timingen.
Nä, faktiskt inte. Jag hade ändå jobbat en del före och det var superskönt att för första gången inte behöva stressa över sommarjobb den sommaren som Marius föddes. Jag önskade ändå alltid få barn 'relativt ung', så det var inte en främmande omställning.

Hej!
Jag frågade för en tid sedan om du kunde berätta lite om studierna vid jyväskylä, spec. idrottsinstruktör utbildningen om den går mycket på finska och hur det är. Tacksam för svar! :)
Jag antar att det är gymnastiklärarutbildningen du undrar över. Hela utbildningen går på finska och vi läser samma litteratur som alla gymnstiklärarstuderanden - största delen på finska och en liten del på engelska. Dock får man skriva alla arbeten och tenter på svenska om man vill - och det brukar jag också göra. Det finns en svenskspråkig kvot (2 flickor + 2 pojkar) till utbildningen, men man antas inte automatiskt fastän man hör till de två bästa sökanden, utan man måste också uppnå en viss nivå bland alla sökanden. I min årskull började fyra svenskspråkiga, i årskullen under är de två och ytterligare en årskull lägre så studerar bara en svenskspråkig. Under det första året studerar man mycket grundstudier över ett brett område. Under det andra studieåret är det mycket gymnastik och en del praktik och det fortsätter det tredje året, då man också skriver kandidatarbetet och/eller ofta är utbytesstudent. Under det fjärde året ägnar man sig åt fördjupade studier och börjar fundera på slutarbetet och sista året är det praktik och slutarbete. Ungefär. Jag tycker ju förstås att det är världens bästa utbildning och vet att det är rätt för mig.


Hur klarar ni er ekonomiskt?
Jag ser inte någon skyldighet i att redogöra för vår privatekonomi, men en bra sak med att inte ha något stort, fint hus, är att vi inte har några lån och inte några överraskande boendeutgifter. Thomas har också haft sponsorer för sitt idrottande och för tillfället har vi båda varsitt företag där vi gör vårt bästa med jobb. Utöver det prioriterar jag mig själv (inte Thomas heller för den delen) inte särskilt högt (shopping och dyl.) Det är också fördel ekonomiskt att ha alla barnen hemma.


Hej! Har sett flera gånger att du skrivit att du handlat barnkläder på tradera, nu undrar jag hur du gått tillväga...tycker bara att jag jämt läser att köpare endast accepteras inom Sverige?
Nu har jag inte köpt något från Tradera på säkert ett halvår, och det stämmer att de flesta bara accepterar köpare inom Sverige. Därför måste man bara klicka runt på auktionerna tills man hittar de som säljer också till utlandet. Det är främst me&i-plagg som jag har köpt från Tradera.
.
(Hoho, vad detta tar länge. Fortsätter en annan dag.)

Frågor och svar del 1

Publicerat: 2011-04-07 / 19:57:54 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Jag skrev en fråga för någon vecka sedan om dina förlossningar. En del talar ju om att det är de värsta det varit med om, andra säger att det inte var "så farligt". Vad tycker du? Vad var det värsta tycker du? Å eventuella synpunkter på bedövningar?

Jag tror de flesta kan skriva under på att det är absolut det häftigaste man varit med om. Även om det i förlossningsskedet är det absolut värsta man varit med om. Men jag har så fina och positiva erfarenheter från mina förlossningar och skulle kunna tänka mig en unge till bara för att få föda. Hehe.
Jag har alltid haft öppen inställning till bedövningarna. "Tilanteen mukaan" liksom. Med Marius fick jag epidural, det avstannade inte på något vis förlossningen, utan jag fick bättre kontroll på värkarna. Med Celine och Sindre har öppningskedet gått så snabbt, att jag har fått krysta direkt jag kommit in i förlossningssalen och således har jag inte hunnit få någon bedövning alls. De förlossningarna har dock smärtmässigt varit mycket värre än förlossningen med Marius. Värkarna har varit så våldsamma och kommit oavbrutet, att jag själv inte haft någon kontroll på läget. Med Sindre hade jag t.ex. ett flera minuter långt krystningsskede, eftersom jag höll emot och motarbetade värkarna, i stället för att följa dem. Till all lycka har det gått över snabbt.Min mamma. Hon är en återkommande fråga i bloggen. Och jag svarar såhär:
Mina föräldrar är skilda sedan sex år tillbaka och sedan dess är hon inte en del av mitt liv. Det är på inget sätt någon hemlighet, men en sak som inte hör till min blogg och det önskar jag att ni respekterar.

Anonym: En pussbild på dej och Thomas ;)

He va usligt me he;) En bröllopsbild i repris får du.


Då du blev gravid med Marius, var det planerat? Och samma sak med de andra barnen?
Barn fanns i våra tankar och var aktuellt, men vi satt inte direkt och räknade ägglossningsdagar. Sen tänkte vi gifta oss året därpå och leva som tremansfamilj några år, men det ville inte Celine. Sindre är den mest välplanerade av dem alla han.

Tänker du att du är klar med barn nu, eller kan ni tänka er en fjärde ännu?
Just nu är jag väldigt klar och det känns verkligen att kroppen behöver vila, eftersom jag endast haft paus från graviditet och amning i totalt 5 månader de senaste 3,5 åren. Nu vill jag få studierna färdiga, börja jobba och skaffa ett hus.

När planerar du att bli klar från skolan?
Jag tar ingen stress av skolan, eftersom jag hoppas kunna kombinera studierna med vårdledigheten. Det är dock meningen att jag ska auskultera i Vasa och slutpraktiken ordnas vartannat år - 2014 ligger således i mina planer. Dock borde jag ha goda skäl för att genomföra den här i Jyväskylä också, ifall det skulle bli aktuellt. Fast jag har sagt att jag vill ha min examen innan jag fyller 30 - då hinner jag jobba 35 år om jag så önskar.

Tror du på Gud?
I alla fall när det krisar eller något är dåligt, ber jag till högre makter och hoppas och tror att det hjälper. Om det sen är Gud, Jesus eller någon annan vet jag inte.


Hur många systrar har du och vad gör de?
Åsa, hon fyller 22 i sommar och har flyttat till Norge, hittat kärleken och ska bli mamma i sommar. Hon jobbar i butik, tränar upp fårhundar och håller för tillfället på med lamning. Det passar henne perfekt, eftersom hon alltid varit duktig på hederligt hårt arbete.
Anna är 20 och studerar första året till socionom i Vasa. Tycker om att fotografera och extraknäcker på dagis.
Yngsta systern heter Sara. Hon väntar allt vad hon orkar på 18-årsdagen om några veckor och studerar andra året i gymnasiet. Hon tittar gärna på serier, sover länge på förmiddagarna och är ägare till hundskrället.Hade du någon pojkvän innan Thomas?

Jag fick ta tre kallduscher i brudbastun på min möhippa. Fast Thomas är nog min första riktigt på riktiga pojkvän.

Frågor på det?

Publicerat: 2011-04-07 / 14:21:54 | Kategori: Allmänt | 32 kommentarer
Någon efterlyste. Finns det intresse?
I såfall är det fritt fram.
.
Edit: Det räcker nu. Jag måste hinna svara också. Tack för alla frågor ni ställt!

Vid eftermiddagskaffet.

Publicerat: 2011-04-07 / 13:48:07 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Idag var vi på öppna dagiset ett par timmar mitt i dagen. Det tog lite kol på mig (och ungarna också för den delen - de är inne på sin tredje sovtimme). Det var too much kids och morsor. Fast det är tacksamt med framdukade pennor, målarfärg, trolldeg och en massa nya leksaker emellanåt. De andra barnen är ännu bara en parentes, för Marius leker fortfarande bara ensamlekar när vi är där. Fast det kan också bero på att han är en av de äldsta ungarna, och de flesta andra är mer eller mindre tultande ettåringar. Där finns också en varm och go tant som man kan lämpa över bebisar till. Så att man själv kan sitta och göra spagetti med vitlökspressen eller måla gula gubbar med fingerfärg. Och läsa en tidning.

Förresten så tog Thomas Sindre med sig och for till stan nyss. Sindre ska ha passkort. Hoppas att han ens öppnar upp ögonen. Tjugoen dagar kvar till sol och värme.

Det går mot ljusare tider.

Publicerat: 2011-04-07 / 07:40:55 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer

En gammal bild från mitten av februari

Natten som gick ville jag sova
på mage, med armarna under dynan och utbredd på mina 80 centimetrar i dubbelsängen. Inte sådär blixtstilla på sidan av sängkanten, så att inte någon skulle råka vakna när jag byter till en bekvämare ställning och med all inclusiven till fritt förfogande. Den lilla parveln brukar nog sova sitt första pass i sin egen säng, men lagom till att jag ska falla ner i min REM-sömn, så vaknar han till första målet och sover sedan resten av natten som ett klistermärke i stora sängen.

Så också igår. Ammade första nattmålet vid 23. Förevisade då tillbaka barnet till egen säng. Där sov han sedan ända till halv tre. Ett nytt skrovmål och en dryg halvtimmes vaggande senare, sov han åter i sin säng. I och för sig åt han igen både halv fem och klockan sex men det fick han vara värd. Fast det är så enkelt att tänka konsekvens på kvällen. Klockan halv tre, mitt i mörka natten när man sitter där på sängkanten, känns den samma konsekvensen väldigt obetydligt. Men det var i alla fall skönt att få sova på mage, med armarna under dynan.

Tidsfördrivet och bombnedslaget.

Publicerat: 2011-04-06 / 19:36:54 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Vi hade tråkigt idag. Det regnade rakt upp och ner hela dagen. Sen tyckte min make att jag var för klen och ojade sig i sin tur över sin egen vikt. Han kallar det vårformen - då han äter en massa och tränar noll. Därför tog jag med mina kollegor till köket, men det borde saneras nu. Fast vi fick tiden att gå, och så fick vi kaka. Det gjorde alla nöjda. Vi körde på temat Citron. Idag igen.

Dagens knubbsäl.

Publicerat: 2011-04-06 / 13:21:12 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Redan 10 veckor gammal.

Marius hälsning till farmor och faster.

Publicerat: 2011-04-06 / 12:18:21 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
För de tycker speciellt mycket om det här med redskapsgymnastik.

För att vara up to date.

Publicerat: 2011-04-06 / 11:53:57 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Efter påtryckningar finns nu också Kakkakaffe på fejjan. Om man vill tycka, gilla, framföra sin hälsning eller om man inte har annat att göra. Ska vi kanske köra en Facebooktävling?

En eftermiddag hos oss.

Publicerat: 2011-04-05 / 19:11:31 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
.
Vad hände? Plötsligt blev det tio plusgrader och det smälte en halvmeter snö i ett huj. Kanske gjorde vi vinterns sista runda till pulkabacken - det var en aning vått och mjukt.
.
.
Promenerade i stället på sandiga och dammiga vägar. Oj, så lätt vagnen rullar nu. Och så var det en befriande känsla att inte behöva känna sig som en uppstoppad korv med en bebis under en för tajt jacka.
.
.
Placerade oss sedan i parken på en parkbänk medan ungarna lekte på bästa sätt. Lapade sol samtidigt som vi smidde planer för sommaren och hösten. Då kommer vi att behöva en sån här.

Vårmössan.

Publicerat: 2011-04-05 / 13:34:04 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 10 kommentarer

Vi var ute efter lite samma saker på loppiset häromdagen, jag och systern. Celine får i alla fall använda denna mössa, som Åsa köpte för 3,50 euro, först. Och på tal om loppis, så har vi projekt Sälja Vårt Skräp de kommande två veckorna. Fast hur kan det vara så svårt att ge upp sin egen skit?

Svackan.

Publicerat: 2011-04-05 / 11:21:47 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Just nu är jag så hiskeligt trött på att ha en unge hängandes i tutten hela tiden. Jag som hade som mål att amma lite längre* den här gången - för att inte behöva kämpa med dom där flaskorna och bära hem ersättningen från butiken.

/uväää uväää, säger sonen och så hivar morsan fram mjölkmaskineriet än en gång.*Marius och Celine är ammade lite drygt fem månader. Fast de var båda mycket glada i maten och amningen lämnade nästan av sig självt.

Valet.

Publicerat: 2011-04-05 / 11:12:36 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Väljer man herrdeodorant eller kör man utan?

Orka.

Publicerat: 2011-04-05 / 08:40:15 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi var inte till öppna dagiset en enda gång på hela mars. Kanske man skulle orka dit en gång den här veckan.

Ett tillägg. Hur det ser ut i verkligheten.

Publicerat: 2011-04-05 / 08:23:44 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Det här är alltså vår cykel från ifjol - den minsta modellen för 85 cm.

Denna dagen ett liv.

Publicerat: 2011-04-04 / 19:14:20 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Länge leve vattnet. Hurraa! (speciellt när man kommer in tillbaka)Om man vill köpa sparkcykel.

Publicerat: 2011-04-04 / 13:15:58 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Ni vet Marius sparkcykel, den som han cyklade omkring med hela förra sommaren. Vi är nu återförsäljare av sparkcyklarna och ni kan göra en beställning av cyklarna genom bloggen. Maila er beställning till kakkakaffe@hotmail.com eller tr@idrott.fi senast den 15.4, så siktar vi på att leverera cyklarna åt er lagom till sopade och torra majvägar, vecka 19.


Sparkcyklarna är ett utmärkt alternativ som förstacykel åt barnen. I Mellaneuropa och speciellt i tillverkningslandet av Pukycyklarna - Tyskland, är de mycket populära. Med sparkcykeln kan barnet säkert lära sig nya färdigheter. Motorik, balans och koordination är färdigheter som utvecklas av sig själv samtidigt som barnet leker med cykeln.
Först lär sig barnet att styra cykeln. Det behöver inte nödvändigtvis sitta i sadeln, utan barnet kan förflytta sig gåendes samtidigt som det styr sin cykel. När barnet sitter på sadeln, ska fötterna vara stadigt i marken. När barnet så småningom sparkar fart åt sig, blir det en naturlig balansering av cykeln. Ju bättre balans, desto hårdare fart vågar barnet sparka och stegvis kan barnet också lyfta upp sina fötter på ramen och bara glida.


Korta sträckor som tidigare gåtts med vagn, kan numera förtas med sparkcykel. Det går också bra att cykla på sandvägar och på skogsstigar. Sadeln och styrstången är höj- och sänkbar och detta förlänger cykelns användningstid. När man sedan skall övergå till stor cykel med trampor så behövs inga stödhjul. Den lilla cykeln väger 3,5 kilo och kan lätt hängas på vagnen. Medelstorleken väger 4,9 kilo och stora cykeln med broms väger 5,4 kilo.

Jag svarar gärna på frågor angående cykeln i kommentarsfältet! Marius cyklade hela fjolårssommaren med PUKY LR M-modellen. HÄR och HÄR finns två korta klipp på en av Marius allra första cykelturer som nybliven tvååring.
tags: puky sparkcykel, springcykel, puky potkupyörä
Egen anteckning.

Publicerat: 2011-04-03 / 19:46:36 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

En stor rund och en liten rund.

Publicerat: 2011-04-03 / 14:26:59 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Sindre på utsidan och en några månader yngre kusin på insidan.


Tänk. Det kom också hem ett glädjebesked i helgen i form av en stor rund mage. Nästa gång vi träffas är jag moster åt en lika stor, halvnorsk, knodd som Sindre, och ungarna har fått sin allra första kusin.

Heippa.

Publicerat: 2011-04-03 / 12:48:42 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Gamlafammo Saga och Celine

Vi tackade för oss och la den mest intensiva helgen på bra länge bakom oss. Nu bilar vi över smältande slätter mot finskare trakter.

Dop.

Publicerat: 2011-04-02 / 18:01:02 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

02.04 2011. Sindre Emil Johannes.
.

Celine har kyrkpicknick med russin.
.
Sindre somnade mitt under dopakten.
.
Faddrar. Moster Anna och farbror Jonas.

.

Han fortsatte att sova under dopfesten.
.
Festen höll vi på byns restaurang där vi åt potatismos med köttgryta.
.
Prinsesstårta till efterrätt.
.
Och Sindre han fortsatte att sova genom hela festen och syskonen fixade doppresenterna.
.

Sen när vi kom hem igen, vaknade en pigg och glad grabb, som missat hela kalaset.
.
Och han som var så fin under overallen i sina hängselbyxor (bytt body), men det var det ingen som såg.

Vi hade ett fint och enkelt dop tillsammans med de närmaste släktingarna. Ute rev vinden i träden och man fick halka sig fram i klackskorna på isen mellan vattenpölarna - men inomhus var det varmt och skönt. Och nu har vi dem döpta - en i var del av landet; Marius i Pargas, Celine i Jyväskylä och Sindre i Korsnäs.

Med timme kvar.

Publicerat: 2011-04-02 / 11:53:31 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Statuscheck: Mamma färdig. Tre sovande och färdigt duschade barn.

Fredag.

Publicerat: 2011-04-01 / 18:48:38 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
.
Vilken dag. Först på morgonen: Vi skulle öppna ett bankkonto åt vår yngste son på morgonen, men kunde inte personsignumet. Hehe. Så då gasade vi iväg till grannbyn till momma. Hon bjöd på dukat bord med alla dess tillbehör.
.
.
Umgicks och så. Min syster Anna blir en av Sindres faddrar.
.
.
Konstaterade att min mormor tycker vår barnkvot är fylld. Finns nämligen bara Sindres plats kvar i vår rad.
.
.
Fortsatte in till Vasastan. Drack en kaffe och lekte lattemorsa med Linn. Matheo var säkert stans bäst uppförande unge i dag - om än något fnittrig.
.
.
Sedan gick vi så länge på stan med systrarna att jag skaffade mig både huvud- och benvärk.
.
Hem släpade jag årets vårjacka från loppis. Åt Celine. Väl hemma i Kolebacken igen, hade huset invaderats av Pargasborna som träffade Sindre för första gången och decibelnivån låg på hundra. Nu är jag så slut i huvudet så jag avrundar här.

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com