Levi.

Publicerat: 2010-10-31 / 18:11:03 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Barnen var lika suveräna som alltid och vi skulle inte ha kunnat klara den långa bilresan varken snabbare eller smidigare. Och så var vi oerhört nöjda över valet att köpa ny bilstol åt Marius.

>
Den sista biten var det alldeles tyst i baksätet och vi njöt av vackra vinterlandskap

Vi kom fram och inkvarterade oss i den stora men mysiga stugan, åt lite mellanmål och begav oss genast ut för bränna energi i små ben. Fadern begav sig förstås till skidspåret.


Här är massor med snö! Speciellt med tanke på att det bara är den sista oktober.

Och så blåste det hård och isande kall vind. Det var skönt att få krypa ner i vagnen och gå på promenad.

Vi gick en sväng i ett alldeles tyst och folktomt Levi. Det är tredje gången Marius är här, andra för Celine, och jag själv har varit ytterligare några fler.

De Ramstedtska ungarna vid Polcirkeln

Publicerat: 2010-10-31 / 11:45:55 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi kom, såg och lämnade jultomten och Rovaniemi bakom oss. Marius var stor och kaxig ända tills han skulle överlämna sin önskelista. Dock var det ju förstås inget man fick fotografera och i år köpte vi inga bilder. Framför oss har vi bara knappa tvåhundratalet kilometer. Det blir kallare, det börjar synas snörester och renar. Och solen skiner.

Att pruta på sina livkvalitéer som förälder

Publicerat: 2010-10-31 / 06:54:00 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer


Samsovning i alla ära. Men. Det är inget som vi någonsin kommer att tillämpa i vår familj, inte frivilligt i alla fall.


Det större barnet brukar ibland komma till vår säng på natten. Jag förpassas längst till vänsterkanten. Thomas är högerplanket. Och däremellan rullar han fram och tillbaka, precis likt klotet i en bowlingbana för barn, både i vertikal och horisontal riktning.


/Gravid mama som sovit sammanlagt två timmar i natt, varav en och en halv ihopknycklad i Marius drygt en meter långa säng.


Det blir en kort natt

Publicerat: 2010-10-30 / 20:29:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi håller på och packar oss fördärvade. Däremellan letar vi efter spårlöst försvunna simbyxor. Avfärd 05:00. Eller 04:00 egentligen, eftersom vi tack och lov vinner en timme på grund av klockvridningen. Vi kör på samma taktik som ifjol, då vi åt frukost i Uleåborg, lunch i Rovaniemi och middag i Saariselkä - fast nu ska vi ju till Levi. Knappa sjuhundrafemtio kilometer har vi framför oss.

I Rovaniemi skall vi hälsa på jultomten. Marius har skrivit önskelista idag. Mest av allt vill han ha fler tåg och tågräls. Helst också en tunnel. I fjol såg det ju ut så här när vi var på Korvatunturi - Celine var sju veckor gammal. Nu skall jag fortsätta packa.

Jag kan bara inte förstå.

Publicerat: 2010-10-30 / 16:35:55 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 9 kommentarer
Ibland får man andas och räkna till tio också med sin karl. Ni minns det här, då pappan hade hittat ett par skruttiga byxor i storlek 56 som han klädde sin son i, trots att han då drog storlek 86 i kläder.

Idag var jag och handlade med Celine. Pappan gick ut och spelade fotboll med Marius. När vi kom hem igen var sonen för det första i klädd Kuomas vinterstövlar trots sju plusgrader och regn (öh, gummistövlar?). Och inte vilka vinterstövlar som helst heller, utan stövlarna han växte ur i januari ifjol* och som var minst fyra numror för små. Stickade strumpor hade han ju naturligtvis också.

Gud nåde den dag han klagar på mina kläd- och skoinköp.

*Celine var skyldig till att de ens hamnat fram ur skåpet

Syskonkärleken

Publicerat: 2010-10-30 / 13:00:29 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Så mycket man älska sitt syskon. Och även om de bråkar som hund och katt emellanåt, så kan de inte låta bli varandra för en sekund. På bilden ovan sitter de på samma Stokkestol och dricker vatten ikapp tills det sprutar ut genom näsan och matbordet flödar i vatten. Och det var ju förstås jätteroligt. Tyckte dom.

En uppdatering.

Publicerat: 2010-10-30 / 08:40:35 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag har fått blogawards för en tid sedan av bland andra Emilia och Sofia med utmaningen att berätta sju saker om sig själv. Men hur jag än försökt fundera, så har jag inte kommit på något av intresse att skriva. Så jag uppdaterade min presentation uppe i flikarna i stället.

Var sak har sin tid

Publicerat: 2010-10-29 / 18:53:54 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Två konstverk. Av Marius 2 år och 5 mån.

Marius har alltid varit ett väldigt aktivt och fysiskt barn. Inte direkt vild, men yr och otålig. Sen i talet är han ju också. Han har totalt saknat intresse för pyssel, lekar, böcker och sång och det enda sättet att få honom att sitta stilla en stund, har varit att placera honom framför tv:n. Därför vistas vi så mycket tid utomhus. Där är han lugn och harmonisk. Har tålamod. Och får utlopp för sin energi.

Igår tippade jag av ungarna och pappan vid det öppna dagiset, medan jag själv for för att uträtta ärenden. När jag kom för att hämta familjen igen, kom ena dagistanten och ryckte mig i ärmen, och påtalade hur mycket Marius hade utvecklats i egenlek och deltagande i aktivitet den senaste tiden. Även om vi sett detta själva, kändes det fint att höra det av någon annan.

Så nu orkar han också sitta en stund på rumpan på sångstunden. Han läser böcker på kvällen innan han somnar. Han målar tavlor. Och även talet utvecklas sakta men säkert.
Bokmal har han blivit också.

Då det bara måste vara hamburgare och limsa

Publicerat: 2010-10-29 / 11:24:35 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Igår öppnade äntligen också Hoplopskedjan ett inomhuslekland här i stan. Och jag tycker att idéen är helt okej. Ett bra alternativ till riktigt dåliga väderdagar. Förutom att stället förmodligen kommer att vara en bakteriebomb i influensatider och en myrstack på helgerna när folk är lediga. Dessutom tycker jag priserna är höga - sju euro för barn under tre år och elva euro för barn över.

Tidningen var ju således full med reklam inför öppningen. "Rörelseglädje åt barnen". "Passar för alla - t.o.m för bebisar". Och så vidare och så vidare. Sedan gjordes det reklam för maten - "Goda bakelser och smaskiga hamburgare". Någon issörja kunde man också köpa där.

Så tycker jag att om man vill satsa på ett koncept för och åt barnen, för att öka rörelsen och motionen samt stå för ett hälsosamt levnadssätt, att man kunde stå för konceptet helt ut. Varför inte servera makaronilåda. Eller korvsoppa. Eller ris med broilersås? Helt vanlig varm mat? Skulle inte folk äta det efter att ha sprungit sig svettiga i två timmar? Måste det vara hamburgare och limsa?

Jag skrev ett feedbackmail till Hoplop och fick det svar jag förväntade mig "det säljer inte".

Det är nytänkande år 2010.

Så synd. Jag skulle gärna köpa en sopptallrik för några euron åt min ett- och tvååring. Eller så är det bara jag som inte fattar någonting.

"Bara en snögubbe".

Publicerat: 2010-10-29 / 07:59:25 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
I förrgår kom det två barn med målmedvetna steg över gården, kanske en andraklassist och en fjärdeklassist, och gick fram till vår snögubbe och skuffade omkull den. Ungarnas allra första snögubbe som vi lappat, rätat upp, rättat till näsan på. Som stått utanför vårt fönster som vi tittat på, och som vi pratat om.

Jag stod vid köksbänken och lagade mat och såg alltihopa. Så jag öppnade fönstret och frågade vad de just gjorde. Barnen hoppade rakt upp i luften, stammade fram att de kunde bygga upp den igen. De rätade upp den nedre delen, men eftersom det var minusgrader och det mesta av snögubben gick i kras så gick det naturligtvis inte att få det till en snögubbe längre.

Jag öppnade fönstret igen efter några minuter och förklarade att vi blev ledsna när de förstörde vår snögubbe, men att det nog inte går att bygga upp den mera idag. Och att det var okej, så länge de lät andras snögubbar vara i fred. Då bad barnen om ursäkt (vilket jag tyckte var fint) och så sprang de i väg med svansen mellan benen.

Jag tror inte de skuffar omkull fler snögubbar. Och ibland kan jag bara inte hålla käft. Även om det "bara" handlar om en snögubbe.

Varmt och torrt om öronen

Publicerat: 2010-10-28 / 20:40:25 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 4 kommentarer
Mera finskt hantverk. Retromössor sydda i Finlaysontyg. Tåliga mot vatten, täta för öronen och varma i bitande vind.

Det säkra före det osäkra

Publicerat: 2010-10-28 / 17:29:38 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 15 kommentarer
Idag tog vi ett dyrt beslut och köpte en ny bilstol åt Marius. Vi har helt enkelt inte varit nöjda med den han har, och om det beror på oss eller bilen vet jag inte. Och eftersom vi ligger på vägarna mest hela tiden, så ansåg vi det viktigt att ha en stol som vi inte behöver vara osäkra på. Så vi köpte en likadan som vi redan har. Bakåtvänt förstås.

Den flitiga studeranden

Publicerat: 2010-10-28 / 12:15:08 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Jag håller i alla fall på och läser en mycket intressant bok. På dagen medan barnen sover middag och på kvällen innan jag själv somnar.

Jag skulle vara på föreläsningar nu. Trodde jag. Tills jag tittade i kalendern och såg att jag hade föreläsningarna igår medan vi rutschade oss svettiga i pulkabacken och skaffade oss rosor på kinderna. Lyckans ungar i alla fall. Synd för mig.

Man får det man betalar för.

Publicerat: 2010-10-28 / 07:02:10 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Inför bröllopet köpte jag svindyra underkläder från en riktig boutique med yrkeskunnig hjälp. Det var till och med mitt allra första set med matchad över- och underdel. Jag tyckte jag var värd det, efter att enbart investerat i ett par gigantiska och oformliga amningsbehåar samt några par sloggitrosor de senaste åren. Och så hyvlade jag ändå med Visa-kortet och gav räkningen åt min man.

Efter första tvätten såg trosorna ut som de varit i bruk i fem år. Grådaskiga och fula, trots att jag är ytterst noggrann med färgsortering. Och jag bannades.

I morse såg jag att det stod handtvätt på tvättrådslappen.

I väntan på Bonde söker fru.

Publicerat: 2010-10-27 / 19:46:24 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Äh. Så ska det börja regna och vår lilla vinter försvinner. Som tur är, åker vi ju snart upp till Lappland - om än bara för en vecka. Var hittar jag förresten fina vintermössor som täcker öronen ordentligt, så här på kvällskvisten?

Förresten.

Publicerat: 2010-10-27 / 14:44:28 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Vet någon om vitchokladen hunnit till Finland ännu, och i vilken affär man hittar den?

Hälsningar en med chokladbegär för tillfället.

Om Celine

Publicerat: 2010-10-27 / 13:30:06 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Celine, tretton och en halv månad gammal, är full i bus och jäkelskap

Med Marius hade jag som vana att alltid skriva några rader om utvecklingen på månadsdagen under de första två åren. Han var det första barnet. Jag skrev också om Celines första månadsdagar - några i början. Andra barnet. Hoppas jag kommer ihåg halvårsdagen med tredje barnet.

Men så tänker jag skriva några rader om Celine nu. Sådär passligt tretton och en halv månad gammal. Och hon är ett lättsamt barn - eller i alla fall har varit. Nu retar hon mest gallfeber på oss alla. Hon vandrar ständigt ur ett rum till ett annat för att hitta på nya hyss. Tömmer alla lådor som finns. Klämmer fingrarna sjutton gånger om dagen i lådorna hon tömmer. Klättrar i och mellan sofforna, och ramlar ur minst fem gånger. Står och flaxar som en kråka utomhus för att handskarna skall flyga all världens väg. Eller så ligger hon bara på marken och piper. Förstör alla Marius lekar. Tar Marius gosedjur. Sitter och påtar på Marius i vagnen. Och är allmänt världens mest irriterande lillasyster som gråter för allt eller inget.

Ändå är hon så go. Så himla smart och medveten. Förstår en hel massa. Tidig motoriskt. Har ett ordförråd med ett 20-tal ord. Äter som en häst, alldeles själv med sked, förutom morgongröten. Dricker ur vanligt glas och slutat med tuttflaska sedan någon månad tillbaka. Klättrar ur och ner från sin Stokkestol. Sover drygt tolvtimmars nätter och ungefär en och halv timme på dagen. På pottan når hon varierande resultat. Och så är hon envis som synden.

Varsin dator är en nödvändighet i ett förhållande

Publicerat: 2010-10-27 / 11:00:28 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Thomas smarthuvudet, köpte en ny dator, men sålde den gamla före han hann få den nya. Så nu har vi levt en vecka med endast en dator och en karl som tror sig ha fri tillgång till min dator i tid och otid.

Må nu den nya datorn komma snarast möjligt så det blir frid i huset. Detta är livet år 2010.

Mat: Kycklinggryta

Publicerat: 2010-10-26 / 20:54:48 | Kategori: Recept | 4 kommentarer
Jag hade två ungar som var hungriga som vargar och fick nöja mig med att fotografera resterna.

Förra veckan hade jag en riktig matsvacka. Mest för att ingen orkade handla ordentligt. Denna vecka har vi njutit av rejäl mat igen. Detta är en lättgjord kycklinggryta med chilimarinerade vitlöksklyftor som jag gjort enligt detta recept.

Gjort idag.

Publicerat: 2010-10-26 / 16:37:29 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Premiärskidat för i år. Och det var en betydligt säkrare premiär i år.


Legat längs med marken. Celines favoritsysselsättning för tillfället.Rutschat i slalombacken. Och jag var inte alls lika butter som jag ser ut.

Sporren.

Publicerat: 2010-10-26 / 13:20:08 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Varför blogga? För att dokumentera och minnas själv, ja. Men också för kicken som feedbacken ger. Som t.ex. när bloggen hjälper den finskspråkiga gymnasieflickan som snart har studentskrivningen i svenska framför sig. Eller hjälpen och dialogen som jag får av er. Och så de fina orden ni ger mig, som piggar upp och ger ork i den ibland trista vardagen. Förra veckan spräckte jag 7000 besökare-på-en-vecka-gränsen. Det sporrar. Tack. Fast jag inte ens känner många av er.


Edit: (På tal om kommentarer.)
...samtidigt som det ologiskt börjar ramla in kommentarer på det egentligen totalt ointressanta slaskinlägget och jag finner mig själv på blogg.se huvudsida.

Grädden.

Publicerat: 2010-10-26 / 08:12:55 | Kategori: Ännu mera gravid | 0 kommentarer
Min kropp har redan i några veckor varit redo att föda upp en unge till på gul, tjock gräddmjölk och jag funderar lite på hur jag skall göra med pumpandet denna gång. Samtidigt som det är till stor hjälp för många, och totalt onödigt att hälla ut överloppsmjölk i avloppet, så var det trots allt en hel del jobb med att koka alla tillbehör och följa de väldigt stränga hygienkraven. Å andra sidan föds lillebror i en period då vi borde vara mer hemma. Det var nämligen ganska svårt att kombinera lägerliv med att pumpa bröstmjölk. Jag skall fundera.

I väntan på is.

Publicerat: 2010-10-25 / 17:43:11 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 0 kommentarer
Det finns två fördelar med att sköta matuppköpen. Den ena är att man får egentid och den andra är att man kan slinka sig in på det närliggande loppiset. Den senaste tiden har jag spanat efter skridskor och idag fanns det två par i gott skick och det ena paret i rätt nummer för denna vinter (och det andra paret passar förmodligen nästa). För fyra och femtio, respektive fem och femtio.

Slasket.

Publicerat: 2010-10-25 / 12:30:51 | Kategori: Allmänt | 23 kommentarer
Bild från i förrgår. Snön ligger fortfarande kvar, men inte fullt så här mycket.

Det här är det allra värsta. Slasket. När kläderna är våta. När stövlarna är våta. När det är vått innanför dörren och det går åt flera munderingar på samma dag. Just nu är min högsta önskan ett grovkök med golvvärme dit man kunde kasta all bedrövelse. Om vi bara ens skulle få vår dammsugare tillbaka.

Strumpbyxväder

Publicerat: 2010-10-25 / 08:13:51 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 10 kommentarer
Och ingen fryser. (Gröna Metsola, randiga Villervalla.)

Småbarnsromantik

Publicerat: 2010-10-24 / 20:42:40 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Lekhörnor är en förälders bästa hjälp. Kaffet och bullarna var en bisak.

Flaggan i topp

Publicerat: 2010-10-24 / 14:13:43 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
En bild från 2004. Vårt frieri började före "digitalkamerornas tid" och jag har inga bilder på oss på datorn från början.

Likt våra andra årsdagar vajar flaggorna i vinden*. Det har redan gått åtta år sedan jag och min, nuförtiden man, låg som fisiga tonåringar, nykära i ett internatsrum långt borta från denna världen. Det skall vi fira genom att ta en unge i varsin hand, åka in till stan, dricka en kopp kaffe och äta en fet bakelse.


*FN-dagen sådär egentligen

Gravidstatus då.

Publicerat: 2010-10-24 / 11:25:36 | Kategori: Ännu mera gravid | 6 kommentarer
Tjugofem fulla graviditetsveckor till ända, femton to go. Och magen växer. Likaså skjuter vikten i höjden och jag kommer slå rekord i viktuppgång* denna graviditet. Mitt mående är okej. Jag har ont i fogarna varje dag - vissa dagar mer och vissa dagar mindre, men stödbältet hjälper. Jag undviker lyft så gott det går, vilket ändå är lättare sagt än gjort när lilla Michelin-Celine inte kommer upp av sig själv när hon faller tusen gånger utomhus i vinterkläderna. Sover bra gör jag, men skulle inte tacka nej till lite mer sömn. Aktiviteten i magen är likadan som med Marius och Celine och dygnrytmen bra - det är lugnt på natten. Typ så.


*Dock hade jag lägsta startvikt denna gång.


En söndagskänsla

Publicerat: 2010-10-24 / 07:55:09 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 0 kommentarer
Jag vaknade upp med grym träningsvärk i benen och framförallt i låren, och försökte erinra mig vad som kunde försorsakat detta. Och så kom jag ihåg att jag ju nog hade mjölksyra upp till öronen igår när jag skuffade vagnen i femton centimeter blötsnö.

Ah, vilken skön känsla. Det var länge sen.


Sista dagen med fri frakt från www.gredelin.fi idag. Klicka på bilden för kod.


Det finns också ytterligare två blå-röda åkpåsar till försäljning hos Tinttaiita.

Hälsningar Reklambloggen.

Skål!

Publicerat: 2010-10-23 / 19:27:34 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Maken masade sig till affären för att köpa något gott till kvällen och frågade om jag ville ha något alkoholfritt att dricka. Jag svarade, att om det fanns något alternativ till Kopparbergs eller Rekorderligs cider, så kunde han ta, men jag ville inte ha nämnda drycker, eftersom jag tycker att de är för söta.

Hem kom han, glad i hågen och berättade att han köpt röd Muminlimsa åt mig. Skål på er!

Ett meddelande.

Publicerat: 2010-10-23 / 17:38:48 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Den uppmärksamme noterar två nya kategorier i högerspalten - Barnkläder och andra prylar samt Tygblöjor. Eftersom egen lathet straffar sig, så tar det tid att gå igenom alla gamla inlägg för att förflytta dem till rätt kategorier, men jag tar det vartefter, och förhoppningsvis blir det lättare för er att hitta specifika inlägg.

Hjärntvättad från början

Publicerat: 2010-10-23 / 11:37:37 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Plötsligt vällde det ner snö utan dess like och Marius placerade sig på första parkett i skidspåret för att Heja Pappa.

En färgklick

Publicerat: 2010-10-23 / 08:24:45 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 6 kommentarer

Fina finska barnkläder. Alla bilder från metsolalifestyle. Mera finns t.ex. HÄR.

Svar på en återkommande fråga:

Publicerat: 2010-10-22 / 15:45:09 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 6 kommentarer
Vilket märke är era åkpåsar?

De är The Buppa Brand och fjolårets modeller finns t.ex. att köpas på Tinttaiita för 47 euro. (OBS! Fri frakt på alla beställningar fram till söndag.)


Edit: Det finns nu åter två blå-röda till försäljning!

Oktoberfredag.

Publicerat: 2010-10-22 / 11:04:22 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Skidspåret börjar bli klart och jag ska passa på att åka till biblioteket och göra lite skolarbete före maken bosätter sig i spåret resten av helgen.

På söndag.

Publicerat: 2010-10-22 / 08:14:02 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
I övermorgon har jag och min man tillbringat åtta år tillsammans. Undrar om man borde hitta på något.

Den egna vardagen

Publicerat: 2010-10-21 / 19:48:11 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Det är skönt att vara borta för att komma hem och uppskatta vardagen. Nu är vi hemma en dryg vecka innan det bär upp till Lappland.

Bränt pengar.

Publicerat: 2010-10-21 / 13:50:13 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Så var nästa månads vårdbidrag slut före det ens hann betalas in på kontot. Och det var inte svårare än att köpa ett par goretexbyxor och -skor åt mig själv. Jag försöker att inte tänka på hur många andra tröjor, byxor och läderstövlar jag hade fått för samma pris. Men vad gör man inte för att stå i en regnig och kall lekpark med sina ungar? Nu behöver jag i alla fall inte bli våt och frysa.

Dagen idag.

Publicerat: 2010-10-21 / 10:43:35 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Ganska grått. Ganska blött. Ganska tråkigt.

Tacket.

Publicerat: 2010-10-21 / 07:39:47 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Pappan tackade mig i morse för att jag hade hem slutkörda ungar igår som sov 18:30 till 07:30.

Nati.

Publicerat: 2010-10-20 / 20:38:21 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Tillsammans med vännen Anu, som jag hittade på universitetet när vi var höggravida, har vi fixat fyra ungar på två år.

Jag som väntat på Bonde söker fru i flera dagar och så orkar jag inte ens titta på programmet till slut.

Andras ungar.

Publicerat: 2010-10-20 / 18:14:38 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Mina ungar. Om än bara för en ögonblickssekund.

Vi är hemma igen.
Pust.

Som om det inte vore nog så påfrestande att hålla reda på egna ungar, så ska man akta sig för andras ungar.

Det är höstlov i södra Finland. Vilket betydde många tågresenärer och full lekvagn. Det fanns det fem ungar till två mammor som utmärkte sig mer än alla andra från Tammerfors till Jyväskylä. Högljutt, elakt, våldsamt och stökigt. Och trots att det finns en stark lärarperson i mig, så brukar jag ändå ha rätt lång stubin med att tillrättavisa andras ungar. Jag tycker att var och en ska hålla reda på sina avkommor, såtillvida att föräldrarna är närvarande.

Idag hade jag det inte. Och inte andra föräldrar med mig heller. Det var först när två av ungarna slet sönder pipan på det stora leksakståget inne i vagnen, som den ena mamman kom fram med en bok i handen och föreslog att de skulle sätta sig i tåget och leka i stället för att söndra det, före hon återvände till sin plats. Jag hade kunnat bränna bokfanskapet.

I stället räknade jag till tio. Två gånger.

Förvandlingen.

Publicerat: 2010-10-20 / 16:17:22 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Plötsligt tror nästan alla att Celine är en pojke. Jag vet inte om det är för att hon är så hurja att ta för sig, eller om det är för kläderna, eller om hon faktiskt bara ser ut som en pojke.

Godmorgon.

Publicerat: 2010-10-20 / 07:17:46 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Frukost - första dukningen.

Vi har inte särskilt synkade dagscheman, vi och de. Vi är morgonmänniskor, de är kvälls.

Äntligen.

Publicerat: 2010-10-19 / 20:43:13 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

En utslagen Marius. Ovan syns den fina vagga som vi blev erbjudna att köpa åt lillebror.

Ligger här på en madrass bredvid min son och lyssnar till lätta snarkningar. För första gången under dagen är det så lugnt att jag har möjlighet att känna sparkarna i magen. De var sega ungar ikväll. Så trötta, men så uthålliga. De har nog aldrig varit vakna till nio förr. Celine som började gnugga ögonen vid sex. För övrigt har vi inte gjort något speciellt sedan vi anlände till Helsingfors. Det räcker liksom med göra, med fyra ungar i lika åldrar.

En pärs

Publicerat: 2010-10-19 / 11:42:49 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Egentligen undrar jag varför jag utsätter mig själv för sådana här strapatser. För det är allt annat än avslappnande. Förutom nu, när ungarna äntligen somnat och vi endast har en tjugo minuters bussresa kvar. Men jag antar att det är för tjusningens skull. Och så erkänner jag att det ger en enorm självförtroendekick.

Nu ska jag försöka hinna sleva i mig min egen lunchlåda* innan vi är framme hos Celines gudföräldrar.


*Marius lunchlåda gick sitt öde på tåggolvet.

Planen.

Publicerat: 2010-10-18 / 20:14:26 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Min taktik för att överleva morgondagens fem timmars tåg- och bussresa med mina två odågor, är mat. Det kommer att bli en riktig utmaning, men ett bra genrep inför att ta sig hem från Lappland.

Randigt.

Publicerat: 2010-10-18 / 17:01:02 | Kategori: Tygblöjor | 4 kommentarer
Det är inte precis så att Celine har brist på yllebyxor. Men jag fixar gärna garn åt min momma, som i sin tur är glad över att ha kvällssysselsättning. Detta är det senaste paret i samlingen och engångsblöjan åkte av direkt vi steg innanför dörren.

I och ur.

Publicerat: 2010-10-18 / 11:49:22 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer


Vi sitter i bilen på väg
hem. Och egentligen är det otroligt behagligt. Vi får lyssna på radio och så hinner vi prata, i lugn och ro. Eller så sitter vi bara tysta i våra egna tankar. Våra ungar är ett utomordentligt resesällskap. De har liksom lärt sig att gilla läget och gnäller ytterst sällan. Men så reser stackrarna nästan trettitusen kilometer i året också.

I morgon bitti åker vi till Helsingfors. Jag och ungarna, med tåg. Det blir allra första gången jag åker ensam en så lång sträcka med båda två. Det blir ett litet vardagsäventyr.

En notering.

Publicerat: 2010-10-18 / 08:02:05 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Idag hände en ytterst sällsynt sak. Marius sov till 08:30! Och jag sov till 08:30! Så länge har han inte sovit på två och ett halvt år. Och inte jag heller för den delen. Jag är så chockad att det inte gör något fastän kaffet är slut i det här huset.

Klåpet.

Publicerat: 2010-10-17 / 20:31:36 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Jag kan inte blogga nu. Jag är bara sjukt frustrerad över att jag lyckats deleta mitt photoshop. Puts väck. Totalt borta. Och inte ens någon olagligt nerladdad version, utan betald med alldeles riktiga och egna pengar. Och jag fattar ingenting. Jag återkommer när jag sansat mig.

Söndag förmiddag.

Publicerat: 2010-10-17 / 10:48:18 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Bild på skrållan från igår

Jag hamnade lite oförutsett mitt i en stripshow igår. Men det var hejdlöst roligt och en teaterpjäs väl värd att se. Sen satt jag lite orutinerat uppe alltför länge med yngsta systern och är trött som en gris idag. (Man är något avundsjuk när hon fortfarande ligger och drar stockar och klockan närmar sig tolv på dagen, då man själv redan varit vaken i sex timmar.)

Mama goes teater

Publicerat: 2010-10-16 / 15:12:01 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Jag har så fina vänner. Fick en ledig teaterbiljett häromdagen. Så nu ska jag först ut och äta med Pernilla och några andra högstadiebekanta. Och sen ska vi på teater. Inte för att jag ens vet vad pjäsen heter eller handlar om. Men det kvittar. Det skall bara bli så skönt att slippa min man och mina avkommor för en stund.

Och rösta, rösta, rösta nu, så jag får en anledning att köpa en galastass! I morgon är sista röstningsdagen!

Färgglada barnrum

Publicerat: 2010-10-16 / 12:01:39 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 4 kommentarer
Ur Kaksplus 10/2010.
Från Styleroom och signaturen Sommerfugl

Jag fick plötsligt ett väldigt sug att inreda barnrum. Även om jag vet hur ostädat ett barnrum alltid är. Fast jag vet hur dålig jag är på att avsluta projekt. Att jag vet hur onödigt det är att satsa pengar i en hyreslägenhet. Och att jag totalt saknar öga och fallenhet för att kombinera och inreda. Så jag nöjer mig med att beundra andras verk och skapelser. Och rummen ovan är i precis min stil.

Åka.

Publicerat: 2010-10-16 / 08:48:50 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Vi lämnar ett vitt Jyväskylä bakom oss och kör försiktigt till Molpe.

Moomo och Ticki*

Publicerat: 2010-10-15 / 21:18:55 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 2 kommentarer
Okej. Vi har väl inte ett så kärleksfullt förhållande, Marius, saxarna och jag. Men jag är inte värre än att jag inte kommer att kunna neka Marius kärlek till både saxar och Mumin. Det får bli en julklapp.

*Mumin och Stinky. Vet ni, det händer äntligen i Marius språkutveckling, varje dag. Inget revolutionerande men lite åt gången. Och det är sjukt roligt.

Kåldolmar av all mat.

Publicerat: 2010-10-15 / 17:10:32 | Kategori: Recept | 6 kommentarer
Få saker är så tillfredsställande som mat. Och jag är lite stolt över mina allra första kåldolmar - även om de inte ens var svåra att göra. Och även om vi egentligen åt dem redan igår.

Önskeinlägg: Om vagnen

Publicerat: 2010-10-15 / 12:46:12 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 2 kommentarer
De mest förekommande frågorna här i bloggen, angår vår syskonvagn. Och även om jag svarat på otaliga frågor i kommentarsfälten, så tänkte jag göra ett sammanfattande inlägg som jag kan hänvisa till, när nya läsare tillkommer. Med hänsyn till, att den enda erfarenhet jag har av syskonvagnar, är min egen. (Alla bilder i inlägget är klickbara.)

Vagnen är alltså en Mountain Buggy, av modellen Terrain. Vilket innebär att den är enklare (och lite billigare) i sin utformning än "systervagnen" Urban Jungle. Den har t.ex. inte höj- och sänkbart handtag, den har inga svängbara framhjul och varukorgen under vagnen är i metall. Detta för att klara krävande terräng och få har knappast kört så mycket offroad med syskonvagn som vi gjort. Jag är 166 cm lång och min man är 186 cm lång och ingen av oss har upplevt handtaget som obekvämt. Svängbara framhjul är inget som jag heller saknat, eftersom vi ytterst sällan går på stan. Hjulen är stora och luftpumpade.
Vagnen är relativt lätt. Fjorton kilo. Och den blir ytterst liten ihopfälld (se bild nedan ). Den är också en av de smalaste syskonvagnarna på marknaden och går igenom alla standardbreda dörrar. Barnen kan bara sitta framåt, förutom att man kan köpa en liggdel till bebisen under de första månaderna. Denna är lätt att knäppa fast och jag bar alltid liggdelen upp till vår lägenhet. Men liggdelen är liten. Celine rymdes till knappa fem månaders ålder, men då var det också vinter med tjock halare och åkpåse och filt. Sedan bäddade jag ner henne bredvid Marius, ovanpå en fårfäll, i en åkpåse - och dett a gick hur bra som helst.

Sen om att behöva syskonvagn eller inte. Jag skulle aldrig någonsin klarat mig utan syskonvagn. Vi har haft den i användning 390 av de senaste 400 dagarna. Men då bor vi i stad. Vi har ingen egen gård utan måste gå till någon park för att leka. Båda barnen är hemma. Vi är ofta ute. Vi promenerar mycket. Och Marius är, eller i alla fall har varit, väldigt yr. Och även om han cyklar och går en hel del själv (cykelvädret börjar dock vara över för i höst), så pratar vi ändå inte om några raska och långa promenader för hans del, ännu.

Det är så gott som fullt liggläge (detta är 2008 modell, fr.o.m 2009 är det 100% plant liggläge) och sitsarna ställs med band. Därför torde man kunna använda en mjuklift åt bebisen (istället för hård liggdel) åt bebisen de första månaderna. Dock finns det inget fotstöd som skulle få även fötterna i vågrätt läge. Regnskydd finns till, men det har jag bara använt en gång. Tyget på vagnen kan knäppas bort och tvättas, och torkar också snabbt.

Jag köpte själv min vagn via tyska ebay och liggdelen via huuto.net och vet inte vad vagnen ligger på i pris idag. Förmodligen är det billigare att beställa via någon tysk- eller engelsk webshop. Google.

Finns det ännu frågor som inte blev besvarade, kan ni ställa dem under detta inlägg, så uppdaterar jag inlägget vartefter.

HÄR kan ni för övrigt läsa en annan synvinkel på syskonvagnar - trots en ålderskillnad på bara 1 år och 1 månad mellan barnen.

Dammsugarföljetången. Del 2.

Publicerat: 2010-10-15 / 09:05:02 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Vår dammsugare fördes på service. "Åtminstone två veckor", sade dom. Välkommen hem till oss bara.

Strandsatta

Publicerat: 2010-10-15 / 07:48:26 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Idag skulle vi egentligen bege oss till Österbotten. För att lägga på vinterdäcken.

Men marken är snötäckt, det är minusgrader och vi slipper ingenstans. Och vinterdäcken är i Österbotten.

Dagens färgkombo

Publicerat: 2010-10-14 / 16:53:14 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 19 kommentarer

Grönt och lila. Lila och grönt.

När jag för första gången kände mig lite vuxen

Publicerat: 2010-10-14 / 14:02:29 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Idag var på första föreläsningen på ett och ett halvt år. Jag har ingen aning från vilken årskurs mina medstuderanden var, men eftersom jag själv egentligen är femte årets studerande så var de troligtvis yngre än mig. Så när min diskussionspartner kommenterade magen, viftade jag lite med vigselringsfingret och sa att det var tredje barnet. Då kände jag mig för första gången lite gammal.

Namnfrågan.

Publicerat: 2010-10-14 / 11:17:15 | Kategori: Ännu mera gravid | 6 kommentarer
Pappan har bestämt namn åt sin andre son* och viker sig inte en millimeter för några andra förslag. Undrar om jag är besegrad.

*Det var även han som kom på Marius namn.

Som att braka av på mitten

Publicerat: 2010-10-14 / 08:17:54 | Kategori: Ännu mera gravid | 4 kommentarer
Så var de ljuvaste graviditetsdagarna förbi och jag fick gräva fram foglossningsbältet ur skåpet. Jag hade stora problem med foglossning under Marius graviditet. Jag var mitt inne i de intensivaste didaktikstudierna och hade fyra till sex timmar gymnastik och idrott om dagen. Jag hoppade rep i vecka 32 och längd i vecka 37, men på något konstigt vänster fick jag alla timmar gjorda sånär som på sex timmar ishockeyspel de sista två veckorna. Med Celine klarade jag mig sen helt och hållet utan några som helst besvär. Men igår kom de välbekanta höftsmärtorna krypandes igen och känslan att gå av på mitten. Och jag hoppas bara att det hålls på en rimlig nivå.

I påsen.

Publicerat: 2010-10-13 / 19:44:32 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 6 kommentarer
Jag är verkligen ingen julfanatiker. Eller jul i måttliga mängder är trevligt, men jag skulle nog kunna sitta i Thailand på julafton. Men så finns det en liten, gammaldags leksaksbutik här i stan. Som är fylld med leksaker från golv till tak. Staplade ovanpå, under och bakom varandra. Det finns några exemplar av varje ting. Och där fastnade jag idag. Jag stod länge och grävde i varje hörn och vrå. Som resulterade i några julklappar.

Kaputt dammsugare

Publicerat: 2010-10-13 / 17:07:09 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Celine aka Kisistrittan fixade den några månader gamla dammsugaren idag. Undrar om garantin omfattar kissolyckor också?

Dagens shopping

Publicerat: 2010-10-13 / 14:12:42 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Jag förirrade mig plötsligt till stan idag. Jag skulle verkligen vilja ha lite fler alternativ till mitt ena par jeans, det andra paret mjukisbyxor och de tre tröjorna. Fast så tänkte jag, vad behöver jag nu mer för att strutta omkring på någon föreläsning ibland, hänga på öppna dagiset och springa på redskapsgymnastik. Så jag köpte en påse handgjord choklad i stället och inledde lite överraskande julklappshandeln.

Vill ni se?

Tyst.

Publicerat: 2010-10-13 / 11:11:43 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag hänger mig åt diverse läroplaner och bedömning för tillfället.

En försmak

Publicerat: 2010-10-12 / 19:21:18 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Och det var ungar som hade glädjefnatt

Mera Pickipicki

Publicerat: 2010-10-12 / 17:50:26 | Kategori: Recept | 1 kommentarer
Gårdagens kvällskok. En vegetarisk pyttipanna med halloumi á la Pickipicki, igen. Den godaste pyttipanna jag någonsin ätit. Vad jag gjorde annorlunda med tanke på utseendet vet jag inte. Men med färdigt kokade potatisar, rödbetor och morötter var rätten snabbtilllagad. Rekommenderar.

På tal om snö.

Publicerat: 2010-10-12 / 12:38:18 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 24 kommentarer
Så fixade jag ungarnas vinterkläder redan i våras. Vi kör på samma säkra kort som ifjol. Troll - norsk kvalitet. Helst skulle jag ha velat ha lite piggare färg på Marius halare, men de är köpta på fyrtio och femtio procents rea och utbudet var inte så stort. Även Rasavils vinterhandskar är köpta billigt på vårkanten och Celines Kuomastövlar kostade tre euro på loppis. Vilken vinterhalare ska ni köpa?

Fängslad av drömmar

Publicerat: 2010-10-12 / 07:47:26 | Kategori: Ännu mera gravid | 7 kommentarer
Så kom den. Årets första snö.

Det här med sömnen. Jag har inte haft några bekymmer med själva sovandet ännu denna graviditet. Jag sover precis som förr. Sover på mage, behöver inte springa på vessan och störs inte av några sparkar. Men herrejestas vad jag drömmer om nätterna. Det känns som drömmarna avlöser varandra från att jag somnar tills jag vaknar igen, och i natt har jag avhandlat diverse skolarbete, en Helsingforsresa, Linns problematiska graviditet och Thomas grundande av ett matföretag. Bland annat. Och jag är lika slut i huvudet varje morgon jag vaknar.

När man äntligen får sätta sig ner

Publicerat: 2010-10-11 / 19:38:33 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Vem fan pissade i fåtöljen?!!

/Hälsningar Våt i arslet.

Bäddar skönt

Publicerat: 2010-10-11 / 19:20:57 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Det värsta jag vet är hungriga barn. Det nästbästa jag vet är förberedd mat. Någonstans hittade jag ny energi ikväll som gör morgondagen lättare.

Flexibiliteten som trumfkort

Publicerat: 2010-10-11 / 11:29:35 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Då pappan är hemma igen, möjliggör dagarna åter lite studier. Han har fått ägna första halva dagen åt sitt jobb och nu är resten av dagen vikt åt mitt jobb. Så jag packar skolväskan och drar mig mot biblioteket.Nominera mig gärna till Bloggpriset 2010. Jag blir glad åt varje nominering jag får. Klicka HÄR.

Min skvallerbytta

Publicerat: 2010-10-11 / 07:58:30 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Det är tur jag har Marius. Så det är någon som håller efter Celine. Då hon sitter på köksbänken. Eller matbordet. Eller vardagsrumsbordet. Då hon mixtrar med dvdspelaren och river ur lådorna. Eller finner nöjet i att klotta i pisspottan. Eller till och med skitit på golvet. Då kommer han springande, storebrorsan. Ropar Mammmaaaa så det skär i öronen. Och jag vet att Celine har hittat på något hyss. Igen.

Precis som på en söndag

Publicerat: 2010-10-10 / 20:03:45 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Aaah. En sån där söndag. Lagom tråkig och slapp. Men hiskeligt skönt att vara samlad familj. Vi satt tålmodigt en lång stund på kafé. Drack kaffe, trip och åt bulla. Skrattade åt ungarna som sjåpade sig. Sen flanerade vi i stormen. Jagade varandra. Sprang i backar och vilade på parkbänkar. Och det var bara så roligt.

Loppisklänningen

Publicerat: 2010-10-10 / 17:02:48 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 0 kommentarer
Så fin. Perfekt till julen. Åtta euro.

Ett leende är mer än inget

Publicerat: 2010-10-10 / 12:21:19 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
I väntan på att jag kläcker någon fiffig idé eller att det händer någonting som skulle vara värt att blogga om, så får ni beundra min dotters vackra mörkbruna ögon och hennes charmiga tantleende.

Med fyrtio extra kilon

Publicerat: 2010-10-09 / 18:56:14 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag kunde inte annat än köpa en Muru-klänning på dagens småbarnsloppis, när vi cyklade i väg på en längre och tyngre cykellänk än jag någonsin tänkt. Sen var jag totalt slut. Och ungarna likaså, ty de behagade bara sova en tjugominuters lur i vagnen. Så resten av dagen var katastrof. Men jag funderar på en ny karriär inom cykling.

Ett ekologiskt alternativ

Publicerat: 2010-10-09 / 12:16:59 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 1 kommentarer
Till en viss lillebror i magen

I Malax finns en relativt ny och tvåspråkig nätbutik som bara säljer ekologiskt odlade bomullskläder. Även om vi kunde bli mer miljömedvetna, så väljer jag ändå ofta ekologiskt producerade kläder åt ungarna, eftersom dessa kläder inte heller är behandlade med något ytmedel som många andra kläder är. I Gredelins sortiment finns också lite amningskläder och fina ting till barnrummet. Och så finns de i tiden på Facebook. Vill du beställa från Gredelin, får du fraktfri leverans fram till den 24 oktober med koden KAFFE.

Folk som kommer och går

Publicerat: 2010-10-09 / 07:22:02 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Ikväll får vi äntligen hem pappan igen. Fast igår var vi till tågstationen den tredje gången för veckan och denna gång hämtade vi upp Pernilla, hon som var tärna på vårt bröllop. Så nu drillar jag henne i barnskötsel och barnvård. Stackarn blir alldeles avskräckt av allt som heter barn. I övrigt händer det inga stora saker här idag.

Celine kan också.

Publicerat: 2010-10-08 / 17:19:49 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag deklarerade för min mormor häromdagen, att Celine nog kanske inte är lika våghalsig och djärv som sin storebror. Och jag fick ju svaret att hon är flicka. Må hon då vara flicka, men idag hittade jag henne ändå - nästan på dagen lika gammal som Marius, uppklättrad på högpallen för att fixa mandariner åt sig. Med skal och allt på.

De optimistiska byxorna.

Publicerat: 2010-10-08 / 08:29:17 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Jag köpte nya jeans för ett år sedan. De dyraste jag någonsin köpt. Och jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om deras egenskaper. Att de töjer och passar vecka efter vecka - och att jag fortfarande måste använda bälte, är väl bra. Men jag tvivlar på att de har samma förmåga att dra ihop sig igen. Dessa jeans är dock de enda paret jag får på mig, så det är inte frågan om att jag blivit större.
.
(Och det löjligaste jag vet är att ta kort på mig själv i spegeln. Det nästlöjligaste är att fotografera maten på restaurang.)

Drömmen om en sovmorgon

Publicerat: 2010-10-08 / 05:55:07 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Suck. Vi är nere på halv sexans morgnar igen sedan en tid tillbaka. Bara-de-inte-blir-ännu-tidigare. Det tar som emot att slå upp sina bruna, se en femma på klockradion och sedan rusa till Marius rum där han sitter på pottan och ropar att han kissar. Fem minuter senare sitter han åter på pottan och meddelar att han kakkar. Morgnarna kunde ju börja på lite gemytligare sätt. Hur börjar era?

En speciell stund på dagen.

Publicerat: 2010-10-07 / 19:21:52 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
När man är trött och nyvaken. Gosig och mysig.

I morgon ska ni.

Publicerat: 2010-10-07 / 17:00:51 | Kategori: Recept | 5 kommentarer
Laga morotssoppa med fetaost och naanbröd! Det var så in i norden gott! Se bara till att ha morötter, creme fraiche, timjan, fetaost och naturell yoghurt hemma (och ett ägg). Recepten är Pickipickis och finns här och här.

Rent hus

Publicerat: 2010-10-07 / 10:40:44 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Idag satte vi momma på tåget hem tillbaka. Jag är tacksam över all hjälp jag fått under veckan. Det är en befriande känsla att kunna blicka ut över ett rent hem. Riktigt sådär ordentligt rent. Nu skall jag kasta mig på soffan en stund, skina i kapp med solen och njuta av livet. Eller helt enkelt bara vila ryggen, på ren svenska.

Min stora rädsla

Publicerat: 2010-10-06 / 20:40:23 | Kategori: Ännu mera gravid | 10 kommentarer
I morgon är det exakt fyra månader till beräknad förlossning och för första gången känns det som en oerhört kort tid. Inte för att jag egentligen har tänkt desto mer på förlossningen ännu, förutom på en sak. Hur vi skall hinna. Inte för att Celines snabba förlossning behöver betyda att förlossning tre blir ännu snabbare, men det finns väl en chans? Eller risk snarare. Nog för att det gick bra och smärtfritt (höhö), men jag skulle ändå föredra att ha lite bättre koll på läget än att rusa direkt in i förlossningssalen, lägga mig på britsen och krysta ut ungen.

Fast vad vet jag. Kanske blir det helt annorlunda.

Irriterat.

Publicerat: 2010-10-06 / 12:51:34 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag är lite sur och tvär. Vi sov så fantastiskt god middagsvila, jag och ungarna. Och är det inte någon telefon som ringer, så plingar det på dörren och det är något förbannat paket som skall kvitteras. Om det ens skulle vara åt mig. Så nu är vi tre stycken surpuppor som blev väckta. Jag fattar inte hur man kan bli så rabiat bara för att man inte får vakna av sig själv.

En taktik.

Publicerat: 2010-10-05 / 21:39:22 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

En av de bästa* sakerna med barn är att man måste gå ut. Och det tycker jag att jag är ganska bra på. Beroende på andra aktiviter är vi nästan alltid ute två gånger om dagen, ofta också tre - i ur och skur. Det är liksom så lätt ute. Jag behöver inte sysselsätta. Jag behöver inte städa. Jag behöver inte tjata. Jag hinner rensa hjärnan.

Och så njuter jag av att trötta ut ungarna. Just den där stunden vid lunch är så tillfredsställande. När de först är så hungriga att de sitter tysta och slevar in maten utan något extra klott. Sedan att är de så trötta de båda traskar till eget rum bara för att man nämner ordet vila. Och sen att de sover som små grisar. Då sitter jag nästan och fånler inombords. Det är att göra livet lättare för sig.
.
*en av de sämsta dock, är att de måste ha kläder på sig.

Kalas

Publicerat: 2010-10-05 / 18:20:15 | Kategori: Recept | 2 kommentarer

Jag fick två gåvor av min far fiskaren häromdagen, när min momma anlände med tåget. En hög med abborrfiléer och två flaskor med havtornssaft. Och något jag verkligen saknar, är att ha fri tillgång till fisk. Jag lagade naturligtvis filéerna med kantarellstuvning och kokade havtornskräm, som vi åt med grädde. Nu skall jag bara förvalta resten av saften på något gott.

Receptet då: (Syrlig variant.)
1 liter vatten
6 rågade msk potatismjöl
1 dl socker
Koka upp under omrörning (ta bort genast då första bubblorna syns).
Tillsätt sedan 2,5-3 dl rå havtornssaft (detta för att C-vitaminerna skall bevaras) och rör till jämn kräm.

Höstinspirerat.

Publicerat: 2010-10-05 / 12:50:13 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 1 kommentarer

Av någon anledning är mamma påklädare väldigt förtjust i orange för tillfället.

En anledning till att sitta på skithuset och blogga.

Publicerat: 2010-10-05 / 07:33:18 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Som mången annan
finlandssvensk bloggare är jag totalt exalterad över det första bloggpris som någonsin kommer att delas ut i Finland. Jag menar, en anledning till att blogga framom att stå på alla fyra och torka upp vartenda riskorn på golvet. Eller vattna blommorna, eller lägga in bilder i fotoalbumet, eller vara världens mest romantiska fru. Eller allt vad jag nu skulle hinna med i stället för att blogga. (Och livet skulle vara bra mycket tråkigare.)

Retur Lappland

Publicerat: 2010-10-04 / 19:38:54 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Bilder från ifjol när vi var på Lapplandsturné i två veckor. Marius 1 år och 5 mån och Celine 2 mån.

Det sedvanliga Lapplandslägret närmar sig. I år åker vi upp redan sista oktober, till Levi. Saariselkä var hiskeligt tråkigt i november med småbarn och mitt krav att komma med, var att inte åka dit. Jag och ungarna kommer dock bara att tillbringa en vecka i Lappland i år, eftersom jag måste hem i skola. Så nu har jag bokat flygbiljetter från Kittilä till Helsingfors och därifrån får vi ta tåget hem till Jyväskylä. Det får bli den första utmaningen.

Intressant eller ointressant fakta

Publicerat: 2010-10-04 / 11:12:31 | Kategori: Ännu mera gravid | 6 kommentarer


Kan ni tänka er.
Jag har gått upp tio (!) kilo sedan i april. I och för sig hann jag använda den nyinköpta bh:n till bröllopet bara i ett par veckor och jag har redan råmjölksfyllda juver, men ändå.

Nåväl. Det är tur man tror mycket om sig själv - vi hann nämligen galant avklara mödrarådgivning och med fem minuters marginal förflytta oss till Celines hälsostation. Urinprovet välte jag i misstag ut i lavoaren innan jag hann checka det, hemoglobinet struntade vi i att mäta och kallpratet skippade vi. (Jag kan väl ändå kalla mig lite erfaren.) Kollade således snabbt hjärtljud och mätte SF-mått och fick FPA-pappren som egentligen var huvudorsaken till besöket.

På nästa ställe försökte jag diskret torka eftersvetten som rann längs tinningarna. Celine väger som nästan tretton månader gammal 9,4 kilo och är 75 centimeter lång. Och resten är väl mer eller mindre ointressant.

Det om det.

Hmm...

Publicerat: 2010-10-04 / 06:09:22 | Kategori: Ännu mera gravid | 0 kommentarer
Jag är dubbelbokad på förmiddagen. Jag har min tredje mödrarådgivning kvart över nio och Celine har ettårskontroll klockan tio. Problemet är väl det att ena stället ligger på ena sidan stan och det andra på andra sidan stan. Och så det att jag är utan bil. Så nu dividerar jag med mig själv om jag skall strunta i min egna rådgivning eller om jag skall be om snabbsnabb kontroll och sedan cykla fem kilometer i racerfart till Celines kontroll. I såfall är det väl tur att jag inte behöver mäta blodtrycket på Celines kontroll. Och så torde det faktiskt vara lättare med bara en unge i cykelkärran, då jag kan lämna Marius hemma med momma.

Jag. Bortskämd.

Publicerat: 2010-10-03 / 18:23:13 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag har en hurja bra mormor. Eller momma, som hon kallas. Hon har ännu en bit till sjuttio och är fortfarande ung och vigulant. Hur som haver. Hon kom på tåget idag från Österbotten. Skall hjälpa mig att storstäda i veckan. Göra allt sånt som jag annars inte orkar/hinner/har lust med/kan göra med två ungar ständigt hängandes i hasorna. Och det skall bli så fruktansvärt skönt att få ta tag i all ingrodd skit. Det går liksom inte att fuska med momma. Så typ på onsdag skulle jag våga ha förevisning av vårt hem utan att skämmas.

Somnar inte alla barn i mammas famn?

Publicerat: 2010-10-03 / 07:37:06 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

Precis som om jag hade en lite för händelselös lördagkväll, satte Celine igång med en skriksession mitt i natten. Omtöcknad pallrade mig upp men stod som handfallen utanför hennes rum innan jag rationaliserade mig och började med att vyssja, vagga och trösta. Det hjälpte föga.


Sedan bytte jag blöja, samt gav både vatten och mjölk som hon totaldissade. Nehepp. En supp i röven då ifall hon hade ont någonstans. Ingen inverkan det heller. Hon fortsatte bara att skrika.


Tog henne till vår säng. Där somnar hon nog säkert. "Alla barn vill ju ligga nära mamma". Hon tystnade i alla fall. Vände och vred sig, gäspade och gnuggade ögonen. Men varje gång jag andades spärrade hon upp ögonen och var med ens klarvaken igen. Det blev inte till något heller.


Sen vaknade också Marius och var bekymrad. Fick ställa mig mellan båda rummen och ömsom lägga tillbaka Marius i sängen, ömsom gå in och stryka Celine över håret och buffa rumpan. Så sprang jag skytteltrafik en bra stund.


När spektaklet pågått så länge att jag redan kunde börja tänka efterfest, så verkade envisbyttan äntligen börja ge sig. Och vete fåglarna vad ungen felade.


Gäsp. Jag fick mig en dos nattliv trots allt.Min lördagkväll

Publicerat: 2010-10-02 / 20:02:40 | Kategori: Ännu mera gravid | 0 kommentarer
Dagarna går bra. Men på kvällarna hinner tröttheten ikapp. Och ryggen värker. Men lördag kväll är som vilken annan kväll som helst. Likaså är söndag morgon. Kanske orkar jag läsa några sidor i tidningen som jag nappade från biblioteket häromdagen när det var fritt fram att plocka tidningar och böcker åt sig hur mycket man orkade. Den svenska hyllan hade inte direkt strykande åtgång. Sängen hägrar.

Syster och bror.

Publicerat: 2010-10-02 / 16:21:29 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Få saker är så tillfredsställande att lyssna på, som när ungarna sitter i Marius rum och leker. Hur de samarbetar, hur de kommunicerar och hur de löser sina konflikter. Jag är så fascinerad av deras syskonskap och hoppas att de alltid kan ha en lika fin relation.

Och jag är värsta stolta föräldern. Som vanligt.
.
(En bättre dag idag alltså. Celine är feberfri men prickig, så antagligen var det en reducerad tre dagars feber då.)

Uppd. I köket

Publicerat: 2010-10-02 / 11:06:01 | Kategori: Recept | 6 kommentarer

Jag hittade en för mig ny, fin blogg idag och blev inspirerad. Med risk för att bli hungrig.
.

Och jag som är ensam kakätare hemma. Jag göder magen.
Receptet.

Det som skulle vara kläder

Publicerat: 2010-10-01 / 20:25:10 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Jag begav mig till stan idag i hopp om att utöka min garderob med lite magvänliga kläder. Jag blev ganska snabbt uttråkad på H&M och förvirrade mig fort till Sokos kampanjdagar, där det var mer eller mindre kaos. Så i stället för lite nya tröjor, så köpte jag ett kakfat och fyra assietter. (Och så åt jag osthamburgare och franskisar på Hese.)

När saker och ting funkar

Publicerat: 2010-10-01 / 18:17:35 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag uppskattar att det finns fungerande vård här i stan. Celine har inte varit sitt rätta jag idag och rätt sent denna fredagseftermiddag beslöt vi ringa till hälsovårdscentralen för säkerhetsskull. Jag såg nämligen redan framför mig hur jag skulle behöva cykla till akuten i helgen med två ungar, och på obestämd tid behöva köa för att konstatera en öroninflammation.

En timme senare på fredagseftermiddagen hade vi redan avklarat läkarbesöket och uteslutit öronen. Och inget annat fel torde hon heller ha. Så förhoppningsvis väntar en piggare helg oss.

Nästan så att jag inte hinner med.

Publicerat: 2010-10-01 / 10:29:37 | Kategori: Ännu mera gravid | 3 kommentarer
Kan väl inte annat säga att det rullar på rätt okej. Förutom att dottern igen lider av en febersläng, sonen har blivit smittad med svinkoppor kring munnen och pappan åker på en dryg veckas långt träningsläger och jag blir utan bil. Ibland är jag trött, ibland är jag frustrerad på allt som stavas gnäll, ibland avskyr jag att laga mat, men oftast är jag ändå en rätt glad och välmående morsa. Och nu skall jag dessutom till stan alldeles ensam.

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com