I ett himmelrike

Publicerat: 2010-11-30 / 21:14:15 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 11 kommentarer
Kimperi, Jyväskylä.

Vad jag rullade ut med efter chokladtårta, bullar, pepparkakor och godis, kan jag visa i morgon.

Dagens bredaste.

Publicerat: 2010-11-30 / 19:06:30 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Jonej. Så här är hon vår Celine. Driver oss till vansinne för det mesta, men har mer humor än någon annan i den här familjen - trots sin ringa ålder. Pratar i ett och faller halvt ihjäl sig åtta gånger om dagen. Lite lillgammal, samtidigt som man undrar om det finns något alls mellan öronen. Eller så hör det bara till åldern. Fjorton månader har den här damen hunnit bli.

Lite viktig.

Publicerat: 2010-11-30 / 15:46:53 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Mama goes vip-kväll och hoppas på grymma barnklädeserbjudanden, och en förhoppning om att kunna presentera nya bloggsamarbeten inom kort.

Till kaffepausen.

Publicerat: 2010-11-30 / 12:48:07 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Om någon vill ha extra läsning.

En julklapp.

Publicerat: 2010-11-30 / 11:42:40 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Vi försöker så gott det går att undvika och bojkotta de stora kommersiella leksakskedjorna och varuhusen såhär i jultetider. Jag blir alldeles nervös av alla plastmojänger, dockor, robotar och all annan inneskit som jag inte har någon aning om. Och så avskyr jag indelningen - pojksidan och flicksidan - den blå och den rosa. Så himla mycket krääsä. I alla fall så länge det är vi som bestämmer.

Fast visst ska ungarna få julklappar. Igår hittade jag världens finaste förkläde åt Celine i en liten bod. För Marius har ju redan sitt Mumin. Det tyckte jag var en bra julklapp.

Dagens kundservice.

Publicerat: 2010-11-30 / 09:18:10 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag fick hela huset dammsugat, Stokkestolarna putsade, bord och bänkar torkade samt diskmaskinen tömd med enbart en hand, samtidigt som jag lyssnade på Saunalahtis rossliga countrymusik i andra sidan luren. Sedan gick det ytterligare åt ett halvt paket mariekex för att jag skulle få mitt ärende framfört i någorlunda tystnad. Det blev dagens lunch.

Dagens miss.

Publicerat: 2010-11-29 / 18:44:58 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Ok, till mitt försvar bör sägas att jag har noll koll på smink. Men jag tänkte jag skulle gå in helhjärtat för dresscoden gala och köpte fejkstrass samt läppstift och läppenna idag. Och eftersom jag saknar öga för stil och kombination, så stegade jag rakt fram till en kvinna på Sokos skönhetsavdelning, på vars namnskylt det stod kosmetolog, och bad om hjälp. Jag förklarade mitt ärende, hur min utstyrsel skulle se ut och andra eventuella aktualiteter som skulle kunna vara väsentligt för ett läppstiftsval. Kosmetologen var välvillig, plockade fram ett passande läppstift åt mig, som jag sedan lika välvilligt betalade.

Sådär lagom nöjd över utförda uppdrag i den tjugogradiga kylan for jag hem igen och intog badrummet för att provsminka. I spegeln framför mig uppenbarade sig ingen annan än Sofi Oksanen.

På halvfart

Publicerat: 2010-11-29 / 16:23:45 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
När jag blev intervjuad idag hade jag svårt att höra vad som sades i andra sidan luren på grund av att hela huvudet är igenstockat. Lika svårt var det troligen att höra vad jag sade mellan hostningarna med min hesa stämma. Om ingen förbättring sker måste jag införskaffa en stor handväska för att ha rum för allt snytpapper på galan. Eller så delar jag med Linn.

Mjuka saker

Publicerat: 2010-11-29 / 08:33:44 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 8 kommentarer
Eget kollage med bilder från Polarn och Pyret.

När jag var i Vasa häromdagen gick jag en sväng på Polarn o. Pyret, eftersom vi inte har den butiken här i stan. Dock köpte jag inget, trots att det fanns en massa fint. Jag väntar på reorna...

Inför.

Publicerat: 2010-11-28 / 19:58:30 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Jag kan inte låta bli att fnittra när jag tänker på onsdagens bloggala. Jag menar, tänk er nu en gala full med bloggalningar. Det kommer att hänga en kamera på var persons axel. Det ska fotograferas gruppbilder här och andra personkombinationer där. Samtidigt som andra mindre nödvändiga ting skall förevigas, för att sedan plåttras ut på alla närvarandes bloggar på torsdag.

Ikväll har jag bokat hotell åt mig. Jag blev tvungen att flytta mina tentor. Jag åker alldeles ensam, men har inte alls något emot det. Jag litar på att människorna bakom bloggarna jag läser är mitt sällskap. Fast det känns rätt skumt egentligen, jag vet så mycket om dem, trots att jag aldrig träffat dem.

Imorgon måste jag införskaffa en väska, en sjal, strumpbyxor och annat krimskrams. Mina gamla svarta pumps får duga och dragkedjan i klänningen går fortfarande med nöd och näppe fast.

En större och en mindre mage.

Publicerat: 2010-11-28 / 14:04:14 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag är så happy över att ha en preggobästis. Som man outtröttligt kan diskutera graviditet och bebisar med mellan skolarbeten och svåra elever. Fina Caroline som jag lärde känna när vi började studera till gymnastiklärare, som är gudmor åt Marius och som gifte sig här tidigare i höst. Hon är beräknad bara nio veckor efter mig. Enda felet är att vi bor fyra timmar från varandra.

Via Kristinestad

Publicerat: 2010-11-28 / 09:31:33 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vi är den enda bilen på vägen. Solen orkar ännu inte riktigt upp över trädtopparna. Röken stiger sakta upp ur skorstenarna på husen och temperaturen visar minus arton. Vi kör söderut, genom by efter by. Vi är egentligen på väg hemåt, men gör en avstickare via Marius fadder Caroline i Kristinestad.

Erbjudandet för tygblöjor är i kraft sista dagen idag. Klicka på bilden till vänster för att läsa mer.

Den lilla julen.

Publicerat: 2010-11-27 / 19:14:37 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
De fina tomteluvorna kommer från www.kimperi.com


Jag skulle aldrig använda jultomten och julklapparna som ett hot och eller muta för att få ungarna att uppföra sig. Redan i en månads tid har dock nissarna kikat på fönstret vid tandborstningen och bestyret har förlöpt förhållandevis smärtfritt. Ikväll stärkte tomten sin ställning ytterligare genom att knacka på fönstren och smälla i dörren. Det var skräckblandad förtjusning utan dess like, som slutade med att Marius kröp in under bordet för att öppna sina paket. Utifall att.

I paketen fanns för övrigt varsin brödkavel till kommande pepparkaksbak, Bamsepussel, bok och reflex.

Do it, do it, do it!

Publicerat: 2010-11-27 / 11:15:48 | Kategori: Recept | 6 kommentarer

Igår före vi for iväg på fest, satte jag ett recept i handen på systern som jag hade hittat på den här bloggen, ifall hon skulle få tråkigt - för våra ungar gick ju och sova samtidigt som vi for iväg. Och visst hade hon fixat dessa supergoda kokosbollar som smakar precis som Bountychokladen. Rekommenderas ifall man tycker om kokos!


Recept: (Denna sats ger ungefär 50 stycken - gör dem ganska små.)


Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 påsar kokosflingor (á 100 g)


Garnering:
200 g ljus blockchoklad
ev silver eller pärlemorkulor


Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna.) Ställ kallt minst en timme.


Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen (pynta dem med en silver eller pärlemorkula om så önskas) och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt


Invecklade sänglösningar

Publicerat: 2010-11-27 / 08:33:51 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Celine sov i resesängen i Åsas rum. Marius sov i Annas riktiga säng. Jag sov i min egen säng och Thomas sov i samma rum som Celine i Åsas säng. Och Sara sov förstås i sin säng i sitt rum. Men så kom Anna hem igår kväll och skulle sova i sin säng. Hon flyttade således Marius till min säng. Jag flyttade till en säng i nedre våningen, men kunde inte sova där, eftersom hundskrället befunnit sig i sängen och jag är allergisk. Så jag flyttade upp igen i Åsas rum och kröp ner bredvid Thomas. Två vuxna, varav den ena nästan höggravid, med ett täcke, i en nittio centimeter bred säng var ingen huippu kombination (Thomas sov förstås som en stock). Godmorgon.


Fotnot: Sara är den enda av mina systrar som bor hemma än

Fredagen

Publicerat: 2010-11-26 / 16:57:16 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Jag var inte lika taggad och engagerad som jag lät pålysa igår ikväll, när väckarklockan ringde klockan sex i morse efter en sömnlös natt och jag fräste grön tjock snor i hushållspappret och spottade en fet slemklump i vessan. När jag sedan armbågade mig fram på Citymarket i fredagsrusningen inför lillajul för att handla mat, och körde den dryga halvtimmen hem efter en nio timmars dag, så insåg jag att jag skulle kunna göra samma sak i fyrtio år till och uppskattade den vanliga vardagen lite till. Detta trots att jag hade en mycket intressant, inspirerande och givande dag.

Nu ska jag dricka en kaffekopp, ta en dusch och hoppas på ett radikalt tillkvicknande för att inte lyckas somna på den stundade trettioårsfesten. Just nu befinner jag mig i riskzonen.

Happy friday åt er.

Skönt.

Publicerat: 2010-11-25 / 20:44:46 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Det är något speciellt med att stiga in i Kolebackhuset på vintern. Det är varmt och hemtrevligt. Det är de långa trasmattorna som ligger utefter golvet och vedspisen som sprakar i köket. Gungstolen i hörnet, högen med Vasablad och den blåa kökssoffan. Att man kan sätta sig där framför vedhällan och värma fötterna.

I morgon skall jag vara i en gymnastiksal hela dagen - för första gången på över två år. Inte för att jag ska undervisa, utan bara göra en observationsuppgift, men jag har ändå längtat lite i smyg hela veckan. Det skall bli så roligt att gå in i en klass igen. Jag har nog saknat det litegrann, trots allt.

Segt.

Publicerat: 2010-11-25 / 16:29:59 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Hur man förklarar åt två bilvana barn som börjar bli otåliga i baksätet i Fladan* efter fyra och en halv timme.

"Nu är det bara superkortliten bit kvar, bara en pikuliten stund kvar hem till moffa. Det går jättesnabbt."*30 km kvar.

Aaaah.

Publicerat: 2010-11-25 / 12:33:16 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Det finns inget jag avskyr så innerligt som det där packandet och att komma iväg. När den ena av de två uppjagade vildarna står och river ur väskorna i samma takt som jag fyller dem. Då man skall försöka hitta sockor, trosor och kalsonger för samtliga dagar. Resesängarna, blöjorna och böckerna till bilen. Skrynkla ihop en festklänning i kappsäcken, kasta mascaran och ögonfransböjaren i skötväskan och hoppas att systrarna har skor och smycken att låna. Helst förbereda mellanmål till bilen, för att icke förglömma de livsviktiga nallarna. Och så vore det ju väldigt skönt att få komma hem till ett städat hem sen.

Det brukar bli en två timmars nervpåfrestande pärs. Men sen väntar belöningen i form av ett fyra timmars lugn i bilen. Det är där vi är nu.

Utkast numero 5

Publicerat: 2010-11-24 / 21:33:20 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Bara en random bild som inte har något alls med inlägget att göra. Fast lyktan är fin och finns på Prisma.

Jag vet inte hur många gånger
jag har börjat på ett blogginlägg ikväll. Men alla har hamnat i utkastet för det har bara blivit tråkigt och ointressant. Fast jag egentligen ville berätta att jag satt på en hemskt intressant föreläsning idag. Att telefonfan förmodligen hasade ur fickan när jag cyklade till universitetet, men att någon måste ha hittat den eftersom den fortfarande är vid liv. (Och att jag är blåögd att tro att det är en snäll och vänlig själ som tagit tillvara den.)

Att jag har varit hos frissan och fått håret klippt och färgat. Och det fick även Thomas och Marius - eller bara klippt, men ändå. Sen hann jag aldrig äta lunch, plus att jag som vanligt cyklade lite för hårt och i kombination med att bebisen borrat ner sig mellan benen, fick jag en skräckupplevelse och trodde att vattnet gick där på eftermiddagen. Vilket det ju inte gjorde.

Och så gick vi ett varv på Sokos. Thomas var tråkig nog och köpte en Tempurdyna mitt framför ögonen på mig. Inte för att det var något fel på själva julklappen, utan för att jag fortfarande måste vänta en månad på att få min kudde och att det inte är den minsta överraskning. Sen for vi ändå hem och det var då jag glömde cykelskrället på stan.

Resten av kvällen låg jag i soffan och mådde illa med ett hiskeligt tryck neråt. Men för en stund sedan fick jag nytt blod och blev lite människa igen. Fast jag borde ändå gå och sova. För i morgon bitti skall jag infinna mig i skolan klockan åtta och på eftermiddagen styr vi kosan mot Österbotten och kära Molpe.

Den stora nackdelen med att vara hemmamamma och studerande

Publicerat: 2010-11-24 / 19:15:28 | Kategori: Ännu mera gravid | 3 kommentarer
Det är inte bara sådär att sjukskriva sig och stanna hemma från jobbet.


(Jag är nog helt okej. Jag ligger i soffan och kommenderar min man.)

Oflyt.

Publicerat: 2010-11-24 / 15:16:46 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Idag har jag tappat bort min telefon OCH glömt cykeln på stan.

/mama som erkänner att hon börjar vara trött på att vara gravid för att orken sinar i samma takt som graviditeten fortskrider.

Stödet.

Publicerat: 2010-11-23 / 20:46:20 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Äntligen bar mitt tjat frukt, och min man röstade på mig* till Årets blogg. Det är inne på sista versen med röstandet nu. Och vet ni vad, det skall bli skönt att få avsluta denna röstningskampanj. Jag ska nog inte bli politiker.


*han hade inga andra alternativ - annars skulle jag ha röstat i hans namn.

Nytt.

Publicerat: 2010-11-23 / 18:51:35 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 6 kommentarer
Jag har suktat efter Mini Rodinis heldräkt, åt Celine, hela hösten. Som ett enkelt klä-på-plagg - fint men tufft, och lite annorlunda. Så idag när favoritbutiken firade födelsedag med tretti procents rabatt slog jag till. Fast sen blev det strid när vi kom hem då en drog i ärmarna och den andra i benen, samtidigt som de vrålade i kapp. Marius och Celine ligger numera i storlekarna efter varandra, och beroende på märke så kan de ha delvis samma kläder. Dräkten på bilden är i storleken 80/86 och passar perfekt på Marius. Celine fick alltså, i alla fall idag, nöja sig med sina yllebyxor.

Dagens sms

Publicerat: 2010-11-23 / 13:21:08 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Efter att jag publicerade det förra inlägget, fick jag ett sms från Norge. Av min lillasyster som befinner sig i rikemännens land, fårfarmar och pengar upp sig över öronen.

"Jag ska överföra min skuld till dig i något skede, så har du råd till både kläder och objektiv :) "

Jag fann det lite ironiskt. En gång storasyster, alltid storasyster.

Även om jag nog mest syftade på att jag hellre går i gamla paltor och sparar de pengarna, i stället för att uppdatera till stans mest chicka graviditetsgarderob.

Kram på dig syrran.

Lärarinnan i mig.

Publicerat: 2010-11-23 / 10:00:35 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Kläder åt mig själv är ganska lågprioriterat för tillfället.

För varje dag hamnar jag gräva djupare i mitt obefintliga klädskåp. För varje gång jag står där i provhytten på H&M så tänker jag "ett nytt kameraobjektiv eller ett par jeans?" - och så tar jag högen med kläder under armen och plåttrar ut dem till rätt ställning igen. Men jag är ändå inte helt nöjd med min styling.
.
/säger hon och kränger på sig byxorna än en gång som numera tynger både lite här och där

Ordlek som tavla

Publicerat: 2010-11-22 / 18:33:52 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Inspirerad av Sand's drömmar, gjorde också jag en tavla med halltema. Enkelt, billigt och lätt att byta ut när man tröttnar. Eller ett gör-det-själv-julklappstips.

La familia i radio.

Publicerat: 2010-11-22 / 16:23:47 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
På förmiddagen hördes farsan i Vega. På eftermiddagen morsan i x3m. Var och en med sina intressen.

Inte så illa pinkat på en och samma dag.

En arbetsförmån. Eller nåt.

Publicerat: 2010-11-22 / 14:00:46 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Det är ju lite av dagens marknadsföringsmelodi att skicka produktprover åt bloggare, för att hoppas att dessa skall skriva om deras saker. Nu är jag absolut inte bortskämd med att ha paket i postlådan varje dag - även om det händer ibland. Det hände idag. Och jag blev alldeles löjligt lycklig av att hitta fyra stycken chokladplattor i paketet. Jag menar - hur ofta får man choko på posten en helt vanlig måndag?

Som några sorts änglar

Publicerat: 2010-11-22 / 11:43:44 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Helgens statusuppdateringar på Facebook, var byte till julgardiner. Så då tänkte jag att jag också måste göra det. Men jag blev lite bestört när jag grävde fram vardagsrumsgardinerna ur skåpet och hittade dessa strykfula gardiner med krullhildeänglar och hjärtan. Jag fattar inte vad jag tänkte med när jag köpte dem i fjol, men jag tycker mig minnas att det var för att de var så billiga.

Bra och mindre bra saker.

Publicerat: 2010-11-21 / 20:51:05 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Det var väldigt fint att huxflux bli bjuden på hemmagjorda stenugnspizzor ikväll. Och glögg. Och bullar. Och choklad. Men kanske inte så bra för figuren. Och så där med tanke på bloggalan, så var det en smart människa som påminde mig att det är gala onsdagen den 1.12 och inte fredagen den 3.12 som min hjärna hade fått för sig - det hör som inte till mina vardagligheter med fest mitt i veckan. Men det förvärrar saken något, eftersom jag har tent både på själva galadagen -  men även torsdagmorgon prick klockan åtta. Rösta på mig så kanske jag får råd att fixa mig från Helsingfors till Jyväskylä mitt i natten på något vis.

En recension och ett erbjudande.

Publicerat: 2010-11-21 / 19:37:04 | Kategori: Tygblöjor | 4 kommentarer
Tygblöjor då. Detta får jag mycket frågor om. Det är kul.

När vi började med tygblöjor i fjol vintras visste vi ingenting. Jag googlade en hel del och kom fram till att det fanns en affär här i Jyväskylä som sålde och tillverkade tygblöjor. Jag slog in adressen i gps:en och hamnade på en gård lite avsides stan och fick stor hjälp. Jag köpte tre av deras egenutvecklade, så kallade nattblöjor, och dessa nattblöjor har vi sedan dess använt till 95% av nätterna - tillsammans med yllebyxor. Jag tänker därför dela med mig en recension och ett erbjudande på dessa tygisar. Denna blöja är, i alla fall här i trakterna, mycket populär och butikens mest sålda.
Blöjorna kräver ordentligt intvättning. Därför kan det vara bra att använda dem dagtid i början. Och ju mer man tvättar och använder dem - desto bättre uppsugningsförmåga får de. Celines blöjor är nog våta på morgonen - men hon är ytterst sällan blöt genom pyjamasen, eftersom ullens effekt är att stoppa fukten och hålla rumpan varm. Jag har heller inte upplevt att hon skulle vakna på grund av att blöjan skulle kännas våt. Celine använder storlek L nu och hon bytte till den storleken vid ca. 9 kg.

Nu kan ni beställa tre likadana nattblöjor i valfria mönster till ett paketpris av 55,50 euro (norm. ca. 20 e/st) (+ postavg.) På köpet får ni tre extra inlägg (värde 15 euro) om ni uppger KAKKAKAFFE i samband med beställningen. Tvättar man varje, eller varannan dag, klarar man sig bra på tre nattblöjor - det tar ungefär ett dygn för blöjorna att torka. KVK Sleepy heter alltså blöjan och affären www.kestovaippakauppa.com. Erbjudandet i kraft fram till nästa söndag 28.11.

Tur att det ändå bara kommer en.

Publicerat: 2010-11-21 / 11:12:32 | Kategori: Ännu mera gravid | 8 kommentarer
Det är väldigt mycket mage här nu. Marius har bebis i magen. Celine har bebis i magen. Och mamma har bebis i magen. Sen pillas det på min utstående navel. Och pussas, kramas och pajas. Jag vet inte hur mycket Marius förstår. Lite kanske, i alla fall. Celine fattar nog inget - hon gör bara som Marius. Men dom är rätt gulliga dom två. Precis som Kling och Klang. Eller Bill och Bull.

Nu träder jag in i vecka 30. Det går ofattbart fort. Men mitt mående är fortsättningsvis bra. Jag är tröttare, sover sämre, ryggen är sjukare och jag känner mig tyngre - men inte värre än så.

Det samma vanliga

Publicerat: 2010-11-20 / 17:36:21 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Jag borde byta namn till bilderbloggen. För det är bara en massa bilder just nu. Men syrran har ett nytt kameraobjektiv och jag blev lite kär. Fast i och för sig är det bara jag som tagit den första bilden av dessa tre. Dessutom har det varit rätt händelselös lördag. Bara det där samma matlagandet, tvättandet och legobitarna som ligger ut efter golvet. Och egentligen borde vi väl passa på att utnyttja att vi har en barnvakt ikväll. Men här sitter vi alla i långkalsonger, utslagna i varsin soffa, och väntar in tiden att få stjälpa ungarna i säng.

Medmänniskor.

Publicerat: 2010-11-20 / 15:27:16 | Kategori: Tygblöjor | 2 kommentarer
Det känns himla kul när andra får för sig att pröva tygblöjor och dessutom upplever det positivt. Inte för att jag egentligen är särskilt eko- och miljöengagerad, men det känns faktiskt hurja bra att inte behöva bära hem några blöjpaket från affären.

Bara en lördagsförmiddag.

Publicerat: 2010-11-20 / 12:03:03 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

 

En av de många tama ekorrar som figurerar på vår gård.


Det sedvanliga förmiddagspasset ute.


Idag i pulkabacken. Eller slalombacken. Med många andra människor.


En glad Marius som rutschade så snön yrde. Han blir för övrigt 2,5 år idag.


Sen smakade det gott med rykande grönsakssoppa.

En fredag.

Publicerat: 2010-11-19 / 19:23:49 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
På morgonen stod jag i parken. I nysnön med kölden bitande i kinderna. På dagen flanerade jag med systern på stan. I en strid ström med tidiga helgfirare. På eftermiddagen drack jag kaffe och åt födelsedagstårta. Skvallrade tillsammans med vännerna. På kvällen strök jag kläder och kastade mig i soffan. Trött i ögat men glad i själen.

Pappan och barnkläderna. Del 17.

Publicerat: 2010-11-19 / 18:21:12 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 5 kommentarer
Resultatet av att ge mannen ett större ansvar och själv förtjäna lite vila som den trötta och gravida fru man är. Det är dock också ett test på hur starka nerver man har. Han har mer meriterade områden, om man säger så.

Min lillasyster

Publicerat: 2010-11-19 / 09:51:23 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Vi har en favorittant här för tillfället. Ungarnas moster Anna. Hon orkar outtröttligt bygga med lego. Busa. Leka tåg. Och så städar hon, torkar ingrodda Stokkestolar, vattnar blommor och viker kläder. Och jag undrar när min snart 20-åriga lillasyster blev så vuxen och ansvarsfull. Men jag klagar verkligen inte.

Unge 1 vs. unge 3

Publicerat: 2010-11-18 / 20:03:13 | Kategori: Ännu mera gravid | 15 kommentarer
Det är väl kanske en viss skillnad på att vänta första barnet och tredje barnet - med glimten i ögat.

Födsel
Barn 1: Nu är det exakt 86 dagar kvar till beräknad födsel. Tänk om tiden skulle gå liiite lite snabbare.
Barn 3: Herregud, bara 2,5 månad kvar. Jisses, jag ska ju föda i övermorgon. Hjääälp, stanna tiden lite.

Utveckling
Barn 1: Åååh, nu utvecklas naglarna. Åååh, nu har bebisen ögonfransar.
Barn 3: Jahapp, där kom första sparken.

Graviditetslektyr
Barn 1: Thomas, läs det här! Och det här! Varför fasen läser du inte? *arg*
Barn 3: Vilka tidningar och böcker? Keskisuomalainen rockar.

Vagnen
Barn 1: Står putsad, bäddad och fin på vardagsrumsgolvet i vecka 22.
Barn 3: Vi måste bara ta tag i beställandet. Snart. En sittvagn åt Marius alltså.

Skötbord
Barn 1: Fixat i badrummet med oljor, salvor, tvättlappar, våtservetter och tusen miljoner andra saker som bara faller i golvet hela tiden.
Barn 3: Vi byter på golvet. Det finns nog någon gammal salvtub i skåpet - ifall det nu ens skulle behövas.

Kläder
Barn 1: Åh, vad gulligt och fint. Måste bara köpa, köpa, köpa.
Barn 3: Det är bara att lyfta ner Celines urvuxna kläder en hylla.

Andra tillbehör
Barn 1: Mobiler, skallror, böcker, gym...
Barn 3: Har två syskon. Behöver inte mer.

Utgifter
Barn 1: Mååånga hundra euron.
Barn 3: En begagnad vagga för en femtilapp. Tygblöjor för några tior från loppis.

Maten
Barn 1: På pizzerian: "Är fetaosten på pizzan pastöriserad?"
Barn 3: Det torde finnas en del rekommendationer. Äh, jag tycker ändå inte om mögelost.

Kärlek och längtan
Barn 1: 100%
Barn 3: 100%

Klänningstatus.

Publicerat: 2010-11-18 / 17:15:11 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Yes! Dragkedjan är fast. Med ett till och med gratis ingrepp av en sömmerska. Men det är tajt, så fruktansvärt tajt och gud nåde den mage som växer de kommande två veckorna. Det blir spännande det här med galaklädsel.

Jordgubbströjor och bambibyxor

Publicerat: 2010-11-18 / 11:38:43 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 20 kommentarer

Det är något rogivande över att stryka och vika ungarnas kläder. Man blir så glad i sinnet.

Studierna.

Publicerat: 2010-11-18 / 10:54:26 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Höjden av frustration är när man förbereder sig för en fyra timmar lång föreläsningssession och professor L plockar fram samma föreläsningsmaterial som igår*. Sen ber han oss diskutera. Kaffepaus kan vi också ta när vi vill. Som om jag inte skulle ha bättre för mig.

/studerande som prioriterar studier lite annorlunda än för några år sedan.

*jag går alltså en grundkurs och en fördjupad kurs på samma gång.

"Dom där mammabloggarna"

Publicerat: 2010-11-17 / 19:32:07 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Bloggare. Som också råkar vara mamma.

Fyra* av sex bloggar i kategorin Årets blogg härrör barn och föräldraskap. Det har resulterat i diverse "dom där mammabloggarna" -skrivelser på andra bloggar. Med en aning negativ klang. Och kanske en liten undran varför de är så populära.

Och jag tror att det är för att de omfattar så bred publik. Alla som själva är föräldrar och känner igen sig. De som kanske planerar barn. Kanske till och med far- och morföräldrar som har barnbarn. Plus alla andra som inte avskräcker sig barn - eller kanske just avskräcks barn. Eller annars bara sitter och beundrar alternativt bedömer ens föräldraskap. Kanske spelar också livserfarenhet en roll.

Jag kategoriserar själv min egen blogg som mammablogg. För visst - den handlar mycket om barn. Men den handlar också om mig - även om jag inte ids stå i spegeln och fotografera mig själv alla dagar. Den handlar om mig och mitt liv. Sen speglas ju naturligtvis innehållet av att jag snart har tre ungar. Det är liksom lite svårt att utelämna.


*även den femte bloggaren är farsa

Från det ena till det andra.

Publicerat: 2010-11-17 / 11:46:20 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag var tvungen att knappa in SKOLA som påminnelse i telefonen igår, för att det inte skulle gå som för några veckor sedan, när jag befann mig i pulkabacken trots att jag borde ha befunnit mig på föreläsning. Så som kontrast till gårdagens diskussioner med tvååringen, så har jag idag avhandlat Kvalitativa forskningsanalyser på finska - vad nu som sedan var intressantare.

Med en hederlig studentlunch för två och sexti i magen, skall jag nu ägna det nästföljande timmarna åt att skriva inlämningsarbete för allt jag är värd. Och njuta av lite frihet.

Tre frågor

Publicerat: 2010-11-17 / 07:42:10 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Jag sätter betydligt mer tid på bloggen idag, än vad jag gjorde för ett år sedan. Jag har dock svårt att uppskatta tiden i timmar, men datorn står hela tiden på. Däremot skriver jag inlägg i huvudsak tre gånger om dagen, och det är på morgonen när vi ätit frukost och ungarna ofta har ro att leka för sig själva i lekrummet. På dagen medan de sover sin middagsvila och på kvällen efter att de gått och sova. Däremot kan jag då förbereda flera inlägg åt gången och därför ha möjlighet att publicera ett inlägg även "andra tider". Kommentarer (och mail) försöker jag svara på allt emellanåt, men hinner tyvärr inte i samma utsträckning som förut.

Jag ägnar inte många minuter tid åt själva texten, eftersom jag nästan alltid har en idé vad jag ska blogga om och texten finns klar i huvudet. Det är bilderna och bildredigeringen som tar tid. Jag öppnar alla bilder via redigeringsprogrammet Photoshop. Dels för att förminska dem, dels för att göra grundförbättringar såsom kontrast, beskärningar och kollage. Ibland kan jag ägna väldigt mycket tid åt just bilderna, men samtidigt är det ren avkoppling och en vilja att lära mig bildredigering bättre. Skulle bara tiden finnas, skulle jag gärna gå någon kurs för att lära mig mer. Jag kallar mig trots allt bara glad amatör.

Bloggandet har förutom, att det är en hobby, gett mig oerhört mycket i form av all feedback och kommentarer. Jag har kommit i kontakt med nya människor. Jag får inspirera andra. Jag får skriva, uttrycka mig och berätta en åsikt - vilket jag alltid tyckt om. Jag får emellanåt diverse erbjudanden och produkter.

Bloggandet är väl lite en form av en livsstil. Jag tror att man en dag känner att man inte har mer att komma med - och då tror jag man skall sluta. Jag vet inte hur länge jag kommer att blogga, men i nuläget har jag inte planer på att sluta.

Kvällsmålet.

Publicerat: 2010-11-16 / 19:26:14 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Jag drog i gång ett bullbak sådär på kvällskvisten. Men jag vet inte. Jag ångrade mig någonstans på vägen.

/Välkommen någon hem till oss och städa upp köket. (Eller: Välkommen hem pappa till The Verklighet!)

Några veckor för tjock

Publicerat: 2010-11-16 / 12:27:52 | Kategori: Allmänt | 16 kommentarer

I fem år har den hängt där i mitt skåp. Min svarta och enkla, men eleganta långklänning som jag aldrig använt. Som jag hittade på ett rearäck en gång för en löjligt billig peng och inte kunde låta hänga kvar. Nu skulle den ha kommit för att tjäna sitt syfte. Tyvärr saknas det ett par centimeter i ryggen. Jakten på galautstyrsel fortsätter.

Radioångest.

Publicerat: 2010-11-16 / 11:45:13 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag önskar att jag kunde prata sån där vacker normsvenska. Sån där neutral och flytande. Inte så att folk direkt skulle kunna identifiera att jag är från Österbotten. Inte för att jag har något emot dialekterna - tvärtom. Jag pratar alltid dialekt, förutom i situationer som mer eller mindre kräver att man pratar lite ordentligare. Nuförtiden pratar jag ju mest bara molpedialekt och finska. Det är kontrast.

Ja. Jag blev just intervjuad i radio. Och jag tänker aldrig lyssna på intervjun. Jag var så nervös att händerna bara skakade. Jag bräkte värre än ett lamm. Stammade, upprepade och lämnade meningar på hälft. Och jag fattar inte varför det skall vara så himla svårt att utrycka sig bara för att man vet att det bandas.

Tur att jag bor här, långt bort från svensk radio och folk som lyssnar.

Låg stimulansnivå

Publicerat: 2010-11-16 / 07:53:28 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Igår var vi i alla fall på redskapsgymnastiken. Ilon riemua, som de skulle säga på finska.

Jag börjar lida brist på vuxen
social kontakt. Bli trött på att älta dom där voffarna och tit-tit-banan (=tågbana) dagarna i ända. Bussarna, lastbilarna och byggarbetsplatserna. "Titta-mamma-titta-mamma-titta-titta-titta-Mammmmmaaaaa!". Och så tittar jag jag, förklarar, tittar ännu mera, upprepar, tittar, försöker verka intresserad. Ibland ber jag försiktigt om han kan vara tyst en stund. "Mmm", svarar han och så fortsätter det. Våra goda vänner har varit konstant sjuka i två veckor. Och till öppna dagiset är det för långt för att ens jag skulle gå.

Men sent ikväll kommer han äntligen hem, min man. Och bilen har han med sig. Det är verkligen på tiden.

Halvvägs till bomull i alla fall

Publicerat: 2010-11-15 / 19:48:34 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
(klickbara bilder)

Fotograf: Maria Mannfolk

Så hade redan ett halvt år gått sedan den där alldeles underbara vårdagen i maj. Dagen då temperaturmätaren stod på 27 grader. Då björklöven sprack ut. Då vi sa ja till varandra i kyrkan. Då vi firade den fantastiska bröllopsdagen med de finaste av människor. Då ett nytt liv startade.

Det var den femtonde maj. (Mera bröllopsbilder finns HÄR.)

Vad gör man inte för sina ungar

Publicerat: 2010-11-15 / 18:10:14 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Så var vi där då igen. I den stora lekparken, i mörkret, alldeles ensamma. Jag ställde mig under den ilsket lysande gatlyktan. Drog upp axlarna, knöt nävarna inne i handskarna och kände hur mössan blev tyngre och tyngre före vattendropparna trängde sig in i håret. Jag tittade hur vattnet strilade längs jackans rutmönster. Medan de två barnen än en gång fick rosiga kinder. När de sprang efter varandra under klätterställningarna. När de rutschade i rutschbanorna som gav extra fart i form av vatten . Som inte ville gå hem trots att jag gång på gång frågade om det inte började räcka.

Men så kom vi äntligen in igen. Snoret hängades på båda. Men med varma gosiga fötter. Och de gäspade och de slevade in kvällsmålet. Sedan bytte vi till pyjamas och borstade tänderna. Och så blev klockan sju och de kröp ner i sina sängar.

Då drog jag en suck av lättnad.

Före jag insåg att det fanns en gigantisk hög, med upp till huvan genomsura och -skitiga halare, vinterstövlar, mössor och handskar innanför dörren och jag avskydde novemberslasket lite till.

Inte utan mitt kaffe

Publicerat: 2010-11-15 / 14:18:07 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
I åtta dagar orkade jag* hålla på och brygga kaffe åt mig själv. I morse orkade jag inte längre och övergick till pulvervarianten. Dessvärre håller graviditeten på att komma smygande med den förjävliga halsbrännan och kaffet står mig upp i halsen.

*det är alltså min mans officiella uppgift att se till att det finns kaffe i pannan

Så borde man leverera

Publicerat: 2010-11-15 / 07:44:23 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Så får jag värsta prestationsångesten. Alla som tittar in och granskar innehållet med kritiska ögon, scrollar några inlägg och undrar hur en möjlig Årets blogg ser ut. Och jag känner jag borde ploppa ur mig det bättre och mer välskrivna inlägget efter det andra. Fast det är svårt att blogga på beställning - det är liksom mest spontant.

Sen är det utmanande att skriva för nytillkomna läsare, samtidigt som det inte skall bli upprepande och tjatigt för de som hängt med länge. Uppe i flikarna finns lite bakgrundsinformation om bloggen, mig och barnen. I högerspalten finns några olika kategorier. När inläggen på huvudsidan tar slut, kan man klicka på respektive månad i arkivet för att läsa alla inlägg skrivna under en viss månad.

Och japp. Detta är en mammablogg. Med mycket bilder, korta texter och som uppdateras ungefär tre gånger om dagen. Och kanske ett exempel på en lite mer annorlunda familjevardag.
Ettåringen och tvååringen som står för den mesta actionen i vår vardag

Helt jäkla galet!

Publicerat: 2010-11-15 / 06:47:04 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer


Jag är en av de sex
bloggar som fick allra flest nomineringar till Bloggpriset 2010 och därmed är jag utsedd som kandidat för Årets Blogg. Det tack vare er, så TACK TACK TACK så himla mycket! Jag är stolt och nervös och pirrig och vettskrämd på en och samma gång.

Men.

Jag behöver fortfarande er hjälp. Årets blogg väljs inte av juryn, utan Årets blogg röstas fram av allmänheten. Och fastän jag har löjligt hård konkurrens av fenomenalbloggarna Linn, MalenamiSvensken, Paradox och Bambinidolce, så hoppas och tror jag på er.

Rösta fram mig i finalen. Rösta kan du göra HÄR.


Jisses. Nu måste jag ju klippa mig och införskaffa en galastass!

Magisk tystnad

Publicerat: 2010-11-14 / 15:49:33 | Kategori: Recept | 0 kommentarer
Sådana här dagar känns det onekligen lite trist att inte vara samlad familj och bo långt ifrån släkten. Jag lagade dock ungarnas absoluta favoritmiddag som är revbensspjäll, potatismos och kokade morötter - som skall ätas med den gula Créme Bonjour Cuisine. Då om någonsin är tystnaden magisk vid vårt matbord.

Farsdagen.

Publicerat: 2010-11-14 / 12:23:27 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Marius och Celine skickar en farsdagskram åt pappa i Lappland, åt morfar i Österbotten och så tänder vi ett ljus för farfar i himlen.

Som en nyare människa

Publicerat: 2010-11-14 / 07:08:51 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Igår eftermiddag var jag riktigt, riktigt sliten. Såtillvida att jag var tvungen att sätta upp små tidsmål för att orka fram tills klockan var nitton och jag skulle få lägga ungarna och sova. Kvart över sju släckte jag hela huset och kröp själv ner som ett litet barn i fosterställning under täcket. I något skede fick jag sällskap av Marius och hans djurfarm och så sov vi tätt, tätt intill varandra som små grisar hela natten. Ända fram till sju i morse. Det var värdefullt.

Slut på energi

Publicerat: 2010-11-13 / 13:24:12 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Vi var alltså på hundutställning. Mest för att träffa Elin som var min "friarkompis" i gymnasiet. För jag är egentligen allergisk mot hundar. Men det är inte så ofta folk har vägarna förbi Jyväskylä.

Projekt spara lång lugg åt Celine går inte så värst bra. Inte projekt klippa heller.

Skulle det inte ha varit för att Celine somnade där på ryggen tidigare idag, så skulle jag stänga ögonen för det bedrövliga vädret och ligga nerkrupen under dunfluffet i sängen. I stället sockerbombar jag mig själv med Milkyway och hoppas att effekten av blodsockerfallet uteblir. Dessutom önskar jag mig hemleverans på ett par matkassar, så att jag inte behöver gå utanför dörren mer idag. Och färdigkokad mat samt ett städat hem när jag en gång håller på.

Hej och hej.

Publicerat: 2010-11-13 / 09:10:01 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi har just ätit en supertidig lunch och skall nu bege oss mot stan för att träffa våra vänner som är på hundutställning - precis som ifjol. Tiden blir så konkret när man kan leta upp samma inlägg ur arkivet och man inser hur mycket som har hänt och hur snabbt ett år har gått.

Hej och hej.

I all min ensamhet

Publicerat: 2010-11-12 / 20:59:35 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

En skål chips. Med en flaska alkoholfritt rött. I en soffa. Framför Idol.

Så mycket slit för en duk

Publicerat: 2010-11-12 / 19:37:02 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Allt är så tråkigt och svårt att fotografera, när det bara är mörkt hela tiden.

Ibland kan jag avsky min egen beslutssamhet. Det att det sällan finns några begränsningar. Inte för att något värre hände än att vi höll på att svettas ihjäl med alla andra som var och fredagsshoppade. Att en tallrik föll i tusen bitar på caféet. Att en gubbe på gågatan säkert trodde att Celine var föräldralös, när hon som en fara för sig själv, kryssade på mellan alla bautamänniskor. Och att jag inte nändes köpa den fina Marimekkoduken, utan kompromissade och köpte en inte alls julig men mycket billigare och hyfsat fin Vallilladuk i stället.

Sen var jag hungrig och trött och uppgiven och hade ont i ryggen när vi äntligen kom hem igen, och ändå var det bara att ställa sig vid spisen. Fast det lättade lite när jag fick bre ut den där armades duken, duka bordet och äta korvsoppa.

När vi i stället hade kunnat vara hemma.

Ett vaxduksbegär.

Publicerat: 2010-11-12 / 08:07:06 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Idag funderar jag göra något som jag inte brukar göra. Och det är att fara in till stan med ungarna. Det är absolut inget nöje. Det är besvärligt med den breda vagnen. Det är besvärligt med ytterkläderna i de varma butikerna. Det är besvärligt att titta på saker i lugn och ro. Det är besvärligt med ätandet och det är besvärligt när inte Marius vill sitta i vagnen längre och Celine kommer på att det vill hon inte heller.

Men jag har ett så enormt ha-begär efter en ny vaxdux till matbordet - den gamla är inte särskilt vit och fräsch längre. Och så har jag julfeelis. Även om jag egentligen sedan många månader tillbaka sparar för att kunna unna mig själv något, nämligen lite nya kameragrejer. Det var nu man skulle ha haft det där jobbet med månadslönen.

Fem to go

Publicerat: 2010-11-11 / 20:38:26 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Det rullar på rätt bra här hemma ändå. Vi har fem dagar bakom och fem dagar kvar, tills vi får hem fadern. Ikväll bjöd vi flickorna på tortillafest - de som alltid ställer upp och har skött ungarna denna vecka när jag haft skola. Trots att det är lite pussel med tider. Trots att vi får springa till närbutiken varje dag och handla mjölk då jag inte får det ordentligt handlat med vagnen. Trots att jag kan få i nerverna när jag hör mamma för tusenfemtionde gången för dagen. Och trots att det vore skönt att sparka upp en far med ungarna på morgonen.

Sen. Nästa onsdag.

Sa jag att jag önskade en egen gård?

Publicerat: 2010-11-11 / 12:23:13 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Vi har en förhatisk innergård. Omgärdad av fyra hus. Nog för att den är skyddad från bilar och trafik samt att där finns en sandlåda och två gungor, men det vätter också tusen miljoner fönster ut mot innergården. De flesta invånarna är pensionärer. Och där står dom och kyttar bakom sina persienner, alla förutom Polisen - hon som vet allt om alla - hon står skamlöst i vardagsrumsfönstret med uppdragna persienner och iakttar så fort man stiger utanför egen dörr.

I vårt eget hus bor också tre kärringar. Helt snälla och goa, men som tjattrar värre än ett gäng tonåringar. Nu väntar jag bara på att höra ryktet "att jag är gravid IGEN", för jag tror att de fortfarande är så bakom flötet att de inte märkt det. Vilket nöje jag kommer att skapa på Auvilanperä.

I väntan på barnvakterna

Publicerat: 2010-11-11 / 06:18:09 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Den här morgonen rycker Jenna och Suvi in före sin egna lektioner. Så jag kan packa egen skolväska, cykla iväg och vara tacksam.

Blommigt och orange

Publicerat: 2010-11-10 / 19:39:53 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 4 kommentarer

Någon gång under den vackraste hösten, fastnade jag i det orangea träsket, och där trampar jag fortfarande. Detta är en begagnad Metsoladress från huuto.net.

Så länge det varar.

Publicerat: 2010-11-10 / 13:52:31 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Om det är något jag inte tycker om att göra, så är det att väcka barnen från sin dagssömn. Och det måste vi göra väldigt ofta nuförtiden, speciellt med Marius. Båda två sover lätt två timmar och ofta uppemot tre.

Det är ju inte så att jag inte skulle njuta av lugnet.

Från föreläsningssalen*

Publicerat: 2010-11-10 / 10:30:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vilken tur att man går en så oglamorös utbildning att det är helt okej att sitta på föreläsning i ytterbyxor som döljer de svarta mammabyxorna med den intorkade snorranden på låret och fötterna med omaka stickasockor instuckna i goretexskor. Ungarna hänger med vännen Jenna under tiden. Eller Jenna hänger med ungarna.

*Tidsinställt inlägg

Smickrande

Publicerat: 2010-11-10 / 07:39:46 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
När man googlar sig själv och någon tycker så här.

Och så några pics på det.

Publicerat: 2010-11-09 / 20:14:19 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Det finaste jag har.

Vardagsbekymmer.

Publicerat: 2010-11-09 / 16:35:47 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Fan, då det skall stridas om vem som skall sitta på pottan också.

/Skicka hem den andra pottan från Lappland!

Rådgivning besök nr. 4

Publicerat: 2010-11-09 / 11:11:01 | Kategori: Ännu mera gravid | 6 kommentarer
Med andan i halsen hann vi nätt och jämt in genom dörren i tid. Jag placerade Marius framför en rittavla och tvingade in en klaustrofobisk Celine på invavessan medan jag snabbt som attan pissade i burken. Med ytterbyxorna fortfarande vid fotknölarna fick jag släppa ut den hysteriskt skrikande dottern, samtidigt som jag kollade urinen med vidöppen dörr.

Sedan motade jag in mina barn i rådgivningsrummet. Praktikanten, en flicka i min ålder eller kanske till och med yngre, frågade hur jag mådde och jag svarade "bra", samtidigt som jag torkade svetten ur pannan och försökte dölja den genomvåta ryggen. Marius sökte vant fram leksakerna ur skåpet, medan Celine som tyckte hela stället var otrevligt, stod och bankade på dörren och var allmänt halvgnällig. "Du har att göra", konstaterade praktikanten, medan jag försökte tysta Marius som mammade ivrigt över leksakerna, och Celine som hackade på dörren.

Vi mätte blodtrycket. Celine satt på mitt ena knä och med den ena lediga handen försökte jag hjälpa Marius att lägga pusselbiten rätt i pusslet. Blodtrycket var bra. Praktikanten frågade om jag var trött. Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. "Inte så där fruktansvärt egentligen. Klart att jag gärna skulle sova mer, men jag klarar mig ganska bra på de sex-sju timmar jag får i dygnet".

Sen skulle vi lyssna på hjärtljud och mäta SF-måttet. Celine skulle prompt upp på britsen hon också. Marius stod på andra sidan och var i sitt esse, fnissade och pajade på magen, samtidigt som praktikanten kände hur bebisen låg. Hjärtljuden lät fina. Men SF-måttet hade halkat ner till lägsta kurvan - som vanligt. Praktikanten blev fundersam och vände sig min rådgivningstant och undrade. "Jag har alltid legat på den lägsta kurvan i de tidigare graviditeterna också", sa jag. Rådgivningstanten knapprade på datorn och fick fram mina gamla kurvor. "Ja, det har du ju", svarade hon och praktikanten såg lugn ut.

Jag skulle ännu ha en ny tid. Det fruktade läkarbesöket. "Läkaren är bara på plats på torsdagar". Då som jag har flera föreläsningar. Om nu ens läkaren någonsin skulle vara i tid. "Jaja, jag hinner i alla fall på halva föreläsningen", svarade jag och så bokade de in en ny tid redan om två veckor.

Sedan var vi äntligen klara med besöket som tog över en halvtimme. Och stackrarna var nog bara glada att bli av med oss.

Välriktade sparkar

Publicerat: 2010-11-09 / 06:48:30 | Kategori: Ännu mera gravid | 3 kommentarer
Nu när jag närmar mig högre veckor, inser jag att det nog inte skulle ha varit så dumt att ha tränat bäckenbottenmusklerna lite flitigare efter de två tidigare graviditeterna.

Typ 90 dagar kvar.

Publicerat: 2010-11-08 / 20:04:27 | Kategori: Ännu mera gravid | 4 kommentarer
Graviditetsvecka 28 av 40 inledd. Framförallt en påminnelse till min make som fortfarande lever i den tjugonde veckan. Han tycker dock att tajmingen är god*, eftersom vårt beräknade datum är på en måndag - för då hinner han tävla både helgen innan och helgen efter. Skämt åsido. Tajmingen mitt i den mest intensiva tävlingssäsongen är kanske inte den bästa, men det löser sig på något vis.

Hur som haver. I förra veckans posthög hittade jag lillebroderns första klädplagg, som jag vann i en bloggtävling. Därtill har jag loppishandlat några tygisar och två par yllebyxor. Dessutom skall vi köpa denna hängvagga av Celines gudföräldar, eftersom det efter ommöblering i sovrummet inte längre ryms någon golvsäng. Han blir inte helt utan heller, den där lillebrodern.

*Både Marius och Celine är födda på beräknat datum.

Hon donar och hon grejar.

Publicerat: 2010-11-08 / 11:53:42 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Jag hade verkligen förträngt hur jobbig en ettåring kan vara och Marius är rena rama ängeln jämfört med sin syster. Jag håller på att slita mitt hår med fröken Celine för tillfället.

Och på tal om ströbröd, så har vi fortfarande (!) inte fått vår dammsugare tillbaka. Vi tjatade oss dock till en skruttig reservsugare förra veckan, så vi överlever tillsvidare. Men följetången fortsätter med spänning. Eller så inte.

Dagens överraskning

Publicerat: 2010-11-08 / 11:07:45 | Kategori: Recept | 2 kommentarer
Jag öppnade frysen och fann två bortglömda öringsfiléer som min far skickade med oss på vårt förra Molpebesök. Så jag saltade, svartpepprade och klippte på lite färsk dill och täckte fisken tätt med ett bakplåtspapper som var rejält insmort i smör. In i 225 graders ugn i 15-20 minuter och tillsammans med potatismos, gräddfilssås och lite citronsaft så var det dagens bästa lunch.

Ett, två, tre, hepp!

Publicerat: 2010-11-08 / 07:49:07 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag sitter med en andra kopp kaffe tillsammans med förra veckans posthög och funderar var jag skall börja för att få rätsida på måndagskaoset. Ungarna kryssar på med Bobbybilar och gräsklippare mellan högarna med smutskläder som står i kö för tvättning. Min kalender med rådgivningstid och föreläsningsschema är spårlöst försvunnen. Och så harmas jag lite över att det är halt och snöigt, eftersom vår framkomlighet skulle ha underlättats rejält denna vecka med cykel. Nu ids jag inte slira med cykelkärran och två barn, samt en i magen.

Jag förmodar att bloggen kommer att ha en sämre leveransnivå denna vecka. Det brukar vara inspirationen som tryter först. Bara så ni vet.

Irritationen

Publicerat: 2010-11-07 / 19:02:11 | Kategori: Ännu mera gravid | 4 kommentarer
Hickan. Varför hickar en bebis i magen var tredje sekund och tio gånger om dagen? Jag som försöker sova.

Sweet home

Publicerat: 2010-11-07 / 14:16:41 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Sovande barn i tågets förrådsutrymme någonstans mellan Tammerfors och Jyväskylä


Sista anhalt. Mellanmål i väntan på bussen.

Fasen, vad jag är stolt över mig själv. Och mina ungar. Jag blev alldeles sentimental där i Tammerfors efter tågbytet då ungarna somnade gott i vagnen och jag satt i all ensamhet på en liten pall i ett dundrande förrådsutrymme som värsta förbrytaren.

Men det var skönt att komma hem. Jag druckit en kopp svart och så har vi ätit upp den sista färdkosten. Och nu ska vi hoppa i badet och duschen, och sedan måste vi gå till affären och handla mat. Sån vardagsmat.

På tåget.

Publicerat: 2010-11-07 / 09:46:31 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Fyra timmar återstår till hemmet. Hoppas jag.

Levi - Helsinki

Publicerat: 2010-11-06 / 20:34:41 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Håhåjaja, vilken dag. Som började tidigt och inte är slut än. Och såklart var vårt flyg över en timme försenat! Det var en guds tur att vi hade bestämt att våldsgästa Celines faddrar än en gång, eftersom vi skulle ha missat sista tåget till Jyväskylä hundra-noll. Och det att Kittilä flygfält hade världens bästa lekhörna efter security control. I natt sover vi alltså, jag och kidsen, i hufvudstaden.

Pro farsdag

Publicerat: 2010-11-05 / 19:17:04 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Vi gick en kylslagen promenad i ett julskrudat och stillsamt Levi denna fredagskväll och vek av in på ett café för att värma oss och dricka farsdagskaffe en vecka i förväg.

Snart slut på det roliga.

Publicerat: 2010-11-05 / 11:18:30 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Det kändes svalt ute denna förmiddag när temperaturmätaren stod på minus tolv.


Vi är inne på vårt sista dygn här i den lappländska idyllen, jag och ungarna. Och även om vi stundvis är väldigt uttråkade, så skulle jag inte ha något emot att stanna en vecka till. Jag blir nämligen alldeles matt när jag tänker på vad som väntar mig. Tio dygn alldeles ensam med barnen. En flyg- tåg- och bussresa innan vi ens är hemma i Jyväskylä. Matlagningen och mathandlingen. En hel del skola och barnvakter som måste fixas. Rådgivnings- och läkarbesök. Och allt det andra som hör småbarnsvardagen till. Och ingen bil har vi heller.

Men det är väl bara att ta en dag i taget.

Skidbloggen.

Publicerat: 2010-11-04 / 19:14:06 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Vädret då, så länge solen var uppe. Fantastiskt. Men som avslöjade att min kamera borde putsas upp.

Sen så traskade la familia till skidspåret, som brukligt. Det enda den här bloggen handlar om nuförtiden.


Och jag var happy, happy på skidor. Så skönt. Så rogivande. Så avslappnande.

Gravid mama i vecka 27. Jag fick en mössa med lappar av min man för att jag skulle se hårdare ut än vad jag egentligen var. Bra för psyket. Och min träningsdräkt har även den några år på nacken.

Fånigt lycklig

Publicerat: 2010-11-04 / 12:08:59 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Ok. Detta är fruktansvärt tråkigt att läsa om. Men jag är oerhört svag för vinterväder. Då som träden dignar av snö, marken bara gnistrar och solen skiner från klarblå himmel. Och det är nästan så att jag är avundsjuk på mig själv för tillfället. Dessutom sitter jag med en kaffekopp i handen och slukar varma bullar. Det är fånig lycka en torsdagseftermiddag.

Inne i värmen

Publicerat: 2010-11-04 / 10:58:23 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Bä, bä vita lamm.

Publicerat: 2010-11-04 / 06:37:09 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Igår lämnade jag ungarna för första gången ensamma i vagnen på den folktomma gatan utanför ett skyltfönster, medan jag sprang in i en minimal affär för att granska mössutbudet.

Jag föreslog att Marius kunde sjunga sången han lärde sig i förrgår under tiden, så skulle jag också ha en sorts koll inifrån affären.

Och där satt han snällt och ylade, så det bara ekade mellan husen.
.
"Bää, bää, biii"
"BÄÄ, BÄÄ, BII"
"BÄÄÄÄ, BÄÄÄ, BIII!!!!"

Promenaden.

Publicerat: 2010-11-03 / 19:12:02 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Det föll ytterligare en decimeter snö idag. Till Celines stora förtvivlan.


Vi traskar den där välbekanta biten in till centrum när det ljusnar. Viker av till vänster in mellan alphusen och souvernirbutikerna. Går shoppingstråket ner till slalombackarna. Står och tittar en stund på pistmaskinerna som jobbar i backen. Fortsätter norrut till skidspåret. Ställer oss vid sidan och tittar på myllret. Skidåkare som kommer och går. Som byter skidor. Som dricker. Som vallar om.

Så svänger vi om igen. Går samma väg förbi slalombackarna. Genar över hotellets parkering. Promenerar raskt längs huvudvägen och viker av till höger vid de röda postlådorna. Några hundra meter senare skymtar den röda stugan med de vita knutarna. Sen äter vi och sover. Och så gör vi samma promenad i eftermiddagsskymningen.

Obehaget

Publicerat: 2010-11-03 / 11:30:03 | Kategori: Ännu mera gravid | 17 kommentarer
Jag borde ringa min rådgivningstant och beställa läkarundersökning för de nedre regionerna. Rutin nog bara*. Hon skulle egentligen ringa mig, men har ju förstås inte gjort det.

Men jag vill inte. Jag avskyr att kasta mig upp på britsen och fläka ut benen. Fast jag redan fött två ungar och gjort otaliga gynundersökningar. Jag ryser av bara tanken. Lika mycket obehag framkallar förlossningens efterundersökning och ihopsömnaden. Det är nästan värre än själva utkrystandet.


*Denna graviditet har jag hittills sluppit

I väntan på ljuset

Publicerat: 2010-11-03 / 07:32:44 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Det är svårt att blogga här, när det enda stugan erbjuder ungarna i sysselsättningsväg, är att springa runt matbordet. Och det har de redan gjort i två och en halv timme. Det ger inte speciellt mycket skrivro.

Klädångest

Publicerat: 2010-11-02 / 18:47:53 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Jag ska på trettioårsfest, kanske bloggala och femtioårsfest inom loppet av några dagar i slutet av månaden. Hur löser man det klädbekymret i vecka 31?

Årets blogmistake.

Publicerat: 2010-11-02 / 14:39:26 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Idag gjorde jag årets premiärtur på skidor och min man skulle bevittna hela spektaklet och dokumentera det med bildbevis. Såklart glömde han kameran.

Man blir som man lever

Publicerat: 2010-11-02 / 10:40:37 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Miljöskadad, javisst!

Oplanerat.

Publicerat: 2010-11-01 / 18:49:18 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Det tillkom en punkt i dagschemat efter middag och barnprogram. Ett hederligt bastubad.

God dag.

Publicerat: 2010-11-01 / 12:13:15 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Här har vi just vaknat. Vi dricker en kaffekopp och äter en smörgås.

Det är rätt avstressande* och okomplicerat att vara på träningsläger. Vi vaknar på morgonen, äter frukost i godan ro. Sen åker pappan och tränar, jag och ungarna går ut. Efter det är det lunch och sedan går alla gravida + barn och vila middag. Sen är det mellanmål, träningspass två, utevistelse två och middag. Lite barnprogram på det och så läggdags.

Inte särskilt actionsfyllt med andra ord. Men rätt skönt ändå. Just nu är vi inne i mellanmålspunkten.


*detta är ur mammans synvinkel.

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com