Ramstedt.

Publicerat: 2010-05-31 / 20:12:40 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Mitt namn är Marius Ramstedt.

Dagens bästa: Värmen och solen

Publicerat: 2010-05-31 / 14:46:16 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Frukost på barns vis

Publicerat: 2010-05-31 / 10:31:07 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Geggigt smör. En tugga här och en tugga där. Glansiga ansikten. Knaster under fötterna. Utspilld mjölk och smulor i mängder.

Nu är ju i och för sig frukosten avslutad sedan länge, lunchen avklarad och middagssovning på gång. Solen och värmen har återvänt och Celines nattliga eskapader bortglömda. Finns det någon pargasläsare som äger en resesäng så meddela! Vi lämnade nämligen våra resesängar i Molpe, eftersom vi inte hade tänkt behöva dem innan dess. Nu sover hon i en vanlig säng med allt vad det innebär (suck!).

Pargasrapport

Publicerat: 2010-05-30 / 18:52:59 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
.
.
.
Dagarna rullar på här hos ungarnas farmor. Vi äter, hoppar studsmatta och träffar släkt. Thomas tränar och tränar lite till. Fastern stiger upp klockan sex med Marius på morgonen och somnar av total utmattning på golvet på kvällen. Vi ockuperar hela huset med våra saker. Celine slänger koppar i golvet och häller ut kattmat. Ungefär så.

Ikväll igen

Publicerat: 2010-05-29 / 21:21:49 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Åt varsitt håll innan sommaren är slut

Publicerat: 2010-05-29 / 17:42:04 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Gåendet skulle i alla fall vara skonsammare för knäna än krypandet utomhus. Får se då när hon börjar tulta fram.

Svar på frågor

Publicerat: 2010-05-29 / 15:14:03 | Kategori: Tygblöjor | 2 kommentarer
Intresset för tygblöjor har varit stort och jag har fått många frågor angående tygblöjsanvändning. Jag har försökt sammanställa alla frågor och svar (med risk för att ha glömt någon) för att få en lättare översikt.Jag undrar var du handlar dessa blöjor? Är de nya eller på loppis/gamla av nån bekant?
Skulle vilja börja med tygblöjor och då såna som har knäppen. Tycker dock att 18 euro är rätt mycket för en (ny) blöja. Är det normalpris? Har förstått att man borde ha 10-15 stycken(?). Tvättar du varje dag?
En del är loppisblöjor, en del från huuto.net. En del har jag handlat via sybloggar, en del från mindre webshopar samt en del via tygblöjsaffärer i Jyväskylä. Jag har köpt ganska mycket nytt, eftersom vi helt plötsligt beslöt att börja använda tygblöjor. Men jag har även köpt en del begagnat, för att pröva alla möjliga kombinationer för att se vad vi tyckte bäst om, och vi har fastnat för innerblöja + yllebyxor.

Normalpriset ligger nog kring 18 euro för en ny. Men jag brukar tänka "nu skulle vi ha använt upp två blöjpaket, nu kan jag köpa en tygblöja i stället". Vi lade nog ganska mycket pengar i tygblöjor den första månaden, men efter det har vi bara sporadiskt köpt engångsblöjor när vi varit på resa. Det sparar nog in sig snabbt - för att inte tala om att slippa bära hem blöjpaketen från affären, när man redan har händerna fulla med matkassar! Eller föra ut de fruktansvärt illaluktande skitpåsarna! Dessutom har en del av blöjorna ett högt andrahandsvärde.

Vi har ca. 10-12 blöjor i användning. När vi satt nattblöjan på Celine startar jag alltid en maskin på kvällen och hänger upp den före vi går och sova. De flesta blöjor är sedan torra på morgonen. Det går av vana och det är inget som jag ser som tungt och jobbigt. Jag tycker tygblöjsanvändningen har gått över förväntan och jag ångrar att vi inte provat tidigare. Jag hade nog en hel del fördomar om tygblöjor...

Några frågor om tygblöjor: Kan man sätta dem i torktumlare? I vilka grader tättar du dem? 60 eller mer? På de jag har sett står det 95 F (Farenheit) va är det i C (celsius)?Hur gjorde du när ni var på resa? Tvättade du för hand hade ni engångsblöjor? Har barnen tygblöja på natten också o isåfall- vaknar de av obehag? Var har du (de illaluktande) blöjorna under dagstid- har du dem i blöt?

Jag torktumlar inte. Jag har förstått att man kan, men att det är bättre att låta bli.

Vi använder engångsblöjor när vi inte är hemma.

Marius är helt torr. Celine använder tygblöja även på natten. De blöjor hon har på natten har ett coolmaxtyg närmast huden, så den blir aldrig att kännas våt. Dagtid måste man dock byta blöja aningen oftare med tygblöjor än med engångs.

Skiten spolar jag med hjälp av handduschen direkt i vessan. Jag har en hink som jag sätter en stor tvättpåse i. Jag sätter blöjorna i tvättpåsen och när kvällen kommer, lyfter jag bara tvättpåsen ur hinken direkt in i tvättmaskinen. Blöjorna faller sedan ur tvättpåsen av sig själv. Jag har sällan upplevt lukt - de luktar mindre än engångs. Men i såfall kan man ju sätta ett lock på hinken. I 60 grader tvättar jag blöjorna med en liten mängd milt tvättmedel (LV).


Måste man ha inlägg/boosters i innerblöjorna också? Om, måste man köpa dem skilt?
De flesta innerblöjor har fastsydda inlägg (som flikar som man kan dra ut) eller fastsatta med knappar. Visst kan man lägga till ytterligare inlägg om man vill, men vi har klarat oss utan. Annars kan man använda små frottéhandukar från Ikea, mikrofiberdukar från Clas Ohlsson, tygrester från skåpet eller vad man nu hittar på - som inlägg till blöjorna.
Jag undrade lite om ullbyxor, ni använder visst såna? Stickar du dem själv eller köper du? Måste man tvätta ullisarna efter varje användning? Hur många måste man ha?
Vi har sex-sju par ullbyxor (man klarar sig säkert på 2-3). Min mormor har stickat merparten. Men de begagnade, inanvända är nästan bäst, eftersom de är så täta. Jag köpte ett par superbra, ihopvalkade häromdagen på loppis för några ynka euron.

De behöver inte tvättas ofta. Jag tvättar ullbyxor 1-2 gånger (för hand) i månaden. Man kan vädra dem. Man skall använda ett speciellt tvättmedel (lanolin) som återfettar ullgarnet och som gör att fukten inte passerar lika lätt. Men ullbyxorna börjar inte lukta trots att de inte tvättas oftare.

Vad gör man med ullbyxor? Ska den vara ovanpå tygblöjan? Blir det inte varmt?
Ullbyxor sätts utanpå blöjan. Ifall man använder kombinationen som vi gör. Blöjor med ytterhöljet i så kallat PUL-tyg behöver inte ullbyxor. Det är tätare och andas inte lika bra som ullbyxorna. Det sägs att ullen värmer på vintern och är sval på sommaren. Jag har ändå inte upplevt att Celine skulle ha haft varmt på grund av ullbyxorna. Man kan också använda ett skal i stället för ullbyxor och sådana har vi också i användning.

Har du märkt någon skillnad på barnens hud sedan ni började med tygblöjor?
Vi har inte haft problem med röda rumpor med något av barnen vare sig med engångsblöjor eller tygblöjor, så jag har inte märkt någon större skillnad. Men rumpan är mer fuktig med engångsblöjor än med tygblöjor.

HÄR har jag skrivit om tygblöjor för nybörjare.

Fredagssession med lilla svägerskan

Publicerat: 2010-05-28 / 21:48:04 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Bröllopsvalsen genom kameralinsen

Publicerat: 2010-05-28 / 21:09:38 | Kategori: Bröllop | 3 kommentarer
Jag undrar hur många bilder som blev tagna av vår bröllopsvals.
Mera allergi

Publicerat: 2010-05-28 / 18:41:47 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Vi är stationerade i Pargas. Vi är på vad som egentligen kan kallas mannens arbetsresa. Vilket innebär sponsor- och förhandlingsmöten, skidförsäljning och dragande av träningar. Han är således inte ens hemma nu och kaffekoppen tidigare idag förblev odrucken när han hamnade att åka med Marius till hälsovårdscentralen direkt vi kom hit. Marius fick en kraftig allergisk reaktion (förmodligen av björk) och på några minuter svullnade hans ögon helt igen. Han fick en kortisondos och med kortison tre dagar framöver borde det reda upp. Han har reagerat på pollen med kliande ögon och rinnade näsa den senaste veckan, men jag förstår inte hur det kunde bli en så här kraftig reaktion så plötsligt. Det är surt med allergier.

Åtta månader och 68 centimeter över havet

Publicerat: 2010-05-28 / 08:59:47 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
About fem timmar tills vi är framme.

Två sidor med allt

Publicerat: 2010-05-27 / 22:16:20 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Idag var vi också på ett lekland, tack vare en gratis inträdesbiljett. Och säg inte den syster som är lika grym på att klättra som brorsan.


Vi hade egentligen planer på att vara hemma i två och en halv vecka. Den planen höll inte precis. För i morgon åker vi igen på en finlandsrunda. Först ner till Pargas till farmor. Och sedan i början av veckan upp till morfar. Och sedan i något skede hem igen. Om sisådär en och en halv vecka. Jag har hela dagen förträngt att jag måste packa. Men det är ju tur att vi har vanan inne. Hur mycket jag än avskyr det.

FÖRRESTEN NI! TACK SÅ HIMLA MYCKET FÖR ALLA GRATULATIONER IDAG. BÅDE HÄR OCH DÄR (läs: FB).

Min man och jag

Publicerat: 2010-05-27 / 18:15:17 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Ungarna sover. Jag har fixat barnvakt och letat fram klackskorna. Min man och jag skall ut och äta upp ett presentkort vi fick till bröllopspresent. Min födelsedag till ära. Vilken njutning det skall bli. Att äta med gaffel och kniv på samma gång. Att inte behöva kräla på golvet och plocka upp de värsta matresterna. Att ägna mer än tio minuter åt middagen. Att få äta av egen mat på egen tallrik. Höjden av torsdagslyx.

En förkärlek

Publicerat: 2010-05-27 / 16:56:42 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
(Ballerinaskorna är finare i gammelrosa, väskan uppe till höger är egentligen plånbok, och plånboken nere till höger är egentligen väska. Bilderna ter sig aning missvisande - bilderna som är från Marimekkos egen hemsida.)


Jag har alltid varit svag för Marimekko. Jag tycker om deras färger. Och deras mönster. Så idag när jag svängde förbi affären ännu en gång för att titta på mina koppar, så hittade jag än fler förtjusande ting.

Jag har planer

Publicerat: 2010-05-27 / 13:27:00 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Visst är jag idrottare i grund och botten med en vilja att alltid bli bättre och utvecklas - oberoende vad jag gör. Min blogg är numera utrustad med ett företags- och organisationsnummer.

Födelsedagsmorgon

Publicerat: 2010-05-27 / 08:04:55 | Kategori: Allmänt | 23 kommentarer
Jag behövde inte stiga upp fem. Jag fick ångvältsväckning av två happy barn strax efter sju i stället. Ångvältsväckning är snoppar i ansiktet, knän i näsan, fingrar i håret och ett allmänt kaosartat tillstånd som kantas av tjut och gapskratt. Sedan mönstrade ungarna min frukost på sängen, som bestod av en smörgås och ett äpple ur vårt tomma kylskåp. Så tillsammans med all sand och sten, ger torkad ost och brödsmulor en riktig morgonpeeling direkt i sängen. Jag tror på en bra födelsedag.

Video: Marius med sin cykel

Publicerat: 2010-05-26 / 20:49:13 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer
Så här ser det då ut när Marius sparkar sig fram på sin cykel.

Om jag får önska julklapp eller 25-årspresent

Publicerat: 2010-05-26 / 14:12:41 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
I morgon fyller jag 24. Med firar ej -stämpel. Med bröllopet i bakfickan och många utgifter, önskar jag ej heller några presenter. Jag önskar till julklapp och 25-årspresent i stället.

Bortsett från innehållet

Publicerat: 2010-05-26 / 08:12:41 | Kategori: Tygblöjor | 11 kommentarer
Det finns roligare saker här i världen än att byta kakkablöjor, men vi gör det i alla fall med stil.

Till salu: Bröllopsstuff

Publicerat: 2010-05-25 / 20:54:19 | Kategori: Bröllop | 8 kommentarer
94 (?) champagneglas i glas. 35 euro.
Marius lackskor, strl. 24. 5 euro.
En oöppnad rulle, vit pappersduk 50 meter. 17 euro.

Bland annat. Tillsvidare.

En släcker dag

Publicerat: 2010-05-25 / 20:22:57 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Typ tvättat kläder. Ätit revbenspjäll. Bakat en rabarberpaj. Tittat för mycket på tv. Och lekt trebarnsmor medan Inkas mamma var på möte. Inte mycket för att skriva spännande blogg.

Bild och foto: Hur jag redigerar

Publicerat: 2010-05-25 / 12:01:44 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Först och främst visar jag tre olika bilder, helt oredigerade, fotograferade i manuellt läge, i p-läge och i autoläge. Skillnaden är synbar, trots att den på den här bilden inte är så stor mellan bilden fotograferad manuellt och i auto.

Jag redigerar mina bilder i photoshop version CS4. En köpt och laglig version. (Som studerande kan man köpa den engelska versionen med 80% rabatt.) Jag kan bara en bråkdel av alla funktioner som finns, men hela tiden lär jag mig nya saker. Mycket genom www.moderskeppet.se samt tipsande bloggar.

Jag öppnar alla bilder i photoshop före jag publicerar dem på bloggen. Trots att jag inte redigerar alla bilder, så förminskar jag dem hursomhelst till 500 px eller 600 px före publicering. Förutom att jag lägger till någon text och/eller ram runt bilden så har jag samlat några exempel nedan på vad jag brukar redigera.

På denna bild har jag lagt till ett så kallat skärpelager på bilden till vänster.
.

Här har jag använt actions. Dessa tycker jag är roliga att använda och man får ofta till annorlunda effekter. HÄR kan du bland annat ladda ner gratis actions.
.
Här blev den ursprungliga bilden väldigt mörk (fotograf Thomas). Men med hjälp av funktionen kurvor, fick jag bilden uppljusad.
.
På bilden till höger jag använt mig av funktionen 'vibrance' som är ny för CS4 och CS5. Den ökar först och främst mättnaden i färgerna, men känner igen ansiktfärg och låter den vara oförändrad.Hyss i arla morgonstund

Publicerat: 2010-05-25 / 09:17:31 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Två barn lyckades falera min dator i ett obevakat ögonblick klockan sex i morse. Så snart fadern kommer hem från träning måste jag föra den på service. Jag hoppas på ett snabbt och billigt fel.

En gul apelsin

Publicerat: 2010-05-24 / 20:06:51 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 1 kommentarer
Jag har ju pippi på mössor, även om det är månader sedan jag faktiskt handlat något i klädväg åt ungarna. Den fina mössan på bilden ovan fick dock Marius i födelsedagspresent. Den är från http://www.hops-shop.fi. Finlandssvensk design väl värd ett besök!

Det enda vi gör nuförtiden

Publicerat: 2010-05-24 / 15:23:23 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Äntligen slutade det att regna och vi slapp ut och cykla.

Framtidsfunderingar

Publicerat: 2010-05-24 / 09:00:39 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Min föräldrapenning närmar sitt slut och jag sitter och fyller i ansökan om vårdbidrag. För mig innebär det nästan ingen ekonomisk förändring överhuvudtaget, eftersom jag har fått minimisumman i föräldrapenning. Jag har nu varit hemma i två år - och tänker fortsätta vara hemma. Ibland längtar jag tillbaka till studierna, ibland inte alls.

Ett alternativ vore att jag skulle återgå till studierna under höstterminen och Thomas skulle ha huvudansvaret hemma och med hjälp av vårdnadsbidraget skulle vi skarva med privat barnskötare när vi inte får pusslat våra egna tider. Å andra sidan innebär hösten ett ständigt träningsläger för Thomas och frågan är om det blir ett för svårt pussel?

Jyväskylä stad å sin sida kom med ett unikt beslut häromdagen, med början från och med årskiftet. Om jag skulle ta ytterligare två skötbarn utöver våra egna, skulle jag få 800 euro i månaden för att ha Marius och Celine hemma + lönen för de två skötbarnen. Detta skulle ge mig en månatlig summa på närmare 2000 euro. Detta skulle, förutom att ge föräldrarna en större möjlighet att vara hemma, göra stora inbesparingar för staden och underlätta det stora trycket på dagisplatser som egentligen inte finns. Jag vet alltså inte i nuläget när jag tänker återuppta studierna igen.

Del 11: Porträtt av Maria

Publicerat: 2010-05-23 / 19:27:35 | Kategori: Bröllop | 11 kommentarer
Idag fick vi ett 40-tal bilder av Maria. Dessa enbart från porträttfotograferingen före kyrkan. Trots att Marius var värsta surpuppan under fotograferingen tycker jag ändå att familjebilderna lyckades helt okej. Och på nästsista bilden - där Celine sitter på min klänning, har hon en kotte i munnen. Maria hade en utmaning att fotografera samtidigt som vi kämpade mot solen med reflexskärmar.

Gästblogg: Sara om systemkameran

Publicerat: 2010-05-23 / 18:09:01 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Sara Marklund är en 19-årig skellefteåfotograf som delar med sig av många fotograferingstips i sin blogg. Nedan skriver hon om kompakt- och systemkameran. Hennes blogg hittar ni HÄR.
.
"Att det råder en
systemkamerahets är nog inget nytt för någon av er, det köps systemkameror hela tiden. Men blir det alltid så himla bra bilder med en system? Många vill ha en systemkamera bara för att bilderna ska bli bättre och det finns väl en del som bara vill ha en systemkamera för att det är... häftigt? 

Min första kamera
var en kompaktkamera (Sony DSC-w50) som levererade och levererar grymt bra bilder. Hade det inte varit för att jag ville bli fotograf hade jag fortfarande gått runt och knäppt bilder med kompaktkameran. Mitt öga var väl inte lika tränat där i början, men jag såg nästan ingen skillnad på bildkvalitén mellan min 400D och min kompaktkamera. Jag använde båda kamerorna lika mycket och än idag använder jag kompaktkameran om jag ska någonstans och inte orkar ta med en systemkamera.

Att jag bytte upp mig berodde aldrig på att jag tyckte att bilderna blev dåliga med kompaktkameran (absolut inte!), utan jag kände att den hindrade mig. Den hindrade mig från att bestämma själv hur jag ville att bilderna skulle bli. Äntligen kunde jag ta kontroll över exponering och få bilderna med det ljuset som jag ville ha. Alltså bytte jag endast upp mig för att kunna ta kontroll över kameran, jag VILLE lära mig att ställa in kameran manuellt och jag VILLE bli bra.

Har man bestämt sig för att köpa en systemkamera tycker jag även att man ska bestämma sig för att man ska lära sig kameran från grunden. Vad är annars meningen med att köpa en system? Detta gäller även alla kameror, har man möjlighet att ställa in kameran manuellt, eller bara någorlunda - ta chansen! Man lär sig så otroligt mycket även om det kan vara knepigt i början. Men ju mer man tränar desto säkrare och snabbare blir man på att ställa in.

Något som är tänkvärt är att bilderna inte alltid blir bra med en systemkamera. Jag skulle kunna visa hur många bilder som helst som är tagna med min Canon EOS 5D som är riktigt dåliga. Det blir inte alltid bra!"


Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f.1,8 ll vs. Sony DSC-w50

Foto: Sara Marklund


Jag behöver svar på frågor.

Publicerat: 2010-05-23 / 15:41:27 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Någon som har koll på marknadsföring och vill hjälpa mig? Maila granqvist.eva@hotmail.com.

Del 10: Fler bilder av Jesse

Publicerat: 2010-05-23 / 10:21:46 | Kategori: Bröllop | 4 kommentarer
Marius och pappa. Kostym är inte så lekvänlig dräkt
.
Min tärna Pernilla till vänster och Thomas bestman Erik till höger.
.
Mina gymnastiklärande vänner från Jyväskylä
.
Full fart på dansgolvet. Ungarnas faster Ann-Sofie och min kusin Elin.
.

Bukettkastning. Min yngsta syster Sara fick den.


Bilder: Jesse

I Jyväskylä idag

Publicerat: 2010-05-22 / 20:57:11 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
.
.
.
.

Del 9: Mer bröllopsstämning

Publicerat: 2010-05-22 / 17:48:13 | Kategori: Bröllop | 8 kommentarer
.
.
.
.
.
.
.

Jesse kom med en hel hög bilder från bröllopet. Här är första delen av hans bilder.

Bild och foto: Vad har du för kamera?

Publicerat: 2010-05-22 / 11:06:57 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Den fråga som jag får allra flest gånger i bloggen är: Vad har du för kamera?

Jag har en Nikon D60. En kamera som inte längre finns på marknaden och som räknas till de absoluta nybörjarkamerorna. Kameran är exakt ett år gammal och till kamerapaketet hörde ett objektiv 18-135mm f/ 3,5-5,6. Till julklapp fick jag ett nytt objektiv, 35mm f/ 1,8, och sedan dess har jag inte använt zoomobjektivet en enda gång. Utöver detta har jag en extern blixt, SB-400.

Egentligen vet jag ytterst lite om fotografering och jag vet inte riktigt vad jag ska skriva i detta inlägg. Sedan ett halvt år tillbaka har jag enbart fotograferat med manuella inställningar; det vill säga att jag ställer in ISO, bländare och slutartid var bild för sig. Detta är en utmaning när man skall fotografera två yrbollar och ögonblicksbilder. Ofta har jag utomhusinställningar på kameran när jag nappar kameran inomhus och en hel del bilder blir misslyckade. Å andra sidan blev fotograferingen mycket roligare sedan jag kom underfund med vad de olika termerna betyder. Jag fotar oftast med bländaren 1,8-3,5 och med ISO 400 inomhus och ISO 200 utomhus - i normala dagsförhållanden.

Jag älskar det "lilla objektivet". Det är ett fast objektiv, vilket betyder att jag själv måste röra mig fram och tillbaka (man kan alltså inte zooma). Tack vare ett stort bländarvärde kan man fotografera i skymning och under gatubelysning utan att behöva använda blixt. Dessutom är det litet och lätt till storlek, vilket underlättar när jag släpar med mig kameran precis överallt.

Jag önskar att jag hade mer tid att läsa fotobloggar. Och gå en fotokurs. Men jag läser varken fotobloggar eller har gått på kurs, utan allt är självlärt med google som möjligt svar på frågor. Jag anser mig vara långt ifrån duktig på att fotografera, även om bilderna är bättre idag än för ett år sedan.

Nästa inlägg handlar om hur jag redigerar mina bilder.

Finns det någon med mer kunskap i fotografering och bildredigering än mig, skicka ett mail till granqvist.eva@hotmail.com och du får skriva gästblogga hos mig!

Del 8: Ringarna

Publicerat: 2010-05-21 / 20:41:28 | Kategori: Bröllop | 4 kommentarer
.
Jag har gjort ett försök att fotografera våra vigselringar ikväll med inte så lyckat resultat. Det var lite småpinsamt att ligga ut längs med marken med folk som sneglade suspekt när de gick förbi.

Båda ringarna har en stomme i gult guld. "Bandet" på ringarna är vitt guld och i min ring finns fem diamanter. Vi är jättenöjda med våra ringar. Jag ville ha en diskret ring utan alltför mycket glitter, men detaljen i vitt guld ger ändå ringarna lite extra. Speciellt fin tycker jag Thomas ring blev, eftersom vi var lite fundersamma ifall ringen skulle börja se för feminin ut, vilket den inte alls gjorde.

Ringarna har vi alltså låtit en smed göra utifrån våra önskemål.

Strandpremiär!

Publicerat: 2010-05-21 / 19:34:36 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer


Svar på frågor del 2:

Publicerat: 2010-05-21 / 07:41:44 | Kategori: Bröllop | 2 kommentarer
Varifrån är din brudklänning? Hur mycket kostade den?
Min brudklänning är köpt begagnad. Jag googlade 'brudklänning Jyväskylä' och så tog jag Marius i vagnen och gick och provade den (Thomas var på skidläger). Klänningen passade perfekt och jag behövde inte sy om den alls. För trehundra euro tyckte jag gjorde ett bra fynd!

När får vi se bilder på ringarna, dukningen osv.?
Jag har använt alla bilder som min syster har tagit och har således inga nya bilder på egen dator. Maria som fotograferade på bröllopet går igenom och redigerar bilder som bäst, och jag hoppas jag kan visa en del av hennes bilder när hon är färdig. (Vi har dessutom våra vigselringar på gravering just nu, eftersom vi hade glömt att göra det tidigare.) Men det kommer!

Vad kostade brudbuketten och corsagen?
Brudbuketten, 2 x corsage + en pytteliten tärnbukett kostade drygt 120 euro. Jag tyckte inte att det var värt det.

Natten i eget rum

Publicerat: 2010-05-21 / 06:39:25 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Celine vaknade 07:20. Så länge har hon aldrig någonsin sovit tidigare. Hallelujah!

Fortsatta åtgärder

Publicerat: 2010-05-20 / 21:22:59 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Man kan inte få annat än spunk av att vakna nästan mitt i natten, så ikväll tog vi säng och unge och flyttade henne till gästrummet. Vår högsta önskan är att vi skulle få sova i alla fall till 06:00.

En tvåårsdag

Publicerat: 2010-05-20 / 19:07:08 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
.
.
.
.
.
.
Marius är allergisk mot något och har kliande ögon. Han var således vaken mellan 01 och 03 i natt. Och Celine-den-jäkla-ungen vaknade 04:00 för andra morgonen i rad. Vi har alltså varit ganska möra idag. Vi föräldrar, att förtydliga. Men annars har det varit en bra dag. Vi har varit ute hela dagen. Ätit banana split med Johanna och Suvi. Tittat på ekorrar. Och cyklat med nya födelsedagspresenten! Den var grym! Och Marius fattade knixen nästan direkt.

En födelsedag för en tvååring.

Ett födelsedagsbarn

Publicerat: 2010-05-20 / 08:16:26 | Kategori: Allmänt | 20 kommentarer
Hipp hipp hurra för vår älskade Marius som blir två år idag!


För två år sedan skrev pappan DETTA, vilket resulterade i ett besöksrekord på bloggen som höll sig nästan hela sommaren 2008. Den dagen besökte 91 personer min blogg. Den senaste veckan har över 800 personer läst min blogg dagligen.

Celines nya mått

Publicerat: 2010-05-19 / 20:44:37 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Jag har haft för vana att alltid skriva några ord om utvecklingen på deras månadsdagar, eftersom jag inte skriver något om deras utvecklingsprång i någon bok. Celine blev ju åtta månader redan förra veckan, men mitt i bröllopscirkusen hann jag inte skriva något om henne. I morse hade hon läkare + rådgivning, och hon väger numera 7860 gram och är 68 centimeter lång.

Hon går utmed möblerna och går gärna med gåkärra. Allt utan att gå på tårna längre, så igår införskaffade vi hennes första skor. Hon äter bra. Sover lika lite. Äter sin mjölkflaska på natten. Stiger upp lika tidigt (i morse slog vi nytt rekord: 04:03 var det väckning och ändå sov hon inte mer än en tupplur på hela dagen idag). Och är lika glad och nöjd som hon alltid varit.

Och Marius. Han fyller två år i morgon!

På spontankonsert

Publicerat: 2010-05-19 / 19:22:37 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Ingen har ju undgått sommarvärmen. Jag njuter så obarmhärtigt av att inte behöva klä på barn. På eftermiddagspromenaden stötte vi på en mammabekant som upplyste oss om någon barnkonsert i stan.
.

Jag tänkte att det kunde vara en rolig kvällssysselsättning medan fadern ändå tränade. Jag cyklade så allas hår fladdrade i den ljumma kvällsluften. Framme insåg jag att tillställningen var aningen större än jag trodde.
.
Förmodligen varenda unge i hela stan, med sina föräldrar, hade samlats i Minna Canths park och jag hade varken vagn eller bärsele med mig! Det var yrt, svettigt och trångt och det var inget större nöje - i alla fall inte från min sida.
.
Men ungarna tyckte det var kul. Förstås.

Del 7: Mera bilder

Publicerat: 2010-05-19 / 08:10:52 | Kategori: Bröllop | 11 kommentarer
Caroline skickade ett antal bilder åt mig igår. På den tredje bilden är våra familjer samlade, och på den fjärde står jag tillsammans med mina systrar. Yngsta systern Sara hade vid detta tillfälle bytt till en annan klänning, eftersom de fastsydda bågarna inne i klänningarna skavde.

Ett litet tjuvkik

Publicerat: 2010-05-18 / 20:01:03 | Kategori: Bröllop | 0 kommentarer
Ikväll fick vi den första omgången bilder av Maria. Nu skall vi välja ut ett femtiotal för vidare redigering. Därför kan jag inte visa några av dessa ännu. Men det finns några riktigt fina bilder.

Del 6: Natten

Publicerat: 2010-05-18 / 12:28:26 | Kategori: Bröllop | 0 kommentarer
Vi hade ordnat buss för gästerna från Vasa till kyrkan till bröllopsfesten. På natten gick bussen tillbaka vid 01 och 03 och man kunde välja med vilken man for. Vi hade väl tänkt att vi skulle åka med den tidigare bussen. Sedan tänkte vi att vi själva skulle köra. Men det slutade med att vi också åkte med treans buss (vi hade ju så roligt).

Vi var totalt slutkörda när vi kom till vår svit och somnade båda två som slagna hjältar och vår efterlängtade sovmorgon utan barn, gick åt fanders när vi vaknade vid halv åtta - efter tre sömntimmar. Efter att ha stigit upp mellan fem och sex alla morgnar de senaste året är det svårt att bryta mönstret. Vi fick i alla fall äta frukost på rummet i lugn och ro innan vi åter for till festplatsen vid elva och ägnade resten av dagen åt städning.

(Marius och Celine åkte hem från bröllopsfesten lite efter klockan 19 på kvällen tillsammans med min ena syster och barnvakten. Till all lycka hade nattningen gått smidigt - första gången på hela veckan och ungarna hade sovit som stockar fram till 05:15. Morfar hade fått ta morgonpasset innan han for och fiskade och därefter hade mina systrar kört rullande system.)

Glasögon eller inte?

Publicerat: 2010-05-18 / 11:48:41 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag har ju glasögon. Eller linser egentligen. Glasögon har jag inte använt på flera år. Jag har en stor önskan om att göra en laseroperation, men graviditeterna och amningen har ju inte möjliggjort detta de senaste åren. Och nu just har jag inte de pengarna. Idag skall jag på syngranskning och jag funderar om jag borde beställa nya glasögon samtidigt, för jag vet att jag ibland borde avlasta ögonen från linserna...

En blöjnisse

Publicerat: 2010-05-18 / 07:19:23 | Kategori: Tygblöjor | 4 kommentarer
Efter två och en halv vecka med engångsblöjor fick vi komma hem till en hög med rentvättade tygblöjor, varav en alldeles splitterny som låg i postberget. Denna i velour med innertyg i coolmax är beställd för flera veckor sedan från Onnikas.

I väntan på bröllopsbilder från Maria får ni gärna skicka bilder åt mig (granqvist.eva@hotmail.com - fortfarande). Det är helt okej att förminska ner dem till hälften "öppna bild i paint - redigera - ändra storlek - 50 %"

Svar på frågor:

Publicerat: 2010-05-17 / 20:31:53 | Kategori: Bröllop | 11 kommentarer
Och lite lagom gratisreklam.
.
Var fixade du naglarna:
Vasa Day Spa. Kostade strax under hundralappen.

Varifrån är buketten?
Från Blom-Finne i Vasa. Jag skulle beställa från Rantakukka men det var stängt trots att jag hade pratat med dem veckan tidigare. Jag var aningen besviken över buketten och tyckte ej heller att den uppfyllde priset. Jag ångrar nästan att jag inte bad min dekorationsfixare Josso att binda en rosbukett av en del av de 300 rosor som vi hade köpt för 30 euro och dekorerade festplatsen med.

Var fixade du håret?
Marika på Hairhouse färgade mitt hår, gjorde håruppsättningen samt makeupen.

Landat hemma

Publicerat: 2010-05-17 / 20:20:16 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
.
.
Det var så otroligt skönt att komma hem. Vi vände väskorna upp och ner på golvet och så gick vi ut istället.

Del 5: Festen

Publicerat: 2010-05-17 / 17:24:18 | Kategori: Bröllop | 12 kommentarer
Mina egna bilder börjar ta slut. Men jag misstänker att detta kommer att vara en bröllopsblogg några dagar till. För det var en sådan fantastisk dag. Allt var så perfekt. Jag kunde för allt i världen inte tro att jag kunde fyllas av så mycket glädje och lycka. En annan sorts lycka än då man födde barn.
.
Vi åkte Corvette från kyrkan. Alltså fatta vilket väder vi hade!

Svettiga, mätta och belåtna
.
Dags för bröllopsvals
.
Den gick över förväntan

Till denna låt dansade vi vår brudvalsDel 4: Maten

Publicerat: 2010-05-17 / 13:01:09 | Kategori: Bröllop | 2 kommentarer

Fiskardotter som jag är, fanns det aldrig något annat alternativ än att vi skulle ha fisk till mat på vårt bröllop. Det blev alltså fisk till förrätt, huvudrätt och nattmat. Och till det passade en efterrätt med havtorn perfekt.

Maten slog alla våra förväntningar. Min far fiskade all fisk. Vi inhandlade resten av maten, som en kock sedan tillredde på festplatsen från början till slut med min syster Annas kockande pojkvän som hjälpande hand.

Tusen tack

Publicerat: 2010-05-17 / 10:36:19 | Kategori: Bröllop | 3 kommentarer
Stort tack för alla gratulationer och fina kommentarer. Jag har tyvärr inte hunnit svara på alla kommentarer personligen, men skall försöka svara på de frågor ni ställt under dagen.

Nu ska vi hem!

Publicerat: 2010-05-17 / 07:52:15 | Kategori: Bröllop | 8 kommentarer
.
Vi packar ihop alla våra tillhörigheter. Och det känns så bra! Vi har varit på resande fot i två och en halv vecka bortsett från snabbvisiten hemma förra helgen. Nu ska vi hem till egen säng, egen mat och egna saker. Och det skall bli så skönt att återgå till vardagen.

Del 3: Kyrkan

Publicerat: 2010-05-16 / 20:57:08 | Kategori: Bröllop | 14 kommentarer
.
.
.

Del 2: Bakom kulisserna

Publicerat: 2010-05-16 / 20:19:26 | Kategori: Bröllop | 9 kommentarer
.
.
.
Efter frissan åt vi risgrynsgröt (av all mat) denna heta lördag. Därefter klädde vi oss och åkte ner till sjön med Maria-fotografen för att ta porträttbilder. Marius var surare än någonsin och drog inte på mungipan för en sekund.

Bröllop del 1

Publicerat: 2010-05-16 / 18:57:30 | Kategori: Bröllop | 3 kommentarer
Det kommer att laddas upp bilder i flera omgångar. Dessa bilder är tagna av min syster Anna.
.
.
.
Klockan halv sex på den stora dagen tog Marius och Celine morgon. Det fanns god tid till att äta frukost tillsammans och gå i duschen, före vi begav oss mot frissan klockan åtta med tre systrar och tärnan.

Fru Ramstedt presenterar sig

Publicerat: 2010-05-16 / 15:18:12 | Kategori: Bröllop | 16 kommentarer
Jag vet att ni väntar. Men ni måste vänta lite till. Vi har ägnat hela dagen åt städning och ännu återstår en del fix innan vi kan slappna av och känna efter hur det är att vara man och hustru. Men det kommer!

Bilden beskriver känslan

Publicerat: 2010-05-14 / 21:27:19 | Kategori: Bröllop | 15 kommentarer
Före vi åkte från festplatsen nu ikväll var jag bara tvungen att knäppa denna bild. En bild som beskriver känslan jag har just nu, väldigt bra.

Fjärilar i magen

Publicerat: 2010-05-14 / 21:09:21 | Kategori: Bröllop | 3 kommentarer

Det är tur att man inte vet hur mycket jobb det är att ställa till ett bröllop förrän man står där. För det är ett sjuhelsikes arbete. Och speciellt på två små yra knattar. Ett femtontal släktingar och vänner har hjälpt oss nonstop från morgon till kväll (de andra håller fortfarande på men vi fick portförbud). Men nu är allt så fint och så vackert att jag inte ens tvivlar på att det blir en bra dag i morgon. Vi skall nu, förväntansfulla, pirriga, lyckliga och trötta krypa ner under täcket och se framemot vår stora dag.

Min sista dag som Granqvistare

Publicerat: 2010-05-14 / 07:44:21 | Kategori: Bröllop | 5 kommentarer
Nu är vi på väg till kyrkan för att öva brudmarsch och att säga ja.

Dan för dan före dan

Publicerat: 2010-05-13 / 19:04:23 | Kategori: Bröllop | 2 kommentarer

Jag vet inte om jag kan säga att vi har läget under kontroll, men vi har i alla fall avslutat för dagen. I morgon återstår dukning och dekorering och säkert tusen andra saker som vi kommer att komma på längs vägen.

Ett hett tips till bröllopsgästerna: Utrusta er med myggmedel!

Idag skall det börja ställas

Publicerat: 2010-05-13 / 07:34:02 | Kategori: Bröllop | 1 kommentarer

För första gången i min tvååriga blogghistoria känner jag att jag inte riktigt har tid att blogga. Vi kommer att tillbringa hela dagen på festplatsen med en hel del tråkgöra som fönstertvättning, räfsning och städning. Molpe paviljong har genomgått en stor renovering under vintern och våren, och allt har inte hunnit bli helt klart. Så det skall fixas idag. Under dagens lopp börjar också Thomas släktningar droppa in från Pargas.

Celine - åtta månader igår

Publicerat: 2010-05-12 / 21:18:42 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
På lördag ska vi sova ifrån våra barn för första gången. Moster Anna skall åka hem och natta ungarna tillsammans med barnvakten, som sedan skall sitta kväll och natt tills hemfolket kommer hem. Det skulle inte vara något om inte Celine krånglar som hon gjort den senaste veckan. Idag vaknade hon sju, sov 40 minuter på dagen och ikväll somnade hon vid tio - tre timmar efter brorsan, som dessutom klämde 90 minuter på dagen. Men hon var så söt när hon låg och kikade på oss med sina stora, mörka rådjursögon. Riktigt, riktigt envis är hon. Celine som blev åtta månader igår.

Nu vågar jag visa upp min vigselring också

Publicerat: 2010-05-12 / 18:48:48 | Kategori: Bröllop | 0 kommentarer

Jag har ett komplex. Och det är mina naglar. Jag är nagelbitare, har alltid varit nagelbitare och kommer förmodligen att förbli nagelbitare, eftersom alla mina försök att sluta men den dåliga ovanan har misslyckats. Men just nu har jag de finaste naglarna jag någonsin haft i mitt liv. Så länge det varar.


När jag egentligen borde göra något helt annat

Publicerat: 2010-05-11 / 21:38:51 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Bilder tagna med mitt fasta 35 mm objektiv.


Jonej. Jag borde för allt i världen få programbladet till bröllopet färdigt ikväll för att det skall få gå i tryck. Men som alltid finns det roligare saker att göra och tillsammans med syrran for vi ner till havet och fotografera i stället. Jag hade egentligen inget passande objektiv för uppgiften men gjorde mitt bästa med det lilla objektivet. Men ja, programbladet var det.

Med fyra dagar kvar

Publicerat: 2010-05-11 / 15:06:58 | Kategori: Bröllop | 4 kommentarer

När vi bestämde bröllopsdatum i höstas, fantiserade vi om nyutspruckna löv, tidiga syrener och grönskande gräsmattor. I stället blåser det kalla nordanvindar, det finns skitiga snörester kvar i de skuggigaste områden och fjolårslöven släntrar över de brundaskiga gräsmattorna. Förutom i vår uthusrad där det finns ett stort fång grönskande björkriskor, intagna i värmen för några veckor sen.

Idag har vi fixat bil. En röd Corvette. Vi har pratat med fotografen. Vi har bestämt psalmer och ingångsmusik. Vi har även diskuterat dukningen och dekorationerna utan att komma fram till något slutgiltigt. Och så har vi fixat extra porslin, eftersom det inte fanns tillräckligt av på festplatsen.

Sålänge vi kämpar med bordsplacering och programblad

Publicerat: 2010-05-10 / 21:00:13 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

På morfars jobb


Lite ditåt

Publicerat: 2010-05-10 / 17:30:35 | Kategori: Bröllop | 7 kommentarer
Nertagen håruppsättning men lite ditåt
Jag är inte särskilt bra på att planera. Jag sparar också ofta saker och ting till sista minuten. Men fy tusan vad jag är effektiv, beslutsam och snabb när jag väl kommer igång. På gott och ont.

Direkt från frissastolen

Publicerat: 2010-05-10 / 11:57:24 | Kategori: Bröllop | 9 kommentarer
Med färg i håret, en kaffekopp i handen och datorn i famnen mår jag mig just nu. Brudbuketten är beställd, även om stället jag pratade med förra veckan hade stängt idag (?!). Tack vare bloggen letade fram ett gammalt inlägg och for till ett annat ställe. Därefter lunchade jag med Carro vid Peffan, och jag hade så svårt att slita mig eftersom jag stötte på många bekanta ansikten. Härefter skall jag köpa ljus, servetter och dylika attiraljer. Även ett par strumpbyxor och det löjliga påfundet strumpeband skall införskaffas.

Det var visst morsdag idag

Publicerat: 2010-05-09 / 21:57:57 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
En ros fick jag igår som lämnade åt sitt öde idag när vi återigen begav oss hemifrån. Jag fick också en hoppa på-och-dra-mamma-i-håret väckning av de underbaraste ungarna samt en yoghurt på sängen som Marius själv åt upp. På en byamack i Alajärvi åt vi en torr bananbulle som vi sköljde ner med en kaffekopp.

Vi hann inte mer än innanför dörren hos morfar, förrän tärnan dök upp och vi började fundera på bordsplaceringar. Vi var också en sväng till festplatsen och checkade läget. Därefter var det nattningsrumba utan dess like och efter alltför mycket resande och knasiga rutniner den senaste tiden, gälller det att hålla hårt i rutinerna de nästkommande dagarna för att reda upp oredan.

När klockan blev halv tio hoppade vi ännu i bilen och åkte till min mormor för att sockerboosta med coca cola och gräddtårta sådär lagom före läggdags. I morgon skall jag beställa min brudbukett och göra provkamning för brudfrisyren. Jag behöver väl inte säga att inte har kollat några buketter eller frisyrer överhuvudtaget - det bestämmer jag i morgon.

Önskeinlägg: Att flyga med småbarn

Publicerat: 2010-05-09 / 12:49:40 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Vad passar inte bättre än att skriva om våra erfarenheter att resa med barn, så här direkt från bilen påväg mot Österbotten.


  • På flygplatsen: Mycket tid! Trots att vi var i god tid (över 90 minuter) vid incheckning, så blev det ändå bråttom båda gångerna och vi fick gå direkt till boarding.
  • Marius har gjort fem flygningar, Celine två. Lyft- och landningstryck har aldrig varit något problem. Men man kan ha en tutt eller något att dricka nära tillhands så barnen hamnar att svälja ifall det skulle kännas i öronen.
  • Packa bara det allra nödvändigaste i handbagaget! Det är ett helsike att hitta och få fram saker mellan de trånga sätena, speciellt med ett (eller två) barn i famnen. För att inte tala om när man skall äta eller något faller på golvet.
  • Ju mindre väskor och packning, desto mindre att hålla reda på. Vi hade endast en kappsäck och en ryggsäck med oss. Vid incheckning vägde kappsäcken 35 kg och vi var tvungna att få ner vikten till 32,5 kg. Vi hade förberett oss med en plastpåse i ryggsäcken och rev snabbt ur ett par skor som vi tog till handbagage i stället. Vi behövde alltså inte betala någon övervikt.
  • Glöm alla "ifall om" -kläder. Det är så lätt att packa för mycket. Ifall det riktigt krisar så får man det mesta för pengar. På hemresan, utan mat och blöjor, vägde vårt bagage för fyra personer för en veckas resa, inte mer än 25 kg. Även om jag medger att det var packat i det knappaste laget. Det finns också "resetvättmedel" på tub - lätt att skölja och tvätta upp något plagg om det behövs.
  • Det är inga problem att få barnmat, tripar och puréburkar genom säkerhetskontrollen. Men allt måste packas upp, så gör det lätt redan hemma och packa i genomskinliga påsar.
  • Vi hade inte med en enda leksak! Det var tillräckligt att hålla reda på i alla fall. Dessutom är det inte många minuters sysselsättning heller. I stället tittade Marius på bilderna i broschyrerna och Celine ägnade sig att riva sönder en dagstidning.
  • Våra Manducor var oersättliga! Vi flög med Thomas Cook och förutom att vi flög från terminalen allra längst bort (=lång väg att gå), så var vi också tvungna att åka buss ut till planet. Manducan kan användas upp till 20 kg (ca. 4-åring) och jag har inga problem att bära Marius på ryggen. Hyr eller låna ifall det bara är möjligt! Med en Manduca med sig, klarar man sig bra med en liten och lätt paraplyvagn. En vagn begränsar också många sevärdheter, eftersom det ofta är mycket folk och många trappor.
  • Ett mätt barn är ett glatt barn. Mutor och något att knapra på är bra. Men glöm sockret - ett sockerchock i flyget är inte så tacksamt. Riskakor älskade våra ungar.
Har jag glömt något? Har ni något att tillägga?

Fotnot: Barn under två år har inget eget säte utan sitter i föräldrarnas famn. En tvååring betalar fullt pris för en flygstol. Det var största orsaken till att vi reste före bröllopet - några dagar efteråt fyller Marius två och vår resa skulle därför ha blivit betydligt dyrare. Även om det inte är idealiskt att resa med två famnbarn.

Smäller av på fläcken!!!

Publicerat: 2010-05-09 / 08:04:19 | Kategori: Bröllop | 7 kommentarer

Kan det verkligen vara sant?

Edit: Kanske inte så pålitlig prognos. Ikväll visar samma prognos sjutton grader och regn. Kanske vi kikar på lördag.

En liten tjuvtitt

Publicerat: 2010-05-08 / 19:09:37 | Kategori: Bröllop | 1 kommentarer
Tanken är att ungarna ska hem och sova någorlunda normal tid på bröllopet. Dels för att vi ska få njuta av lite barnfri tid, dels för att ungarna hur som helst inte kommer att minnas något av bröllopet när de blir större. Och kanske för att vi också ska få stå lite i rampljuset. Finns ju en annan en som trivs där.

A little pot to shit in?

Publicerat: 2010-05-08 / 15:25:04 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Vi var något uppställda under vårt första dygn på resan. Potta var totalt okänt för spanjorerna och ungarna går ju som känt ett flertal gånger på pottan varje dag. De hade således inget annat alternativ än att lära sig att pissa och skita på vessastolen. Och bra gick det. Marius sköter numera sitt vessagående nästan helt på egen hand.

Bor på fel ställe

Publicerat: 2010-05-08 / 11:14:19 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vad är det här för fason? Jag känner mig förföljd. Det regnade igår och det regnar idag. Och på varenda jäkla österbottenblogg läser jag hur varmt och fint och soligt det är. Jag förstår inte hur det är möjligt.

Dagens göra

Publicerat: 2010-05-08 / 10:16:20 | Kategori: Bröllop | 1 kommentarer
Det är aningen hektiskt idag. Allt på hemmaplan skall fixas inför bröllopet. Thomas är och klipper sig och hämtar alla kläder samt diverse andra saker. Tvättmaskinen går på högvarv och vi packar om väskorna. Jag letar och scannar gamla bilder till programbladet samtidigt som Marius och Celine hänger i varsitt ben. Vi har köpt mikromat för dagen, eftersom vi åker i morgon förmiddag igen.

Börjar bli mör

Publicerat: 2010-05-07 / 19:51:53 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Flygresan var väl sådär igen. På grund av (eller rättare sagt tack vare) att Marius helt plötsligt var lite febrig så satt han som ett ljus i famnen hela vägen. Fröken på bilden ovan var dock ett kapitel för sig. Våra barn är helt enkelt inga famnbarn. Och så har de båda lite för mycket myror i brallan.
Vi landade i ett vedervärdigt Helsingfors med fyra grader och ösregn. Där fick vi vänta i över en timme på att vi skulle få vårt baggage. Sedan hoppade vi i första bästa taxi till Celines gudföräldrar där vi haft bilen under veckan. Nu har vi fortfarande lite drygt hundra kilometer kvar hem, men mätta i magen efter en ABC-pizza på vårt stammisställe i Lahtis.

Eftersom ni är många som läser

Publicerat: 2010-05-07 / 17:40:43 | Kategori: Bröllop | 0 kommentarer
Det kommer att ordnas busskjuts Vasa-kyrkan-festplatsen-Vasa med hemfärd i två omgångar. Ni får exakta tider på mail/sms i helgen/början av veckan!

Sista dagen

Publicerat: 2010-05-06 / 21:03:38 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Vi gick en morgonpromenad på stranden i fotiskaliser.
.

Det var hyfsat varmt en liten stund
.

I alla fall så länge solen hölls framme. Egentligen var det inte mer än fjorton, femton grader.
.
.
Paus för basket
.
Bild från igår kväll när vi satt ute och huttrade. Jag hade packat så otroligt ruttet denna gång. En enda långärmad tröja har jag haft med åt mig själv. I stället kunde jag ha skippat alla shorts, klänningar och toppar som jag haft med.

Det är tack och adjö från Alcudia denna gång. Trots att det dåliga vädret lämnade lite tråkig eftersmak, så har det ändå varit en bra resa. Vi har utnyttjat de några soltimmarna till max och även gjort några utflykter. Dessutom har allt gått jättebra med Marius och Celine. Hotellet och servicen var bra, och maten alldeles fantastisk. Dessutom är hela stället så otroligt barnvänligt och Marius har haft så roligt med en massa andra barn. Vi kommer alldeles säkert att komma hit igen någon gång. Nu ska allt packas ihop och imorgon bitti påbörjar vi den långa resan hem till Jyväskylä, vilken beräknas ta tolv timmar från dörr till dörr.

Bra feelis trots lite gåshud på armarna

Publicerat: 2010-05-06 / 15:07:23 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Nio dagar kvar

Publicerat: 2010-05-06 / 07:57:52 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Tills vi skall gifta oss.

Vad vi har gjort idag

Publicerat: 2010-05-05 / 16:41:09 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Mallorca är ett paradis för cykling. Många små, charmiga och krokiga vägar med lite trafik. Perfekt för cykling.
.

Det hade igen regnat under natten och vi hamnade även under några regnskurar på dagens cykeltur. Stora delar av vägarna låg helt eller delvis under vatten.
.

Ungarna har somnat i en hög
.

Yrvaket
.

Första matpausen
.

Paus för trappgående. Hur många hundra trappsteg det var, vet jag inte.
.
.

Thomas lurade upp mig i ett berg. Det blev tung cykling i många kilometer.
.


Uppe på toppen började det regna häftigt och i kombination med hård blåst blev det mycket kall utförscykling ner igen.
.

Dagens andra matpaus företogs i Porte Pollenca under solsken med vacker utsikt.
.

Att det ändå inte är särskilt varmt, bekräftar Marius jacka.
.

Vi har haft veckans hittills bästa dag. Inte vädermässigt förstås, utan i form av en mycket lyckad cykelutfärd. I fem och en halv timme har vi suttit i sadeln och cyklat på krokiga småvägar i landsbygden. Däremellan har vi gjort små utflykter till fots och ätit god mat.

På fredag blir det varmt igen (när vi åker hem)

Publicerat: 2010-05-05 / 08:00:41 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Nepp. Ingen sol idag heller. Och elva grader varmt (kallt!). Men idag har vi hyrt cykelkärra och skall ge oss på långtur.

Gamla stan

Publicerat: 2010-05-04 / 20:45:59 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vi packade ungarna i varsin Manduca och köpte de två sista paraplyerna från en Supermarket. I ett ilsket duggregn tog vi kurs mot det gamla Alcudia, vilket visade sig vara lättare sagt än gjort. Översvämning på översvämning och avspärrade gator gjorde att vi fick vända om otaliga gånger, innan vi till sist tog av oss skorna och kavlade upp byxorna för att ta oss fram genom vattenmassorna. Väl framme gick vi genom en marknad, strövade runt i de smala gränderna och åt gott och vi hade sist och slutligen en alldeles ypperlig utflykt.

Det var liksom inget vanligt regn som föll igår

Publicerat: 2010-05-04 / 14:56:49 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer

Dessa bilder tagna idag. Halva Alcudia är översvämmat.

Snigelväder

Publicerat: 2010-05-04 / 09:39:22 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Så fort det slutar regna måste vi hitta en affär som säljer strumpor, strumpbyxor och långärmat. För det som inte är vått är skitigt, och ingenting torkar utan sol. Vagnen är genomsur efter nattens storm och vi får väl bara vara glad att golvet fortfarande är torrt inomhus. Förhoppningsvis slipper vi ändå ut idag, för en hel dag i ett rum utan ens en leksak med två energikrävande glin, är minst sagt nervpåfrestande.

Nästan spunk

Publicerat: 2010-05-03 / 20:06:06 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Idag har vi ägnat tio timmar åt detta. Resterande tid har vi ätit eller sovit. Spännande värre.

Det här har vi inte betalat för

Publicerat: 2010-05-03 / 14:37:50 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Idag är det riktigt, riktigt skit väder. Det har sköljt ner vatten sedan tidig morgon och man kan inte öppna dörren utan att det rinner in vatten på golvet. Vi har således suttit på en soffa hela långa dagen och ugglat ut på bedrövelsen. Jag är mycket avundsjuk på min blivande man som hade packat ner stickade strumpor åt sig. Det enda som gör mig på lite bättre humör är att det inte är särskilt varmt hemma heller.

Söndagen på Mallorca

Publicerat: 2010-05-02 / 20:31:14 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
.
.
.
.

Idag har vi haft riktigt okej väder. Soligt stor del av dagen men väldigt blåsigt, så det var inget större nöje att vara på stranden. Dessutom äter Celine sand som om hon inte gjort annat. Men mer värme än så här kommer vi tyvärr inte att få, eftersom det kommer två dagar nu med mycket med regn, hård blåst och i övrigt kyligt. I slutet av veckan skall det inte heller vara mer än tolv-tretton grader. Lite tråkigt. Annars är allt bra.

Dagens bildregn

Publicerat: 2010-05-01 / 20:29:14 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Det slutade regna. Och trots att det var mulet så var det varmt. Vi promenerade därför några kilometer bort för att titta på bland annat båtar.
.
Vi blev hungriga...
.
...och åt supergoda tapas.
.
Vi gick länge i den stora hamnen och tittade på maffiga båtar...

...vi lekte i lekparker och vadade i vatten.
.

När vi kom tillbaka till hotellet kikade solen fram en stund och vi la benen på ryggen raka vägen mot stranden.
.

Det var inte sådär överdrivet varmt, det blåste ganska hårt och havet var iskallt (ca. 16 grader). Men simma skulle vi!
.

.


1 maj

Publicerat: 2010-05-01 / 11:32:10 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
.
.

Jag tror jag tar bort ordet bröllop framför vår resa. För någon lugn och ro och vila idkar vi inte. Första natten sket Celine ner sig två gånger och spydde en gång*. Därtill pissade Marius i sängen. As always var det väckning vid femsnåret trots att båda två lider av grav sömnbrist.

 

Marius är yrare än en höna och med poolen sjutton meter från dörren gäller det att vara vaken hela tiden. Vi har halvpension på hotellet och buffén är hur bra som helst. Dock finns det ingen tid för långa middagar utan vi har fullt i händerna att muta Marius för att vi skall hinna äta upp vår mat.

 

Men trots att det regnar är det varmt och skönt. Det är skönt för själen att se gröna gräsmattor och blomprakt. Att bara sätta en t-skjorta och ett par shorts och gå ut på dörr. Så vi har det egentligen jättebra

 

*Hon är fortfarande inte riktigt okej i magen efter spysjukan, men spyandet berodde högst antagligen på all sand hon vräkte i sig på stranden igår.


Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com