Den dagen.

Publicerat: 2010-07-31 / 20:13:31 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Låg hela förmiddagen på min mormors kökssoffa. Hon stekte köttbullar och lekte med barn. Dukade till värsta lyxlunchen och matade barn. Sedan middagsvilade Marius för första gången utan tutt. Celine vägrade - på grund av att jag inte hade några tuttar med mig. Så hon klängde ett par timmar på mig i stället.

Sen kom vi hem och åt min fars 50-års tårta. Fortsatte till Marius gudföräldrar. Hem och åt. Kvällspromenerade i röda muminstövlar med 100 gånger "Platserna - färdiga - gå". Det är det enda sättet att få Marius framåt när han sätter sig på tvären. Han är redan tävlingsmänniska - född och uppfostrad av två tävlingstokiga föräldrar.

Därefter läggdags för barnen. Och choklad och friidrott för föräldrarna. Det var den dagen.

Ganska bra.

Publicerat: 2010-07-30 / 19:37:43 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
.

Kan meddela att jag luktar som jag brukar på fredagskvällarna, Möllematen var lika god som alltid, ungarna var totalt utslagna efter en halv Kolebackdag och tv:n visar friidrott i en skön soffa. Vi är ju stationerade i mitt kära hem nu.

Tänk om.

Publicerat: 2010-07-30 / 08:51:26 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Tänk om vi också kunde göra som alla andra brukar göra när de åker bort. Hemmet lämnas perfekt städat. Kylskåpet är så när som tömt på alla färskvaror. Smörgåsar är bredda på det sista brödet och medtagna som vägkost. Tvättkorgen är tom. Alla sladdar och kontakter är urdragna, fönstren stängda. Sängarna bäddade. Någon är vidpratad att vattna blommorna och ta in posten.

Jag antar att vi är för mycket på resa. Jag dammsög upp den värsta sanden innanför dörren.

Kvällsmål à la mama

Publicerat: 2010-07-29 / 21:43:48 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Min mormor brukade säga när jag var yngre, att den dag jag slutar idrotta, så kommer jag att bli tjock. Jag vill påstå att det räcker att hålla reda på mina ungar.

Vad som komma skall

Publicerat: 2010-07-29 / 19:27:20 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vi ska ut och åka lite bil igen.
.
Först till Molpe - Thomas skall delta i cykeltävling.
Sen till Pargas - hälsa på släktingar.
Sen till Åland - Thomas har läger och föreläsning.
Sen till Pargas tillbaka - lämna ungarna hos farmor, faster och farbror.
Sen (förmodligen) till Stockholm - en liten bröllopsresa.
Och sen efter det skall vi hem till Jyväskylä igen.

About two weeks.

Jag ägnar mig överraskande nog åt packning nu.

Till arkivet.

Publicerat: 2010-07-29 / 16:10:05 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Historiens varmaste dag. Någonsin. 37,2 grader i Joensuu.

34,0 grader här i Jyväskylä.

Det ni, mina barn. Då ni är små - år 2010.

Åka eller inte.

Publicerat: 2010-07-29 / 07:30:42 | Kategori: Allmänt | 11 kommentarer
Vi planerar en bröllopsresa så här i efterhand. Bara jag och Thomas. Till Stockholm skulle vi åka. Två dagar och en natt. Jag skulle vilja gå på Allsång på Skansen. Vi skulle flyga för maximalt utnyttjande av tid. Barnvakter är fixade och det är bara att boka.

Men så går flygen så opassliga tider tillbaka - mitt på dagen. Så vi skulle vara tvungna att bege oss till Arlanda direkt efter frukost. Och det känns onödigt med knappt ett dygn i den svenska huvudstaden. "Men vi är två nätter då", säger Thomas. Då ballar jag ur. Då blir jag den sentimentala morsa jag inte trodde att jag var.

Så vår lilla bröllopsresa som skulle företa sig om knappa två veckor är fortfarande obokad. Tills jag övertygar mig själv att ungarna kommer att må alldeles utmärkt hos bästa farmor.

Vi får se vad det blir till.

En lillasyster och en storebror

Publicerat: 2010-07-28 / 19:29:05 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Till bådas stora förtjusning

Rallyfeber i stan

Publicerat: 2010-07-28 / 14:59:27 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Så var det VM-rally här i stan igen. Ena specialsträckan går ett par hundra meter utanför vår husknut. Vägen är således avstängd idag och imorgon eftermiddag. Och vi har inte fått någon förturslapp till bilen. Så nu sitter vi och hypersvettas och dividerar huruvida vi slipper hem igen om vi åker till stranden.

Edit: Okej. Det var fortfarande bara onsdag idag och inte torsdag. Inga problem med andra ord.

Onsdagsnöjen

Publicerat: 2010-07-28 / 12:43:03 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Klockan var inte mer än halv nio i morse när vi begav oss hemifrån. Med sikte på en för oss ny lekpark på andra sidan stan - med simstrand precis invid. Det var kanske den största och finaste lekparken vi någonsin sett. Och då är vi bortskämda med stort och fint i vart och vartannat hörn här i stan. Någon (läs: Marius) var i himmelriket, och med simning och picknick på det så var dagen fullbordad.

En lovestory

Publicerat: 2010-07-27 / 19:23:42 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
En Malin undrade om jag kunde berätta om hur och när jag träffade min man. Och visst kan jag det.

Jag började idrottsgymnasiet som sextonåring och flyttade således hemifrån för att bo på internat, eftersom skolan låg en timme hemifrån. Det fanns två olika internat - ett med enkel- och dubbelrum och det andra med lägenheter. Jag bodde i en lägenhet med två andra flickor, men principen på hela internatet var "alla dörrar är öppna - välkommen in då du vill". Vi svansade således in och ut ur rum om kvällarna och pratade skit här och där. Och så en kväll i oktober hamnade jag i Thomas rum. Vi hade inte pratat så mycket tidigare, men jag minns hur lättsamt det var att umgås med honom.

Jag bestämde dock i ett tidigt skede att jag skulle låta honom vara - han var då med i juniorlandslaget, tränade hårt och satsade på junior-VM. Jag ville inte bli en flickvän som kom in i bilden och störde. Jag hälsade dock på igen och då hade han städat sitt rum. Och sen hälsade han på mig igen och igen.

Jag vet inte riktigt vad jag föll för. Varje gång förvånades jag dock över hans klädsel. Även om det var mjukisbyxor som var klädkod på internatet, så kändes det ändå som han skulle kunna klä sig lite bättre. I efterhand berättade han att han letade fram sina fulaste kläder, för att inte de andra pojkarna på internatet skulle misstänka vart han skulle gå. Deodorant och hårgel var således lika uteslutet.

Nåväl. I en skumgummigrop på ett träningsläger i Kuortane blev det ändå vi. Och detta hölls ju inte hemligt särskilt länge på ett internat. Vi sov dock var och en, i varsitt rum i varsin säng, ända tills pojkarna låste ut Thomas en sen natt och han kom tillbaka trampandes med svansen mellan benen och frågade om han fick sova hos mig. Och sen bestämde vi att vi bara sover tillsammans söndagar till onsdagar, så att vi är ordentligt utvilade då helgen kommer med tävlingar. Våra sängar var ändå inte mer än 80 cm breda.

Det höll ju inte heller. I och för sig fick man inte sova hos varandra, men en Elin gjorde ju också det (fast jag var nervös varje morgon när jag gick till "min sida" - Elin hade ändå lov). Andra året på internatet hade jag också lov och sov inte en enda natt i min säng i "mitt rum". Det året bodde vi båda i Thomas enkelrum på några kvadratmeter, jag hade mina kläder under sängen. När sedan Thomas tog studenten och inte längre var berättigad till internatsplats, så flyttade vi tillsammans i en tvåa några hundra meter från skolan när vi bodde under de två år jag hade kvar i gymnasiet samtidigt som Thomas utbildade sig till massör och gjorde värnplikten.

Det var det för åtta år sedan. Idag står fortfarande den finaste människan vid min sida. Genom motgång och framgång.
Vi. För fem år sedan.

WOW!

Publicerat: 2010-07-27 / 15:43:33 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Jag loggade in på bloggen och såg att jag fått löjligt många kommentarer på piroginlägget. Jag insåg att jag måste vara länkad någonstans. Och var är jag länkad då? Jo, på inte mindre än Blogg.se - huvudsida! Jippii!!!
.
Hälsn.
En uppmärksamhetstörstig Eva

Idéer, tack.

Publicerat: 2010-07-27 / 11:30:32 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Det är liksom segt på bloggfronten. Ungar + karl vilar middag och jag har all världens tid att skriva. Knappar bokstäver, suddar och knappar igen. Det blir inte till något vettigt. Och då skall man egentligen inte blogga, för det blir högst ointressant att läsa. Men så kan man kalla mig bloggberoende. Inspirera mig.

Färdig. (Uppd. recept)

Publicerat: 2010-07-26 / 20:29:11 | Kategori: Recept | 37 kommentarer
Det var ryggsvett, armsvett, läppsvett, pannsvett och bröstsvett innan dessa piroger äntligen blev klara. Det var kanske inte den bästa kvällen att stå och pyssla med smördeg i ett trettiogradigt kök, men bra blev det ändå till slut. Ett fyrtiotal piroger med skinka-paprikafyllning och ägg-räk-dillfyllning. Som nu skall frysas ner.

Recept:
15 st smördegsplattor ger ca. 40 piroger

Fyllning 1:
En påse räkor (180 g)
Ett knippe färsk dill
4 hårdkokta ägg
En klick majonnäs

Blanda hackad dill, "skivad" ägg på båda leden, räkor och majonnäs.

Fyllning 2:
En stor paprika
150 g (?!) skinka
En klick creme fraiche

Hacka paprikan och skär skinkan i små bitar. Stek paprikan mjuk tillsammans med skinkan. Krydda med pepparmix, tillsätt en klick creme fraiche.

Kavla smördegsplattorna tunnare. Tryck ut rundlar (två ur varje platta) med ett glas eller något liknande. Det lönar sig att kavla på rundlarna ytterligare, eftersom det är småpetigt att få fyllningen att rymmas på den lilla rundeln. Dessutom sväller degen ganska mycket i ugnen. Klicka alltså ut fyllning på rundlarna och vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg. Grädda i 225 grader tills pirogerna har vacker färg (ca. 15 min).

Tips: Det blir ganska mycket "spill" av kanterna - sätt dessa i en bunke och in i frysen en stund, så är degen lättare jobbad.

P.S Fyllningarna kan man ju variera i det oändliga efter eget smak och tycke (svamp, köttfärs, fetaost, vegetariskt osv.)

I köket

Publicerat: 2010-07-26 / 19:16:57 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Pust!

Publicerat: 2010-07-26 / 12:31:52 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Hettan kopplade greppet igen och vi bosätter oss på stranden. Det enda möjliga. Sa jag att jag njöt av de nitton graderna i helgen?

I födelsedagstankar

Publicerat: 2010-07-25 / 21:02:12 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Celine har knappa två månader kvar till sin ettårsdag. Här iklädd sin fars genomsvettiga träningströja.

Ett år går följaktligen snabbt. I fjol tillbringade vi två veckor på träningsläger i Estland, med Celine i magen. Idag funderar jag hur vi skall fira den snart blivande ettåringen. Och jag kan inte komma på en enda födelsedagspresent. Ungarnas rum svämmar redan av leksaker som de aldrig leker med. Klädskåpet är fullt. Och det finns inte något alls som hon skulle behöva. Sen så är det ändå Marius som skulle fixa hennes presenter. Så det får förmodligen bli ett paket med inslagna majskrokar och en insättning på sparkontot. Inte fattar hon något i alla fall.

Hur är det för dig?

Publicerat: 2010-07-25 / 20:20:59 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Krånglar min blogg för andra? Bilder som är svarta eller bara halvor? Nya inlägg som inte uppdateras? Jag har inga problem med varkendera men har fått feedback på liknande problem. Meddela gärna om så är fallet, så skall jag försöka forska vari problemet ligger.

En mors vila

Publicerat: 2010-07-25 / 19:06:12 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Då svärmor kommer på besök. Hon sköter ruljansen. Mat och städning. Hon byter blöjor och hon bär klängig Celine. Faster Ann-Sofie och farbror Jonas leker med Marius. Orkar gå till parken åtta på morgonen. Orkar simma flera gånger om dagen i bassängen downstairs. Leker med stor dos tålamod. Men nu är mors vila över för den här helgen. Jag är en tacksam mor med ny energi.

En sväng till andra sidan jordklotet

Publicerat: 2010-07-24 / 23:24:08 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Påpassligt till julis första och enda kalla dag klädde vi oss i bastkjolar och blomband och dansade till reggaemusik. Vi frossade i frukt och åt grillade hamburgare. Badade bastu och simmade i sjön. En lyckad 30+30 års fest som ännu lär fortsätta natten lång. Om man själv är tråkig eller bara förståndig som slutar i god tid kan ses på två sätt, men faktum är att ungarna likt förbannat, oberoende hur länge mamma och pappa är uppe, vaknar vid fem och då skall man vara pigg och glad och redo för en ny dag.

Lördag förmiddag

Publicerat: 2010-07-24 / 10:26:01 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

På posten

Publicerat: 2010-07-23 / 17:31:55 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 8 kommentarer
Från Veras Hus sommarrea handlade jag lite nytt och större åt ungarna. 80/86 åt Celine och 92/98 åt Marius. Molo är det absoluta favoritmärket - överlägset i kvalitet, tvätt efter tvätt.

Som balsam för själen

Publicerat: 2010-07-23 / 13:52:14 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
På gång:
  • Vår svinstia till lägenhet städas
  • Farmor, faster och farbror är påväg till Jyväskylä
  • Vi skall på dubbel trettioårsfest i morgon - med Hawaii-tema i femton grader och ösregn, hehe.
  • Jag skall och hämta ut paket och köpa festrekvisita. Utan barn.
  • Kanske också en loppisrunda.

På tur genom stan

Publicerat: 2010-07-22 / 18:55:24 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vi for in till stan efter att Marius vaknade från middagsvilan. Strövade ett par gånger fram och tillbaka över gågatan. Åt en glass.
.

Sedan hoppade vi upp i en tågvagn. Jag har aldrig någonsin sett Marius så förväntansfull. Han satt som ett ljus, blickstilla.
.

På sightseeing genom stan
.
.
Annat var det med Celine. Hon var inget njutningsfullt sällskap. Hon klättrar. Och klänger. Och hänger. Och klättrar. Och klänger. Dagarna i ända.

Jag klagade inte på kylan i vintras

Publicerat: 2010-07-22 / 08:20:13 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

...men jag är nog glad över att vara nordbo och ha fyra olika årstider! Jag vet inte. Strandhandukarna hänger liksom inte upp sig av sig själv längre utan ligger bara i en hög innanför dörren. Och det är inte så skönt att sova med sängen full av sand. Kylväskans isklabbar orkar jag inte lägga in frysen längre. Och så finns det aldrig riktigt tid att laga mat. Om någon ens skulle orka laga den. Och stryka och vika tvätt - vad är det? Osökt längtar jag lite, att värmen skulle lägga sig litegrann (29 grader idag igen), att energin och motivation skulle återvända, att vardag blir lite mer strukturerad vardag. Att höstverksamheten med redskapsgymnastik börjar, att öppna dagiset startar igen och så vidare. Vad ska vi göra idag? Vad ska ni göra idag?

Under foten

Publicerat: 2010-07-21 / 20:27:49 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Tja. Det är väl sommar.

Liten människa går

Publicerat: 2010-07-21 / 18:32:11 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Idag kom dom. De första stapplande stegen. Ett, två, tre och så damp hon i golvet. Upp igen - fyra, fem, sex. Och så några gånger till. Tio månader gammal och sjuttio centimeter över havet. De är fascinerande, dessa små människor.

En guldkant på onsdagen

Publicerat: 2010-07-21 / 13:09:54 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Tre av fyra barn som ätit thailändsk lunch och är klara för middagsvila.

Vi onsdagslyxade och tillbringade hela förmiddagen i lekparken med familjen Kurunmäki. Sedan mättade vi vår hungriga magar med den bästa thaimaten i stan. Någonting som Marius aldrig någonsin krånglat med är maten - han slukar allt oberoende vad som sätts framför honom, må det då vara oliver, gravad lax eller köttbullar.

Bland färger och mönster

Publicerat: 2010-07-20 / 20:49:02 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Att jag gillar Marimekko har knappast undgått någon. Och nu hänger ett splitternytt påslakanset ute på tork, bara att bädda i sängen. Detta fick vi i julklapp av makens farföräldrar. I vår lägenhet finns redan en hel del Marimekko, och jag önskar ännu mer i vårt framtida hem. Nedan har jag samlat några inspirationsbilder tagna direkt från Marimekkos hemsida. Förgäves har jag suttit en lång stund och försökt samla bilderna i ett bildspel i photoshop - och till sist fick jag ge mig i ren frustration.
.

Recept: Potatis- och purjolökssoppa

Publicerat: 2010-07-20 / 11:40:38 | Kategori: Recept | 6 kommentarer
En av mina absoluta favoritsoppor är potatis- och purjolökssoppan och denna passar ypperligt till lunch.

Recept:
2 lökar
1 stor purjolök
ca. 6 potatisar
2 morötter
Färskost/Musta Pekka/Creme fraiche eller grädde

Skala, skär i mindre bitar och bryn alltihopa i olja i en kastrull. Häll på vatten tills det täcker grönsakerna. Tillsätt grönsaks- eller kycklingbuljong, lite peppar och muskotnöt. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan med stavmixer till slät puré och tillsätt lite färskost/Musta Pekka-ost/creme fraiche eller späd med grädde om soppan blir för tjock. Gott att äta ostsmörgås till.

Förmiddagspromenaden

Publicerat: 2010-07-20 / 10:31:10 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Så gott som alla förmiddagar ser likadana när vi är hemma. När vi har ätit, är påklädda och startat en tvättmaskin så går vi ut samtidigt som pappan åker iväg och tränar. Klockan är då kring halv nio-nio. Vi går alltid ut och gå. Eller Marius cyklar och Celine sitter i vagnen. Tre till fem kilometers turer brukar vi företa oss, som räcker omkring en och en halv till två timmar. För det är mycket som skall tittas på. Byggnadsarbeten, gräsklippare, motorcyklar, hundar, fotbollsspelare, tanter med rollator, vattendiken, fåglar och diverse andra saker som kan dyka upp längs vår väg. Också upprepas "Titta, dää" gång på gång - två av de få ord han kan*. Och så tittar vi vi med stora ögon innan vi fortsätter några hundra meter till för att "Titta, dää".

*Celine har även lärt sig sitt allra första ord: "Dää" och så pekar hon.

Huset då?

Publicerat: 2010-07-19 / 18:39:26 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Nej, vi ska inte köpa hus. Men det hindrar inte att titta. Huset vi tittade på idag (nr.588474) låg en liten bit utanför stan men ändå bara tio minuter från absoluta centrum. Gården var bästa möjliga. Stor och grönskande. Vinbärsbuskar med fyllda klasar, äppelträd och trädgårdsland. En klätterställning, sandlåda och gungor. Ett stort förråd för cyklar och diverse annat skräp.

Husets fasad var inte särskilt vacker. Inomhus var det dock ljust och fräscht. Relativt nytt kök, nytt badrum och ny bastu. Men det var inte något särskilt stort hus - bara två sovrum. Det största kruxet var ändå att värmesystemet måste förnyas - nu eldades det med olja. Dessutom måste rörremont göras inom snar framtid. Projekt som kan bli nog så dyra.

Men det känns lite vuxet att gå på husvisning.

Ur och i.

Publicerat: 2010-07-19 / 17:33:20 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Landade hemma i Jyväskylä nu på eftermiddagen. Gick igenom post och började packa upp. Fadern tränade och jag stekte molpefisk och kokade potatis. Vi åt och for på husvisning. Handlade mat med två trötta ungar. Nu används den sista energin innan våra vildar skall nattas.

Inte utan vår mormor

Publicerat: 2010-07-19 / 12:26:36 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
En av de absolut viktigaste personerna i mitt liv är min mormor, barnens gamlamormor - eller rätt och slätt: Momma för oss alla. Det finns ingen som bryr sig så mycket som hon. Ingen som har lika mycket energi. Alltid ställer hon upp. Alltid hjälper hon till och alltid har hon tid. Och så har hon ett tålamod utan slut. Helt enkelt världens bästa mormor. (Min morfar dog i cancer när jag var sju år gammal.)

Höhö

Publicerat: 2010-07-18 / 19:34:05 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Man ligger ganska djupt i småbarnsträsket när man sitter tillsammans med maken i bilen (märkväl-utan barn) och omedvetet sjunger i kör "sim-sim-sim-salabim-bim-bim-vi-simmar-tillsammans..." aka Sås och Kopp.

På sparlåga

Publicerat: 2010-07-18 / 17:54:19 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Jag är ganska tam för tillfället. Får inte sova om nätterna för att det är för hett. Eller för att dom där jävla myggorna surrar i öronen. Och sen är morgnarna lika tidiga som de alltid varit. Därför är jag inte särskilt rolig för tillfället. Jag går på reserver.

En bloggdejt

Publicerat: 2010-07-17 / 19:25:10 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Det var en varm och fin dag och vi fick celebert besök till Molpestranden


Det var inte mindre än supertrevliga Linn med lilla preggomagen och sonen Matheo.

Ungarna simmade, lekte i sanden och simmade lite till. Och däremellan festade de på jordgubbar.

Efter en hel eftermiddag på stranden hoppade vi ännu lite studsmatta i Kolebacken före de begav sig hemåt.


Celine blev lite småförtjust i Matheo, och Matheo tyckte att de lekte tandläkare

Tack för en jättekul dag!

En blandning av jordgubb och rökt sik

Publicerat: 2010-07-16 / 19:35:46 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Det är så skönt när det blir kväll. Parkera sig i soffan och slänga upp benen på soffbordet. Hamnade direkt på fiskförsäljning vid sommartorget när vi anlände idag. Sen stranden och Pernilla.

Fyllde min nya skål med de små och fisiga jordgubbarna som alla hade lämnat kvar i jordgubbslandet. Skålen som jag tjatade till mig på vårt stammisställe i Kyyjärvi. Där finns en Marimekkofabriksbutik. Rea och II-klass (en prick i bottnen), gjorde den relativt förmånlig. Jag samlar vidare.

Veckans bästa

Publicerat: 2010-07-16 / 08:00:56 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Veckans skönaste timmar ligger framför oss: fyra timmar på landsvägen i en luftkonditionerad bil. Vi har haft det riktigt varmt och tufft i vår lägenhet det senaste dygnet och vi kör med glädje mot det lite svalare Molpe.

Min stora skräck

Publicerat: 2010-07-15 / 21:12:53 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Om det är något jag är rädd för, så är det åska! Och allra värst är det på natten. Och nu har världens mörkaste moln tornat upp sig lagom till läggdags och jag bävar för en hemsk natt. Åskovädren är också av helt annan kaliber här inne i landet jämfört med vad de brukar vara på kusten. Jag hackar redan tänder.

I yllebyxor och bikinibyxor

Publicerat: 2010-07-15 / 07:46:35 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer

Jag tänkte göra en liten sammanfattning av Celine tio månader då. För eget minne om inte annat.

Celine som aldrig sovit dagtid, har börjat sova lite bättre. Den senaste månaden har hon faktiskt sovit två gånger om dagen ett flertal dagar. Men i sammanlagda timmar per dygn sover hon fortfarande mindre än Marius.

Den senaste månaden har hon varit oerhört klängig, något som torde höra till åldern. Hon har velat vara i famnen jämt och ständigt, och morgonkaffet har förblivit odrucket otaliga morgnar. Och bara i min famn. Detta har inte heller varit någon större njutning, eftersom hon inte kunnat sitta still utan klättrat, hoppat och rivit i håret. Till all lycka verkar denna fas vara på övergående nu.

Hon äter helt hyfsat. Äter i princip allt som vi äter nu. Hon har sedan några veckor tillbaka ätit själv och de senaste dagarna har vi introducerat sked åt henne. Mest för att jag tycker det är så otroligt tråkigt att mata. Och hon klarar faktiskt ätandet riktigt bra själv. Hon har även börjat äta naturell yoghurt (som första oupphettade komjölksprodukt) och vi skall börja ge henne surmjölk (piimä) som måltidsdryck. Fast hon är egentligen en riktig mjölkmoster och dricker åtminstone en halv liter ersättning dagligen.

På sista tiden har det hänt mycket i förståendet. Kan peka var lampan finns. Fattar (och lyder) när man säger aj, aj och nej, nej. Blir arg om Marius tar hennes nalle. Ska ha smörgås om Marius har. Hon har helt enkelt blivit mycket medveten om omgivningen.

Gåendet är inte långt borta. Står länge utan stöd. Och går fint genom att hålla en hand. Men hon fegar lite - eller hon är helt enkelt inte redo. Klättrar och rutschar som få. Och Marius är fortfarande hennes stora idol.

Det var väl det.

Jag har aldrig haft så mycket sand på golvet

Publicerat: 2010-07-14 / 19:32:33 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Jag har aldrig varit tröttare än jag var i morse när det var min morgon och en viss Marius vaknade 04:00. Jag har aldrig svettats så mycket när jag dammsugit som på förmiddagen. Jag har aldrig varit gladare åt mulet väder än vad jag var på eftermiddagen. Jag har aldrig simmat så mycket i poolen som idag. Och jag har aldrig ätit godare tortillas än då ungarna hade somnat för natten och jag var vrålhungrig.

♥ Vatten

Publicerat: 2010-07-14 / 16:31:30 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Celine har inte simmat fullt lika mycket som Marius under sitt första levnadsår. Hon är inte heller fullt lika galen i vattnet som Marius (som tur är!). Men även hon älskar vattnet, hon älskar att plaska, hon älskar att dyka. Den stora skillnaden är väl att hon ännu inte kan gå, utan är tvungen att använda den rumpa som Marius saknar.

Dagens paradis

Publicerat: 2010-07-13 / 20:35:16 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Aldrig har vår lilla pool en trappa ner varit så underskattad som idag! Efter två svängar till den smockfulla stranden med det löjligt varma vattnet, hängde vi handdukarna över axlarna och hoppade i vår alldeles egna bassäng. Tjugotre grader kändes alldeles perfekt och imorgon tar vi picknicken på duschgolvet en trappa ner.

Och ännu en i svartvitt

Publicerat: 2010-07-13 / 19:17:44 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Välsignelse
Nikon D60 + Sigma 55-200mm ISO 400, 1/30, f 4

Giv mig styrka!

Publicerat: 2010-07-13 / 14:20:41 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Celine gnäller.
Marius gnäller.
Mamma gnäller.
Pappa gnäller.

Vi hoppar snart i en luftkonditionerad bil och åker till Kilpisjärvi.

Innekatter

Publicerat: 2010-07-12 / 21:20:49 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vi tillbringade en kort stund på stranden, men inte ens vattnet svalkade längre.

Idag har vi faktiskt tillbringat nästan hela dagen inomhus. Av den enkla anledning att det inte längre är skön värme utan bara jobbig. Jag försöker att inte klaga men-det-börjar-vara-i-överkant-nu. Jatkuu, jatkuu* säger dom bara på nyheterna.
.
*Att det fortsätter, på svenska.

Redigerar

Publicerat: 2010-07-12 / 19:38:43 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag håller på och redigerar bilder från bröllopet i helgen.

Paket på posten

Publicerat: 2010-07-12 / 16:23:51 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 1 kommentarer
Ibland brukar jag själv delta i bloggtävlingar - och aldrig vinner jag. Men trägen vinner, heter det. Och jag vann för någon vecka sen hos Jennyn! Priset bestod av sju olika klädesplagg - sommarkläder från Röda Hund. Mjuka, ekologiska och färgglada kläder som jag valde i blandade storlekar åt både Marius och Celine. Vi tackar och bockar å det varmaste för de oerhört fina kläderna.

Hem ljuva hem

Publicerat: 2010-07-11 / 21:28:27 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag jublade lite inombords när jag steg innanför dörren och hittade en ouppäten lakritspåse. Och så låg det en tuggummipåse på köksbänken. Det krasade också till under ena foten när jag steg på ett knäckebröd och så hann jag nätt och jämt rädda en påse innehållande grön sörja från köksbordet före Marius hann först. Fast en brandbil mitt på vardagsrumsgolvet fångade sedan hans uppmärksamhet. Vi var hemma.

Det blev en lång hemresa av någon anledning. Vi pausade ett flertal gånger och så var det mycket trafik. Men det var trots allt ganska skönt att komma hem (även om hemmavistelsen inte blir långvarig). Blommorna hade dock sagt upp bekantskapen under de två veckor vi varit borta. I natt skall jag sova gott i egen säng - vi har till och med svalare än trettio grader inomhus.

Jag har aldrig sett något liknande

Publicerat: 2010-07-11 / 20:08:11 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Jyväskylä måndag till fredag


Rumpan först, rumpan först!

Publicerat: 2010-07-11 / 10:11:44 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Celine blir tio månader idag. Då kan hon rutscha själv.

Som bröllopsgäster

Publicerat: 2010-07-11 / 05:14:37 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
En perfekt sommarlördag för bröllop med trevliga människor, god mat och ypperlig underhållning. Även om ens högsta önskan var att ungarna skulle ha råkat sova längre än någonsin, såhär på morgonkvisten när festen kanske just slutat.

Mot Vörå

Publicerat: 2010-07-10 / 13:13:52 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Klar för bröllop med mindre vackra bikiniränder runt halsen - men det är ju sommar. Barnen lämnar hemma med sin gamlamormor och ena mostern, så vi får njuta i lugn och ro hela dagen lång. På återseende.

Lördag klockan 8:30

Publicerat: 2010-07-10 / 10:40:48 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Första parkett på stranden. Jag och ungarna. Lugnt och fridfullt. En krusad vattenyta. En lagom värmande sol på ryggen. Sedan fick vi sällskap av en trevlig norsk mama med sin tvååring. Det var en kjempefin lördagsmorgon det.

Ett som annat

Publicerat: 2010-07-09 / 20:37:49 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
.
Ligger utslagen på soffan. Luktar som en rökt sik trots intensiv handtvätt (sålt fisk idag igen). Är fruktansvärt irriterad på flugjävlarna som surrar kring mitt huvud. Torkar svetten som pärlar sig i pannan. Kliar benen, armen, magen, hårbottnen och foten - myggbiten. Funderar var natten skulle kunna bjuda den bästa sömnen.

Fast egentligen är det inte alls så usligt. Vi har träffat en åttadagargammal bebis ikväll. I morgon skall vi på bröllop - utan barn. Jag har fått den äran att fotografera i kyrkan och på festplatsen - en verklig utmaning.

Vår två veckor långa Molpevistelse närmar sig sitt slut och jag ser inte framemot att återvända till stan och lägenheten. Men vi har ärenden att uträtta och räkningar som skall betalas. Hur länge vi sen är hemma och vartåt våra vägar bär till näst, vet vi inte.

Hur går det med tuttarna då?

Publicerat: 2010-07-09 / 09:17:15 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
.
Marius som gick med tuttskrället i munnen ständigt en period. Och Celine som inte alls var intresserad trots att vi försökte få henne att bli.

Hur är det nu då? Helt okej ändå - tycker jag. Till nittifem procent använder de bara sugproppen när de sover. Marius har accepterat detta och ger tutten direkt han vaknar. Celine är inte alls intresserad av tutten dagtid, men tar den gärna om natten. Och vi tycker att detta fungerar alldeles ypperligt i nuläget. Det finns liksom värre saker än att de tuttar om natten.

Enligt minutschema

Publicerat: 2010-07-08 / 20:57:07 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Huset har varit fullt idag. Igen. Förmiddagen och dagen var vikt åt Marius fadder Caroline med karl. Strandliv såklart.
.
Vid tre bytte familjen Heinonen av dem. Vi körde en snabb sightseeing genom byn innan vi åter landade på stranden. Åt de godaste Möllepizzorna med fyra ungar.
.

Och direkt när Heinonens rullade av gården så rullade vår mormor in. Hon hade bakat jordgubbstårta till ära av Åsas födelsedag. Trots att Åsa själv befinner sig i Norge på jobb.

Jag är en aning sliten.

Husdrömmar

Publicerat: 2010-07-08 / 08:35:10 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Det andra stora samtalsämnet i bekantskapskretsen för tillfället är hus- och husbyggen. Jag har den senaste tiden blivit allt mer säker - jag vill inte bygga hus. Jag vill inte tillbringa all ledig tid på ett bygge under en längre tid. Jag vill inte hålla på och ringa och tjata på byggnadsarbetare som aldrig håller tidtabellen. Jag vill inte göra alla val som uppkommer i samband med husbygge. Jag vill inte anlägga gräsmatta. Ej heller plantera rabatter, buskar och äppelträd. Jag vill inte lägga plattor till gångar. Jag vill helt enkelt inte bygga hus.

Jag vill flytta till befintligt, gammalt hus. Ett med personlighet och historia. Som inte kräver mer renovering än nytt kök, badrum och diverse tapeter och golv. Ett hus som har en stor grönskande gård - bara att klippa med gräsklippare. Äppelträd och svartvinbärsbuskar med omedelbar skörd. Ett hus som nödvändigtvis inte passar i en inredningstidning.

Om det vore så enkelt.
Etuovi: träffar. (Edit: Länken fungerade tydligen inte.)

Och ännu mera besök

Publicerat: 2010-07-07 / 19:39:31 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Vi har alltså befunnit oss i Nykarleby idag. Hälsat på hos vår söte faddergrabb, hans lillebror och föräldrar. Fått god mat och umgåtts.

Och imorgon kommer Celines faddrar och gästar Molpe. De är påväg ner från Lappland till huvudstaden. Det är de som har Malna och en bebislillebror. Det fullkomligen vimlar av barn och bebisar i vår vänskapskrets för tillfället.

Day off.

Publicerat: 2010-07-07 / 09:32:18 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi har kört norrut över de österbottniska slätterna. En heldag i Nykarleby väntar.

Dagen idag

Publicerat: 2010-07-06 / 18:33:20 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

For till staden idag då med systern. Skulle besikta vår fars bil och kolla in rean tänkte vi. Om sjutton andra inte också tänkt besikta bilen exakt samtidigt som oss, vill säga. Så vi satt i en stekhet bil i ett par timmar. Och gick på rea en kvart. Hann nätt och jämt köpa presenter åt en nykläckt lillebror och hans storebror.
.

Sen mötte jag upp Lotta. En barndomsvän. Vi åt lunch på en båt vid stranden och hade det allmänt gemytligt i värmen. Avslutade med lite strandhäng.
.

På hemvägen plockade vi upp vännen Pernilla. Hem via och stuva in ungarna i bilen och raka spåret till stranden.
.

Och resten kan ni.

Skadeglädjen

Publicerat: 2010-07-05 / 21:10:12 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Haha. När systern har fötterna fulla av skavsår, så får jag låna hennes sandaler, som är om än ett par nummer för stora. Jag skulle också vilja ha, men det torde vara lättare sagt än gjort, eftersom de såldes slut i butikerna direkt. (Från Andiamo.) Jag tror hon får läka sina fötter med flip-flops resten av veckan.

Julimåndag

Publicerat: 2010-07-05 / 18:29:51 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Marius ser också ut att ha förutsättningar inom konstsim

Jag har inget av värde alls att skriva. Vi catchar bränna på stranden. Simmar. Leker i sanden. Äter jordgubbar. Varvar med någon glass. Hem och försöker äta riktig mat. Duschar och går och sover. Typ så. Som många andra säkert också gör.

Vilken känsla!

Publicerat: 2010-07-05 / 07:42:46 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Bild från gårdagen när vi hälsade på vid min fasters villa

Ahhh. Utvilad. Hur ofta händer det? Tack vare att jag slocknade halv nio igår kväll och ungarna sov rekordlääänge (nästan ända till sju!) i morse. Vi fortsätter våra dagar med sol, strand och bad. Och inatt kommer Thomas hem!


Benvärmare på köpet får man till och med onsdag (7 juli), om man beställer en Manduca. Klicka HÄR för mer information.

Moffa får stå ut med oss.

Publicerat: 2010-07-04 / 09:16:56 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag har bestämt att vi skall vara här hela nästa vecka också. Alltså ända till nästa söndag. Egen gård och närheten till havet är den största lyxen i vårt liv för tillfället. Och så hinner vi träffa ytterligare en massa fina människor.

Tilt-Shiftat Stockholm

Publicerat: 2010-07-03 / 20:00:16 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
.
Plattan

Slussen

Huset är tomt sånär som på mig själv och de sovande ungarna, och jag har ägnat mig åt att experimentera i photoshop. Man kan tydligen fotografera i detta som heter tilt-shift, men jag har gjort effekten i photoshop i stället, enligt den här tutorialen. Samtidigt fick jag en väldig lust att åka till Stockholm. Bilderna har jag lånat av syster Anna (som för övrigt håller på och visar bilder från sin vandring i Norge i sin blogg).

Glädjefnatt

Publicerat: 2010-07-03 / 15:39:59 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Idag har vi...

Publicerat: 2010-07-02 / 19:58:07 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
...sålt fisk med yngsta systern

...hoppat från bryggan

...simmat mer under ytan än ovanför

...plaskat förtjust

...och ätit pizza och korv på byns restaurang.

Drömmen vs. verkligheten

Publicerat: 2010-07-02 / 10:00:20 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Bild: Maria Mannfolk

Vi är på någons fest. Alla gäster övernattar på köksgolvet (?). Jag ligger omsluten av min man. Vi kysses i mörket och det känns lite förbjudet. Jag är alldeles nykär. Vi viskar. Tar varandra i händerna och smyger i väg.

Och där var det slut. I dörröppningen står Marius. Han pekar på snoppen och rumpan. Kiss- och kakknödig. Klockan är 05:20. Och maken befinner sig i Norge. Tja, vad säger man? Godmorgon.

Kvällsmålet

Publicerat: 2010-07-01 / 20:13:15 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Två knäckebrödssmörgåsar med siksmör och ett mjölkglas. Och Radio Vega.

Full rulle

Publicerat: 2010-07-01 / 19:29:04 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Idag har mina kusiner varit här och ungarna simmade i det något kylslagna vädret. Och så var vår mormor här. Och Pernilla. Och så hälsade vi på en barndomsvän Alexandra.

Senast klockan tio varje kväll måste jag vara i säng. Det är min sista gräns. Det för att orka stiga upp mellan fyra och halv sex. Dessutom, nu när båda ungarnas middagssovning synkar perfekt, försöker jag själv inta ryggläge en stund efter lunch. Och allt däremellan är hundra procent.

Och i morgon skall jag sälja fisk på sommartorget. Precis som jag gjorde varenda sommarfredag i tio års tid medan jag bodde hemma. Det skall bli skoj.

Ett barnbarn

Publicerat: 2010-07-01 / 07:31:39 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Morfar är bland det bästa som finns

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com