Bröllopstårta - check!

Bild lånad från www.bergwall.fi

Bara sådär idag beställdes tårtan till bröllopet. Ända från Jakobstad. Från vår goda väns föräldrars bageri. Ett bestyr mindre att fundera på (förutom önskemålen hur vi vill att tårtorna skall se ut då förstås).

I övrigt är inbjudningskorten påväg till Sverige, med vår privata bröllopsplanerare Josefin (där hon studerar), för en sista finslipning före de skall skickas ut. Menyförslag ligger hos kocken och jag letar klänningförslag åt tärnan och mina systrar som en galning på nätet (utan större framgångar). Så visst går det framåt med bröllopsförberedelserna - i sakta mak.
8 kommentarer

Om en sås

En middag bestående av kokt potatis, grisinnerfilé med béarnaisesås och babymorötter.

Jag har skrattat gott åt deltagarna i Halv åtta hos mig när de gång på gång misslyckats med sina bravurer - béarnaisesåsen. Lagom självsäker skulle jag för allra första gången göra egen sås från grunden till vår söndagsmiddag ikväll. Införskaffade ingredienser som färsk dragon, scharlottenlök och vitvinsvinäger. Läste för en gångs skull ett recept och skred till verket enligt anvisningar. Allt gick som smort ända tills jag försiktigt skulle slå det avsvalnade smöret i de vispade äggulorna. Då skar sig såsfanskapet. Helvete. Snabbt som attan googlade jag rädda bearnaisesås och fick 22 tusen träffar. Sansade mig och vispade ner ytterligare en äggula. Såsen redde märkbart upp sig och var i alla fall serverbar. Men bearnaise blev ändå inte min bravur.
6 kommentarer

Tänder, mat och amning

Är det tänderna, är det tänderna? frågar folk. Likasom folk började kommentera Marius vid två månaders ålder när nävarna åkte in i käften. Han som tänderna har tagit en halv evighet att ploppa upp för - nu har han i alla fall tolv. Fast han dreglade aldrig - det gör Celine - för flera. Men inga tänder, än i alla fall.


Jag sitter och läser gamla blogginlägg, från november 2008, då som Marius var lika gammal som Celine är nu. Inser många likheter men också lika många olikheter. Marius åt som en häst, helt huvudlösa mängder, allt. Slutade amma några få veckor efter att han fått sina första smakportioner vid fyra och halv månads ålder. Han vägrade helt enkelt bröstet.

Celine är en finsmakare. Äter bara hemlagat, om ens det. Hon bubblar ut mer än vad hon sväljer. Det tar länge och det skall trugas. Allra helst vill hon ha mjölk, både ur flaska och bröst. Då mår hon sig. Jag ammar henne nattetid och några gånger på dagen, men jag har inga sådana överdrivna mängder mjölk att jag skulle föda henne på enbart amning. Jag vill helst inte amma på bröllopet längre. Jag ska ge det en tid till, men sedan vill jag inte mer.
1 kommentar