Aftonen.

Publicerat: 2010-12-31 / 18:47:15 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Celine med sina myror i arslet såg till att vi slevade in vår nyårsmiddag i raketfart utan vare sig förrätt eller efterrätt.


Att titta på andras fyrverkerier i hamnen var betydligt roligare. Sen somnade de små barnen som två änglar och vi ska bänka oss i soffan framför Hangover. Ingen av oss orkade till butiken idag, så apelsinjuice och pepparkakor är väl det som på sin höjd finns i skåpen. Gott nytt år på er!

Julafton.

Publicerat: 2010-12-31 / 13:03:24 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Yes, NU är jag på banan igen!

Rådgivning: vecka 35.

Publicerat: 2010-12-31 / 10:35:36 | Kategori: Ännu mera gravid | 3 kommentarer
Hon verkade ha himla mycket överflödstid idag, min rådgivningstant. Vi satt nämligen och pratade dittan och dattan i fyrtiofem minuter. Fast å andra sidan har jag sprungit dit hälften så få gånger som jag gjorde i första graviditeten.

Vi pratade lite amning och förlossning. Jag har tidigare positiva upplevelser av båda. Vi pratade syskonskap och svartsjuka. Jag är inte rädd för att det skall vålla problem. Vi pratade parförhållande och kärlek. Jag anser det rätt stabilt. Vi pratade mitt mående och min ork. Jag mår bra men är ganska trött och tror att det lättar när bebisen är född.

På pappren är graviditeterna en kopia av varandra. Samma blodtryck. Samma hemoglobin. Samma viktuppgång. Samma hjärtljud. Samma SF-mått. Samma urin. Fast jag hade gått ner i vikt sedan senast, trots allt julmatsfrossande. Och det var kanske inte önskvärt. Huvudet var fixerat, långt ner i bäckenet och jag fick hem pappret som skulle ifyllas inför förlossningen och allt blev plötsligt mycket mer verkligt. Kanske blir nästa besök om tre veckor det sista.

Pappan, sonen och gpsen.

Publicerat: 2010-12-30 / 19:32:10 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Ikväll skidade Marius 4453 meter med en medelhastighet på 3,6 kilometer i timmen och uppnådde en maxhastighet på 15km/h.

Hem kom han med glittrande ögon och illröda kinder. Slukade två smörgåsar och somnade som en klubbad säl.

Något i stil med Notting Hill.

Publicerat: 2010-12-30 / 15:54:55 | Kategori: Allmänt | 26 kommentarer
Våra nyårsplaner är rätt blygsamma. Vi tänkte nämligen bara sätta oss på en restaurang med lekhörna och äta en god biff. Sen natta barnen i vanlig ordning och bänka oss i soffan framför en film. Och där kommer ni in i bilden - säg en bra film som är rolig och lättsam och som typ är omöjlig att somna till. Jag brukar nämligen ha den benägenheten.

Vår lägenhet då.

Publicerat: 2010-12-30 / 11:09:11 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Okej, nu har ni tjatat tillräckligt. Ni ska få se bilder från vår lägenhet. Men det är liksom inget att se. Det är inget hem som skulle passa i något inredningsmagasin - det är inga vita* väggar, det är inga designmöbler och det är råddigt mest hela tiden. Men det tjänar oss med tak över huvudet och vi har relativt förmånliga boendeutgifter. Lägenheten är alltså en hyresfyra i ett sjuttiotalshus. Vi bor på andra våningen och i huset finns sammanlagt fem lägenheter. Vi hyr privat, så vi vet inte hur länge vi får hyra och vi vet inte hur länge vi vill bo här (eller vi vill inte, men just nu har vi inga andra alternativ). Och vi har ingen aning om var vi kommer att befinna oss om fem år.

*vita jo, men smutsiga med en massa hål i.

Köksavdelningen. Finns helt okej med förvaring, men mer kunde alltid finnas. Om det inte finns två Stokkestolar på golvet, så finns det alltid två pallar - för jag har alltid två ungar hängades i hasorna så fort jag entrar köksidan.

Mina några stackars blommor lever på sista versen

Ingången/hallen. Alltför liten med alltför dålig förvaring. Speciellt vintertid med minst fyra munderingar vinterkläder.

Matplats/vardagsrummet. Dammsugaren och torkställningen är saker som alltid står framme. Mattorna gav vi upp för länge sedan. Borrmaskinen borrade vi sönder i vårt förra betongghetto, så i denna lägenhet har vi inte ens försökt få upp tavlor på väggarna.

En pannlapp ser jag skymta under köksbordet. Det blåa är en massagebänk som ibland fälls upp när det kommer folk hit på massage (jag får dock aldrig).

Vårt skräprum. Eller ett lagerrum. Det är härifrån som Thomas företag sköts och alla produkter skickas. Det är också här som Celine sover. Detta är den största längtan efter ett hus eller ens ett garage - att han skulle kunna förflytta allt kontorsarbete och alla produkter till ett enskilt rum och dessutom ha möjligheten att utveckla sin verksamhet.


Barnens rum. Här är alltid råddigt förutom de två minuterna efter att man städat rummet. Men de må så ha det.


Tanken är att Celine skall flytta in hit, men jag tror vi sparar det projektet tills vi byter till stor säng även åt henne.Vårt sovrum. Och "kontoret". Ett skrivbord och fler hyllor skulle vara tacksamt, men ryms inte någonstans just nu.


Det var det.

Liknelsen.

Publicerat: 2010-12-29 / 21:07:10 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Jag vet inte riktigt om jag älskar min man för att han kallar mig Muminmamman dagarna i ända.

I morgon hoppas jag på ett paket. Jag är redan löjligt förväntansfull och kommer att bli sjukt besviken ifall jag inte får något sms om avhämtning.

Om att gynna staten.

Publicerat: 2010-12-29 / 13:37:52 | Kategori: Allmänt | 17 kommentarer
I övermorgon börjar min mammaledighet så där officiellt igen. För en normal, i grunden arbetande kvinna, skulle det förmodligen innebära en generös ökning av inkomsterna att gå från vårdledighet till mammaledighet. Men för mig, som 'bara' är universitetsstuderande innebär det att mina inkomster kommer att sänkas - trots att jag ska föda ett barn till.

Eftersom jag fann detta något överraskande - då vi delvis väljer att inte ha barnen i dagvård för att spara pengar, så begav jag mig till den Berömda Folkpensionsanstalten för att begära utredning.

"Joskus käy tällä tavalla" var svaret jag fick (översättn. "Ibland blir det så här"), för jag faller egentligen helt utanför systemet hur man skall leva sitt liv, genom att få tre barn tätt som 24-årig studerande.

Så nu måste jag plocka ut åtminstone 105 (158) mammaledighetsdagar med 0 euro för att ha både Marius och Celine hemma, när vi egentligen kunde vara jävliga och låta dem kosta staten tusentals euro på dagis - för det är ingenting vi skulle förlora pengamässigt på.

Men i stället är jag en god medborgare som låter ungarna vara hemma med sin mamma i stället för i statlig vård, och dessutom kostar minsta möjliga skattemedel.

Året som gått - del 2

Publicerat: 2010-12-28 / 21:01:35 | Kategori: Allmänt | 36 kommentarer
DEL 1: Januari - maj (KLICK)
Den första juni var en speciell dag. Vi befann oss hos Thomas familj i Pargas. Trots ett intensivt år bakom mig så hade jag aldrig somnat på soffan så som jag gjorde den dagen. Vi bestämde en dagsutflykt till Nådendal och körde förbi ett köpcenter på vägen för att köpa ett graviditetstest. Ett leende räckte för att berätta resultatet åt Thomas, som väntade med barnen utanför vessan, och med en kram fortsatte vi livet som om ingenting skulle ha hänt.

Vi gjorde det som vi redan gjort så många gånger tidigare...

...och körde norrut till Österbotten, för att fira min systers student.

Celine var nästan nio månader och söt som socker i sin Ida-klänning.

Vi återvände hem och Marius gjorde inte annat än cyklade dagarna i ända.

Vi gjorde små utflykter i stan...

...picknickade med våra vänner och allmänt njöt av sommaren och att vara hemma ett par veckor.


Midsommaren inledde vi i stekande hetta vid en sommarstuga vid Päjänne strand, men avslutades på terrassen under filtar i ett spöregn.

Vädret redde sig dock och vi tog oss en promenad på midsommardagen - våra barn har aldrig krånglat med sömnen.
nter;">
Sen åkte Thomas till Norge på läger - vi i vår tur åkte till Molpe, igen. Jag led av sällan skådad trötthet och trots att graviditeten fortfarande var hemlighet, så var jag tacksam över att det fanns folk i min närhet som kunde hjälpa mig.

Jag stod på sommartorget och sålde min fars fisk under flera fredagar den gågna sommaren.

Trots att jag inte mådde illa alls, så avskydde jag verkligen värmen och vi fullkomligen bodde på stranden hela sommaren. Marius var världens vattenmonster och befann sig mer under ytan än ovanför och lärde sig till och med simma några meter.


I juli hälsade vi på många vänner och bekanta och vi fick även finbesök till byn av Celines faddrar, när de var på genomresa från Kemi ner till Helsingfors.


Vi gick på bröllop.

Och frossade i jordgubbar.
Ungarnas fötter blev aldrig rena.


Och jag åt som en häst och blev aldrig mätt.
I slutet av juli åkte vi hem till Jyväskylä igen - för att packa om väskorna för en ny två veckors resa.
Jag klarade inte av att bevara min hemlighet längre och avslöjade nyheten på bloggen - det började nämligen bli svårt att dölja den rundade magen i bikini.

Vi åkte på årets andra Ålandsresa.

Pappan rullskidade och sprang dagarna i ända. Vi sysselsatte oss i strandkanten och genom att vandra omkring på vägarna i den obefintliga byn.

Efter några dagar åkte vi tillbaka till fastlandet igen och lämnade för första gången någonsin ungarna på skötas hos farmor. Jag och Thomas flög iväg på en välfötjänt tumisresa till Stockholm och njöt fullständigt av varandras sällskap dagarna i tre.

Vårt sista stopp innan vi entrade hemmet igen, skedde vid Ähtäri djurpark, där vi tillbringade en heldag tillsammans med vårt fadderbarn och hans familj.

I augusti anmälde jag mig närvarande till universitetet igen.

Och Celine började gå på allvar efter att ha trevat sig fram sedan tiomånaders ålder.

När vi var hemma gick vi alltid på redskapsgymnastik och till det öppna dagiset så fort vi hann.

Men sällan var vi hemma mer än två veckor i ett sträck. I Molpe igen.
I början av september gifte sig Marius gudmor och jag fick äran att fotografera deras bröllop.
Celine fyllde ett år och lyckades pricka sin första feber, så vi fick inhibera kalaset.


Graviditetsveckorna rullade förbi, den ena fortare än den andra och jag var helt plötsligt halvvägs.
Vi gjorde ett allvarligt försök att få barnen att sluta med tuttarna, men Marius grät, Celine grät och jag grät, så vi lade ner projektet.
De fina höstdagarna avlöste varandra i strid ström och vi vandrade i gula skogar.I oktober var vi rätt mycket ensamma hemma. Vi bakade en hel del.

Och rörde oss med cykel inom stadens gränser.
Den första snön föll den 12 oktober och den låg kvar i flera dagar.
Vi diskuterade lite färger och spännen på bloggen.


Och så gjorde vi åter en Österbottenresa.

Från Jyväskylä tog jag sedan barnen under varsin arm och åkte tåg ner till Helsingfors, där vi hälsade på Celines gudföräldrar.


Och så hade jag och Thomas 8-årsdag.
Den första veckan i november befann vi oss på träningsläger i ett kallt och snörikt Lappland, där vi mest bara promenerade, skidade och åt.
Thomas lämnade kvar ytterligare tio dagar, medan jag flög hem ensam med barnen från Kittilä till Helsingfors, därifrån vi fortsatte med tåget till Jyväskylä.


En resa som gick bra med resvana barn.
Vi gick bland annat på en hundutställning.

Lilla jul firade vi sedan i Molpe.
Första veckan i december reste jag ner alldeles ensam till Helsingfors för att gå på bloggala, där jag var en av de sex finalisterna till Årets blogg 2010.


Mina barn är de bästa.


Och resten är så ny historia att det ligger er färskt i minne.Oj, jisses amalia vad långt det blev. Och herre jesus vad vi kört fram och tillbaka. Trettitusen kilometer i bil blev saldot år 2010 och jag hoppas och tror att vi ska vara hemma lite mer nästa år. Men det var vårt år sammanfattat i bloggversion. Tack för att du läser och tack för att du kommenterar.


P.S Svarar på kommentarer i morgon.

Med 80 centimeter långa skidor på fötterna

Publicerat: 2010-12-28 / 16:03:11 | Kategori: Allmänt | 15 kommentarer
Ok, nu kanske ni sitter och himlar med ögonen och suckar över att det inte finns något mellan mina öron, men jag kan berätta att det gick alldeles utmärkt att vara gravid i vecka 35 och skida slalom med en 2,5-åring. Bortsett från att den unga åkaren helst skulle ha velat åka störtlopp och bortsett från de tre utbrotten; när vi skulle bort från backen, när vi skulle lämna tillbaka skidorna och när vi skulle lämna skorna.

En gris.

Publicerat: 2010-12-28 / 12:04:45 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
(Jag har hittat en gammal kamera i våra lådor, som får duga tillfälligt.)


Jag var på världens snabbaste mellandagsrearond igår. Mest för att jag hade ett presentkort som behövde handlas upp före den sista. Sen är det väl inget större nöje att springa höggravid i klädbutikerna heller - man blir bara pytt då man ändå inget kan köpa. Fast, jag hoppade nästan jämfota när jag hittade adventsljustaken som jag hållit i fem gånger tidigare i vinter, för halva priset. Nästa år kan vi också tända adventsljus. Och jag var så glad och nöjd.

Raketerna.

Publicerat: 2010-12-28 / 08:04:58 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Min äkta hälft är uppvuxen med raketer på nyårsafton - jag inte. Varje år för vi samma diskussioner på mellandagarna. Över min döda kropp att vi har så mycket pengar att vi kan spränga dem på något så totalt onödigt. Speciellt inte när man kan titta på andras.

Som tur är, så är det jag som bestämmer.

Året som gått - del 1

Publicerat: 2010-12-27 / 19:19:04 | Kategori: Allmänt | 18 kommentarer
Här kommer första delen: Januari till maj.
Marius är 1 år och 7 månader. Celine är snart fyra månader gammal. Vi börjar få kläm på vardagen med två små barn. Celine flyttar till spjälsängen och Marius får en stor säng.

Medan jag ammar Celine, hinner Marius hitta på många bus.

Vi har slagit fast ett datum för vårt kommande bröllop och planeringen sätter så småningom igång.

Samtidigt satsar jag allt mer på bloggen. Jag köper ett eget domännamn. (Och för sista gången: Kakkakaffe = hur man förklarar åt en ettåring varför en ettåring inte skall dricka kaffe.)

På kvällarna försöker jag hinna träna lite men blir mest bara trött.

Celine är glad och lättsam att ha och göra med. Fast hon är vaken nästan hela dagarna igenom.

Och däremellan besöker vi simhallen titt som tätt.

I februari gör jag en liten comeback. Det förblev dock av okänd anledning den enda tävlingen för vintern.

Det var alltså på Åland

Thomas var i god form och Marius hamnade också i tidningen.

Han stal också showen genom att rusa högst upp på prispallen under prisutdelningen.

Vi for till Österbotten och vika programblad till bröllopet.

Och så njöt vi av det fina vintervädret och vistades mest utomhus.

Det var en rejäl vinter med mycket snö.

Vi for till Lahtis för att heja på fadern som skidade världscup.

Jag kom plötsligt på att vi skulle börja med tygblöjor och efter några dagar var Marius dagtorr - 1 år och 9 månader gammal. En månad senare lämnade vi nattblöjan för gott.
I mars var det finfint skidföre och vi åkte både kortare och längre turer med barnen i varsin pulka.
Celine började krypa och plötsligt skulle jag ha kunnat ägna dagarna igenom åt städning om jag så skulle ha velat.

I slutet av mars började snön smälta och det var ett enda plaskande.
April visade sig bli en månad med mycket bilåkande och packande. Celine är sju månader och satt i sjalen medan jag ägnade mig åt att packa.

I Pargas var Marius påskhare.

Och barnens fabror blev konfirmerad.

Därefter åkte vi upp till Österbotten och mina vänner överraskade mig totalt med min möhippa.


Jag hade en superkul dag med hela sexton vänner på plats. Vi dansade zumba, åt gott, jag fick en skönhetsbehandling och så gick vi ut och dansade på kvällen.

Sen åkte vi hem igen och packade upp...

...levde vardagsliv några dagar...

...och så packade vi våra väskor igen, ty vi skulle åka på en för-bröllopsresa till Mallorca.

När vi kom till Helsingfors började rapporterna om stängda flygfält strömma in. Det var alltså vulkanutbrottet på Island och vi fick svänga och köra hem igen och packa upp.


Vi fick dock om vår resa bokad. Och ett par veckor senare - den första veckan i maj, slapp vi äntligen i väg på den efterlängtade resan.Vi hade ändå oflyt med vädret och temperaturerna låg kring 12-14 grader nästan hela veckan och vi hade alltför lite kläder med oss.


Dessutom regnade det den största mängden regn på 40 år och hela staden svämmade över och man fick röra sig barfota med skorna i händerna.

Vi hade trots allt en bra vecka. En dag hyrde vi cykelkärra och cyklade runt på små vägar i fem timmar.


Vi kom hem till ett regnigt, kallt och vedervärdigt Finland en vecka före vårt bröllop. Vi körde via Jyväskylä för att packa om och sedan direkt till Österbotten för att börja med festförberedelserna.

Dagen före vårt bröllop hände dock under och vi fick sällan skådat väder på vår stora dag. Temperaturmätaren stod på 27 grader hela dagen, svetten lackade i allas pannor och björklöven slog ut.

Den femtonde maj var alldeles fantastisk från början till slut, tack vare alla som hjälpte till.

Vi återgick dock direkt till vardagen som man och hustru, men sommarvädret det fortsatte.

Vi firade Marius tvåårsdag...
...tog det första doppet av det som skulle bli många, den 21 maj...

 

...och så firade vi min 24-årsdag.
I slutet av maj befann vi oss plötsligt i Pargas igen - varför vet jag inte, eftersom vi några dagar senare firade systerns student i Österbotten. Men jag konstaterar redan nu att ungarna har sovit en hel del nätter under året som gått i sina resesängar.


DEL 2 är att vänta.


Tillsvidare.

Publicerat: 2010-12-27 / 16:02:39 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Jag håller på och filar på en sammanfattning av året som gått, men först måste jag bygga pussel, läsa böcker och leka tåg ett par timmar till.

P.S 1: Skulle någon ha en fräsch mjuklift (helst svart) i närheten av Vasa/Åbo/Jyväskylä att sälja, så får ni gärna maila kakkakaffe@hotmail.com.


P.S 2: Vet någon om Buggy board-ståbrädan passar till syskonvagn eller har någon erfarenheter av ståbrädor till dubbelvagn?

Rusis.

Publicerat: 2010-12-27 / 10:50:52 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Ironiskt nog befinner jag mig på blogg.se´s huvudsida idag med komplimanger för mina bilder, med både felstavat efternamn, bloggnamn och en söndrig kamera. Och spamkommentarerna: "Hur mår du?" trillar in i strid ström.

Mina julklappar.

Publicerat: 2010-12-26 / 18:57:20 | Kategori: Allmänt | 12 kommentarer
Ikväll när vi kom hem, fick jag äntligen öppna min julklapp av Thomas - en tempurdyna, som vi inte orkade släpa fram och tillbaka till Molpe enbart för öppnandets skull.

Tillsammans med systrarna har vi en bra deal. Vi köper endast en julklapp och vem vi köper åt sker genom lottning. I år var det Åsa som köpte åt mig och det var väl inte sådär jättesvårt att veta vad jag önskade mig. Fick alltså ett fat...

...och den oerhört fina tillbringaren i plommonlila av henne.


Vi fick ännu en väldigt fin julklapp av Thomas morbror med familj - en 45 minuter lång dvd-film från vårt bröllop. Det var fantastiskt att återuppleva vigseln, festen och alla fina programpunkter, samt vår brudvals. div>

Fast. Nu sörjer jag min kamera som plötsligt kolade vippen ikväll. Det är antagligen slutaren som gick sönder och trots att jag önskar mig en ny kamera och fick ett vitt kuvert av pappa, så hade jag tänkt överväga saken. Men hur klarar man sig utan kamera?

Annandagsgöra.

Publicerat: 2010-12-26 / 12:33:08 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Medhavda julrester intages i skidstugan i Parra.

Vi hamnade mitt i ett snöoväder. Marius trivdes dock ypperligt i en snöhög.

Och däremellan hejade han på både skidåkare och andra.

Sen var det gott att sova.Dagen på vägen.

Publicerat: 2010-12-26 / 08:59:44 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
När vi stängde dörren till Kolebackhuset och rullade av gården kan jag tänka mig att hemfolket satte sig på varsin stol och pustade ut. Nästan lika skönt var det att sätta sig i bilen och ta sikte på det egna hemmet. Fast först ska vi tillbringa några timmar i ett skidspår i Teuva.

Materialismen.

Publicerat: 2010-12-25 / 19:07:20 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Ungarna fick oerhört fina julklappar. Och det allra bästa: de var inget onödigt grejsimojs och allt ryms i påsen ovan!

Pyjamas är väl ett måste i julklappssäcken. Celine fick sin av morfar.

Marius å sin sida fick sin pyjamas av oss och en hjälm att ha när han skrinnar och pulkar i Laajavuoribackarna.

Hans tåg var dock den allra bästa julklappen. Av moster Anna + pojkvän.


Ett fiskspel av oss. Som visade sig vara ett väldigt passligt pottnöje.


Av gudmor Caroline och Mats-Johan fick Marius en Bamsebok och en muminsax.

Celine å sin sida fick ett par tossor av sina gudföräldrar och Marius fick en ficklampa av morfar.

Två pussel.

Och två filmer: en av mostrarna och en av Marius faddrar.

Ett pussel även åt Celine och en muminmugg till samlingen av moster Åsa, som även är hennes fadder. Och så förklädet.

Julen 2010

Publicerat: 2010-12-25 / 08:41:46 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Julafton 2010 var en vacker men kall historia. Minus tjugosex.


Vi gick på promenad på julaftonsförmiddagen.

Mest ynkligt var hundskrället.
.
Systrar
.
Celine spanar på julklapparna under granen.
.
På vårt julbord finns överraskande nog nästan bara fisk. Och inte så lite heller.
.
Tomten kom. Marius visade inga hämningar överhuvudtaget och plockade allas paket ur handen på tomten. Celine uppvisade större varsamhet men vågade sig ändå fram.
.
Jag fick ett Marimekkopaket av Åsa
.
Celine med moster Anna
.

Det gick livat till största delen av dagen, men oberoende julafton eller inte så tog tröttheten över hand klockan sju - precis som alltid.
.
Marius fick sitt efterlängtade järnvägsset och efter det var hans kväll fullgjord.
.
Och sen orkar inte denna mamma ladda upp fler bilder.

God Jul.

Publicerat: 2010-12-23 / 20:25:42 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

För det första orkade jag
inte skicka några julkort i år - tänkte att de flesta som vi känner ändå läser bloggen. I stället tänkte jag att jag tar en snoffsig bild och publicerar den som julhälsning på bloggen - men det har jag inte heller hunnit eller orkat. Mitt sista försök till att photoshoppa ihop något kul, slutade också det med en alldeles vit sida. Men jag vill ändå med ett solsken önska er alla en fin jul. Imorgon skall jag uppfylla min fars önskan att inte sätta på datorn. Det låter som en rätt överkomlig deal.

Får jag presentera Pinn.

Publicerat: 2010-12-23 / 11:17:18 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Storebrorsan har äntligen ett namn på sin lillsyrra

Dagens privilegierade uppgift

Publicerat: 2010-12-23 / 07:35:08 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Vi. Ska. Åka. In. Till. Vasa. Och. Handla. Julmat. Nu.

Det kan leda till vissa fördröjningar i dagens bloggande.

Statistik.

Publicerat: 2010-12-22 / 20:27:08 | Kategori: Allmänt | 14 kommentarer
Fua undrar om google analytics är tabu. Det tycker inte jag. Jag tycker statistik är sjukt intressant. Igår hade jag 1347 unika besökare - det är ett rätt normalt antal. Fast i förrgår då jag var via Linn med en present åt hennes dotter Milea och byxorna hamnade i bloggen, så hade jag 2055 unika besökare - för så kan man också fiska läsare åt sig.

De allra flesta kommer till bloggen via den direkta adressen. En del kommer också via google och sökordet kakkakaffe. Några av er använder fortfarande min gamla adress skruttisochjag.blogg.se och några av er stavar till kackakaffe.

Många av googlesökningarna som hänvisar till min blogg härrör barnkläder - ytterkläder och ekologiskt främst. Våra bilstolar genererar också många besökare. Andra populära sökord är 'pottan', 'manduca', 'mockarutor', och kycklinggryta'. Receptkategorin och bröllopskategorin är i sina helheter välbesökta.
.
'Julkalendern i Kristinestad', 'utstående navel tränad mage' och 'vad ska jag sätta på mig hos kosmetolog' är å andra sidan småroliga sökord som hänvisat folk till bloggen och jag kan för allt i världen inte förstå vad min blogg har att göra med K:stad.

I november* hade jag besökare från 401 olika städer och 38 olika länder. Nästan 90 procent av mina besökare kommer från Finland. Tio av procenten är läsare från Sverige och det som lämnar är läsare från de trettisex andra länderna (vilka är ni???). I Finland ligger dessa tio städer i topp för kakkakaffeläsarna och 15 procent av läsarna skulle enligt statistikprogrammet vara finskspråkiga:
.
1. Vasa
2. Helsingfors
3. Huvudstadsregionen
4. Jakobstad
5. Åbo
6. Karis
7. Teuva
8. Karleby
9. Jyväskylä
10. Nykarleby

Något mer ni vill veta?


*senaste hela månaden

En puss.

Publicerat: 2010-12-22 / 18:05:02 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Det är ju tur att det är allmänt dött i bloggvärlden för tillfället, så kan man med gott samvete hålla sig till enbart bildbloggning.

Dan före dan före dan

Publicerat: 2010-12-22 / 12:58:30 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Förutom att det var lite svårt att trixa med kamerainställningar med slalomhandskarna på, ett batteri som laddade ur direkt och ett hundskrälle som höll på att frysa ihjäl i den tjugogradiga kylan, så var det ett alldeles fantastiskt väder att fotografera i. Och så fick jag ropa åt systern att inte köra så hårt i skogen med snöskotern, så hon inte skulle bli skyldig till en för tidig vattenavgång.

En julkula.

Publicerat: 2010-12-21 / 19:25:44 | Kategori: Ännu mera gravid | 14 kommentarer

Yes.

Publicerat: 2010-12-21 / 18:48:56 | Kategori: Allmänt | 22 kommentarer

Ikväll välkomnar jag hem fadern med öppna armar. Pax för sovmorgon i morgon!

Systrarna då.

Publicerat: 2010-12-21 / 12:07:30 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Sara, Anna och Åsa


Vi är nog lite nostalgiska här för tillfället. Att vi befinner oss hemma, alla på samma gång, är idag nästan en sällsynthet - och samtidigt lite konstigt, eftersom vi alla lever så olika liv för tillfället men ändå har precis samma bakgrund. Men det är väl det som är syskonskapet.

Åsa. Min äldsta lillasyster är 21 år. Hon gick också på idrottsgymnasiet som mig. Ifjol studerade hon ett år på universitetet, men konstaterade att hon inte var på rätt utbildning och begav sig till Norge i våras för att sommarjobba. Sommaren blev till höst och vinter, och gud vete fåglarna när hon kommer tillbaka. Tillsvidare är hon Ulviks gladaste prick på lokalbutiken och så härskar hon över 150 får. Åsa är en kvinna som inte räds hårt arbete.

Anna i sin tur, fyller 20 år i vinter. Hon är mer en hemmamänniska. Hon studerar första året till socionom på yrkeshögskolan och bor tillsammans med sin kockande pojkvän i Vasa. Anna är fenomenal på ungar och byter blöjor som om hon inte gjort annat. Och så har hon redan i många år jobbat på restaurangen här i byn.

Sara. Hon är yngst. Blir en artonåring i vår och ska snart börja bilskolan. Hon är så som ett yngsta syskon ska vara. Lite dagen-från-oss-skrider och har inte så stor koll. Hon studerar andra året på gymnasiet i grannbyn, och bor hemma med pappa och hunden. Vad hon ska bli när hon blir stor, vet ingen men hon har dolda talanger som hon plockar fram och överraskar oss med emellanåt.

Hittade en klockren bild

Publicerat: 2010-12-20 / 19:47:04 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
av de Granqvistska systrarna. Vi gissar att årtalet är -96 eller -97 och att jag således är cirkus elva år.

Om ni nu skulle undra varifrån vi projicerar idrottsintresset på våra egna ungar.

Dagens höjdpunkt

Publicerat: 2010-12-20 / 18:56:17 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Äntligen får man sätta sig ner och läsa dagens tidning.

Är det sant att alla Stiga-kälkar är slutsålda i Vasa eller var finns det?

Och när jag ändå håller på.

Publicerat: 2010-12-20 / 16:38:58 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Det mest irriterande som finns, är när man sitter på skithuset med låst dörr och inser att vessapappret är slut och man får börja gräva i byxfickorna efter begagnade snorpapper.

Tålamodet som hon fått av sin far.

Publicerat: 2010-12-20 / 16:11:48 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
När man undrar om dottern inte snart börjar bli klar efter att gladeligen suttit en halvtimme på pottan.

Tankar och tankar.

Publicerat: 2010-12-19 / 19:50:41 | Kategori: Ännu mera gravid | 3 kommentarer
På kvällens julkonsert i kyrkan hade min väninna suttit och funderat på vad som skulle hända ifall mitt vatten skulle ha ha gått just där och då.

Jag i min tur brukar fundera huruvida jag borde följa med på årets huvudtävlingar för maken - den finska mästerskapen i Vörå, som går av stapeln sju dagar innan den beräknade ankomsten, för att inte riskera föda ensam hemma i sällskap med en ettåring och tvååring.


50.

Publicerat: 2010-12-19 / 19:36:07 | Kategori: Ännu mera gravid | 1 kommentarer

Jag hade gärna hoppat i dvala denna sista tid av höggraviditet och överlämnat kropp och sömnbrist åt någon alertare typ. Jag kan inte minnas mig, att jag någonsin i mitt två- och halvåriga morsaliv har varit så här trött. Tanken på att det högst sannolikt lättar inom femtio dagar, är det enda som tröstar mig i dagsläget.


Pliis Marius.

Publicerat: 2010-12-19 / 05:41:57 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Det att vi var inne på
några halvåttans och åttans morgnar för några veckor kändes oehört lyxigt och lite för bra för att vara sant, och därför suger det fullkomligt att vi återigen fallit tillbaka i den där förbannade sexans väckning.

Bilder, bilder.

Publicerat: 2010-12-18 / 19:08:04 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Alla bilder är tagna av Anna. Nikon D300s och Tamron f 2,8 90 mm

Äh. Nu blir det mest bara bilder igen. Det är liksom bara kallt och händelselöst här för tillfället. Jag slapp i alla fall frysa fingrarna av mig idag - för vi samsas om enbart ett minneskort på grund av att systern har glömt sitt hemma.

En sneak peak

Publicerat: 2010-12-18 / 16:32:59 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Det var rätt vackert nere vid sjön idag.

Hurja vinter.

Publicerat: 2010-12-18 / 12:21:11 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
En nyvaken son

Okej, nu har vi nått trettigraders strecket i köket och det att Marius springer runt spritt språngande naken kanske tyder på att vi får lägga ner eldandet en stund.

/säger vi och klär på oss för en femtigraders temperaturomväxling

En salig blandning.

Publicerat: 2010-12-17 / 20:16:23 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Okej. Här kommer veckans säkerligen mest omotiverade inlägg, men det får ni ta.

Systern har alltså en ny systemkamera. En D300s. Den har jag längtat efter att få prova hela veckan.

Hon paketerade julklappar under min och Saras uppsyn. Nu är det bara Norgesystern Åsa (som är påväg hem) som saknas.

Elden sprakar i vedhällan och det är varmt och skönt.

Min far har väldigt fina och juliga gardiner.

Och så köpte jag en superfin plåtburk idag. Gissa varifrån.

Typ så.

Om en stund.

Publicerat: 2010-12-17 / 13:54:15 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag ska be om att få återkomma sen efter att jag värmt mig framför vedspisen, ätit, beundrat det julpyntade Kolebackhuset, läst Vasablad och när systern med nya värstingkameran har kommit hem.

Med tacksamhet.

Publicerat: 2010-12-16 / 20:14:08 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Jag trivs att bo granne med ett skidcenter. Ikväll pulkade vi. Gamlamomma som sprang upp och ner med Marius.

Jag fick egentligen den bästa julklappen idag. Ett dygns hjälpande hand från min mormor. Det är med harmoni i kroppen jag kryper ner i rena lakan, med glänsande golv, tom tvättkorg och packade väskor. Jag hoppas jag blir som hon när jag blir stor - att jag med glädje reser genom landet för att hjälpa mina barnbarn. Hon erbjöd sig dessutom komma hit och bo första veckan i februari, då som jag tänkt föda - precis som förra gången.

Lov.

Publicerat: 2010-12-16 / 11:50:34 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Så var det jullov från vårt andra hem till och med den tionde januari.Blomman.

Publicerat: 2010-12-15 / 19:50:01 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 6 kommentarer

Det är ju tacksamt att han i alla fall uppskattar det han får, även om det nu bara var meningen att vi skulle prova ovanpå pyjamasen och se om storleken var okej.

Just nu.

Publicerat: 2010-12-15 / 18:39:59 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Det blev ett pepparkaksbak till ikväll och det gick betydligt smidigare.

Pappan tog kappsäcken och skidorna och åkte iväg till Norge, och honom återser vi först om en vecka. I stället kom det en gamlamormor med tåget genom de finska skogarna, som hade sin ryggsäck fylld med köttbullar och pepparkaksdeg. Vi i vår tur styr våra vägar mot det österbottniska plattlandet på fredag för att påbörja julfirandet. Kan det bli bättre.

På julen ska man vara fin.

Publicerat: 2010-12-15 / 11:37:38 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 10 kommentarer
Marakattimarssi, Moonkids, Metsola, Marakattamarssi.

Jag hade inte tänkt köpa några speciella julkläder åt ungarna, eftersom det ofta brukar bli såna där engångsplagg. Celine har ju redan sin fina Muruklänning som jag loppisfyndade tidigare i höstas. Men så kliar det ändå i fingrarna att också få klä Marius i något fint på julaftonsmorgonen. Byxorna ovan finns bland alternativen.

Lönen för mödan

Publicerat: 2010-12-15 / 08:28:38 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer

På bilden är hon för övrigt en kopia av sin moster Åsa som liten.

Det finns en sak som den här flickan är alldeles fenomenal på. Och det är på att äta. Hon äter precis allt. Hon äter synnerligen enorma mängder och hon äter varenda sked helt och hållet själv.

I vår brödpåse finns alltid halvätna bröd. Osten brukar vara naggad i kanten av små framtänder. I fruktkorgen finns det bitmärken i bananerna och flera påbörjade äpplen. För hon är snabb också.

Och äntligen syns resultatet av att hon redan ätit själv i ett halvår. Det är med en imponerande precision hon hanterar sina bestick och man kunde placera henne vid nästan vilken vit linneduk som helst för att äta. För hon äter verkligen med klass. Sen att hon i övrigt inte är särskilt renlig och ordningssam av sig, jobbar vi vidare på...


/dagens skrytmoment överstökat

En friarhistoria.

Publicerat: 2010-12-14 / 20:05:20 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
I min lindriga bloggtorka påminde Anni mig att jag lovat berätta om när min man friade till mig. Så here we go:

Ringarna köptes redan ett halvår tidigare. Det var en ytterst kall januarimåndag och Thomas hade misslyckats fullständigt i helgens uttagningar till junior-vm och var totalt knäckt - den enda gången som han faktiskt varit nedbruten efter en tävling. Jag minns att vi gick på torget i Vasa när han föreslog att vi skulle gå och köpa ringar. Jag tyckte detta var hemskt pinsamt, men övertalades med tanken att det skulle ske längre fram i tiden. Det blev ett snabbt val av enkla och släta guldringar som vi fick med oss i en hjärtformad ask, och som hamnade i internatrummets byrålåda.

Senare samma sommar var jag en nybliven adertonåring. Vi bodde den sommaren, om jag minns rätt, i Molpe, men hälsade däremellan på i Pargas. I juli packade vi med tältet, sovsäckarna och kylväskan när vi åkte.

Vi kom ut ett dygn senare till Thomas morföräldrars sommarstuga i den väståboländska skärgården. Jag var alldeles överväldigad av det vackra klipplandskapet och mitt första besök på holmen. På stugan fanns halva släkten och vi fick sova i bastun nere vid vattnet. Thomas skulle ta mig med på en rundtur på ön med fyrhjulingen och samtidigt passade vi på att ta med tältet.

Vi körde på en dålig traktorstig genom tät skog. Den sista biten var vi tvungna att gå. Tältet slog vi upp på en öde, långgrund sandstrand före vi for tillbaka. Sedan inväntade vi kvällen.

På kvällen tackade vi för oss inne i stugan och sa godnatt. Tog våra färdigt packade väskor som väntade ute i bastun och smög längs med klipporna i den ljusa sommarnatten. Plötsligt överrumplar Thomas, då nioåriga lillebror och de nioåriga kusinerna oss, och springer jagande och skrattande efter oss. Vi var nog så förbannade när vi äntligen fick hem de små illbattingarna jagade igen.

Nåväl. Den natten sov jag ingenting, för jag var bara nervös och fylld av spänd förväntan. I mycket tidig gryning drog sedan Thomas upp tältduken och bad mig stiga ut i soluppgången. Där på den ödsliga stranden, i den något kyliga sommarmorgonen, lovade vi sedan varandra evig kärlek.


Nyförlovad. En skannad bild, "före digitalkamerornas tid". Men en dag som ändå är ett oförglömligt minne.

En stilstudie.

Publicerat: 2010-12-14 / 14:20:34 | Kategori: Ännu mera gravid | 8 kommentarer


Det är tomt tomt i mitt huvud. Jag vet inte vad jag ska skriva.

Julkrukor av egna barn.

Publicerat: 2010-12-14 / 12:38:30 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Dagens verk på öppna dagiset

Jag är ingen pysselvän. Jag är inte för något småknoppel överhuvudtaget. Därför blir jag så glad varje gång den goa barnträdgårdsläraren på det öppna dagiset orkar sitta och måla, pyssla och baka modellera med mina barn. Idag fixade de julkrukor.

Stimulera barn.

Publicerat: 2010-12-14 / 08:12:37 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Nu skall jag ta ett barn i varsin hand och bege mig till öppna dagiset. Det är evigheter sedan vi varit dit. Mest för att det har varit så otroligt många barn och föräldrar där hela hösten och det blivit väldigt stimmigt. Speciellt Marius som ger 100% i allt vad han gör, brukar bli väldigt trött och gnällig efter ett par timmar i den stojiga miljön. Men idag hoppas vi att alla andra inte tänkt som oss.

Min önskelista då.

Publicerat: 2010-12-13 / 15:02:01 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Jag har tillbringat ett par timmar i julträngseln på stan idag för julklappsinköp, och jag ångrade lite att jag inte heller i år satte mig ner framför datorn och klickade i stället. Mest för att undvika all hysterisk köpköpreklam, de långa köerna som beror på tröga inpaketerare och velandet fram och tillbaka mellan butikerna.

Dessutom är jag så ytlig och självvisk att jag mest går och dreglar efter prylar åt mig själv. För jag har då inga problem att göra en önskelista åt mig själv. Och den är i klass med en Hollywoodsfrus sådär prismässigt. v>
Jag vill ha ett nytt objektiv. Detta har jag sparat pengar till länge länge och skall beställa efter julen.

Allra helst skulle jag vilja uppgradera mitt kamerahus, men det får bli den dagen när jag blir rik.


Ett par vinterstövlar skulle inte sitta helt fel.
Parfymen. Som small i backen häromveckan.

Jag är kär i Marimekkos nya glasserie "korvar på sockorna" och tillbringaren är alldeles underbar.
Likaså är glasen.
Brödformar. Äger inga och skulle gärna vilja ha.

Mera Marimekko. Deras brickor är fina.

Ett smycke. Jag tycker om Kalevala.

Den individuella språkutvecklingen

Publicerat: 2010-12-13 / 07:46:36 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Celine går omkring och stular för sig själv och upprepar "oh shit oh shit" när hon försöker ta sig över dammsugarsladdarna. Marius i sin tur har börjat lära sig sina första finska ord och ropar "ei" åt sin syster när hon försöker ta någonting av honom och så säger han "heippa" till avsked. Efter en trög start på hans språkutveckling lär sig nu Celine och Marius samma tokiga språk tillsammans.

En dag i taget

Publicerat: 2010-12-12 / 19:46:55 | Kategori: Ännu mera gravid | 1 kommentarer
Det har varit en väldigt slitig vecka och kroppen börjar säga i från. Ryggen är ond alltsomoftast och min ork och energi sinar för varje vecka som går. Jag känner mig klumpig och osmidig, är tankspridd och glömsk som få - samtidigt som jag önskar att jag hade ett tålamod utan slut. Jag sover ändå relativt hyfsat om nätterna, vilket är räddningen för att orka dagarna. Och även om jag tycker tiden nästan går för snabbt, så börjar jag sakna min lite mer graciösa kropp. Jag hoppas på en lite piggare vecka 33.

Med stickasockorna fulla av pepparkaksdeg

Publicerat: 2010-12-12 / 11:18:41 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Att baka pepparkakor med en ettåring och tvååring gör man inte direkt för sin egen skull. Man kunde bespara sig en hel del möda i form av städning, tålamod och nerver. Men visst hade det ändå sin charm - även om pepparkakorna blev allt annat än estetiska. Och hellre det, än att följa med pappan för att åka fem timmar bil och stå hela dagen på en tävlingsplats i nitton köldgrader.

En till premiär.

Publicerat: 2010-12-11 / 17:56:18 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
300 meter nedanför oss finns en isplätt. Passligt för en 2,5-åring.

Än en gång imponerade han och var sjukt duktig för att vara första gången på skridskor.


Celine blir även hon duktigare att röra sig utomhus, vilket underlättar för oss alla.


En vilopaus.

Idag på skridskor. Letade fram loppisskorna åt Marius och begav oss ner för backen. Man skall inte underskatta en 2-åring - en sån kan mycket. Och jag kan riktigt se framför mig en tambur i vintertider om några år. Med åtminstone fem par vinterskor. Fem par skridskor. Säkert åtta par skidskor. Utöver detta ett antal par löpskor, vanliga skor och andra skor. Något stövelpar och ytterligare smält snö på det. Kiva, kiva.

En klänning.

Publicerat: 2010-12-11 / 12:24:02 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
+
Celine tre veckor vs. Celine femton månader. I en något kortare och mer urtvättad klänning.

Behöver.

Publicerat: 2010-12-11 / 07:44:31 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Har någon ett suveränt bra recept på pepparkaksdeg att dela med sig av? Tack.

Dagen idag.

Publicerat: 2010-12-10 / 19:13:39 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Med en jacka som ett korvskinn och pissluckan på vid gavel, var det närmast en frysa-ihjäl-upplevelse ute idag.

Jag blev lite less på herr Professor som matade mig med nio essäfrågor på nittio minuter klockan åtta i morse, och trots att jag skrev för brinnkära livet, så hann jag inte med fler än sex. Min irritation fortsatte när jag entrade hemmet igen och vi fortfarande var utan vatten efter ett vattenläckage i området igår. Man var nog så handikappad över att inte kunna spola ner skiten i vessan, tvätta händerna, dricka morgonkaffe och göra något åt diskhögen som bara växte. Som tur vad åtgärdades problemet ändå under dagen. På eftermiddagen gjorde vi säkerligen årets kallaste pulkatur då minusgraderna var många och vinden var hård - det bäddade dock för en tidig och lugn kväll för ungarna, som somnade som två ljus för en timme sedan.

Hur svårt kan det vara?

Publicerat: 2010-12-10 / 11:52:45 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer


Att pissa på pottan, efter att man gått omkring och hållit sig i fem timmar? Nej, så medveten är hon att hon antingen hämtar hon en blöja för att kissa två liter i den eller så börjar hon gråta och kissar i trosorna och är alldeles olycklig över det. Men däremellan kan hon nog springa på pottan sjuttonhundra gånger.

Och nej.
Jag tycker inte blöjbyten är det roligaste i småbarnsvardagen och jag sticker inte under stol med att jag hoppas att Celine blir torr så fort som möjligt. Måste bara få hem våra utlånade träningsbyxor, så kanske vi får kläm på pottans exakta upgift - för någon jag-måste-ha-en-blöja-för-att-kunna-kissa -ovana tänker vi inte introducera.

P.S Och när vi nu ändå är inne på kiss, så fick vi äntligen vår dammsugare igår, som var på service i exakt åtta veckor. Det kallar jag service.

Tentläsning

Publicerat: 2010-12-09 / 20:56:38 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Jag önskar jag vore hypermotiverad över att läsa kvalitativa forskningsanalyser för att kunna skriva morgondagens tenter ur världen. Men hur jag än kämpar med powerpointanteckningarna så faller ögonen fast på varje slide och stolparna förblir betydelselösa. Och som den sista-minuten-människa jag är när det kommer till skolan, så får jag ta till det beprövade studiemetoden och ställa väckarklockan okristligt tidigt i morgon bitti för supereffektiv genomgång av materialet. Då brukar jag jobba som allra bäst - som den morgonmänniska jag i grund och botten är.

Mat och ännu mera mat

Publicerat: 2010-12-09 / 17:37:07 | Kategori: Recept | 12 kommentarer

Det ger en förnöjsam känsla när man orkar göra en hel måltid med riktigt rejäl husmanskost. För den inspirationen behöver man ibland plocka fram Marthas gamla hederliga kokbok. För mycket av vardagen med två små barn kretsar kring mat- och matlagning. Vad åt ni ikväll? Eller igår kväll?


/mamman som likt en pensionär redan funderar på morgondagens lunch

På Spotify

Publicerat: 2010-12-09 / 14:11:57 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Jag är urusel på musik, därför är det ingenting som förekommer i min blogg. Förutom nu, då jag tipsar om Sarah Dawn Finers julskiva - såtillvida att jag inte är sist i världen att höra om årets kritikerrosade julalbum. Varmt, vackert och rofyllt tycker jag - speciellt om man tröttnat på denna.

En spädis

Publicerat: 2010-12-09 / 09:40:59 | Kategori: Ännu mera gravid | 3 kommentarer
Jag är installerad på
biblioteket. Försöker förbereda mig inför morgondagens två tenter. Irriterar mig över grupparbetet som försiggår bredvid mig trots att jag sitter i en läsesal med tystnad - men förmår inte heller flytta mig. Orkar inte riktigt koncentrera mig på vare sig det ena eller det andra och i magen är det ett himla liv.

Och min svarta tröja är alldeles kladdig. Jag hade det ombokade rådgivningsbesöket som jag ytterligare bokade om en gång, i morse. Gynläkaren sprutade ut en halv tub gel på magen och hade sedan slut på papper. Och förutom att gräva mig mellan benen, gjorde hon också ultraljud och en viktuppskattning. Men hon pratar och berättar inget i onödan. Hon frågade om mitt modersmål var svenska och så berättade hon att bebisen vägde ungefär 1600 gram. Det är något i underkant, men jag har inte fött så stora ungar förr heller. Barnet låg med huvudet neråt, men var fortfarande kapabel att svänga sig. Det var allt, så jag tackade för mig och gick.

P.S Jag har förresten sjukt bra blod. 140 idag i hemoglobin utan att någonsin ätit extra järn. Mitt normalvärde brukar ligga någonstans mellan 150 och 160 - nästan så jag vore ett fall för dopning.

Dagen på vägen

Publicerat: 2010-12-08 / 20:54:22 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Vi rullade ut på riksfyran norrut lite senare än vi tänkt, ty vi sov ända till åtta i morse. Vi märkte att stickkontakten till dvd-spelaren gått sönder och meddelade ungarna att de var tvungna att gilla läget utan Mumin. Vi svängde av på Kokkolavägen, bränslelampan började lysa. Vi körde igenom Saarijärvi och jag påpekade tankningen. Det var absolut ingen panik, svarade min man självsäkert. Vi klarar oss gott till vårt stammisställe i Kyyjärvi. I baksätet kastade Marius och Celine nallarna mellan sig, fnittrade och lekte tittut bakom nackstöden på sina bilstolar. Emellanåt körde vi förbi någon hästhage som Marius larmade om, men jag satt mest sammanbiten o ch räknade kilometrar.

Plötsligt ströp sig motorn och Thomas svor bredvid mig. Javisst var vi utan bränsle. Sex kilometer från bensinstationen. Jag slog upp datorn, googlade. Vi hade båda lite batteri i våra telefoner men efter några samtal var en dieselkagg på väg. Jag satt och halvsurade och matade bak äpplen, morötter och gurka åt de rastlösa ungarna. Efter en halvtimme vid dikesrenen kunde vi fortsätta färden för att tanka ytterligare sjuttio liter.

Klockan hade redan hunnit bli halv tolv. I Lapua låg det en bil i diket. Men det var bara en vanlig utkörning och läget såg ut att vara under kontroll, så vi fortsatte förbi olycksplatsen. Strax därefter svängde vi norrut igen. I baksätet var det tyst och lugnt, medan vi susade över snöbeklädda slätter i strålande solsken. Vi körde förbi Vöråskylten - där vi en gång bodde, genom litet samhälle efter litet samhälle. Vid Holmenkangas bytte språket plötsligt till svenska och vi befann oss i Österbotten.


Efter fyra timmar rullade vi äntligen in på deras gård. Vi fick mat och vi fick födelsedagskaka. Vi skidade och vi umgicks, i några timmar som gick alltför snabbt. Kvällen och en hemfärd var ett faktum och det var bara att packa in sig i bilen igen. Marius och Celine fortsatte med sin kasta-nallar-lek i det kolsvarta baksätet. Med 170 kilometer kvar hem, lessnade dock Celine och började gnälla. Vi fick ändra vår tilltänkta resplan och vek in på en halvsjaskig mack i Alajärvi. Beställde två portioner potatismos och köttbullar och trots pulver och halvfabrikat, så slevade vi in med god aptit där vi satt bordet bredvid byns lokala gubbar.

Därefter gick det bättre igen. Emellanåt kom det någon långtradare emot, men mest var det tyst. I Karstulas skogar blev Marius kissnödig. Det kom dock inget på den där kalla busshållsplatsen i mörket mitt ut i ingenstans. Med åttio kilometer kvar somnade de båda och Marius snarkningar fyllde baksätet samtidigt som x3m slutade att höras. Jag satt mest och skruvade på mig, för stillasittandet började bli tungt för min stackars gravida kropp. Sen vek vi ändå ut på fyran igen och vi fick köra i lampor den sista halvtimmen hem. Och lika bra som alltid kändes det att se Laajavuoriskyltarna och köra uppförsbacken med den upplysta hoppbacken i bakgrunden.

Det var den onsdagen med åtta timmar i bil.

Allt möjligt.

Publicerat: 2010-12-08 / 08:49:48 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Övar. Med två händer och en sjal. Jag har inte sjalat med trikåsjal tidigare men nu ska jag.

Om man inte har något speciellt för sig på en onsdag, så kan man hoppa i bilen, köra trehundra kilometer för att gå på födelsedagskalas och sedan köra trehundra kilometer hem igen. Det ger även en ypperlig chans att planera de kommande veckornas program, fundera på julklappsinköp och bara ägna sig åt reflektioner.
.
/familjen på de välbekanta vägarna, mot gudsonen i Nykarleby

Pssst. Gillar man Kimperis mössor och tomteluvor och gillar Kimperi på Facebook så får man ännu idag -15% på alla mössor och luvor med koden FB -15%.

Vardagligt.

Publicerat: 2010-12-07 / 20:31:00 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Idag delade vi på oss med ungarna. Det händer inte särskilt ofta. Jag valde Marius och mathandling. Mest för att han är lättare att ha och göra med än sin syster till envisbrud. Så vi strosade omkring hand i hand på Kodin Ykkönen. Gick på café. Köpte sockor på Lindex och handlade mat på Prisma.

Något mer hade jag inte på hjärtat.

Förstärkningarna.

Publicerat: 2010-12-07 / 15:59:25 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
När vi går förbi godishyllan i butiken utbrister Marius Titta mamma och pekar mot plastburkarna med lösgodis. Jag svarar med att fnysa usch kakka äckligt blää tillbaka, varpå sonen upprepar detsamma.

1-0 mama.

Mera finskt

Publicerat: 2010-12-07 / 12:29:46 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 3 kommentarer
Alla bilder från www.punainennorsu.com.

Visst är finnarna ett kreativt folk. Och förutom vackert glas, porslin, möbler och Marimekko, finns det också ett antal mindre barnklädesföretag i skymundan av de stora klädeskedjorna- och märkena. Punainen Norsu är ett av dem. Alla deras kläder är tillverkade och sydda i Finland, kläderna görs av återvunnen tyg - t.ex. gamla gardinkappor och tack vare detta är inget plagg det andra likt. Tyvärr syns unikheten och inhemskheten också i priset. Men vackra för ögonen är ändå deras kläder.

Svansen.

Publicerat: 2010-12-07 / 07:44:48 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Först kommer Marius. Två och en halv sekund efteråt kommer Celine. Alltid. Det är ett hiskeligt sjå med tomtar och nissar här för tillfället. Såtillvida att man till och med måste klättra upp på köksbänken för att se om någon kanske smyger på backen. Hur man nu sen förklarar att det ännu är sjutton dagar kvar.

Min kökskumpan.

Publicerat: 2010-12-06 / 19:28:34 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi hade gäster ikväll och jag skulle fotografera den mästerliga blåbärspajen innan deras ankomst. En annan var het på gröten och följde inte riktigt mina instruktioner medan jag kikade genom kameralinsen.

För de intresserade.

Publicerat: 2010-12-06 / 12:18:33 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 2 kommentarer
Eftersom Celines förtjusande mössa har samlat många frågor, så passar jag på att tipsa om att det lilla företaget Bonkeli Mini nu säljer utvalda produkter för -30% fram tills den elfte december. Ekologiskt, återanvänt och handmade är deras koncept. HÄR.

En stilstudie

Publicerat: 2010-12-06 / 11:26:45 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Plötsligt stod han pall för nedförsbackarna och jag leker med tanken att släpa* honom till slalombacken.*Släpa och släpa. Han var nog redan påväg idag ifall han skulle haft en hjälm på huvudet.

I sexti runda slängar

Publicerat: 2010-12-05 / 19:29:03 | Kategori: Ännu mera gravid | 8 kommentarer
Två futtiga månader. Men ändå två långa vintermånader. Och säkerligen två rätt tunga månader.

Det är alltså två månader tills det är tänkt att jag skall föda. Den sjunde. Och vi börjar för första gången fundera vad vi gett oss in på. Det är ju inte så det att det skulle finnas tillräckligt att göra med en ettåring och en tvååring. Bara det där påklädningshelvetet. Och utfodrandet, med mat under bordet och utspilld mjölk. Pottorna som skall tömmas och blöjorna som skall bytas. Två barn som skall tröstas och pussas och kramas omvartannat. Sen ytterligare en nyföding på det. Fast egentligen är jag väl inte särskilt orolig - jag önskar bara att vi får ett friskt barn. För på något vis är vi ändå så inkörda i systemet, det blir bara ännu lite mera jobb.

Idag hade vi Celines gudföräldrar från Helsingfors på besök. De hade med sig hängvaggan som vi köpt av dem. Sedan Celine föddes har vi flyttat in ett 'kontor' i sovrummet och har således inte rum för någon golvvagga längre - därför blir denna bra som skall skruvas upp i taket. Men den hamnar nog in i förrådet - några veckor till. Veckor som förmodligen kommer att gå obarmhärtigt snabbt. Hej graviditetsvecka 32.

Utmaningen.

Publicerat: 2010-12-05 / 15:00:00 | Kategori: Allmänt | 20 kommentarer
Nu vet jag inte egentligen hur läget är i andra städer och kommuner, men om det är något Jyväskylä är bra på, så är det barn, unga och idrott. Och det syns också i verkligheten. Idag var det en sån där idrottsdag, igen. Det brukar vara ungefär en gång i månaden. I stora friidrottshallen, en miljon olika redskap, banor, bollspel och stationer. En massa funktionärer, servering, ansiktsmålning, jultomtar och -nissar. För två euro per person.

Och det värmer mitt idrottsliga hjärta så. Att se alla de glada ungarna och de rödbrusiga kinderna. Föräldrarna och barnen tillsammans. Jag önskade bara att andra kommuners beslutsfattare skulle sitta där på läktaren och se på. Fast det var ganska svettigt att ensam hålla reda på sina egna två barn i en stor hall med tusentalet andra barn och föräldrar.

"Mamma, här får du min tutt"

Publicerat: 2010-12-04 / 14:00:15 | Kategori: Allmänt | 19 kommentarer
Det var den parfymen

Jag fumlade när jag skulle lägga den dyrbara favoritdoften, som jag fick i morgongåva av min make, i asken och flaskan slant ur handen rakt i klinkersgolvet. På ett ögonblick låg flaskan i flertalet bitar och parfymen spred sig över badrumsgolvet. Jag blev så himla ledsen och förbannad på mig själv, och brast ut i gråt efter diverse svordomar.

Marius och Celine kom springande, den ena mer bekymrad än den andra, och Marius stod och pajade på håret samtidigt som Celine kröp upp i famnen och jag hulkade mellan tårarna. Sedan hämtade Marius högpallen, klättrade upp i tuttskåpet, hämtade en tutt och kom och sträckte fram handen. "Dää, mamma" sa han och så gav han mig en puss på kinden.

Barnslig.

Publicerat: 2010-12-04 / 09:00:28 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
När jag tittar på den här bilden, så förstår jag nog varför jag alltid, utan undantag*, hamnar att visa mina identitetshandlingar när jag skall köpa något alkoholrelaterat. Likasom jag häromveckan hamnade att styrka min identitet trots sex och ett halvt år som myndig, när jag med magen i vädret skulle köpa en flaska Blossa glögg som födelsedagspresent åt min vän. Fast jag har kommit till det skedet att jag mer än gärna visar upp mitt körkort och flinar lite extra.

*Eller ett undantag. I höstas när jag kom med båda ungarna i en sån där bilhandelskärra + fyra matkassar och skulle ha en flaska vitt till kräftskivan, så behövde jag för första gången i mitt liv inte visa papper.


(Och egentligen tycker jag det är skitbra att de är så noggranna med åldern och kollar en gång extra!)

Tomt.

Publicerat: 2010-12-03 / 19:10:55 | Kategori: Allmänt | 9 kommentarer
Det har varit väldigt mycket blogg det senaste veckorna och det är ren lättnad att bloggalan lägger sig. Jag fick en hel del bloggrelaterade frågor häromkvällen. Som om min blogg ändrats från det att jag började skriva? Och ja, det har den. Då var det mer rapportering om dagen. Jag skrev mer om Marius utveckling, när han lärde sig nya saker och det kändes inte lika noga med text och bild. Det var också lättare att tycka saker med färre läsare. Däremot var bloggen mera ensidig och höll en ojämnare nivå. Jag lade inte heller ner långt så mycket tid då som nu. Och så sprang jag inte med kameran på axeln vart jag än gick. Men om jag bara utgår från läsarantalet, så torde ändå bloggen har utvecklats i positiv riktning - eller?

Just nu är jag ändå väldigt tom i huvudet och skall ligga lågt med bloggandet i några dagar. Ibland blir det för mycket. Och så måste jag ta tag i en riktig rejäl julstädning och ägna mig åt skolarbete.

Jag tipsar vidare.

Publicerat: 2010-12-02 / 18:47:19 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Det har gått oss lite
förbi det här med julkalendrar. Eller vi har helt enkelt skitit i det. Ifjol var det skoj, första gången, med Marius. Han hade ett litet paket varje i morgon i sin strumpa. Men så övervägde jag 48 krimskramspaket i år, eller 24 paket och en strid varje morgon när det ena barnet inte får något paket. Och så samma förklaring i tjugofyra dagar på det.

Men så såg jag en god idé i Pyssellisas blogg. En aktivitetskalender. Vilket innebär en ny aktivitet bakom varje lucka. En dag simning, en dag pepparkaksbak, en dag i pulkabacken, en dag i ny lekpark, favoritmaten eller vad som helst. Och det kunde man alltid bara bestämma kvällen innan, när man ser hur följande dag utvecklar sig. Kanske vi börjar med en julkalender från lucka fem i alla fall.

Pappans rapporter.

Publicerat: 2010-12-02 / 13:43:23 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Samtal 1: "Alltså, vad är det här för klossar och saker som de har spritt ut över hela vardagsrumsgolvet?!
Jag: "Hrmpf, det är deras julklappar".


Sms 1: "Visst är det okej att äta köttbullar, franskisar och knackkorv när man är ensam hemma med pappa?:)"


Samtal 2: "Marius kissade i sängen i natt och hundskrället blev blött. Hur gör jag?"Fast det är inte så att jag på något sätt skulle ha varit orolig eller bekymrad. Jag har mest varit lite skadeglad i smyg.

Människorna.

Publicerat: 2010-12-02 / 11:35:35 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Amanda, Linn, Malenami, jag och Dolce Bambini


Jag sitter i tåget,
lite trött i ögat, och försöker minnas alla bloggnördar jag träffade igår. Malena var precis lika härlig som hennes blogg låtit tala. Bitte var en glad och go österbottnisk Åbobo. Daniel var allt annat än blyg och bjöd på sig själv. Anna-Maria var en trevlig ålänning. Snigeln Harald, som jag köpte min gravidjacka av, kom och sa hej. Amanda var en himla ödmjuk människa. Jemppa var även hon en ny bekantskap för mig. Pratade också lite med Peppe och bytte många ord med Michaela som har en son lika gammal som Celine. Och så Linn förstås, men henne har jag ju träffat förr. I slutet av kvällen kom också Mari fram och sa hej.


Och så ber jag om ursäkt på förhand för alla som jag glömde att räkna upp.

Nati.

Publicerat: 2010-12-01 / 23:31:54 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Förutom avsaknaden av stolar för gravida kvinnors ryggar och käk för ett matvrak som mig, så var Bloggpriset 2010 en lyckad tillställning. Ja, och det att det inte blev någon Salem al Fakir på grund av diverse flygstrejker (eller vad det nu var). Linn kammade inte helt oväntat hem Årets blogg, vilket hon var mer än värd. Mer om det ena och det andra i morgon. Mina bilder var bara få och dåliga.

VIP

Publicerat: 2010-12-01 / 17:05:05 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Med världens sämsta bild kan jag inte annat än tacka för att ni läser och för alla röster ni har gett mig. Nu går mama med Kakkakaffe på gala!

Kändisspan.

Publicerat: 2010-12-01 / 14:31:16 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
Jag sitter här, sida vid sida med mästerkocken Paul Svensson. Nu skulle jag ha en ypperlig chans till gästbloggare. Bara jag skulle våga.

Från igår då.

Publicerat: 2010-12-01 / 14:19:28 | Kategori: Barnkläder och andra prylar | 0 kommentarer
Jag höll mig mest till en reakorg igår. För ungarna har inte direkt skriande brist på kläder för tillfället. Därför blev det 'bara' en body till lilleman och två par trosor åt Celine. Och så köpte jag Kimperis populära trikåsjal. Den lär ni ska få se mer av.

I tåget.

Publicerat: 2010-12-01 / 12:56:44 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer
Nå nu är också jag äntligen påväg. Det är ren njutning att åka tåg utan barn. Jag fixade håret i Jyväskylä innan avfärd. Men det är bråttom bråttom när jag kommer till Hesa. Over and out för tillfället (dåligt internet).

Alla knep är tillåtna

Publicerat: 2010-12-01 / 08:41:21 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Ett annat sätt (förutom mariekex) för att få något gjort, typ att packa en väska utan att någon river ut allt, är att låta dammsugaren* gå mitt på vardagsrumsgolvet, ty då försvinner oftast ungarna in på det egna rummet.

/halvstressad mamma med tajt tidsschema idag
*OBS! Vi är inne på den sjunde veckan utan vår egna dammsugare, vi har dock en skruttig låne. Död åt Musta Pörssi.

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com