Lyckligt lottad

Publicerat: 2009-07-31 / 11:06:26 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
När jag som höggravid springer med spänstiga gasellsteg efter mitt vilddjur till unge eller när jag stegar förbi vanliga dödliga fotgängare på gatan med vagnen, så känner jag mig som skapt för att bära barn. Inte en gravidkrämpa så långt ögat kan nå. Och visst hoppade jag längd i den trettisjunde graviditetsveckan av fyrtio också med Marius. Jag antar ändå att de tio åren med tusentalstimmar träning också spelar en positiv roll. Likt förbannat är jag oändligt trött på att vara gravid för tillfället.

Också en bransch

Publicerat: 2009-07-30 / 21:19:10 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Antal inköpta mammaplagg denna graviditet: 1
Antal använda mammaplagg denna graviditet: 1

Summa summarum: Mammakläder© är bara business.

Cash, cash

Publicerat: 2009-07-30 / 15:13:18 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Jag får ju den lägsta moderskaps- och föräldrapenningen, eftersom jag "bara" studerat och inte hunnit jobba något. Och studera heltid på högskolenivå räknas ju inte som ett riktigt jobb. Men från och med årsskiftet höjdes minimipengen med över en tredjedel (vilken jag å andra sidan inte hann få mer än en månad innan min vårdledighet började). Men nu kommer jag ju alltså att få den höjda minimipengen under hela föräldraledigheten. Dessutom kommer jag att få cash för att ha Marius hemma och inte behöver vi betala dagisavgifter heller. Halleluja, jag kommer ju att bli rik av bara farten.


Rally för hela slanten

Publicerat: 2009-07-30 / 09:29:58 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
VM-rallyt har intagit Jyväskylä och det råder kaotisk rallyyra i hela stan. Under morgonen har det varit testkörning i skogen här bakom oss och vi har varit och tittat och sett världstjärnor som Loeb, Hirvonen och Solberg. Med häftiga ljud, fina bilar och hård fart kunde man inte annat än, som icke vanligtvis rallyintresserad, vara imponerad. Eftersom de tävlanden bor på hotellet femhundra meter härifrån, lär vi ändå få vår dos rallybilar innan helgen är slut. Marius filmades också, så vem vet om han hamnar i tv...

Född fisk

Publicerat: 2009-07-29 / 19:23:41 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer

Så här ser det då ut då Marius intar vattnet. Och så här ser det ut tills någon lyfter ungen ur vattnet. Så lämna boken och tidningen hemma om ni skall och simma med oss. Och ta med simdräkten. Sola kan man göra i vattnet också.

Hemmaliv

Publicerat: 2009-07-29 / 18:36:24 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
I väntan på en video som jag för tillfället håller på och laddar upp på Youtube (och som kommer upp på bloggen under kvällen), så kan jag berätta att det senaste bloggfria dygnet inte bjudit på några större stordåd. Vi befinner oss som brukligt på stranden och däremellan städar, vilar, och äter vi. Faktiskt inte mer än det för tillfället.

Förlossningsplan del 2

Publicerat: 2009-07-28 / 18:19:39 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Drömförlossningen:

Värkarna startar under eftermiddagen, vi ringer in barnvakter och förbereder det sista. Nattar Marius vid 19 och åker därefter till BB. Föder under kvällen/nattens lopp. Mor och unge mår bra. Under förmiddagen görs läkargranskningen och vi får klartecken att åka hem under dagen. Uppdraget slutfört.

Förlossningsplan del 1
.

Ett inlägg dedikerat till min far

Publicerat: 2009-07-28 / 11:05:52 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Grattis på födelsedagen önskar oss i Jyväskylä!

Bebisfrossa

Publicerat: 2009-07-27 / 19:18:47 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Shopping och kläder är något som jag inte brukar ägna någon större uppmärksamhet åt i min blogg men bland den massiva hög post som väntade oss hos grannarna i morse, fanns också några trevliga paket att öppna. Med diverse sparade presentkort och den svaga svenska kronan, så har både lillasyster och Marius fått sig några nya plagg i garderoben. Min bebislängtan växte sig ännu större och jag har suttit och tummat de minimala plaggen samtidigt som jag förundrats över att vi snart sitter med ett spädbarn i famnen igen.

Blandade kläder i storlekarna 56-68 åt syster

Ett annat dagsverke

Publicerat: 2009-07-27 / 15:17:26 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Hur mycket får man kräva av ens högra hand som varit ledig i två veckor?

Dagens femte maskin snurrar. Ännu återstår två. Tack vädergud för värme och solsken.

Dopdag

Publicerat: 2009-07-27 / 10:48:02 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Men det var inte så att vi skulle ha kommit på det själva. För ett år sedan, på fjolårets varmaste dag, döptes vår älskade unge i Pargas kyrka.

Åter till verkligheten

Publicerat: 2009-07-26 / 22:07:46 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Tretton dagar senare kan jag särskilt meddela min far, svärmor och mormor att ni inte behöver vara oroliga längre, för vi befinner oss åter i hemmets trygga vrår och två kilometer från BB. Vi (jag och Marius) har kanske tänkt vara hemma ända tills jag ska föda nu. I alla fall i hemlandet. Thomas å sin sida åker iväg på läger igen nästa vecka.

Resan gick i övrigt bra sånär som på en liten sammankomst med den estniska politsei. Tack vare lite språkkrångel och förmodligen invecklad byråkrati, klarade vi oss med blotta förskräckelsen och en varning. Båten kom också tidigare i land i Helsingfors än vad jag trodde och med timmarna på vår sida så hann vi hem redan på det här dygnet.

I morgon

Publicerat: 2009-07-25 / 20:12:46 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

På väg på ett kvällsdopp

Vi beger oss härifrån direkt efter en tidig lunch i morgon och framför oss har vi en resa på tolv, tretton timmar om allt går bra hela vägen. Vi hoppas följaktligen rulla in på Auvilanperä någongång ettiden natten till måndag.

Blyg? Inte än i alla fall.

Publicerat: 2009-07-25 / 18:44:31 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Marius har tre gånger under sitt ettåriga liv varit blyg. Den första gången var i simhallen när han var omkring ett halvt år gammal och några gamla tanter ställde sig ovanför honom och plåttrade en värre än en annan på finska. Andra gången, cirka tre månader senare, var vi i Molpe och morfar kom in för att säga hejdå i full fiskarmundering då tårarna började spruta. Den tredje gången som ungen uppvisade blyghetstecken var när vår vän och landslagssprintern Jesse, med sin längd på nästan två meter och med sin djupa stämma, hjälpte oss att flytta i maj. Han är således inte särskilt folkskygg den där vår son.

Den nya Ronaldo?

Publicerat: 2009-07-25 / 10:22:08 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Marius har vid 14 månaders ålder redan fått många karriärer och framtider förutspådda åt sig. De flesta handlar om idrott. Den senaste karriären i raden är fotbollsproffs. Tufotad är han också!

Tere, tere (hej på estniska)

Publicerat: 2009-07-25 / 08:02:11 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Vi inleder vår
sista hela dag här i Otepää

Pappa: "Hördu Marius, tycker du om att vara på läger?
Marius: "Da-da-da-da..."
Pappa: "Ja, om pappa skidar hårt så ska vi ännu fara på måååånga läger. Italien, Österrike, Nya Zeeland, kanske Kanada...
Mamma: "Ut på träning!"

När liten blir stor

Publicerat: 2009-07-24 / 20:09:45 | Kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Bild från när jag avslöjade
den stora nyheten. Marius 9 månader.

Marius lever sina sista dagar i ensamhet med mamma och pappa, totalt ovetandes om att han snart måste dela tiden med en liten, skrikande bebis som ska äta hela tiden. Han är alldeles för liten för att förstå, och vi har inte ens försökt förklara för honom att mamma har en lillasyster i magen. För honom kommer mamma helt plötsligt att komma hem med en liten bebis.

Vi har ändå valt att inte desto mera fundera på hur ungen kommer att reagera. För det kan vi trots allt inte veta på förhand. Jag hoppas dock att Marius stora intresse för andra barn och bebisar skall göra att han inte blir svartsjuk. Däremot kommer vi att få vara nog aktsamma, eftersom Marius mer än gärna kramas, pussas och pajas till höger och vänster, och det ju är en viss skillnad att handskas med nyfödda bebisar och stora bebisar. I stället är det väl amningen som jag för tillfället grubblar över mest. Eftersom Marius har noll intresse för böcker och bara lite mer intresse för tv, så undrar jag vad jag skall sysselsätta honom med under tiden den andra skall utfodras. Jag hoppas att sjalen kommer att fungera, för annars hinner nog vår busunge riva hela huset...

Dagens lilla utflykt

Publicerat: 2009-07-24 / 19:06:26 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Simma är det bästa vi vet!

När pappa hade viloeftermiddag tog vi en runda med bilen ut på den estniska vischan med den lilla staden Võru som mål, som ligger som sista större utpost före gränsen till Ryssland och Lettland. Estland är på så vis intressant, eftersom det idag finns en hel del rikt folk, vilket syns bland annat i boende och fina bilar, medan många också bor i fallfärdiga ruckel och kör ruttna Lada. Och ju längre bort från städerna man kommer, desto billigare är det.

I Võru strosade vi mest omkring, åt glass och så hittade vi naturligtvis en strand. På hemvägen tittade vi på kossor och så simmade vi den tredje gången vid den tredje stranden denna dag. Men detta räckte gott och väl som program för oss idag.

Vinterhalare i sommarvärme

Publicerat: 2009-07-23 / 20:22:27 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Även kvällarna tenderar att bli rätt långrandiga då sambon har diverse program och ungen drar tunga stockar. Då är det tur att jag har min vän datorn. Jag har de senaste kvällarna, så här mitt i högsommaren, plöjt genom nätbutik efter nätbutik i jakt på en vinterhalare. Jag trodde att jag skulle vara ensam om denna brilljanta idé, men fjolårets vinteroveraller har sålts lika snabbt som glassarna har smultit i solskenet och valmöjligheterna har blivit färre för var dag som gått. Å andra sidan är reorna just nu de bästa, eftersom höstens och vinterns kläder snart ska in i butikerna.

Från
Norrbaggen

Trots att jag redan köpte en vinterhalare på rean i vintras, så har jag insett att vi med vår unge inte kommer att klara oss med endast en overall. Dessutom krävs det rejäla kläder när vi tillbringar långa vinterdagar utomhus i samband med pappas tävlingar. Efter att ha hört mycket dåligt om Reimas överskattade ytterkläder med både dålig hållbarhet, usel kundservice och reklamation - i kombination med högt pris, så valde jag denna gång att satsa ett helt barnbidrag i den norska halaren av märket Troll. Enligt beskrivningen låter det som en fullkomlig halare - vad verkligheten visar återstår att se. Men vädret skall banne mig inte stoppa oss från att vara ute.

Lite mer action, tack!

Publicerat: 2009-07-23 / 18:48:18 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer
Våra dagar här i Otepää börjar te sig allt mer rutinmässiga och odramatiska, och det är inte så att jag och Marius börjar önska oss lite mer action i tillvaron. Far tränar på tillsammans med de andra pojkarna och däremellan är det mat och vila som gäller. Till all lycka har det varit sommarväder idag igen efter några sämre dagar, så vi har varit till stranden twice.

Gravidstatus

Publicerat: 2009-07-22 / 19:42:31 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

I inledningen av den trettiofjärde graviditetsveckan

Jag har hittills inte känt av vare sig sammandragningar eller förvärkar (vilket jag i och för sig inte gjorde med Marius heller förrän förlossningen började) och att jag, som jag önskar, skulle föda om en månad, känns i detta nu väldigt orealistiskt. Även om det börjar känns lite uttjatat, så mår jag fortfarande toppen utan några som helst krämpor. Och vad är inte bättre än det.

Ännu har vi inte heller hunnit förbereda desto mer för systers nedkomst, eftersom vi har varit på resande fot så gott som hela sommaren. Men vaggan borde vara på ingång i början av augusti och jag väntar mig ett par paket med bebiskläder i postlådan när vi kommer hem.

Då vi har tråkigt

Publicerat: 2009-07-22 / 18:41:10 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hotellet vi bor på heter Björnidet. Här har vi lånat stora nallen från reception.

Två dagar med uselt väder i kombination med ett hotellrum på några kvadratmeter, ledde till att mor och son nästan klättrade på väggarna när denna dag äntligen blev läggdags för Marius. Detta trots att vi tillbringat över fyra timmar utomhus i mer eller mindre regn. De rena plaggen i väskorna blir också allt färre och det är skönt att det trots allt inte är mer än fyra dagar kvar av vår vistelse här.

I övrigt har Marius utökat sin tandskara med tand nummer fem. Det är säkert två veckor sedan jag nämnde i tandproduktionen och idag tittade den äntligen igenom. Det kan kallas segt.

På nytt place

Publicerat: 2009-07-21 / 20:22:41 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Eftersom det på våra breddgrader långt ifrån är mörkt klockan sju sommartid och mörkläggningsgardiner är en sällsynthet i hotellrum, så får man lösa problemet på annat sätt. Dock har det ändå inte varit tillräckligt då vi haft tidigare väckningar än vanligt.

Nu befinner vi oss på ett nytt hotell och bytte vi ner oss från närheten till stranden, så bytte vi upp oss på standarden på hotellrummet. Ungen reagerar inte överhuvudtaget på att vi flyttar och sover hur som helst, bara han har sin nalle så är han nöjd.

Dagen i övrigt tillbringade vi i Estlands näststörsta stad, Tartu, där shoppingutbudet överraskade positivt. Det var rejäla reor på allt i butikerna och jag i mitt gravida tillstånd hittade kläder som aldrig förr. Dessutom känner man sig som finländare ganska rik i detta land. Till exempel: hela familjen åt lunch idag i en snygg bistro mitt i stan, husmanskost i form av potatis, kalkonsås, sallad, bröd, mjölk, äppeljuice med kaffe och gräddbulle till efterrätt. Prislapp: 8,80 euro för hela köret.

Eva tycker till

Publicerat: 2009-07-21 / 16:01:14 | Kategori: Allmänt | 23 kommentarer

Jag kan bli så upprörd. Speciellt nattetid då jag sovit middagsvila igen. Att jag inte lär mig. Det handlar om det här med dagis. OBS! Dagis då stort syskon får ett litet syskon.


Jag vet inte om det är en trend det här med dagis? Eller har vi för mycket pengar?  Eller är vi i dagens läge bara så förbannat lata att vi inte ens har tid och ork ta hand om våra egna barn? Det är med risk för att inte få medhållning som jag skriver detta inlägg, eftersom de ibland känns som jag är kärringen mot strömmen då jag faktiskt har tänkt vara hemma med BÅDE Marius och lillasyster. Att inte Marius skall läggas i dagis som ettåring medan jag är hemma med en nyfödd skrutt.

Dessa argument brukar ofta synas i samband med FÖR-dagis:


-Den nyfödda måste också få ha samma egentid med mamma som den förstfödda hade.

Självklart. Mamma ammar den lilla, byter, sjunger och gullar. Pappa far ut och cyklar, sparkar boll och städar bilen med den stora. Sedan byter man. Pappa byter, gosar och nattar den lilla, mamma läser en bok, går ut och gungar, och nattar den stora. Detta räcker faktiskt som egentid för en liten unge. Dessutom,  kom i håg att ungen på dagis inte får någon mamma- (eller pappa-) tid överhuvudtaget. Jag tycker också att det är viktigt att båda barnen lär känna, acceptera och respektera varandra. Och att man hädanefter måste dela på mamma och pappa. Min teori är också att en ettåring på dagis har ett stort behov av närkontakt efter avslutad dag och detta sedan kan te sig som svartsjuka gentemot lillsyskonet.


-Det stora barnet måste få social stimulans.

Det sägs att upp till treårsålder behöver inte ett barn ha desto fler sociala kontakter än det närmaste kontaktnätet. Eftersom vi själva har en hyperaktiv och -social unge, vet jag inte om jag kan hålla med till fullo men jag säger bara; parken och parkverksamhet, öppna förskolor, sånggrupper hit och gymnastikgrupper dit. Allt så gott som gratis jämfört med dagis. Googla. Och lite egen aktivitet. (Om man nu inte bor i Lappland och har tjugo kilometer till närmaste granne.)


-Man har inte tid med två små barn.

Detta argument kan jag köpa och är ärligast. Däremot kan jag undra på vilka grunder dessa barn kommit till världen. Kanske det är bäst att de får gå på dagis. För vår del har det aldrig ens varit tal om att Marius skall börja på dagis så länge som jag är hemma. Detta trots att alla våra släktingar bor 350 kilometer bort. Jag tycker att om vi har satt två barn till världen så skall vi banne mig ta hand om dem också. Även om det högst antagligen kommer att bli både en och annan jobbig dag. Dessutom är det faktiskt en inbesparing för dagis kostar trots allt pengar. Och nu talar jag herregud bara om två barn.

Jag klandrar ändå inte de föräldrar som väljer att låta storasyskonet gå på dagis trots att mamma är hemma. Beslutet är sist och slutligen upp till var och en. Men jag kan ifrågasätta och undra. Såvitt jag minns så var alla syskon hemma med sin mamma när jag var liten och då vimlade också av ungar i granngårdarna. Jag önskar att detta bara är en övergående trend, men jag är rädd att många av ren lättja väljer att placera det större syskonet på dagis. För visst är det mer jobb att vara hemma med två barn än bara med ett. Fast, kanske är det bara jag som är en gammalmodig 23-åring år 2009?!


At seven o´clock

Publicerat: 2009-07-21 / 08:13:27 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Med ett morgondopp innan vi lämnar hotellet och beger oss för att besikta Estland lite närmare.

Vi lever och vi mår

Publicerat: 2009-07-20 / 18:27:48 | Kategori: Allmänt | 8 kommentarer
Det var länge en mulen och kulen dag men med en träningsledig pappa har vi i stället turats om att gå på ansiktsbehandlingar och hårklippning. Vi är inne på vårt sista dygn på spahotellet och i morgon är vi tvungna att byta ner oss några snäpp då vi ansluter oss med pappas träningsgrupp. Eller mest byter vi ner oss i det avseendet att vi då kommer att ha nästan tre kilometer till stranden. Ända till nästa söndag kommer vi dock att vara i Estland.
Framåt eftermiddagen tittade ändå solen fram och det bar direkt till stranden. Någon annan var påväg på ytterligare en simtur men ni kan ju gissa vad det blev av det på bilden ovan.

Förlossningsplan del 1

Publicerat: 2009-07-20 / 07:53:59 | Kategori: Allmänt | 13 kommentarer
Att vila middag samtidigt som Marius för den ovana, innebär att man har halva natten på sig att fundera på bland annat förlossning.

Graviditet 1:
Förlossningsplan? Jag ska föda utan bedövning. Om jag behöver bedövning? Vad finns det att välja på då? Övriga önskemål? Vadå "önskemål? Förlossningsställning? Öhh? Brett i benen? Jo, förresten, mitt modersmål är svenska*.

*Jag födde på purfinskt sjukhus.

Graviditet 2:
Förlossningsplan. JAG SKALL HA EPIDURAAAAAL! Jo, och så vill jag skita och pissa före så att jag inte behöver vara nödig och vara rädd att lägga värsta kakkakorven samtidigt som jag krystar ut ungen.

Att blogga och kommentera

Publicerat: 2009-07-19 / 18:32:29 | Kategori: Allmänt | 10 kommentarer

För det första skriver jag detta inlägg allmänt utan att vare syfta sig på någon speciellt person eller någon speciell blogg. Att kommentera bloggar, nyheter och annat mediematerial är dagens melodi - något som jag personligen tycker är positivt och öppnar till nya synvinklar och diskussioner. Så länge det hålls på en saklig nivå.


Jag uppskattar
att logga in på min egen blogg och läsa de rader som ni lämnat efter er. Oftast handlar det ju om envägskommunikation där ni vet allt om mig och jag inte vet någonting om er. Vilket förstås ju är mitt egna val. Om personen som lämnar en kommentar efter sig också har en egen blogg, tittar jag nästan alltid in på denna sida. Vilket också många andra med mig gör, eftersom det "hör till" att läsa andras kommentarer.


Dock finns det många, många som lämnar helt irrelevanta kommentarer i stil med "vad gör ni idag då?", trots att jag i samma inlägg klargjort om våra planer eller vad vi har gjort. När man sedan kikar in på bloggadressen som kommentatorn efterlämnat, kan man hitta 175 kommentarer där andra bloggare har svarat på "vad de gör idag?", som om det skulle finnas något större intresse för vad världens befolkning sysslar med en vanlig måndag. Detta för att fiska läsare till sin egen blogg - som om det vore det allra viktigaste med att blogga.


Jag har valt att inte behöva godkänna kommentarer före dessa publiceras (dock har en automatiskt verifiering nu satts på alla bloggar för att spam skall undvikas), för jag vill tro att så vuxet folk läser och kommenterar min blogg att jag inte behöver vara "rädd" för osakligheter när jag loggar in på bloggen. Dock kan jag i efterhand radera kommentarer ifall någon har tagit sig tid att ödsla fem tecken på att skriva "söt=)" och sedan copy pastea in en lång radiramsa reklam om sin egen blogg.


Det finns många bra bloggar, men det finns långt fler mindre bra bloggar. Själv uppskattar jag välskrivna bloggar där inte varje mening slutar med en smiley :) :S ^^ och inläggen är av varierande sort. Jag orkar inte läsa hur tråkigt någon har det dag ut och dag in, eller långa redogörelser om när man vaknat, vad man ätit till frukost, vad man handlat på H&M, vilka ämnen man haft i skolan och vem alla man festade med den där fredagskvällen. Självklart är det upp till var och en vad man skriver och jag behöver inte mer än klicka på krysset i högra hörnet.


Jag låter bli att bedöma min egen blogg. Liksom jag tidigare har sagt skriver jag mest för min egen skull, dels för att jag tycker om att skriva, dels för att det är ett ovärderligt minne att ha dokumenterat senare i livet. Men jag uppskattar fortfarande era kommentarer men jag önskar att man läser inlägget innan man slänger i väg någon "dum" fråga.

Edit: ...eller så har den automatiska veriferieringen (alltså att man ska fylla i några bokstäver) tagits bort igen, eftersom det nu inte ploppar upp någon ruta. Nåja...


Ett försök till ordning

Publicerat: 2009-07-18 / 20:57:06 | Kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Organisatorisk, ordningssam och Eva bör ej förekomma i samma mening. En mer slarvig och tankspridd gravidhjärna får man leta efter. Ändå drömmer jag om att den välkritiserade Skip*Hop skötväskan med sjuttonhundra fack ska vara lösningen på alla nervsammanbrott jag har fått i samband med saker jag aldrig hittat i den utnötta Hartan-väskan som följde med då vi köpte vagnen begagnad. Jag brukar också tycka att väskor är onödiga inköp. Gratisväskor delas ut i tid och otid trots att de lämnas oanvända längst in i skrubben. Men nu skall jag faktiskt unna mig en ny skötväska. Frågan är bara vilken.

Under ytan

Publicerat: 2009-07-18 / 19:10:50 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Idag har vi. Badat. Inte bara i en, två eller tre, utan i fyra omgångar. Dessutom var det ytterst nära en femte gång men pappas fantastiska accelerationsförmåga och suveräna slutspurt räddade det slutliga kvällsdoppet. Ungen, som närmast börjar likna ett förrymt afrikabarn med sin schyssta solbränna och den runda magen, tjöt i högan sky när vi förklarade att han fick vänta till imorgon bitti klockan sju då det är morgondopp med far. Detta hjälpte föga.

Nästan lika besviken blev morsan när det idag klargjordes för henne att vare sig Lulur eller Oloil-behandlingar, chokladbad eller honungsmassage passar sig för gravida. I stället fick hon gå på en handbehandling med sina kortrivna naglar, som kändes futtig i jämförelse med tanken på exotiska yoghurtinpackningar.

Tips för restaurangbesök med småbarn

Publicerat: 2009-07-18 / 12:27:41 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer

I och med allt vårt resande har det också blivit otaliga restaurangbesök. Vilket i och för sig inte hör till vår favoritsysselsättning. Nedan listar jag ett antal tips för att uthärda en lunch eller middag med en vild ettåring.

1.) I mån av möjlighet, ägna några minuter åt spring utomhus innan ni entrar restaurangen.

2.) Proppfull restaurang? Fundera på andra alternativ. Det kan bli en lång väntan.

3.) Välj plats. Sätt barnet så att det har full uppsikt över vad som händer i lokalen och inte behöver vända sig om efter varje ljud. Alternativt nära ett fönster så att ni kan peka efter bilar, cyklar, fåglar och så vidare under tiden ni väntar på maten. Undvik att sitta nära par som inte har egna ungar. Gamla människor å sin sida är lättare att charma.

4.) Stående bord går alltid före alá Carte. Man behöver inte vänta på maten, maten passar antagligen bättre åt ett litet barn och det finns möjlighet för barnet att sitta och plocka i sig själv av tallriken.

5.) Ha en morot/gurka/äppel i väskan som barnet kan sysselsätta sig med medan ni väntar på maten. Alternativt om ni matar barnet med egen medhavd mat så kan frukten/grönsaken bli efterrätt.

6.) Räkna inte med någon njutningsfull middag där man smuttar på drickan och äter minimala tuggor. Ena föräldern kan koncentrera sig på matandet medan den andre äter. Sedan får föräldern som ätit klart gå ut med barnet/till eventuell lekhörna, medan den som matade, själv får äta i lugn och ro. Och take away -kaffe smakar minst lika bra.

7.) Tålamod. (Giv mig mer!)


En dag bland många andra med en ettåring

Publicerat: 2009-07-17 / 19:36:06 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Trots spabehandlingar är det inte mycket till vila här heller. Då pappa begav sig på det första träningspasset vid halv nio, for också jag och Marius ut på morgonen första springtur. Även dagens första badning avklarades. Ungen hade tid att sova fyrtio minuter efter lunch och så var det ut på språng igen. Dagens andra springtur och dagens andra badning. Efter en sväng till affären, pizza för mor och far, samt kall laxburkmat åt Marius, så intog vi stora gröna gräsområdet för tredje gången denna dag och avslutade sedan med den tredje badningen. Till sist fick vi slut på energin också idag och ungen hölls inte vaken ens till sju.


Dagens spa

Publicerat: 2009-07-17 / 18:05:33 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Mamma forsätter att må finfint, i trettiotredje graviditetsveckan.

Idag fick jag återigen inta rummet med dämpad belysning, levande ljus och den magiska musiken. I hela nittio minuter fick jag ligga och bli ompysslad och berörd. Dagens spabehandling var För den blivande mamman och även om den så kallade massagen var i klenaste laget, så njöt jag till fullo av alla lyxiga krämer jag smordes in i. Jag hade ögonen slutna under hela tiden, med undantag då mina bröst "gipsades" - för mera lyster, och jag var tvungen att tjuvkika. Mitt andra fniss i smyg uppkom i samband med att jag skulle klä på mig ett par oformliga stringtrosor i papper. Till näst funderar jag bara på vilken behandling jag ska välja åt mig i morgon, mjölkbad/lerbad/ansiktsbehandling eller manikyr? Trots att Estland också håller på att bli allt dyrare, så kostar behandlingar här på hotellet ungefär en tredjedel av priset i Finland.

Vi stegar uppåt

Publicerat: 2009-07-17 / 13:57:42 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Eftersom bloggen också fungerar som kom-i-håg för mig själv vad gäller Marius framsteg, så måste jag idag dokumentera den nyaste utvecklingen. Några dagar före sin fjorton månaders dag har Marius nämligen lärt sig att gå i trappor uppför - alltid med samma fot först naturligtvis, utan någon som helst hjälp av vare sig räcke eller hand. Morsan är ju som vanligt stolt som en tupp.

Prinsessliv

Publicerat: 2009-07-16 / 13:14:56 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Bild: Google.

Jag vandrade längs en lång korridor som kantades av otaliga rum med skyltar som pekade på massage, saltgrottor, örtbad och och manikyrer. En doft av eteriska oljor fyllde luften och fågelkvitter spelades i bakgrunden. Jag steg in i ett vackert inrett rum med dämpad belysning, tända ljus och med avslappnande musik. Jag fick lägga mig på en skön brits och den följande stunden fick jag ljuvlig huvudmassage. Jag önskade av hela mitt hjärta att klockan skulle gå i slow motion, samtidigt som jag försökte slappna av och ungskrället i magen dansade Hula Baloo av värsta sort. Dagens spabehandling är förbrukad och jag väntar redan på nästa som är i morgon.

Om kärleken till en säng

Publicerat: 2009-07-16 / 08:36:13 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Marius har tillbringat en ungefär en fjärdedel av sitt liv på resande fot, vilket utgör över hundra dygn. En av de bästa investeringarna vi har gjort, är hans resesäng. Lätt att packa, lätt att bära, lätt att fälla upp och lätt att fälla ihop. Med sitt värde på endast trettio euro, har den sedan länge tjänat sitt pris. Det är också där, i sitt andra hem tillsammans med älsklingsnallen, han nu tar igen sig. Långa resdagar tär också på honom och dagen efter innebär oftast fler en sovning. Thomas tränar och jag fördriver tiden i cybervärlden, allt är således som vanligt trots att vi befinner oss på andra sidan Finska Viken.

Direkt från Estland

Publicerat: 2009-07-15 / 19:22:30 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Ut genom öronen nästa?

Morgonen började således redan klockan sex, dessvärre med huvudvärk, eftersom jag aldrig somnade ordentligt. Det blir allt obekvämare att sova om nätterna och fortfarande sover jag på mage även om detta inte heller är särskilt bekvämt. Efter köande, både i trafik, bilincheckning och ombordstigning på en proppfull färja, intog vi morgonfrukosten. Vi lät det väl smaka.

På den estniska sidan förlöpte körningen väl, förutom att gpsen tyckte att de sista femtio kilometrarna var överkurs och nog ödemark. Otepää är för oss dock en välbekant plats och vi klarade oss lika bra utan "Astrid".
Bor gör vi på Pyhäjärv spahotell och hotellet i sig är väl rätt anspråkslöst. Vi hade beställt familjerum i hopp om lite större rum, men det var precis som vilket hotellrum som helst. Det jobbiga att bo på just hotell, är när Marius går och sova så fruktansvärt tidigt och att man sedan skall sitta och viska i mörker resten av kvällen. Men en tidig kväll blir det hur som helst för oss också ikväll, eftersom jag och min rygg är oerhört sliten efter dagens resande.

Utanför vårt hotellfönster öppnar sig en väldelig gräsmatta som slutar med en sandstrand. Efter att ha badat, placerade jag mig i absoluta mitten av detta grönområde, för att likt longera hästar, låta Marius ha största möjliga radie att röra sig på. Vad morgondagen har att bjuda på, återstår att se.

Särskilt till hemfolket:

Publicerat: 2009-07-15 / 14:33:50 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Vi har kommit vägen fram och resan har gått bra. Jag uppdaterar igen senare. Det är 27 grader varmt och beachen ligger utanför fönstret.

Ett par rader

Publicerat: 2009-07-14 / 20:59:49 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Från ett balkonggolv på fjärde våningen någonstans i Helsingfors, uppdaterar jag några rader en varm och solig julitisdagkväll. Vi har en lång dag på språng bakom oss och morgondagen börjar klockan sex igen. Sängen välkomnar således varmt.

Packat och klart

Publicerat: 2009-07-14 / 07:55:51 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Det är en sista frenetisk packning och uppstädning av hemmet som pågår här för tillfället, innan vi nu under förmiddagen beger oss på den knappt två veckor långa vistelsen till Estland. Dagens etapp går, med en del ärenden längs vägen, ner till Helsingfors, där vi kommer att övernatta i en väns lägenhet, eftersom morgondagens färja med destination Tallinn, avlägger hamnen redan klockan åtta. Därefter väntar igen några timmars körning mot den lilla estniska byn Otepää. Bilen är således nu packad från golv till tak med rullskidor, stavar, vagn, resesäng, potta, cykelkärra, sandleksaker och så vidare, och så vidare. Bloggning kommer att ske direkt från Estland.

I garderoben

Publicerat: 2009-07-13 / 19:55:01 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Lite blått och lite rosa - i lillans skåp

Jag har under dagen gått igenom yttepyttesmå bebiskläder och förundrats över att Marius använt dessa för mindre än ett år sedan. Jag har även städat ur skåpet bredvid Marius och vikt in kläderna. Sist och slutligen var det inte fråga om så många plagg, eftersom jag har sålt en del kläder + att många av kläderna var för sommarbruk, då Marius föddes i maj. Jag har ändå handlat lite från reorna på nätet och väntar med spänning på att paket ska dimpa ner i postlådan.

Inhandlat: ringsjal

Publicerat: 2009-07-13 / 15:57:56 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Eftersom jag denna gång inte lär behöva vänta mig lika njutningsfulla amningstillfällen som med Marius, då jag kunde sitta tillbakalutad i soffan med benen uppkastade på soffbordet och titta på box efter box med Desperata Hemmafruar, så har jag inhandlat mig en ringsjal som förhoppningsvis skall kunna tjäna lilltösen bröstet medan jag springer efter vilddjuret till storebror. Jag har inte mer än provat sjalen med Marius, men han ansåg att det var aningen för lite action att sitta intill mamma för att det skulle vara riktigt roligt.

Hå hå ja ja...

Publicerat: 2009-07-13 / 14:49:08 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Solbrillor må vara gårdagens förflutna

Liksom en hund skall Marius ut och rastas vareviga dag. På gott och ont. En dag som denna, när Guds syndafloder fullkomligen forsar ner, skulle jag gärna tillbringa dagen inomhus. Men den goda mamma som jag är, klädde jag ungen i halare och mössa samt mig själv i goretexjacka som stramade kring magen, och vandrade de tvåhundra metrarna till parken. Där vi ju förstås var helt allena. Marius intog förnöjt en plats i den största bruna vattenpölen under det outtröttliga störtregnet och plockade med sina älskade stenar. Däremellan låg han, ömsom på mage, ömsom på rygg. Och så plaskade han så att pölen utvidgade sin diameter rejält. När vi sedan en god stund senare hade rundat alla pottar, rutschat i alla kanor, matat hästarna och klättrat på borden så var vi äntligen klara att gå hem igen.

I jordgubbstider

Publicerat: 2009-07-13 / 10:48:51 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Redan före nio befann vi oss på torget trängandes med en massa pensionärer för att köpa tio kilo jordgubbar. Jag har nu Marius middagsvila på mig att få dessa rensade (och syltade).

Söndagsnöje

Publicerat: 2009-07-12 / 18:57:00 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Regnet gav med sig på eftermiddagen och vi packade kylväskan med picknick och begav oss liksom många andra dagar denna vecka till parken. I parken kryllade av både barn och föräldrar och det fanns obegränsat med aktiviteter att välja emellan. Vår första anhalt blev clownen Dodo. Trots att Marius skakade av rädsla i början, kunde han ändå inte vika bort blicken. Det var spänning på hög nivå. Bilderna får tala för sig.
En grå söndagsblogg

Publicerat: 2009-07-12 / 10:34:40 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi vaknade till ett regnsmatter mot fönstret. Ungen håller på att producera sin femte tand, vilket naturligtvis ter sig i gnäll. Vi har hittills haft jobbiga och sega tandsprickningar och många har vi ännu framför oss. Pappa gör sig förtjänt av två lediga dagar efter en tuff träningsvecka men om planen på att hela familjen skall picknicka på parkens stora avslutningsfest om ett par timmar förverkligas, beror långt och mycket på vädrets makter.


Bilder från gårdagen

Gårdagens lilla roliga incident utspelade sig på stranden där mamma byggde en grop, vilken ju Marius naturligtvis skulle utforska. Han står således i gropen med sand upp till magen då pappa skojar och tycker Marius - du kan du kissa i mammas grop. Sagt och gjort öppnar ungen kranen och en rejäl och varm stråle fyller bottnen av gropen - till Marius stora förtjusning. För nu plaskade det ju om fötterna och det blev skön geggamoja för händerna. Fast mamma var mest imponerad av att ungen pissade på kommando.

En liten utflykt

Publicerat: 2009-07-11 / 20:57:12 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Efter att ha avlämnat gudmodern på tågstationen på eftermiddagen, så fortsatte denna lilla familj 25 kilometrar utåt stadens gränser till Korpilahti by. Typ bara för att. Åskan lämnade vi åt sitt öde i staden och framme mötte oss en värmande sol men också en marknad. Vi flanerade omkring, tittade på båtar, drack en kaffe medan Marius gladdes åt en plätt. Och så for vi hem tillbaka. Det var trevligt värre.

En julilördag

Publicerat: 2009-07-11 / 18:32:46 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Vår lördag har varit fylld av aktiviteter - som vanligt får jag väl tillägga. Redan vid nio tog vi bilen till en lekpark några kilometer bort och umgicks med Inka och hennes mamma och en hel massa andra tultande ettåringar. Sedan följde lunch och middagsvila i vanlig ordning, innan vi efter ett långt stranduppehåll på grund av det svala vädret, återigen intog stranden. Sonens kärlek till vatten är ju sedan länge självklar, men man kunde ju tänka sig att det kyliga vattnet i alla fall skulle dämpa hans framfart ens en aning...


Fortsättning följer...

Ut på tumis

Publicerat: 2009-07-10 / 21:41:05 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Med alla släktingar långt borta så är vi inte bortskämda med barnvakt. Men nu när Marius fadder Caroline är och gästar oss, passade vi på att fly lägenheten på tumis, gårdagens förlovningsdag till ära. Även om vi sist och slutligen inte var borta mer än en dryg timme. Och vad gjorde vi? Åt den största glassportionen vi någonsin sett - med grädde och strössel - för fem euro! Sen höll vi handen en stund innan vi begav oss hemåt igen. Det var det.

Det kom ett paket på posten...

Publicerat: 2009-07-10 / 17:47:09 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer
En varm julidag.

...med fjorton par nya skidor.

Bomber och granater

Publicerat: 2009-07-10 / 16:05:20 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Fredag till trots lider jag av lindrig bloggtorka. Dessutom gör tröttheten sig nu påmind allt oftare och jag var idag till och med tvungen att powernappa på soffan medan Marius också drog stockar. I vanlig ordning har vi även besökt parken, som idag gästades av pirater.

Två stycken filurer

Publicerat: 2009-07-09 / 19:23:31 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Det är verkligt synd att lilla fröken Malna med mamma och pappa måste vara bosatta i huvudstaden, eftersom vi mer än gärna skulle vilja tillbringa mer tid med denna förträffliga lilla familj. Vi hade en ohyggligt trevlig eftermiddag innan de fortsatte sin resa genom hela landet ner till Helsingfors. Till all "lycka" glömdes en kamera hos oss och vi är "tvungna" att träffas redan på tisdag då vi själva styr kosan mot stora staden. Vi skickar hälsningar särskilt till er!

Rådgivningsfakta

Publicerat: 2009-07-09 / 10:22:00 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Vecka 32. Vikt: 64 kg. Pisset: Bra. Hemoglobin: Utomordentligt. Hjärtljud: 145+. Livmodermått: 25, fortsätter på lägsta kurvan. Blodtryck: 118/72. Blev ej förbjuden att fara till Estland men blev uppmanad att skriva upp nödvändiga telefonnumror. No questions annat än får vi gå nu?

Övrigt: Marius hann doppa sina händer i vessabyttan medan jag analyserade om det fanns protein eller glukos i pisset. Då jag stod tre sekunder på vågen sprang han in i ett undersökningsrum med en nyfödd bebis. Han spred ut en låda lego i hela korridoren och åt tavelkrita. Och så föll han av en gunghäst och grät en skvätt.

Dagens planer

Publicerat: 2009-07-09 / 07:55:24 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Denna regntunga, grådaskiga och blåsiga torsdag bjuder på ett digert program. Förutom att det är vår femåriga förlovningsdag och endast åtta veckor kvar till beräknad kläckning. Fadern begav sig tillsammans med Erik, ut på ett sextimmars träningspass redan före åtta och nästan i stil med en normal arbetsdag väntas de hem igen efter två. Jag och Marius å vår sida skall under förmiddagen till mödrarådgivningen på rutinkontroll. Vid halv två skall gudmor Caroline hämtas från tåget och med ett sängklädesbyte så är det Carros tur gästa oss några dagar framöver. Utöver detta kommer också Marius allra första kompis, Malna, med familj och hälsa på under eftermiddagen eftersom de är på genomfart påväg från Lappland till Helsingfors. Dags för aktivering.

Ju högre desto bättre

Publicerat: 2009-07-08 / 19:25:31 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Tja, ingen har väl missat att våran unge älskar att klättra. Man skall ha rätt starka nerver att vistas tillsammans med honom i lekparken och otaliga är de föräldrar har sprungit efter honom i ren reflex när han klättrat upp i de största rutschkanorna och klätterställningarna - trots att jag nog själv står bredvid och har koll på läget. Alltsomoftast har ändå ungen koll på vad han sysslar med och är överraskande försiktig när han skall ner. Peppar, peppar, får jag väl tillägga.

Denna vecka firas Jyväskyläs sommardagar. För barnens del finns ett helt eget program med start tio på morgonen och med avslut vid sju på kvällen - varje dag. Gratis dessutom. Detta är rena guldgruvan för Marius (och mamma). Vi har varje dag vistats några timmar i parken där det mesta av programmet anordnas. Igår var vi bland annat på piratkonsert och idag har vi besökt parkdansen.

Ett hushåll med matvrak

Publicerat: 2009-07-08 / 10:28:44 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Konsekvenserna av att leva tillsammans med en elitidrottare, som dessutom är inne i en tuff träningsperiod, syns bland annat på matkostnaderna. Vår lilla tre personers familj äter lätt upp 150 euro i veckan. Detta utan något som helst krims krams.

Förberedelserna fortsätter

Publicerat: 2009-07-07 / 21:34:11 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Efter att ha velat fram och tillbaka mellan ett splitternytt Maxi Cosi -babyskydd som för tillfället är på erbjudande eller ett begagnat Britax Römer 08 -babyskydd - båda med isofixbas, för en hundring ( i euro) billigare, så föll beslutet till sist på Britaxskyddet. Eftersom detta dessutom fanns inom stadens gränser så var jag och Marius och hämtade lillasysters babyskydd, som var i nyskick, på eftermiddagen.

Grisen Marius

Publicerat: 2009-07-07 / 17:43:11 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Dammsugaren står evigt parkerad bredvid matbordet. Men det går trots allt framåt med det här att äta själv. Still going strong med sina fyra tänder.
.

This day

Publicerat: 2009-07-07 / 11:17:29 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Smask, smask

Jag är för tillfället obönhörligt trött men samtidigt kryper det i fingrarna efter aktivitet och social stimulans. Att Thomas har träningskumpanen Erik på besök, gör att vi inte ser mycket av dessa två heller, eftersom det är träning, mat och vila för hela slanten. Förmiddagen fick vi ändå att gå genom att besöka bageriet för ny uppbunkring av bröd, ett stopp på torget för att avnjuta sommarens första jordgubbar och en promenad på sommarjyväskyläs gågata. Nu är vi hemma för middagsvila och på eftermiddagen skall jag och ungen på barnkonsert.


Även jag ska inta soffan och bläddra i den nyaste Vauva-tidningen

Det tar på andningen

Publicerat: 2009-07-06 / 15:37:03 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Jag börjar inse att jag så småningom kan kalla mig höggravid. Jag var tvungen att gå upp för sista backen idag, efter att så när som cyklat allt vad jag orkat med Marius i cykelkärran och ryggsäcken på ryggen hem från lekparken några kilometer bort. Nej, vi hade inte bråttom - men man kommer fortare hem ju hårdare man cyklar.

Vrålåket (?!)

Publicerat: 2009-07-06 / 08:16:51 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Vi har cruisat runt lite på vardagsrumsgolvet nu på morgonen. Ännu återstår att se om den så kallade Mountain Terrainen uppfyller våra behov och Laajavuoris krävande terräng, som är allt annat sporadiska kortpromenader på asfalt.

I baktagen

Publicerat: 2009-07-05 / 19:59:24 | Kategori: Allmänt | 2 kommentarer
Hela dagen har ägnats åt trista, vanliga saker såsom klädtvättning, mathandling, matlagning, väskuppackning, och jag kände mig smått uttråkad såhär mot kvällskvisten. Jag rörde därför snabbt ihop till Johannas mockarutor, som på björneborgska har ett eget namn vilket jag inte kommer på nu, och Pollymuffins enligt det här receptet. Njutningsfulla kaffestunder är att vänta några dagar framöver.

Favoriten i parken

Publicerat: 2009-07-05 / 18:19:15 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Naturligtvis är den farligaste grejen i parken det roligaste. Det klättras upp och det klättras ner, om och om igen. Det som är syftet - att gunga, intresserar inte det minsta.

Ställningen återställd

Publicerat: 2009-07-05 / 08:59:55 | Kategori: Allmänt | 6 kommentarer

Magen växer på i sakta mak med naveln som säker vägvisare...

Liksom otaliga andra morgnar befinner sig pappa ute på vägarna på rullskidor, väskorna står uppradade längs väggen och den första tvättmaskinen av dagens planerade tre snurrar. Att det är en aning småkyligt ute idag gör egentligen ingenting, eftersom den varma fuktiga luften i Prag var rätt påfrestande. Dessutom är hela ungens sommargarderob förbrukad och ligger för tvättning. För tillfället har jag inte mer att tillägga.

Åter på finsk mark

Publicerat: 2009-07-04 / 19:58:49 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hejdå Prag. Det var folktomt underground denna lördagsmorgon. I övrigt har jag behandlats som en prinsessa i lokaltrafiken - överallt har jag erbjudits sittplats då jag struttat in med min mage. Som om vi ändå inte promenerat kilometrar räknat i tvåsiffrigt dagligen. Men jag har tacksamt suttit ned, för att någon skulle erbjuda sin sittplats här hemma är mer än sällsynt.

Middagsvilan företogs med ett relativt gott resultat på flyget. Kanske var det den nyinköpta grodan som också fungerade som nackkudde i härligt
Barbapapa-material som var orsaken.

Med metro, med buss, med flyg och med bil - raka vägen hem till Laajavuori utan det minsta bekymmer. Trötta är vi ju förstås efter en intensiv resa och lång resdag. Nu skall vi vara hemma ända tills nästa tisdag/onsdag, då det bär av till Estland.

(Att många av mina bilder är suddiga, beror på att jag inte använt den externa blixten, vilket jag borde men inte "orkat".)

Dagens Pragredogörelse

Publicerat: 2009-07-03 / 21:29:41 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Vi avlägsnade oss från hotellet redan kvart över åtta i morse och det var en het och solig fredagsmorgon som välkomnade oss.

Vi förmiddagspromenerade i en (hund)park där det följaktligen luktade hundpiss. Men Marius fick se fler vovvar än han någonsin tidigare sett.

Efter promenaden besökte vi de judiska muséerna och den judiska kyrkogården (man fick ej fotografera). Marius hade då varit svag för förmiddagsvila i redan två timmar och var trött till bristningsgränsen men han fortsatte envist att gnälla på ryggen. Detta är också vad som varit den allra största utmaningen på vår resa; en envisbytta med alltför mycket egen vilja och med en energi utan dess like.

Därefter strosade vi på stan en stund, men vi har inte shoppat desto mer. Priserna håller samma nivå som hemma och för att vara storstad tyckte jag att utbudet också höll överraskande dålig klass.


I stället har vi ätit och druckit kaffe för jämnan. Här avnjuter jag den godaste cappuccinon jag någonsin druckit på ett prisbelönt café.På eftermiddagen tog vi en snabb sväng via hotellet och duschade bort den värsta svetten innan vi satte oss på spårvagnen som tog oss till en bergsbana. Brant, brant uppåt åkte vi något som liknade en hisslift korsat med spårvagn.


Marius sov äntligen, en för oss föräldrar, en efterlängtad powernap i Manducan


När vi kom upp till toppen började det åska och regna. Jag var påväg uppför de drygt sexhundra trapporna i tornet för att få beskåda utsikten över hela Prag stad, men till all lycka hade Thomas denna gång mer vett och stoppade den planen. Vem vet när jag skulle ha fött ungen då - det sägs ju att trappgående kan starta förlossningar.


I stället gick vi en fånig spegellabyrint under tiden det regnade ute.


Som tur vad, var det snabbt övergående och ungen vaknade han också på ett strålande humör. Och vad skulle man inte när man får plaska i vattenpölar.


Det var vackert, det var idylliskt och det var precis som i Ronja Rövardotter -världen


...det var också romantik med rosenträdgårdar och nyförälskade par


Och javisst, är det romantiskt med en liten knodd på ryggen också.


Sedan fortsatte vi att äta på ytterligare en prisbelönt restaurang. Deras specialite var ju förstås ölet och det harmar en aning att man åker till världens ölstad och vare sig tycker om öl eller ens skulle kunna dricka öl. Denna restaurang kunde stoltsera med eget bryggeri och i menyn fanns bland annat kaffeöl, körsbärsöl och champagneöl. Öl är också den överlägset billigaste drycken man kan dricka då man går ut och äta.

Men vi har ju som sagt ätit. Vi har så långt som möjligt ätit tjeckisk mat och idag har vi således ätit tjeckisk soppa, knödel i alla de former, kanin, gris, anka och gås, kål i olika slag och naturligtvis också apfelstrudel.Efter middagen tog vi som sista mål, sikte på en borg lite vid utkanten av staden. Halvvägs hittade vi dock en fantastisk park och ungens glädje går det inte att ta miste på (inte heller besvikelsen när vi var tvungna att lämna den).


Innan vi hoppade på metron tillbaka till hotellet beundrade vi ännu staden en sista gång, ty i morgon efter frukosten får vi redan börja söka oss mot flygplatsen. Vi har dock haft en alldeles fantastisk semester och vi har hunnit se det mesta på relativt kort tid.

Vår dag i Prag

Publicerat: 2009-07-02 / 21:01:03 | Kategori: Allmänt | 4 kommentarer
Vi fick en bättre start på denna dag, då vårt försvunna bagage och vagnen äntligen kom till hotellet vid halv niotiden. Det var också då vi lämnade hotellet för dagens strapatser, som bjudit på mycket sevärt.


Rulltrapporna ner till metron är de längsta, brantaste och högsta jag någonsin sett. Med lindrig höjdskräck knyter det sig i magen varje gång gång jag måste ställa mig i trappan. Marius sätter vi på ryggen i Manducan, för vi skulle aldrig någonsin åka sådana här rulltrappor med vilddjuret i vagnen.


Vi har idag besökt en massa historiska byggnader. Sådana som är fina att se på och absolut värda att besöka, men som inte är något intressant att se på bild. Så därför skall jag bespara er den mödan.


Pappa och Marius kastade en peng i en lyckobrunn. Men helst av allt skulle nog ungen själv ha velat hoppa i vattnet.


Utanför det maffiga slottet fanns det också en stor yta där vi släppte Marius fri. Med en liten, liten vattendamm i mitten. Gissa vart vägarna bar.


Marius intresserade sig mest för kloakbrunnslock


En vackare stad än Prag får man leta efter. Hustaken skall vara röda.


Dagens fjärde höjdpunkt (förutom att titta på svanen i floden, stampa på brunnslock och leka i lekparken) var när ungen fick plättar på ett café som mellanmål.


När vi entrade hotellet nio och en halv timme senare, den ena tröttare och svettigare än den andra, så fick Marius fnatt och klättrade in under vagnen i varukorgen och fastnade.

Ännu återstod ett restaurangbesök i form av middag på dagens program och efter det bar det till hotellet för byte av blöja och pyjamaspåklädning. Ungen var så slut, så slut, men klockan var ju också tio före sju. Vi placerade honom i vagnen, där han till all lycka somnade, innan vi igen gav oss ut på promenad, men efter dagens tidigare tio timmar på stående fot, så kände vi ganska snabbt att det räckte för idag. Nu är det planeringspalaver inför morgondagen.

En dag utan dess like

Publicerat: 2009-07-01 / 19:15:36 | Kategori: Allmänt | 3 kommentarer
Klockan var alltså inte mer än fyra när klocksn ringde för väckning och vi tog kaffet, smörgåsarna och lillkorven under armen och körde exakt tre timmar ner till Helsingfors-Vanda flygfält.


Frukost vid flygfältet


Spanar på flygplan

Flygresan gick väl sådär. Första timmen hade vi värsta kampen med en övertrött unge som envisades med att inte sitta i still överhuvudtaget - med risk för att somna. Till slut, äntligen, vann ändå pappa kampen och ungen fick sig en liten tupplur innan vi landade i Prag.


"Ta mig om du kan"

I Prag var myrorna så många i brallan och ungen sprang i väntan på baggaget med pappa jagandes efter sig. Och vi väntade, och vi väntade. Och vi väntade. Tills pappa hittade vår ena väska på Amsterdambandet. Men ingen väska två och ingen vagn!

Vi kastades som skinnhandskar från ett informationsställe till ett annat, innan vi till slut fick veta att vagnen och väskan var kvar i Helsingfors. Det var nästan så att man ville dansa en glädjedans - med stor dos ironi. Till vår stora lycka hade vi varit och hyrt en Manduca (bärsele) för fem euro i går, och denna var verkligen vår räddning, ty utan skulle vi ha suttit rejält i skiten.

Vi hoppade sedan på första bästa buss mot centrum och hoppade av där alla andra hoppade av. Utan att till vår stora förtvivlan ha någon som helst aning om var vi befann oss. I Prag var det dessutom stekhett och fuktigthetsgraden nära hundra procent och med en alldeles för trött och gnällig unge på ryggen och en annan sparkandes i magen, så hann man nog redan i detta skede fundera vad man gett sig in på. Efter många om och men, ett besök till fel hotell och otaliga kilometrar i benen, fann vi äntligen vårt vackra, fina hotell med stora rum. Vi hoppade genast alla i en svalkande dusch innan vi tog nytt mod till oss och begav oss ut i hettan.


Marius på ryggen i Manducan

Vi vandrade som äkta turister med kameran runt halsen och kartan i högsta hugg. Nu började vi också hitta flytet. Ovan ses den berömda Karlsbron i bakgrunden.


Dit ska vi!

Dagens höjdpunkt var ändå när vi såg denna lekpark. Stackars lilla Marius med sin väldiga energi hade största delen av dagen varit begränsad med rörelse.


Även Marius var alldeles lycklig då han fick springa fritt en stund.

Slutet av dagen blev alltså bättre och vi som aldrig tidigare åkt lokaltrafik ens i Finland, fick knix på både buss, spårvagn och metro. Klockan är blott bara lite efter 19, men dagen har varit påfrestande för oss alla. Dessutom rasar åskan nu över oss och regnet piskar mot fönstren. Vi väntar också in vår väska och vagn och hoppas således att vi imorgon kan börja dagen på bästa sätt.

P.S Med överseende för stavfel. Med linuxsystem på en minilap i kolmörker är det inte så lätt att skriva blogg. D.S

Annonser
Vill du synas här? Ta kontakt med kakkakaffe@hotmail.com