Årskrönika del 1

JANUARI


Marius är sju månader och går stapplande steg med gåkärran. Han äter, växer, sover och är ett förnöjsamt barn som kräver ständig aktivitet. En seg öroninflammation leder dock till en gnällig inledning av månaden.

Helgerna åtföljs av pappas tävlingsresor runt hela landet och jag tävlar min enda tävling för säsongen, landskapsstafetten, och skidar orutinerat fel.


Jag återgår till studierna och sätter mig i skolbänken några timmar i veckan. Kandidatarbetet påbörjas och jag eftersöker litteratur. Pappa studerar också och det är ett evigt pusslande med att få barnvakt de timmar som vi samtidigt är i skolan. Mina underbara vänner ställer upp till 110% och sköter Marius turvis under hela våren.

Mot slutet av månaden far pappa på en två veckor lång tävlingsresa till mellaneuropa. Jag inväntar röd vecka men för var dag som går blir jag allt mer orolig. Pappan meddelas också denna gång av ett positivt graviditetsbesked när han befinner sig i Österrike och det blir en lång, tuff tid hemma ensam med stort besked innan pappan kommer hem igen. Hur skall vi klara av två små barn?


FEBRUARI


Jag kommer över graviditetschocken och gläds åt det lilla mirakel som redan är tretton veckor i magen.


Det är utomordentligt vinterväder och mellan skolarbetet skidar vi ganska mycket. Däremellan är det ett ständigt resande för nu åker jag också runt till olika skolor i Österbotten och lär ut skidåkning.


När farmor, faster och farbror hälsar på oss på sportlovet passar vi på att åka slalom och snowboard tillsammans.


Marius blirr åtta månader och lär sig stå utan stöd. Livet tuffar på med skola, resande och däremellan träffar vi andra mammor och barn. Det är sällan som vi är hemma en hel dag.


MARSVi är ofta och hejar på pappa på helgerna. Men i mars får Marius fara på sin första världscuptävling, i Lahtis, och vi tittar på både längdskidåkning och backhoppning.
Gott sover han, liksom alltid.


Vi är på bröllop och det tredje i rad som jag smuttar Pommac och vatten.


Däremellan är jag flitig i köket med bakning och matlagning.Vi får nog av vintern och börjar använda tunnare halare när vi gåtränar utomhus.


Vi är också ofta ut och går.APRIL


Vi går till simhallen regelbundet och det är det bästa Marius vet. Han är en hårding och bada och det är ofta vi föräldrar som vår kasta in handduken först.


Vi fortsätter att skida i underbart vårväder. Trots hisnande nedförsbackar bryr sig inte Marius nämnvärt. Han somnar nästan alltid i pulkan trots oergonmiska sovställningar.


Magen växer på och närmar sig halvvägs. Vi använder liss-Viktor som arbetsnamn, eftersom jag är störtsäker på att Marius skall få en lillebror.


Vintern är den bästa på länge och vi skidar ännu den 22 april.Marius börjar äta själv och vi står på knäna och torkar golvet efter varje måltid.


När det känns som alla andra har vårväder så kommer ännu ett snöoväder sista veckan i april. Jenni har bytt till sommarhjulen på sin Bugaboovagn och kommer ingenstans i snön.Och vår vinter bara fortsätter.Då åker vi hem till morfar och mostrarna där våren är mycket längre hunnen. Vi byter ut skidorna mot cykelvagnen och slänger handskarna.


Strax efter elvamånaders dagen traskar Marius i väg, efter att vi trott att han skulle börja gå redan i flera månader. Men han är stadig på benen och går många steg redan från första dagen.


På morfars fiskvåg visar han förändringen som skett på ett år.


MAJVi får äntligen undertecka hyreskontraktet på den lägenhet som har varit på gång sedan januari. Vår trea skall byta ut mot en fyra.


Våren kommer också till Jyväskylä och vi får fira första maj i världens finaste vårväderVi går på 4D-ultraljud och får reda på att vi väntar en alldeles frisk flicka!


Vi påbörjar flyttpackningen och lägenheten är ett enda stort kaos.


Jag slipper lätt undan med bärandet med min lilla gravidkula och mina systrar och mormor kommer och hjälper oss. Mitt i allt flyttkaos skriver jag sista tenten och mitt kandidatarbete godkänns.

 
Marius fyller ett år, men vi har inte något desto större kalas, eftersom vi, förstås, kör från ett ställe till ett annat. Jag fyller också 23 år några dagar senare och får en systemkamera.


Det är studenttider och Marius åker ut på sjön med morfar för att lägga ut nät


Maj är varmt och soligt och jag passar på att påbörja min solbrännaJUNIVi förevigar min gravidmage


Vi flyttar, städar, packar upp och försöker komma i ordning i nya lägenhetenPassligt till midsommaren sker dock ett väderombyte och en av de kallaste midsomrarna i historien upplevs. Vi tillbringar midsommaren på Thomas morföräldrars sommarstuga och Marius tar sitt första dopp i havet. Vattnet är 11 grader kallt. Midsommaren slutar med ett förlossningsbesök, då vätska plötsligt börjar rinna mellan mina ben och rädslan för att vattnet går finns. Något uppskärrade får vi lugnande besked och vi avslutar juni månad.

Återkommer med del 2 under dagen.
1 kommentar
Frida

Superfin blogg, fina bilder!! Gott nytt år på er!/Frida (septmamma)